Wat is een emotionele detox? 14 stappen om je beter te voelen

Reinig je geest

Ben je ooit zo overweldigd door je gedachten of verantwoordelijkheden dat je het gevoel hebt vast te zitten in drijfzand? Of, zo emotioneel uit de hand gelopen dat je gemakkelijk getriggerd wordt en vaak overdreven reageert op situaties die je normaal gesproken niet stressvol zou vinden? Misschien voel je je teruggetrokken of worstel je met jeugdtrauma of afwijzingen uit het verleden die je heden en toekomst beïnvloeden. (Hier leest u hoe u grenzen stelt voor uw geestelijke gezondheid.)

Als je je zo voelt, is het misschien tijd voor een emotionele detox. (Probeer deze kruidenremedies voor vermoeidheid en uitputting.)

De meesten van ons weten wat een fysieke detox is (denk aan de beruchte green juice-reiniging), maar we horen lang niet zoveel over hoe je aan emotionele detox kunt doen en de mogelijke voordelen ervan.

Dit is wat je moet weten over een emotionele ontgifting en hoe het zuiveren van giftige gevoelens kan leiden tot een betere geestelijke gezondheid.

Wat is een emotionele detox?

Klinisch psycholoog Barbara Ford Shabazz, directeur van het psychologieprogramma aan de South University in Savannah, Georgia, en oprichter van Intentional Activities, beschrijft een emotionele ontgifting als het aangaan van gedrag en activiteiten die “emoties elimineren die rechtstreeks interfereren met een optimale geestelijke gezondheid en verbonden zijn met voor onze lichamelijke gezondheid.”

Klinkt makkelijk, toch? Shabazz waarschuwt dat emotioneel loskoppelen moeilijker kan zijn dan het lijkt.

“Als we deel uitmaken van een cultuur die het belangrijker vindt om bezig te zijn dan te vertragen om met onszelf te ‘zitten’, heeft het bestaan ​​op de automatische piloot de neiging om ons uitgeput, afgeleid en losgekoppeld te maken, voornamelijk van onszelf”, waarschuwt Shabazz.

Hoewel er geen snelle oplossingen zijn als het gaat om het verwerken, uitpakken of loslaten van het trauma, de stress en de burn-out die we van dag tot dag met ons meedragen, is het goed te doen.

Westend61/Getty Images

Tips voor het doen van een emotionele detox

Hier zijn 14 suggesties om te overwegen bij het voorbereiden van een emotionele detox.

Word echt

Shabazz zegt dat de beste manier om de oorzaak van je stress aan te pakken, is om eerlijk tegen jezelf te zijn over wat je mentale of emotionele ongemak of spanning kan veroorzaken. Ze zegt: “erkenning is de beste manier om de wortel aan te pakken en het pad naar genezing vrij te maken.” (Dit is waarom giftige positiviteit negatief kan zijn.)

Het hart en de geest zijn verbonden met het lichaam

Hoewel er verschillen zijn tussen een fysieke en emotionele detox, is een van de kenmerken die inherent zijn aan beide, het eten van gezond en voedzaam voedsel en het bewegen van je lichaam. Voordat je aan je emotionele detox begint, moet je je eetgewoonten opruimen en je bloed laten stromen, stelt Candice Williams, een erkende professionele counselor en een atletische counselor in de atletiekafdeling van de Ohio State University.

Deze veranderingen kunnen er voor elke persoon anders uitzien. U kunt besluiten om langzaam te beginnen door frisdrank uit uw dieet te verwijderen of het aantal keren dat u uit eten gaat te beperken.

Anderen kiezen misschien voor een meer agressieve verandering door veganist te worden of vijf dagen per week een streng accijnsregime te volgen. Hoe dan ook, Williams benadrukt de verbinding tussen lichaam en geest. Als we goed eten, hebben we de neiging om ons fysiek beter te voelen en wanneer we ons fysiek beter voelen, helpt dat de mentale helderheid te vergroten. (Ontdek wat er met je lichaam gebeurt als je ontspant.)

Maak een plan voordat je aan je plan begint

Williams raadt aan om een ​​actieplan voor je detox te maken voordat je officieel begint. Werk gedurende een paar dagen in de aanloop naar het begin van je detox in kleine hoeveelheden aan je plan.

Williams beveelt ook aan om realistische en praktische doelen te stellen die rekening houden met uw dagelijkse verantwoordelijkheden en verplichtingen waarover niet kan worden onderhandeld. Dit kan ook een goed moment zijn om te beginnen met het identificeren van en nadenken over wat uw stress of spanning zou kunnen veroorzaken, zodat u uw plan kunt afstemmen op uw specifieke behoeften.

Maak je hoofd leeg en de rest zal volgen

Volgens Shabazz: “Er gaat niets boven een goede hersendump om je geest op te ruimen.” Zonder te redigeren of diep na te denken, raadt ze aan om op te schrijven wat er naar boven komt en zegt dat dit de sleutel is tot het identificeren van je onbewuste behoeften en sommige van de conflicten die je misschien nooit hebt verwoord.

Nadat je bezig bent met je hersendump, lees je je gedachten door en identificeer je patronen. “Wees eerlijk tegen jezelf over de consistente patronen die je vindt. Vergeef jezelf. Emote. Vraag wat het is, wanneer het naar boven komt, wie of wat het veroorzaakt, waarom het belangrijk is, waar het vandaan komt, en plan hoe je ervoor kiest om los te laten wat je vasthoudt”, zegt Shabazz.

Aanwezig zijn

Hoe moeilijk het voor sommigen van ons ook is om niet toe te staan ​​dat onze gedachten afdwalen naar de vele taken die we moeten voltooien of de gebeurtenis van de dag, Williams benadrukt hoe belangrijk het is om aanwezig te blijven en gefocust te blijven op je plan tijdens het ontgiften. (Lijdt u aan een slechte nachtrust? Hier leest u hoe opruimen slapeloosheid helpt.)

Schop sociale media naar de stoep

Of in ieder geval op een verantwoorde manier. Nadat je je plan hebt gemaakt of een hersenkraker hebt gedaan, zul je merken dat sociale media voor jou een trigger zijn zoals voor vele anderen. Williams zegt dat een pauze nemen van sociale media zeer nuttig kan zijn tijdens een emotionele detox.

Voortdurend kijken naar het leven van anderen en de onvermijdelijke vergelijkingen die we maken tussen onszelf en de levens die we op sociale media zien, kunnen in de loop van de tijd een aanzienlijke tol hebben op ons mentale en emotionele welzijn. En als je om wat voor reden dan ook merkt dat je jezelf niet volledig kunt ontdoen van sociale media tijdens je hele reiniging, beperk dan je gebruik en zorg ervoor dat je alleen sites en pagina’s bezoekt die je rust brengen. Een alternatief voor het gebruik van sociale media zou een dagboek kunnen zijn. (Volg de tips van deze therapeuten voor het starten van een dagboek.)

Identificeer en beperk ondeugden

Comfortzoekend gedrag is een onderdeel van de menselijke natuur, vooral in tijden van stress of dwang. Overdreven bezig zijn met zaken als eten en alcohol zijn de meest voorkomende ondeugden, omdat ze ook het gemakkelijkst toegankelijk zijn. Maar consequent dit gedrag vertonen om de pijn te verdoven, leidt niet tot de genezing die je echt zoekt. (Deze tips voor stressmanagement kunnen u op weg helpen.)

Om het nog erger te maken, kan overmatig eten ook leiden tot ernstige problemen op de weg, zoals te veel eten, overmatige gewichtstoename, alcoholisme en een algehele slechte gezondheid. Dus, stop voordat je naar dat glas wijn grijpt na een ruzie met je partner of een zak chips na een lange stressvolle dag op het werk. Herken de drang en doe een oefening van zelfreflectie over wat dat verlangen veroorzaakt. (Hier leest u hoe u emotioneel eten kunt vermijden in tijden van stress.)

Vraag om hulp

Identificeer degenen in je leven die je vertrouwt en schroom niet om contact met hen op te nemen als je hun hulp nodig hebt. Hetzelfde geldt voor het spreken met een professional in de geestelijke gezondheidszorg. We hebben allemaal wel eens iemand nodig gehad in ons leven. Hulp vragen is geen schande. (Meer informatie over het vinden van een therapeut.)

Vergeef jezelf en anderen

Velen van ons houden vast aan wrok tegen onszelf en anderen, die langzaamaan ons mentale en emotionele welzijn aantasten. Als dit vaag bekend klinkt, gun jezelf dan wat genade. Erken dat we allemaal fouten maken.

Dit wil niet zeggen dat je jezelf en anderen niet verantwoordelijk moet houden of dat je relaties moet onderhouden met degenen die je extreme pijn hebben bezorgd. Vergeving is geen toelage. Jezelf en anderen vergeven is de gewoonte om de boosheid te erkennen, die emoties te verwerken en dan op een plek te komen waar je kunt accepteren wat er is gebeurd, er vrede mee kunt sluiten en het los kunt laten.

wentelen in het “goede”

Net als bij elke andere detox, moet je, zodra je de onzuiverheden verwijdert die je ooit verzwaren, ze vervangen door het spul. Vind de mensen en ruimtes die je dienen en vul je en wentel je er een beetje in. Ga bewust om met activiteiten en interactie met mensen die je gelukkig maken.

Natuurlijk zal alles waar je mee bezig bent je niet dolgelukkig achterlaten en elke interactie die je met andere mensen hebt, zal je niet met een hart in je ogen achterlaten. Doe echter je best om die positieve ervaringen zo vaak mogelijk te hebben. Williams raadt aan om een ​​dankbaarheidsdagboek te gebruiken om jezelf gefocust en constant op een plek van vrede en waardering te houden.

(Bekijk deze positieve citaten om je humeur een boost te geven.)

man kijkt uit raam met een kopje koffie

MensenImages/Getty Images

Wat is een post-emotionele detox?

Als je eenmaal je emotionele ontgifting hebt voltooid, zullen er hopelijk gedragingen, gedachten, perspectieven en houdingen zijn waar je niet meer naar terug wilt.

Net als bij een dieet of een fysieke ontgifting, kun je, als je weer een halve liter ijs gaat eten als ontbijt, je heel goed weer in dezelfde situatie bevinden. Daarom is het belangrijk om ook een onderhoudsplan te hebben waaraan je werkt dat realistisch is.

Tips tijdens een post-emotionele detox

Hier zijn een paar andere dingen om in gedachten te houden na de detox.

Repareren vermindert herhaling

Zorg ervoor dat je opzettelijke inspanningen blijft leveren voor herstel en genezing na de detox. “Wat we niet ‘repareren’, gaat niet zomaar weg. Het is misschien niet op een niveau van bewust bewustzijn, maar vindt altijd een weg naar de oppervlakte wanneer we worden geactiveerd of getriggerd. Laat het gemak van ontkenning je niet weerhouden van voortdurende identificatie en noodzakelijke groei”, zegt Shabazz. (Probeer deze snelle oplossing voor angststoornissen van 10 minuten.)

Blijf om hulp vragen

Volgens Shabazz, “ondersteuning is een werkwoord.” Ze raadt aan om contact te blijven zoeken met een betrouwbaar netwerk van familie, vrienden en professionals die je objectief kunnen voeden en helpen om het evenwicht te bewaren terwijl je door emoties werkt wanneer dingen zich voordoen. (Hier leest u hoe vrienden stress verlichten en ons helpen het hoofd te bieden.)

Wees niet bang om op herstart te drukken

Als je merkt dat je weer bij af bent, zoals velen van ons doen, wees dan niet bang om op herstart te drukken. Het kan zelfs een goed idee zijn om wekelijks, maandelijks of jaarlijks een emotionele detox in uw schema te plannen.

Oefen vervolgens wat zelfzorg en leer hoe u “me-time” kunt creëren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.