Wat therapeuten echt denken over de Myers-Briggs-test

De populariteit van de Myers-Briggs-test

Je hebt misschien nog nooit gehoord van de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), maar de kans is groot dat je deze persoonlijkheidstest hebt gedaan op de universiteit of op je werk.

Het wordt gegeven door organisaties in 115 landen, waaronder 88 procent van de Fortune 500-bedrijven, althans volgens de Myers-Briggs Company.

Waarom zijn grote bedrijven zo optimistisch over deze persoonlijkheidstest?

Omdat het helpt bij teambuilding en training. Bovendien werken medewerkers die elkaars temperament beter begrijpen, beter samen en communiceren ze beter.

Universitaire loopbaancentra gebruiken het om studenten inzicht te geven in mogelijke loopbaantrajecten. En soms gaan mensen er zelf voor om te ontdekken wat hen drijft.

Sommige mensen vermelden zelfs een Myers-Briggs-type op hun datingprofiel, in de hoop dat ze een betere liefdesmatch kunnen maken.

Maar hoewel het populair is bij bedrijven, scholen, overheidsinstanties en mensen die relaties zoeken, vinden veel academici het leuk en leuk, maar niet erg betrouwbaar.

“Ik denk niet dat het zelfs als een persoonlijkheidstest kan worden beschouwd”, zegt Robin MacFarlane, PhD, een klinisch psycholoog in New York City. “Het kan worden gebruikt als een hulpmiddel om mensen op andere manieren over zichzelf te laten nadenken waar ze nog niet eerder over hebben nagedacht: ‘Hé, misschien ben ik toch een beetje analytisch!’ Het probleem ontstaat wanneer mensen geloven dat de testresultaten betekenis bieden die verder gaat dan alleen stof tot nadenken.”

Dit is wat u moet weten over de MBTI, volgens verschillende experts.

De theorie achter de Myers-Briggs-test

Het moeder-dochterteam van Katharine Cook Briggs en Isabel Briggs Myers bedacht de MBTI in de jaren veertig.

Ze baseerden de test op Carl Jung’s theorieën over persoonlijkheidstypen – dat mensen bijvoorbeeld extravert of introvert waren, of min of meer analytisch ingesteld – met als doel zijn werk begrijpelijker en toegankelijker te maken voor mensen.

Hun doel: mensen classificeren volgens persoonlijkheidstypes als een manier om schijnbaar willekeurig menselijk gedrag te verklaren.

Als je je type kent, kun je jezelf en de mensen om je heen een stuk beter begrijpen. Dus als je weet dat je extravert bent, kun je je sterke punten leren kennen en gebruiken – dat geldt ook voor introverte mensen. (Als je ergens tussenin valt, kun je een ambivert worden.)

De Myers-Briggs-test

Meestal doe je de test via een MBTI-gecertificeerde functionaris, online of in het echt.

Er zijn gratis versies van MBTI-achtige tests, maar het echte werk kost u (of uw werkplek).

Je beantwoordt 90 vragen die betrekking hebben op vier hoofdgebieden:

  • Of je je nu naar binnen of naar buiten richt (introvert vs. extravert)
  • Hoe je informatie oppikt (sensing vs. intuïtie)
  • Hoe je beslissingen neemt (denken versus voelen)
  • Hoe je de wereld om je heen organiseert (oordelen versus waarnemen)

Wat de Myers-Briggs-letters betekenen?

Op basis van je antwoorden krijg je een blok van vier letters toegewezen dat de letters E (extravert) of I (introvert), N (intuïtie) of S (zintuigen), F (voelen) of T (denken), J ( oordelen) of P (waarnemen) voor in totaal 16 verschillende persoonlijkheidstypes.

Een ESFP is bijvoorbeeld een extraverte mensen-persoon die leert door te vertrouwen op hun vijf zintuigen; neemt op waarden gebaseerde, medelevende beslissingen; en wordt gezien als flexibel en open om nieuwe dingen te leren.

Een INTJ daarentegen is een introverte persoon die het beste oplaadt als hij alleen is; leert door patronen te herkennen en problemen te doordenken; somt voor- en nadelen op bij het proberen om dingen te beslissen (en vertrouwt op Spock-achtige logica); en ordent hun omgeving door to-do-lijsten te maken en items op een ordelijke, geplande manier af te vinken.

Klaus Vedfelt/Getty Images

MBTI is niet gebaseerd op harde wetenschap

Experts zijn wantrouwend over de oorsprong van de test. Net als Sigmund Freud was de Zwitserse psychiater Carl Jung een van de pioniers van de psychologie en persoonlijkheidstheorieën.

“Carl Jung was een invloedrijke psychiater, maar dit waren geen empirische, op onderzoek gebaseerde theorieën”, zegt Thomas Plante, PhD, hoogleraar psychologie aan de Santa Clara University in Santa Clara, Californië. En Myers en Briggs waren ook niet getraind in testontwikkeling.

“Dit was voordat er een meer empirisch gebaseerde wetenschappelijke benadering van persoonlijkheids- en persoonlijkheidstests beschikbaar was, dus het is gebaseerd op een defect model dat nooit voldoende is gevalideerd”, zegt hij.

Ook vermijden veel psychologen zich bij het afnemen van tests aan één bepaalde persoonlijkheidstheorie te houden.

“Als ik iets structureer, kijk ik naar de domeinen van emotioneel, sociaal en cognitief functioneren”, zegt Carly Claney, PhD, een gediplomeerd klinisch psycholoog in Seattle die veel persoonlijkheidsbeoordelingen heeft gedaan.

Dat kan handig zijn om een ​​momentopname te krijgen van hoe een persoon zich gedraagt ​​of bij het stellen van een diagnose.

Het kan ook antwoorden geven op waarom je gedrag blijft herhalen dat je niet wilt herhalen of waarom je op een bepaalde manier handelt met andere mensen.

MBTI is niet zo betrouwbaar

Veel psychologen zeggen dat betrouwbaarheid bij het testen de sleutel is: krijg je elke keer dat je het neemt dezelfde resultaten?

“Mensen veranderen. Dus je kunt natuurlijk elke beoordeling één keer doen, en dan over een jaar kan de maatstaf anders zijn, “zegt Claney. “Maar ik denk dat met Myers-Briggs dezelfde persoon die hetzelfde antwoord probeert te krijgen, dat misschien niet doet. Op die manier wordt de betrouwbaarheid geschoten.”

Planta is het daarmee eens.

“Als je de vragenlijst vandaag invult en vervolgens over drie of vier weken invult, kun je heel andere resultaten krijgen”, zegt hij, eraan toevoegend dat onderzoek aangeeft dat dit de helft van de tijd dat mensen de test afleggen, waar kan zijn. “En dat is dus echt een kwestie van betrouwbaarheid.”

Studenten kunnen een uitzondering zijn, volgens onderzoekers van de University of Oklahoma. Na het bewijs te hebben bekeken, concludeerden ze dat de test betrouwbaardere resultaten zou kunnen opleveren voor deze specifieke groep.

Het is simplistisch vergeleken met andere tests

Plante vergelijkt op wetenschap gebaseerde persoonlijkheidstesten met ‘psychologische röntgenfoto’s’.

Degenen die door veel psychologen worden gebruikt, zoals de Minnesota Multiphasic Personality Inventory of de 16pf, meten niet alleen persoonlijkheid, maar ook wat experts psychologisch functioneren noemen – of je nu depressief bent, angstgevoelens, type A-gedrag of een laag zelfbeeld.

Deze tests hebben meer dan 100 vragen in schijnbaar willekeurige volgorde, dus je weet pas hoe je antwoorden in elkaar passen als je de resultaten ziet.

(Liefde persoonlijkheidstesten? Dit is wat de enneagram-test je kan vertellen.)

Plante is een expert in het testen van seminariestudenten namens religieuze organisaties zoals de katholieke en episcopale kerken.

“Dit wordt niet gebruikt om te bepalen of iemand geen geestelijke zou moeten zijn, maar eerder om te zien of er bepaalde risicofactoren zijn waarvan mensen op de hoogte moeten zijn”, zegt hij.

Als hij de 16pf gebruikt, is hij op zoek naar een bepaald soort persoonlijkheidsprofiel.

“Een goed voorbeeld is of je meer eerbiedig bent voor autoriteit of dat je de neiging hebt om onafhankelijker te zijn”, zegt hij. “Nou, dit is van belang in, laten we zeggen, een katholieke of bisschoppelijke of orthodoxe kerk, omdat je een gelofte van gehoorzaamheid hebt aan je plaatselijke bisschop.”

De MBTI kan waarschijnlijk niet opstaan ​​in de rechtbank

Voor ongeveer $ 50 kun je de Myers-Briggs-test online doen (als je ouder bent dan 16).

De persoonlijkheidstests die gediplomeerde psychologen je geven, zijn niet algemeen beschikbaar voor het publiek, zegt MacFarlane, die supervisor was voor psychologische beoordeling aan het klinische psychologieprogramma van Columbia University.

“Empirisch geldige persoonlijkheidstests hebben tientallen jaren aan bewijs verzameld dat hun betrouwbaarheid en validiteit ondersteunt door middel van onderzoeken die zijn gepubliceerd in peer-reviewed tijdschriften”, zegt ze.

Tests met gegevens die door onderzoek worden ondersteund, voldoen aan de ‘Daubert-standaard’, wat betekent dat ze in een rechtbank als bewijsmateriaal kunnen worden toegelaten. De MBTI kon dat niet.

Het verschil tussen wetenschappelijk onderbouwde tests en de MBTI is de “kwaliteit van het onderzoek, het soort theorie dat achter de ontwikkeling van die tests zat, de testconstructiemethoden en de nuance”, zegt Plante. “Dat is een van de redenen waarom ik vaak zeg dat de Myers-Briggs een vrij verkrijgbaar medicijn is, terwijl deze tests als een receptmedicijn zijn.”

Neem resultaten met een korreltje zout

Dus zeggen deze experts dat je de MBTI helemaal niet moet nemen?

Nee, maar hecht niet te veel waarde aan de resultaten.

Mensen kunnen “erover nadenken in de context van wat ze al over zichzelf weten”, zegt MacFarlane. “Maar ze moeten zich geen zorgen maken als dat resultaat hen negatief lijkt, en ze mogen ook nooit iemand met autoriteit toestaan ​​om over hen te oordelen op basis van dit testresultaat.”

Waar te gaan om te testen?

Als je wilt weten hoe je persoonlijkheid en temperament je keuzes in het leven beïnvloeden, praat dan met een therapeut of counselor.

“Meestal hebben ze niet per se persoonlijkheidstests nodig, maar gewoon iemand met wie ze dingen kunnen bespreken”, zegt MacFarlane.

Al in therapie? Dan kan je therapeut misschien een test doen of je doorverwijzen naar een gediplomeerde en speciaal opgeleide psycholoog die dat kan, zegt Claney.

“Mensen die gespecialiseerd zijn in psychologische tests zijn degenen die een dergelijke beoordeling kunnen doen, die het echt kunnen afstemmen op wat de vragen zijn – of die van de cliënt of die van de therapeut – en dan een interpretatie produceren waarvan ik hoop dat die echt nuttig voor de therapie, hetzij omdat je het diagnostische beeld verduidelijkt, hetzij omdat je een bepaald type behandeling aanbeveelt”, zegt ze.

Als uit testen bijvoorbeeld blijkt dat u een borderline-persoonlijkheidsstoornis heeft, kan uw therapeut u doorverwijzen naar een DGT-programma.

Waar het op neerkomt: heb plezier met je resultaat van vier blokken, maar als je serieus wilt worden, ga dan naar de profs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.