Wat is Runner’s Knee? Oorzaken, symptomen en behandeling

Als je knie pijn doet

Misschien bent u net begonnen met joggen en merkt u een doffe pijn in uw knie. Of misschien heb je veel uren op je fiets geklokt en lijkt het alsof je de pijn rond je knie niet weg kunt krijgen. Net als veel andere actieve mensen, heb je misschien een runner’s knee.

Runner’s knee is een van de meest voorkomende verwondingen bij actieve personen. Volgens een rapport in de British Journal of Sports Medicine.

Knieproblemen, waaronder de runner’s knee, komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, volgens een studie uit 2019 in de Journal of Sports Science and Medicine.

Hier is de primeur over de oorzaken, symptomen en behandelingen van de runner’s knee, evenals hoe het wordt gediagnosticeerd en wat u kunt doen om het te voorkomen.

Wat is een runner’s knee?

Runner’s knee is medisch bekend als patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS). Het is een brede term die pijn in de voorkant van de knie en rond de patella (ook bekend als de knieschijf) beschrijft. De patella is waar de knie aansluit op het onderste uiteinde van het dijbeen (femur).

Het staat vaak bekend als runner’s knee, of zelfs jumper’s knee, omdat het vaak voorkomt bij hardlopers. Maar het wordt vaak gediagnosticeerd bij alle soorten atleten – en ook bij niet-atletische mensen.

De pijn kan het moeilijk maken om te rennen of atletische activiteiten uit te voeren. Het kan het ook moeilijk maken om trappen te lopen, te knielen of veel dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Runner’s knee oorzaken

Runner’s knee kan worden veroorzaakt door een defect in de structuur van je knie of door de manier waarop je loopt of rent. Sommige dingen die deze kniepijn kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

AsiaVision/Getty Images

Runner’s knee symptomen

De belangrijkste symptomen van de runner’s knee zijn pijn achter, voor of aan de zijkanten van de knie.

Het is in het begin meestal mild en verergert tijdens en na de activiteit. U kunt het ook voelen als u lange tijd met gebogen knieën zit, zoals in een bioscoop (vandaar de informele term ‘filmbezoekersknie’).

Andere symptomen zijn onder meer:

  • Zwelling in de knie
  • Knallend en knetterend gevoel in de knie
  • Gevoel van zwakte in de knie
  • Knie die zacht aanvoelt

Hoe wordt de runner’s knee gediagnosticeerd?

Uw arts zal de runner’s knee meestal diagnosticeren door een lichamelijk onderzoek uit te voeren en naar uw symptomen te vragen.

Tijdens het onderzoek kan uw arts rond uw knie en op uw knieschijf drukken. De arts zal ook de uitlijning van uw knieschijf en onderbeen controleren.

Mogelijk wordt u gevraagd te hurken, springen of uit te vallen, zodat uw arts kan zien hoe uw knie reageert. En u zult waarschijnlijk in een rij moeten lopen, zodat uw arts eventuele problemen met uw gang kan zoeken, die problemen met uw knie kunnen veroorzaken.

In sommige gevallen kan uw arts een röntgenfoto of MRI bestellen om andere mogelijke oorzaken van uw pijn uit te sluiten, zoals artrose of een botbreuk.

Runner’s knee behandeling

Hoe u de runner’s knee behandelt, hangt af van de oorzaak en de oorzaak van uw pijn.

Niet-chirurgische behandelingen

Stop met het doen van activiteiten die uw knie belasten en uw pijn veroorzaken, zoals hardlopen of fietsen.

Naast activiteitsveranderingen, kunnen behandelingen omvatten:

Operatie voor runner’s knee

In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn. Er zijn twee soorten chirurgische procedures:

Debridement: Een chirurg verwijdert stukjes beschadigd kraakbeen van de knieschijf om de knie soepeler te laten bewegen. Dit wordt arthroscopisch gedaan, wat betekent dat een chirurg een kleine camera in uw gewricht plaatst en die camera gebruikt om kleine chirurgische instrumenten te geleiden.

herschikking: De chirurg opent de knie via een traditionele incisie om de knieschijf opnieuw uit te lijnen met het scheenbeen.

Hardlopersknie voorkomen

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om een ​​runner’s knee te voorkomen. De sleutel is om je knie niet te overbelasten of te belasten.

  • Opwarmen voor lichamelijke activiteit.
  • Draag ondersteunende schoenen of orthesen.
  • Verhoog de activiteiten geleidelijk.
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht.
  • Stretch na activiteiten.

Hardloopproducten

Als hardlopen je passie is, wil je deze items bekijken die je gezondheid en veiligheid kunnen ondersteunen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.