Wat is EMDR? Hoe deze therapie wordt gebruikt voor PTSS

Leven met PTSS

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan toeslaan wanneer iemand het het minst verwacht. Misschien zorgt een agressieve bestuurder ervoor dat iemand zich bedreigd voelt, of een geluid of geur roept een traumatische herinnering op en leidt tot een buitensporige reactie die moeilijk te beheersen is.

Trauma verandert je hersenen, maar er zijn behandelingen om te helpen. Een intrigerende optie is EMDR, een evidence-based therapie die je helpt traumatische herinneringen te verwerken en op een gezonde manier te leren omgaan.

Wat is PTSS?

Volgens het National Institute of Mental Health treft PTSS bijna 7 procent van de Amerikaanse bevolking. Van flashbacks en hypervigilantie tot moeite met concentreren en slapen, symptomen van deze verrassend veel voorkomende aandoening kunnen je dagelijkse leven drastisch veranderen.

En hoewel de aandoening zelf niet altijd permanent is, suggereren onderzoekers dat het de manier waarop je hersenen functioneren voor altijd kan veranderen.

PTSS is “een soort angststoornis die zich ontwikkelt nadat een persoon een gebeurtenis heeft meegemaakt of getuige is geweest van een intense gebeurtenis die angst veroorzaakt”, legt Janet Civitelli, PhD, een gediplomeerd psycholoog en gecertificeerde loopbaancoach in Austin, Texas, uit.

Hoewel PTSS vaak in verband wordt gebracht met gevechten, legt Civitelli uit dat veel ervaringen deze ‘vecht- of vluchtreactie’ op trauma kunnen veroorzaken, waaronder pesten, misbruik, medische behandelingen en natuurrampen.

Mensen kunnen ook PTSS ontwikkelen door terugkerende kleine trauma’s. “We hebben nu bewijs dat herhaalde blootstelling aan kleinere trauma’s meer emotionele schade kan veroorzaken dan blootstelling aan een enkel groot trauma”, zegt klinisch maatschappelijk werkster Annie Miller, die gespecialiseerd is in therapie voor trauma en slaapstoornissen.

Of je nu een opeenstapeling van niet-levensbedreigende incidenten meemaakt of een enkele tragische gebeurtenis, je ervaart een trauma en ontwikkelt het potentieel voor PTSS wanneer je stress de verwerkingslimieten van je hersenen overschrijdt, zegt board-gecertificeerde en EMDR-opgeleide therapeut Kevin Faust, die oefent bij Akahai Emotional Wellness in Hawaï.

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een zeer complexe, gestructureerde vorm van therapie die wordt aangeboden door getrainde professionals in de geestelijke gezondheidszorg.

EMDR maakt gebruik van ritmische bilaterale acties (met behulp van beide zijden van het lichaam) om mensen te helpen vastzittende herinneringen opnieuw te verwerken, volgens de in Indiana gevestigde gediplomeerde counselor Brittany A. Johnson, die is gecertificeerd in EMDR en momenteel aan het trainen is om EMDR-opvoeder te worden.

Onderzoek naar de therapie is veelbelovend en het is een van de benaderingen die de American Psychological Association (APA) voorstelt voor de behandeling van PTSS. (Hier is de volledige lijst met PTSD-therapieën van de APA.)

EMDR-therapiesessies houden in dat je je concentreert op een traumatische gebeurtenis uit het verleden terwijl je heen en weer acties uitvoert die zijn ontworpen om beide kanten van de hersenen te activeren en je “veilig en geaard in het heden” te houden, aldus Miller. U kunt bijvoorbeeld de handen van uw therapeut heen en weer volgen over uw zicht, terwijl u aan een traumatische gebeurtenis denkt.

Hoewel zijwaartse oogbewegingen een kenmerk zijn van EMDR, zegt ze, kunnen de bilaterale stimulaties visueel, auditief of tactiel zijn. Het idee is dat door je te concentreren op de stimulatie terwijl je een gebeurtenis herbeleeft, je de herinnering opnieuw kunt verwerken zonder te verdwalen in een stroom van negatieve emoties.

Hoe EMDR werkt

De therapie wordt toegeschreven aan onderzoek dat eind jaren tachtig voor het eerst werd begonnen door psycholoog Francine Shapiro; opmerkelijk genoeg kreeg ze het idee tijdens een wandeling in het bos waarin ze ontdekte dat het heen en weer flitsen van haar ogen door de bomen de angst die ze op dat moment voelde, hielp verlichten. Nadat ze het met succes had uitgeprobeerd bij patiënten, ontwikkelde ze de theorie achter EMDR. De aanpak kostte tijd om geaccepteerd te worden, maar een uitgebreide recensie uit 2018 van onderzoek naar EMDR – gepubliceerd in het tijdschrift Grenzen in de psychologie—ontdekte dat EMDR niet alleen kan helpen bij het diagnosticeren van PTSS, maar ook symptomen als angst en angst kan verminderen.

De basis van EMDR is een theorie genaamd adaptieve informatieverwerking (AIP), die theoretiseert dat psychische stoornissen kunnen optreden wanneer een traumatiserende ervaring onvoldoende of onjuist wordt verwerkt door de hersenen, volgens een ander rapport gepubliceerd in Grenzen in de psychologie.

“Dr. Shapiro’s onderzoek bracht haar ertoe te werken met ‘bilaterale stimulatie’, ofwel ritmische stimulatie van beide zijden van het lichaam”, zegt Faust. “Er wordt gedacht dat het stimuleren van beide kanten van het lichaam beide kanten van de hersenen stimuleert, waardoor dat vastzittende psychologische trauma van het emotionele deel van de hersenen naar het logische deel gaat, waardoor het wordt verwerkt en op de juiste manier wordt opgeslagen.”

Miller zegt dat stress en trauma het vermogen van je hersenen om te genezen kunnen overweldigen. EMDR kan helpen door u in staat te stellen die gebeurtenissen opnieuw te verwerken en op een later tijdstip af te ronden.

De klok terugspoelen en ‘vastzittende herinneringen’ vrijgeven, zoals Johnson het beschrijft, door snelle oogbewegingen en tikken met de hand klinkt misschien een beetje fantastisch. Maar het onderzoek lijkt de beweringen van beoefenaars te ondersteunen.

Talrijke studies hebben aangetoond dat EMDR-therapie bijzonder nuttig is bij het verminderen van PTSS-symptomen. Onderzoek gepubliceerd in de Internationaal tijdschrift voor stressmanagement suggereerde ook dat de effecten van EMDR enkele maanden aanhouden nadat mensen zijn gestopt met therapie.

nensuria/Getty Images

De 8 fasen van EMDR-therapie

Als je geïnteresseerd bent in het volgen van EMDR-therapie, is het belangrijk om duidelijke verwachtingen te hebben. Een enkele sessie is niet voldoende om PTSS-symptomen te verlichten of om u alle regulatiemethoden te leren die u nodig heeft.

“EMDR gebeurt in acht fasen, en hoewel sommige cliënten en clinici de fasen snel kunnen voltooien, zijn er voor sommige dingen meerdere sessies voor elke fase”, legt Johnson uit. Ze zegt dat een EMDR-opgeleide therapeut zal uitleggen hoeveel sessies je nodig hebt aan het begin van het proces.

Johnson zegt dat de basisfocus van elke EMDR-therapiefase op de volgende manieren is verdeeld:

  • Fase 1 en 2: Herziening van uw geschiedenis van geestelijke gezondheid en het opstellen van een behandelplan.
  • Fase 3 en 4: Identificeren, verwerken en desensibiliseren van specifieke herinneringen met behulp van bilaterale stimulatie.
  • Fase 5 en 6: “Installatie” (positieve gedachten invoegen of versterken) en “body scan” (waarnemen van uw gedachten, gevoelens en acties, en vervolgens de resterende negatieve reacties identificeren).
  • Fase 7 en 8: Afsluiten, voortgang evalueren en toekomstige doelen identificeren.

Hoe het is om naar een EMDR-therapiesessie te gaan

Een EMDR-sessie duurt gemiddeld tussen de 60 en 90 minuten. Uw sessie zal variëren, afhankelijk van hoe ver u door de EMDR-fasen bent gevorderd.

Zodra u uw geestelijke gezondheidsgeschiedenis heeft bekeken en een behandeldoel en een plan met uw therapeut hebt gemaakt, “verwacht u dat uw therapeut u slechts een paar seconden laat praten tussen elke set [of bilateral stimulation]’, zegt Johnson. Het doel is om een ​​continue stroom door de recall en verwerking te houden.

Door EMDR opgeleide therapeuten benadrukken dat je opwarmactiviteiten en een zorgvuldige omgang met je traumatische herinneringen en negatieve emoties kunt verwachten.

Traumatische ervaringen worden herbeleefd in bursts van 20 tot 30 seconden terwijl u tegelijkertijd bilaterale stimulatie uitvoert. Mogelijk wordt u gevraagd de hand van uw therapeut te volgen met uw ogen snel heen en weer of te luisteren naar tikken, trillende zoemers of geluidssignalen. Uw therapeut zal u gedurende het hele proces begeleiden.

“Het doel van een EMDR-therapiesessie is om je te laten nadenken over de herinnering of gebeurtenis, maar er niet in vast te zitten”, zegt Miller. “Je kunt leren hoe je pijnlijke emoties gemakkelijker kunt loslaten.”

Hoe vind je een EMDR-opgeleide therapeut?

Om een ​​therapeut te vinden die is opgeleid in EMDR, gaat u naar de EMDR International Association of vraagt ​​u om een ​​verwijzing van uw arts of een plaatselijke kliniek.

“Als je van plan bent een ziektekostenverzekering te gebruiken om EMDR-therapie te betalen, raad ik aan om het telefoonnummer op de achterkant van je verzekeringskaart te bellen en te vragen welke therapeuten voor geestelijke gezondheidszorg bij jou in de buurt ‘in het netwerk’ zijn”, zegt Faust. Zodra u een lijst heeft, kunt u hun websites bezoeken om te controleren op EMDR-certificering.

Kan EMDR andere problemen behandelen?

Hoewel het onderzoek niet zo duidelijk is over het succes van EMDR bij de behandeling van andere psychische aandoeningen, onderzoeken onderzoekers het potentieel van EMDR bij het beheersen van:

Leave a Reply

Your email address will not be published.