Wat te zeggen tegen mensen die je eten opdringen?

De meeste voedselopdringers zijn goed bedoeld, als ze misleid zijn, maar anderen proberen je misschien pijn te doen of te saboteren. Hier zijn tips van experts om te helpen omgaan met elk type voedselverdringende situatie die u dit jaar kunt tegenkomen.

Feestelijk eten

“Het is de vakantie. Laat een beetje los!”

“Eén drankje zal je dieet niet verpesten!”

“Je moet meer eten; je bent te mager!”

“Probeer maar eens een hapje. Ik heb de hele dag gewerkt om dit te koken. Ik beloof je dat je het geweldig zult vinden!”

Als je een maaltijd met andere mensen hebt gedeeld, is de kans groot dat je iemand hebt horen proberen iemand anders te dwingen te eten of te drinken. En de feestdagen zijn primetime voor ‘food pushen’.

De feestdagen zijn vaak een parade van rijke maaltijden, heerlijke lekkernijen en overvolle drankjes, waardoor je niet alleen in de verleiding komt om te genieten van minder dan gezond voedsel, maar ook om er te veel van te eten.

Te veel toegeven aan je eigen keuze is één ding. Toch eten mensen soms te veel of eten ze voedsel dat ze niet willen omdat ze zich door anderen onder druk gezet voelen om dit te doen, zegt Susan Albers, een psycholoog bij de Cleveland Clinic die gespecialiseerd is in eetproblemen en de auteur van zeven boeken over mindful eten.

Deze “voedselopdringers” kunnen ervoor zorgen dat u zich gestrest, angstig, aangevallen, boos en/of spijtig voelt. In sommige gevallen kan het zelfs voorkomen dat u bepaalde functies bijwoont.

(Gebruik in de tussentijd deze 29 eenvoudige technieken om vakantiestress en angst te verminderen.)

gpointstudio/Getty Images

Waarom mensen anderen voedsel opdringen?

Er zijn veel sociale rituelen, herinneringen en emoties die gepaard gaan met eten en de feestdagen, dus het is niet verwonderlijk dat mensen zich meer geïnvesteerd voelen om u aan het eten te krijgen tijdens speciale gelegenheden.

“Eten is een geweldige verbinder. Het kan een uiting van liefde zijn en een manier om banden te versterken”, zegt dr. Albers.

Niet al het pushen van voedsel gebeurt echter te goeder trouw, en er zijn zeven belangrijke redenen waarom mensen anderen vertellen hoe ze moeten eten, zegt psycholoog Jeff Gardere, universitair hoofddocent en cursusdirecteur gedragsgeneeskunde aan het Touro College in New York City.

Vriendelijkheid

Anderen voeden is een zeer primaire manier om zorg te tonen. Het kan op dit moment moeilijk zijn om te voelen, maar de persoon die je probeert te dwingen iets te eten, heeft waarschijnlijk goede bedoelingen.

Zorg

Sommige dierbaren maken zich misschien zorgen als ze zien dat je niet eet. Ze zijn misschien bezorgd dat je te beperkend of kieskeurig bent en dat het je mentale of fysieke gezondheid schaadt. (Deze zorgen zijn niet altijd juist, maar als dit vaak gebeurt, of van iemand komt die je echt respecteert, kun je overwegen of hun zorgen over je gezondheid terecht zijn.)

Jaloezie

Sommige mensen zien diëten of afvallen als een wedstrijd. In zeldzame gevallen kunnen mensen proberen uw pogingen om gezonder te worden te saboteren door u ertoe te brengen te veel te eten of uw doelen te breken. Het is een poging om je ervan te weerhouden om succesvol te zijn als ze het gevoel hebben dat ze dat niet zijn.

Misplaatste moraliteit

Voedsel is voedsel, maar veel mensen zijn bepaalde voedingsmiddelen gaan associëren met ‘goed’ of ‘slecht’. Dus als je ‘goed’ bent door een ongezonde traktatie te laten liggen, kunnen ze het gevoel hebben dat ze ‘slecht’ zijn en je willen overtuigen om met hen mee te doen om zichzelf beter te laten voelen.

Traditie

In veel culturen vormen bepaalde voedingsmiddelen een groot deel van de vakantietradities. Wanneer u weigert een bepaald voedsel te eten, kunnen uw dierbaren dat zien als weigeren deel te nemen aan de familietradities.

Geldigmaking

Iemand die veel moeite heeft gedaan om iets te koken, kan je ertoe aanzetten het te eten als een manier om hun harde werk en hun kookkunsten te valideren.

Verschillende ervaringen

Iemand die je dwingt om iets te eten, begrijpt misschien gewoon je gevoelens over bepaalde voedingsmiddelen niet. Je weet bijvoorbeeld misschien dat je van één drankje een eetbui krijgt, maar omdat dat voor hen geen probleem is, zien ze niet in waarom het een probleem voor je is.

(Wees een goed voorbeeld door deze gezonde kerstgeschenken te geven die geen fruitcake zijn.)

Wat te zeggen tegen mensen die je eten opdringen tijdens de vakantie?

Vriendelijkheid, beleefdheid en empathie zijn een grote hulp bij het oplossen van problemen tijdens de vakantie. Hier zijn enkele tips van onze experts om u te helpen omgaan met elk type voedselverdringende situatie die u dit jaar kunt tegenkomen.

Weet vooraf wat je grenzen zijn

Bepaal wat u wilt hebben en wat u wilt vermijden voordat u naar een vakantiebijeenkomst gaat. Zo hoef je niet meteen te beslissen. Blijf bij je grenzen.

Voorbeeld: “Ik blijf vanavond bij seltzerwater, bedankt!”

(Hier leest u hoe u grenzen stelt.)

Erken de liefde achter het verzoek

Veel voedseldrukkers proberen gewoon hun liefde te uiten door middel van eten. Door dit te erkennen, zullen ze zich geliefd voelen, of je het eten nu wel of niet eet.

Voorbeeld: “Je herinnerde je hoeveel ik van je gebakken brie hou, en dat betekent zoveel voor mij! Ik sla het voorlopig over, maar je bent zo attent en ik vind het heerlijk om Thanksgiving met je door te brengen.’

Probeer een beetje humor

Vrouw die lacht terwijl ze aan tafel zit voor het kerstdiner

Klaus Vedfelt/Getty Images

Lachen is het beste sociale smeermiddel, dus probeer je antwoord luchtig te houden.

Voorbeeld: “Verdorie, tenzij je aanbiedt om mijn nieuwe personal trainer te worden en mijn rugzweet voor de volgende maand op te lossen, denk ik dat ik maar beter seconden kan doorgeven.”

Complimenteer de chef

Als iemand hard heeft gewerkt om speciaal eten voor je te maken, is het beleefd om een ​​hapje of twee te proberen, maar als je dat echt niet wilt of als het je gezondheid schaadt, is het prima om je complimenten te geven en het daarbij te laten.

Voorbeeld: “Deze cake ziet eruit als een kunstwerk, en ik weet zeker dat hij net zo geweldig smaakt! Je bent zo’n getalenteerde bakker en ik kijk ernaar uit om je eten een andere keer te proberen.’

Wees altijd beleefd

Zelfs als je denkt dat iemands bedoelingen niet goed zijn – zoals een jaloerse broer of zus die je er slecht uit wil laten zien – antwoord alsof hun bedoelingen goed zijn. Je zult eruitzien als de betere persoon, en ze zullen niet weten dat ze onder je huid zijn gekomen.

Voorbeeld: “Heel erg bedankt dat je aan mijn gezondheid denkt, dat betekent echt heel veel voor me! Dus ik weet zeker dat je zult begrijpen waarom ik deze keer moet slagen.’

Wees OK met een beetje onhandigheid

Nee zeggen is voor de meeste mensen ongemakkelijk, en een manier om met dat ongemak om te gaan, is door het gewoon te erkennen.

Voorbeeld: ‘Dat eten ziet er echt heerlijk uit, en ik wil je niet beledigen, maar deze keer sla ik over. Ik hoop dat je het begrijpt.”

Wees eerlijk

Soms dringen dierbaren voedsel door omdat ze niet begrijpen waarom je nee zegt. Je bent ze geen uitleg verschuldigd, maar soms kan het helpen om dingen glad te strijken als je ze laat weten waarom het belangrijk voor je is.

Voorbeeld: “Ik heb heel hard gewerkt met mijn voedingsdeskundige om mijn diabetes onder controle te krijgen, en suikerhoudend voedsel is een grote trigger, dus ik zou het op prijs stellen als je me geen dessert brengt.”

… of vertel een leugentje om bestwil

Liegen is geen goede strategie, vooral niet als je met dierbaren praat, maar soms kan een leugentje om bestwil je een uitweg geven terwijl je de gevoelens van de ander spaart.

Voorbeeld: “Het spijt me zo, ik heb gegeten voordat ik kwam en ik zit zo vol! De volgende keer zou ik graag je fruitcake proberen.’

(Dit is hoe je kunt stoppen met het zijn van een pleaser.)

Bied een alternatieve manier om te vieren

twee vrienden kijken naar hoeden op de kerstmarkt

Betsie Van der Meer/Getty Images

Eten is niet de enige manier om het samen te vieren, dus als iemand eten of drinken wil gebruiken als een manier om contact te maken, kun je proberen een andere activiteit voor te stellen.

Voorbeeld: “In plaats van uit te gaan voor een brunch, wat als we rond de kerstmarkt lopen?”

Vraag om hun hulp

Mensen vinden het over het algemeen leuk om te helpen, vooral tijdens de feestdagen. Laat ze weten hoe ze je kunnen helpen.

Voorbeeld: “Ik ben zo dicht bij mijn doelstellingen voor gewichtsverlies! Het zou veel voor me betekenen als je me zou kunnen steunen en niet de kantoortraktaties in mijn hokje zou brengen.”

Richt de aandacht

Een manier om met mensen om te gaan die kwaadwillig of herhaaldelijk voedsel pushen, is door de aandacht van u af te leiden en op hun gedrag te richten.

Voorbeeld: “Wauw, je bent echt gefocust op wat andere mensen eten! Waarom is dat?”

Verander het onderwerp

Als iemand gewoon geen ‘nee’ als antwoord accepteert, is het misschien tijd om het gesprek te veranderen en verder te gaan.

Voorbeeld: “Nee, ik heb nu geen ijs nodig, maar vertel me over je nieuwe baan – vind je het leuk?”

Gezondheidsinformatie verstandig delen

Iedereen vertellen dat je van lactose vreselijke diarree krijgt, en dat je dus geen kaasdip eet, is geen goede diner-etiquette. Toch is het oké om mensen te laten weten of een bepaald voedingsmiddel je gezondheid beïnvloedt.

Voorbeeld: “Deze broodjes zijn mooi en ze ruiken geweldig! Maar ik volg een ontstekingsremmend dieet om mijn artritis te helpen en als ik ze eet, zullen mijn gewrichten pijn doen. Dank u voor uw begrip!”

Zeg wat je gaat doen

Als het minder om het eten gaat en meer om de activiteit rondom het eten, kan het helpen om mensen te laten weten dat je nog steeds deelneemt, om het eten niet meer te pushen.

Voorbeeld: “Ik sla de popcorn en warme chocolademelk over, maar ik ben opgewonden om lekker bij het gezin te liggen en te kijken Elf samen!”

Wees vastberaden en repetitief

Uiteindelijk ben jij de enige die bepaalt wat je eet. U bent niet verplicht om mensen een reden te geven om voedsel te kiezen, en u bent ook niet verantwoordelijk voor het beheersen van hun gevoelens. “Nee” is een volledige zin.

Voorbeeld: “Nee, bedankt.” Herhaal zo vaak als nodig is.

Waar het op neerkomt:

Ongeacht je redenen om voedsel af te wijzen, is het belangrijk dat je trouw bent aan jezelf, oprecht en beleefd, zegt dr. Gardere. “Dit wekt wederzijds respect en voorkomt dat het een ongemakkelijke situatie wordt, omdat je reactie uit het hart komt, net als hun aanbod”, zegt hij.

Lees vervolgens over vakantiekwesties die alleen mensen met angst zullen begrijpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.