Ziekten die kunnen leiden tot onverklaarbaar gewichtsverlies

Pratchaya.Lee/Shutterstock

Kanker

Onverklaarbaar gewichtsverlies is een van de 15 symptomen van kanker die maar al te vaak worden genegeerd. Er zijn verschillende soorten kanker, zoals leukemie, long-, pancreas-, borst- en colonkanker, waarvan bekend is dat ze leiden tot onverklaarbaar gewichtsverlies”, zegt Eyal Meiri, MD, interim-chef medische oncologie bij de kankerbehandelingscentra van Amerika in Atlanta. . “Er zijn veel redenen waarom gewichtsverlies kan optreden bij kanker”, zegt hij. Sommige kankers veroorzaken een sneller metabolisme in rust, waardoor meer calorieën worden verbrand, terwijl andere ontstekingseiwitten kunnen produceren die kunnen leiden tot gewichtsverlies en andere kunnen gewichtsverlies veroorzaken op basis van hun locatie in het lichaam. Bijvoorbeeld, “sommige gevallen van alvleesklierkanker kunnen optreden waarbij de maag leeg raakt, zodat u zich snel vol voelt en sommige slokdarmkankers kunnen slikproblemen veroorzaken waardoor u niet kunt eten en gewichtsverlies veroorzaakt”, zegt hij. “Als je onverklaarbaar gewichtsverlies hebt van meer dan 10 procent, is er iets aan de hand”, zegt hij. “Zoek uw internist voor een evaluatie, want er zijn veel oorzaken van onverklaarbaar gewichtsverlies die geen verband houden met kanker.” Kankerbehandelingen zoals bestraling en chemotherapie veroorzaken vaak een verminderde eetlust, en het kan leiden tot bijwerkingen, zoals misselijkheid, braken en zweertjes in de mond die het eten ontmoedigen, zegt hij.

bebaarde man voelt zijn nek terwijl hij in de spiegel kijktMaridav/Shutterstock

Hyperthyreoïdie

Onverklaarbaar gewichtsverlies kan een teken zijn van een schildklieraandoening zoals de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat de schildklier overmatige hoeveelheden schildklierhormoon produceert. “Gewichtsverlies is meestal een constellatie van symptomen van de ziekte van Graves, waaronder hartkloppingen, hitte-intolerantie, haaruitval en slapeloosheid”, zegt Caroline Korsten Messer, MD, endocrinoloog, Lenox Hill Hospital in New York City. De ziekte van Graves is een oorzaak van hyperthyreoïdie, maar er zijn ook andere oorzaken die gewichtsverlies kunnen veroorzaken, zegt ze. “Een eenvoudige bloedtest kan hyperthyreoïdie detecteren”, zegt ze. Het goede nieuws is dat deze aandoeningen allemaal te behandelen zijn. “Wat de oorzaak van uw hyperthyreoïdie ook is, er is een behandeling die kan helpen de symptomen om te keren”, zegt ze. Bekijk deze 13 schildklierfeiten die iedereen zou moeten weten.

gehandschoende hand met een flesje bloedShawn Hempel/Shutterstock

hiv en aids

Acquired immunodeficiency syndrome, ook wel aids genoemd, is een chronische, mogelijk levensbedreigende ziekte die wordt veroorzaakt door het humaan immunodeficiëntievirus (hiv). “HIV kan het voor je lichaam moeilijker maken om voedingsstoffen op te nemen, wat ondervoeding veroorzaakt en kan leiden tot een verminderde eetlust”, zegt Lisa Ashe, DO, een internist in Washington, DC. Hiv/aids kan ook het risico verhogen op opportunistische infecties die gewichtsverlies veroorzaken, hetzij door een verminderde eetlust, hetzij omdat het pijnlijk is om te eten. . Hoewel er geen remedie is voor hiv of aids, zijn er medicijnen die de progressie van de ziekte dramatisch kunnen vertragen, het risico op infecties kunnen verminderen en u in staat stellen een verder gezond leven te leiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.