Wat veroorzaakt nachtelijk zweten?  Medische verklaringen

Wat veroorzaakt nachtelijk zweten? Medische verklaringen

Kan je bed ‘s ochtends als een pierenbadje verdubbelen? Dit is de oorzaak van nachtelijk zweten – en wanneer u er een arts over zou moeten raadplegen.

Bed Onopgemaakt Rommelige Slaapkamer Kussens Witte Copyspace Relax Morning ConceptGolubovy/Shutterstock

Wat veroorzaakt nachtelijk zweten?

Iedereen heeft wel eens de dekens van zich af gegooid op een te warme nacht of wakker geworden met een zweetzweet na een bijzonder levendige nachtmerrie. Hoewel vervelend, is zweten ‘s nachts meestal geen probleem. Maar regelmatig wakker worden in doorweekte lakens en doorweekte pyjama’s zijn symptomen die wijzen op een medische aandoening die bekend staat als slaaphyperhidrose of nachtelijk zweten, volgens de Mayo Clinic.

Nachtelijk zweten komt eigenlijk relatief vaak voor. Onderzoek toont aan dat 10 tot 40 procent van de volwassenen dit in een bepaald jaar meldt. Wat veroorzaakt nachtelijk zweten? Veel dingen, daarom is er geen pasklare oplossing. Om PM-transpiratie te stoppen, moet u eerst vaststellen wat de oorzaak is van uw nachtelijk zweten. Waar te beginnen? Deze lijst, die de gewone en de relatief zeldzame bevat.

Close-up aziatische man die zijn nek aanraakt en keelpijn heeft.Pormezz/Shutterstock

Schildklieraandoeningen

Als je je afvraagt ​​​​waardoor nachtelijk zweten wordt veroorzaakt, moet je rekening houden met je schildklier – de kleine, vlindervormige klier in je nek. Het bepaalt hoe je lichaam energie gebruikt, volgens de Mayo Clinic, en wanneer het te veel van het hormoon thyroxine in je systeem pompt (ook bekend als hyperthyreoïdie), zorgt het ervoor dat je interne motor gaat draaien. Dat kan leiden tot nachtelijk zweten, evenals andere symptomen zoals verhoogde eetlust, hartkloppingen en onbedoeld gewichtsverlies. Bloedonderzoek kan de aandoening gemakkelijk identificeren – hier zijn nog enkele symptomen die erop wijzen dat u uw schildklier moet laten controleren. Meestal kunnen de symptomen worden getemd met hormoonbehandeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published.