Wraakuitstel van bedtijd – houdt dit je laat op?

Als je de slaap uitstelt ten gunste van tv-kijken of het browsen op sociale media, ben je misschien een uitsteller van het naar bed gaan. Dit is wat dat betekent – en hoe je ervoor kunt zorgen dat je naar bed gaat.

Wanneer je het slapen uitstelt

Steek uw hand op als u regelmatig door uw favoriete sociale-mediasites scrolt terwijl u in bed ligt of het nieuws inhaalt lang nadat u eigenlijk had moeten gaan slapen. Je bent niet alleen. Veel volwassenen hebben te maken met wat psychologen ‘wraakuitstel van bedtijd’ noemen.

Als je bent zoals de meeste mensen, schrijf je je late nachten op om wat tijd te nemen om te ontspannen voordat je in slaap valt. Maar psychologen zeggen dat er misschien meer achter je nachtelijke activiteiten schuilgaat dan je denkt. Ze noemen het “wraakuitstel van bedtijd” en het kan leiden tot slaapgebrek en andere problemen die verband houden met een gebrek aan slaap: geheugenverlies, gebrek aan alertheid, een verzwakt immuunsysteem en zelfs enkele geestelijke gezondheidsproblemen.

Wraak uitstel van bedtijd

De Sleep Foundation beschrijft uitstel van wraak voor het slapengaan als later naar bed gaan dan gepland zonder een praktische reden om dit te doen. Uiteindelijk besluit je slaap op te offeren voor vrije tijd.

Een onderzoek van onderzoekers in Nederland beschreef het uitstel van bedtijd in 2014 in Grenzen in de psychologie. Het concept verspreidde zich als een lopend vuurtje en bereikte uiteindelijk zijn weg naar de Verenigde Staten in de zomer van 2020, toen schrijver Daphne K. Lee getweet over het.

Je hebt het gedeelte voor het slapengaan begrepen. En het is vrij duidelijk dat je het slapen uitstelt. Maar waar komt wraak binnen? Het antwoord daarop intrigeert psychologen.

Het lijkt erop dat mensen die overdag niet veel controle hebben over hun tijd, ‘s nachts opblijven om weer een gevoel van controle en vrijheid te krijgen. Het is een soort onbewuste vorm van wraak, zo je wilt. Terry Cralle, een gediplomeerd verpleegster en gediplomeerd slaapexpert bij de Better Sleep Council, zegt dat slaapwetenschappers gefascineerd zijn omdat wat een eenvoudig toeval lijkt, diepere psychologische wortels kan hebben.

Hoe weet je of je een wraakzuchtige bedtijduitsteller bent?

U kunt zich schuldig maken aan uitstel van bedtijd als u:

 • Lijdt aan slaapverlies door het vaak uitstellen van je bedtijd
 • Stel je bedtijd uit zonder duidelijke reden
 • Blijf opblijven tot na je bedtijd, ook al weet je dat dit tot negatieve gevolgen kan leiden

Janelle Watson, gediplomeerd huwelijks- en gezinstherapeut en eigenaar van Embrace Wellness, benadrukt dat we uitstel van bedtijd niet moeten verwarren met laat opblijven om te werken of huiswerk af te maken. Dat zijn beide redenen om je bedtijd uit te stellen, maar als je de slaap uitstelt, vink je geen items van je takenlijst af.

“Het onbewuste psychologische doel van uitstel van wraak voor het slapengaan is om de controle over je tijd terug te krijgen”, zegt Watson. Bedtijd en slaapuitstelgedrag omvatten meestal activiteiten die direct plezier bieden, zoals Netflix kijken, lezen, praten met vrienden of surfen op internet.

MarioGuti/Getty Images

De psychologie achter het uitstellen van wraak voor het slapengaan

Wraakuitstel van bedtijd is nog steeds een opkomend concept in de slaapwetenschap, en er zijn voortdurende discussies over de psychologie achter dit gedrag. Maar de waarheid is dat Amerikanen niet genoeg slaap krijgen.

Hoewel de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) aanbevelen dat volwassenen van 18 jaar en ouder ten minste zeven uur slaap per nacht krijgen, bleek uit een Gallup-enquête uit 2013 dat 56 procent van de volwassenen geen volledige nachtrust krijgt, en 43 procent zei ze zouden zich beter voelen als ze meer zouden slapen.

Dus waarom nemen sommigen van ons een weloverwogen beslissing om de vlammen van onze slaperige ochtenden en slaperige werkdagen aan te wakkeren? Volgens Watson ligt het antwoord op die vraag “aan de basis van het uitstel van wraak voor het slapengaan”.

Studies suggereren dat het tijdbeheer van Amerikanen om verschillende redenen steeds complexer is geworden, waaronder veranderende en onvoorspelbare werkschema’s en gender-, klasse- en rassenongelijkheid.

“Hoewel werkschema’s een enorme factor zijn bij het wraak nemen van uitstel van bedtijd, zitten sommige van mijn klanten ook vast met strakke schema’s met hun kinderen, familie en andere rollen en verantwoordelijkheden die hun ‘ik’-tijd gedurende de dag wegnemen,” zegt Watson.

Wie zal het naar bed gaan het meest uitstellen?

Watson zegt dat mensen die uitstelgedrag vertonen wanneer ze gaan slapen, doorgaans een volledige nachtrust willen, maar daar niet in slagen.

Slaapexperts noemen dit een intentie-gedragskloof die soms wordt veroorzaakt door zelfcontrole- of zelfregulatieproblemen. Aan het eind van de dag is de zelfbeheersing meestal het laagst, waardoor het gemakkelijker wordt om toe te geven aan de verleiding van genotzucht.

Hoewel de meeste mensen de beste bedoelingen hebben als het gaat om het krijgen van een volledige nachtrust, tonen onderzoeken aan dat je meer kans hebt om het naar bed gaan op een redelijk uur uit te stellen als je:

 • Stel uitstelgedrag op andere gebieden van je leven
 • Een stressvolle of anderszins veeleisende baan hebben
 • Merk dat je de rest van je dag “verlangens moet weerstaan”
 • Werk in een omgeving die vereist dat uw werkleven samenvalt met uw persoonlijke leven of waarin u geen tijd heeft om te ontstressen na het werk (zoals thuiswerken)
 • Ben je een vrouw of een student?

Hoe om te gaan met uitstel van wraak voor het slapengaan?

Als je denkt dat je een uitsteller van bedtijd bent, stellen experts zeven manieren voor om naar bed te gaan en de broodnodige rust te krijgen:

 1. Wees bewust met je rust. “Plan indien nodig uw slaap door alarmen, televisietimers en andere apparaten in te stellen om u te waarschuwen wanneer het bijna bedtijd is”, zegt Watson.
 2. Begin indien mogelijk 30 minuten voor het slapengaan met afbouwen.
 3. Maak een realistisch doel voor het slapengaan dat rekening houdt met uw dagelijkse schema.
 4. Schakel alle elektronische apparaten uit en plaats alle bronnen van afleiding buiten uw bereik nadat u in bed bent gestapt.
 5. Oefen ontspanningsstrategieën zoals mindfulness en meditatie.
 6. Pak de oorzaak van het probleem aan door gezonde copingstrategieën te ontwikkelen om de hele dag door met uw stress om te gaan.
 7. Als al het andere faalt, praat dan met een therapeut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.