Wat u moet weten over intermitterend vasten voor vrouwen

Zijn de voordelen en risico’s van intermitterend vasten anders voor vrouwen dan voor mannen? Experts bespreken hoe vasten vrouwen beïnvloedt.

Vasten voor vrouwen versus mannen

Van gewichtsverlies tot een lang leven, intermitterend vasten heeft een lange lijst met mogelijke voordelen. Nu suggereert een kleine maar groeiende hoeveelheid bewijs dat deze vasten voor vrouwen een andere reeks voor- en nadelen kunnen bieden dan voor mannen.

Intermitterend vasten is een algemene term voor verschillende eetplannen die worden afgewisseld tussen perioden van eten en vasten. Deze diëten zijn meer gericht op wanneer je eet en minder op wat jij eet.

Tijdgebonden voeding beperkt bijvoorbeeld het eten tot een bepaald tijdsbestek per dag. Met de populaire 16:8-methode kun je acht uur eten en dan 16 uur vasten. Je kunt bijvoorbeeld alleen eten tussen 07.00 uur en 15.00 uur, of tussen 11.30 uur en 19.30 uur. is een patroon van de ene dag feesten en de andere dag vasten.

De voordelen van intermitterend vasten variëren, afhankelijk van het type vasten, de duur ervan en misschien zelfs uw geslacht.

“We weten nog niet veel over hoe de ervaring met intermitterend verschilt tussen mannen en vrouwen”, zegt Courtney M. Peterson, PhD, universitair hoofddocent bij de afdeling voedingswetenschappen aan de Universiteit van Alabama, in Birmingham. Onderzoekers werken aan het ontrafelen van enkele van deze verschillen en hebben een aantal belangrijke stappen gezet, zegt ze.

Vrouwen kunnen sneller reageren

In het bijzonder kunnen vrouwen de effecten van vasten eerder voelen dan mannen. Tijdens het vasten wordt een metabolische schakelaar omgedraaid. Wanneer dit gebeurt, begin je vet te verbranden in plaats van glucose (of bloedsuiker) voor energie. Dit verklaart enkele van de voordelen van sommige vastenmethoden.

Volgens Peterson kunnen vrouwen de overstap eerder maken dan mannen als ze een intermitterend vastenregime volgen. “We zien meer vet in hun bloedbaan vergeleken met mannen die even lang vasten”, zegt ze.

Dit suggereert dat vrouwen resultaten konden zien met kortere vastenvensters. Vrouwen kunnen succes hebben met het volgen van een 16:8-plan versus een 18:6-plan, waarvoor 18 uur moet worden gevast en gedurende een periode van zes uur moet worden gegeten. “Er worden studies bij dieren gedaan om te zien of vrouwen baat kunnen hebben bij iets kortere vastenduur dan mannen”, zegt Peterson.

Eeuwigheid in een oogwenk/Getty Images

Gewichtsverlies

Welk type intermitterend vasten is het beste in termen van gewichtsverlies? Het is waarschijnlijk degene die je op de lange termijn kunt volhouden en die past bij je levensstijl.

Onderzoek suggereert echter dat het succes van vasten om gewicht te verliezen bij vrouwen ook kan worden gekoppeld aan striktere diëten. De meeste intermitterende vasten beperken niet wat je kunt hebben tijdens het eten van vensters of dagen. Maar een studie, gepubliceerd in 2019 in zwaarlijvigheid, ontdekte dat zwaarlijvige vrouwen meer gewicht verloren door met tussenpozen te vasten wanneer ze ook een streng dieet volgden. De studie omvatte drie extra groepen ter vergelijking: vrouwen die met tussenpozen vastten maar niet bezuinigden op voedsel, vrouwen die hun voedselinname verminderden maar niet vasten, en een groep vrouwen die hun dieet op geen enkele manier alle. (Vergeet niet dat uw dieet omvat wat u drinkt. Dit is wat u mag drinken tijdens intermitterend vasten.)

Toen onderzoekers deze 88 vrouwen gedurende 10 weken volgden, ontdekten ze dat zwaarlijvige vrouwen die 30 procent minder calorieën aten dan ze normaal nodig zouden hebben en met tussenpozen vastten, meer gewicht verloren dan de andere groepen – iets meer dan twee pond per week.

Insuline-resistentie

Gewichtstoename of een slecht dieet kan ertoe leiden dat uw spieren en cellen weerstand bieden aan de inspanningen van het hormoon insuline om de bloedsuikerspiegel voor energie te leveren. Als gevolg hiervan blijft er meer suiker in de bloedbaan waar het het risico op chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 kan verhogen. Bij het volgen van een intermitterend vastenregime zien mensen vaak verbeteringen in de insulineresistentie. Maar vrouwen zien mogelijk minder effect dan mannen, zegt Peterson. Onderzoekers begrijpen niet helemaal waarom dit gebeurt, en er zijn meer studies nodig om deze waarnemingen te bevestigen, zegt ze.

Insulineresistentie treedt op wanneer uw lichaam niet goed reageert op insuline en glucose niet gemakkelijk voor energie kan gebruiken. Hierdoor maakt je alvleesklier meer insuline aan en kan je bloedsuikerspiegel stijgen. Insulineresistentie is een teken van prediabetes.

Intermitterend vasten en vruchtbaarheid

Heeft vasten invloed op de vruchtbaarheid en de menstruatiecyclus? Ten minste één onderzoek wees uit dat vasten geen invloed heeft op de hormoonspiegels bij premenopauzale vrouwen. Studies van moslimvrouwen die tijdens de ramadan 30 dagen van zonsopgang tot zonsondergang vasten, suggereren echter dat er enkele onregelmatige menstruaties kunnen zijn die verband houden met vasten. Die omvatten een zwaardere dan gebruikelijke stroom en onregelmatige of overdreven frequente perioden, vooral tijdens vasten van meer dan 15 dagen. Onregelmatige menstruatie kan de kansen van een vrouw om zwanger te worden beïnvloeden, maar dit werd niet geanalyseerd in het onderzoek.

Voordelen na de menopauze

Voor vrouwen kan leeftijd ook een rol spelen in hoe het lichaam reageert op intermitterend vasten, zegt Krista Varady, PhD, hoogleraar voeding aan de Universiteit van Illinois in Chicago, en auteur van Het om de dag dieet. Postmenopauzale vrouwen kunnen tijdens het vasten twee keer zoveel gewicht verliezen als jongere, premenopauzale vrouwen, zegt ze. Na 12 maanden een vastenschema voor een andere dag te hebben gevolgd, verloren postmenopauzale vrouwen meer dan 24 pond, zegt ze, daarbij verwijzend naar enkele vroege resultaten van haar laboratorium dat nog wordt beoordeeld. “Evenzo verloren postmenopauzale vrouwen na drie maanden vasten met beperkte tijd (ook bekend als 16:8) negen pond”, zegt ze.

Buikvet

Onderzoek uit 2014 gepubliceerd in het tijdschrift Vertaalonderzoek suggereert dat zowel vasten om de andere dag als tijdgebonden vasten het buikvet vermindert. Dit is belangrijk omdat buikvet bij postmenopauzale vrouwen wordt geassocieerd met een hoger risico op een hartaanval en beroerte dan bij mannen. Dit vet kan ontstekingschemicaliën en andere moleculen afgeven die het risico op hartaandoeningen, leveraandoeningen, diabetes en andere gezondheidsproblemen kunnen verhogen.

Hart risico

Oudere vrouwen kunnen extra hartvoordelen zien. Na intermitterend vasten vertoonden postmenopauzale vrouwen een afname van 20 procent van het “slechte” of LDL-cholesterol (low-density lipoproteïne), een verlaging van de bloeddruk en een afname van 20 tot 40 procent van de insulineresistentie. Hoge niveaus van LDL-cholesterol en hoge bloeddruk kunnen het risico op hartaandoeningen en beroertes verhogen, en insulineresistentie vormt de basis voor diabetes. “Deze verbeteringen kunnen hartaandoeningen en diabetes helpen voorkomen”, zegt Varady.

Bot gezondheid

Nog een voordeel: gezondheid van de botten. Intermitterend vasten leidt niet tot botverlies zoals regelmatig dieet dat kan, suggereert een studie die in 2017 is gepubliceerd Voeding en gezond ouder worden. Tijdens de menopauze kan de dramatische daling van de niveaus van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen de botsterkte beïnvloeden, waardoor het risico op osteoporose van de broze botziekte toeneemt. Dit is belangrijk omdat 80 procent van de naar schatting 10 miljoen Amerikanen met osteoporose vrouwen zijn.

Waarschuwingen over intermitterend vasten

Niet elke vrouw zou intermitterend vasten moeten proberen. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is intermitterend vasten niet voor jou, zegt Robin Foroutan, RD, een diëtist voor integratieve geneeskunde in het Morrison Center in New York City en woordvoerder van de Academie voor Voeding en Diëtetiek. Vasten kan de hoeveelheid voedingsstoffen voor moeder en baby beperken wanneer ze het het meest nodig hebben, zegt ze. Het is ook niet aan te raden voor vrouwen (of mannen) met eetstoornissen, zegt ze.

Als u intermitterend vasten overweegt, werk dan samen met een geregistreerde diëtist of zorgverlener om u te helpen de beste methode voor uw doelen te kiezen, zegt Foroutan. Hier is wat u nog meer moet overwegen voordat u intermitterend vasten probeert.

Leave a Reply

Your email address will not be published.