Zie 6 salie-tips van diëtisten om uw lichaam te verlichten

Wat is een plantaardig dieet?

Ooit beschouwd als een randbevlieging, wordt plantaardig eten een steunpilaar in keukens in de VS. En terwijl naar schatting twee procent van de Amerikanen het hele jaar door een volledig veganistisch dieet volgt, worden steeds meer mensen bewust van onze vlees-, zuivel- en visconsumptie.

Uit een rapport van Packaged Facts blijkt zelfs dat bijna 40 procent van de Amerikanen zich identificeert als ‘flexitariër’, een dieet dat prioriteit geeft aan plantaardig voedsel, terwijl dierlijke producten met mate worden toegestaan. Onder jongere Amerikanen tussen de 24 en 39 jaar stijgt dat aantal tot meer dan de helft.

Als je een van de velen bent die zich bezighoudt met bewuster eten, zijn er enkele nieuwe lessen die je kunt leren terwijl je de overgang maakt. Hier wijzen geregistreerde diëtisten op: de gezonde een paar struikelblokken waar nieuwe plantaardige eters vaak mee te maken krijgen, of je nu minder vlees en zuivel eet voor het milieu, het dierenwelzijn of je eigen gezondheid.

Lees ook 4 eenvoudige tips voor het veiliger wassen van groenten en fruit, van de voedselveiligheids- en voedingsautoriteiten

Een aanpassingsperiode overslaan

Rusland Dashinsky/Getty Images

Onderzoekers hebben ontdekt dat maar liefst 84 procent van de veganisten of vegetariërs uiteindelijk weer vlees gaat eten. Maar dit weerspiegelde een andere trend onder de respondenten van de enquête: van degenen die hun plantaardige dieet opgaven, begonnen de meesten er vrij abrupt mee.

Echter, zegt Dana Ellis Hunnes, PhD, MPH, RD, Senior Dietitian bij UCLA Medical Center en auteur van Recept om te overleven, “Een overgangsperiode helpt je om gemakkelijker in te [a plant-based diet].” Door jezelf wat tijd te geven om je mentaal aan te passen, heb je meer kans om plantaardig te eten, maar er zijn ook enkele fysieke voordelen.

Hunnes legt bijvoorbeeld uit dat als je van oudsher een vleesliefhebber bent geweest en je plotseling overschakelt op granen en groenten, je ongemakkelijke bijwerkingen kunt krijgen van al die extra vezels, zoals winderigheid of een opgeblazen gevoel.

In plaats daarvan stelt ze voor om uw vlees- en zuivelconsumptie geleidelijk te verminderen op een manier die beheersbaar is voor uw smaak en levensstijl. Probeer één maaltijd per dag plantaardig te eten, of denk erover na om je vleesconsumptie te verminderen door te kiezen voor een aantal vegetarische opties zonder een voedingsgroep zoals zuivel volledig af te schaffen. (Lees ook 10 dingen die met je lichaam gebeuren als je meer vezels gaat eten.)

Te veel vertrouwen op bewerkte voedingsmiddelen

Een fout die sommige mensen maken, is om aan te nemen dat alleen omdat iets plantaardig is, het goed voor je moet zijn. “Oreos en tortillachips zijn technisch gezien veganistisch, maar dat betekent niet dat ze de algehele gezondheid ondersteunen”, zegt Maya Bach, RDN, MPH, een geregistreerde diëtist die gespecialiseerd is in plantaardig eten.

Dezelfde logica geldt voor nepvlees dat notoir veel natrium kan bevatten, terwijl het een vergelijkbaar caloriegehalte heeft als dierlijke producten. Toch zeggen de experts dat er plaats is voor bepaalde verwerkte veganistische voedingsmiddelen. “Ik moedig graag nieuwe [plant-based eaters] om deze producten als bruggen te zien en ze te helpen over te stappen van dierlijke eiwitten naar hele of minimaal verwerkte eiwitten”, zegt Bach. Haar topkeuzes zijn edamame, tofu en tempeh, maar als je op zoek bent naar meer opties, bekijk dan 13 andere eiwitrijke planten.

Nog een paar overgangstips van Bach? Zoek naar vleesloze producten met een lager natriumgehalte en vetarme producten, of overweeg een “50-50” -splitsing te doen (zoals een chili gemaakt met stevige tofu en rundvleesloze kruimels).

Een andere vuistregel is om bewerkte producten te beperken tot een paar keer per week. En hoe dan ook, weet dat je waarschijnlijk nog steeds gezonder eet dan voorheen. “Deze vleesloze alternatieven zijn nog steeds betere keuzes omdat ze geen cholesterol bevatten zoals hun dierlijke tegenhangers,” voegt ze eraan toe.

Geobsedeerd door eiwitten

Dierlijke producten zijn zeker eiwitrijk, maar het is een veel voorkomende misvatting dat veganisten en vegetariërs moeite hebben om aan hun dagelijkse behoefte te voldoen. Onderzoek gepubliceerd in voedingsstoffen in 2019 sprak deze eiwitmythe tegen en wees op gegevens die aantoonden dat plantaardige eters meer dan genoeg krijgen. (Als spoedcursus: de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) [RDA] voor eiwit is 0,8 gram per twee pond van je lichaamsgewicht. Dat betekent dat een persoon van 150 pond elke dag ongeveer 60 gram nodig heeft.)

“In dit land is het echt moeilijk om een ​​eiwittekort te hebben”, legt Hunnes uit. “Bijna alles wat we eten bevat een beetje eiwit – zelfs een appel heeft een halve gram.”

Wil je het zelf zien? Hier zijn 35 manieren waarop voedingsdeskundigen eiwitten in hun dieet sluipen, inclusief tal van plantaardige ideeën.

Bepaalde voedingsstoffen over het hoofd zien

Hoewel het mogelijk is dat je qua eiwit in orde bent, zijn er enkele voedingsbehoeften die nieuwe, op planten gebaseerde eters misschien moeilijk zullen vinden (tenminste in het begin).

De grote? Vitamine b12. Deze micronutriënt speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een gezond zenuwstelsel en het ondersteunen van het energieniveau (vermoeidheid is een van de vele waarschuwingssignalen dat je mogelijk een B12-tekort hebt, zegt Bach). Maar omdat het van nature voorkomt in dierlijke producten, is vitamine B12 de enige voedingsstof die plantaardige eters nodig hebben via supplementen of verrijkte producten zoals voedingsgist. (Als u niet bekend bent met voedingsgist, bekijk dan deze 9 manieren waarop de smaakvolle kruiden uw dieet ten goede komen.)

Bach raadt ook plantaardige eters aan om hun vitamine D (hier zijn vier van de beste vitamine D-supplementen, van ons voedingsdeskundige team), zink-, ijzer- en calciumgehalte in de gaten te houden. En als je zwanger bent en plantaardig eet, raadt ze aan om met je arts te overleggen of je baat zou hebben bij supplementen met choline en omega-3-vetzuren.

Over-aanvulling

Hoewel supplementen u kunnen helpen om aan een gezond voedingsprofiel te voldoen, is het heel goed mogelijk (en potentieel gevaarlijk) om overboord te gaan.

Bijvoorbeeld:

  • Te veel kruidenextracten of “melanges” nemen kan soms meer kwaad dan goed doen
  • Sommige supplementen kunnen interfereren met medicijnen die u neemt (hier zijn 13 combo’s die u moet vermijden)
  • Het is mogelijk om te veel van een voedingsstof te nemen via suppletie (lees meer over waarom)

Daarom is het belangrijk om altijd uw arts te raadplegen voordat u een supplement toevoegt of uw dieet op een andere manier wijzigt.

Niet communiceren met uw arts

Over uw arts gesproken, niet onthullen dat u een veganistisch of plantaardig dieet volgt aan uw zorgverlener is een grote vergissing, zegt Bach. “Ze moeten weten hoe ze de juiste begeleiding en aanbevelingen kunnen geven”, legt ze uit.

Studies suggereren ook dat restrictieve eetpatronen ongeordend eten kunnen veroorzaken. Hoewel er niet per se een oorzaak-en-gevolg relatie in het spel is, is onderzoek gepubliceerd in de Tijdschrift van de Academie voor Voeding Diëtetiek ontdekte dat het hebben van een voorgeschiedenis van een eetstoornis geassocieerd is met een grotere kans op het volgen van een restrictief dieet zoals vegetarisme.

Lees meer over wat therapeuten te zeggen hebben over hoe bepaalde eetpatronen een ongezonde obsessie kunnen worden.

Krijg dagelijks inzichten over gezond eten van de gezonde nieuwsbrief en door ons te volgen op Facebook en Instagram. Lees ook verder:

Leave a Reply

Your email address will not be published.