Wat is dissociatieve amnesie? Oorzaken, soorten, behandelingen

Dissociatieve amnesie kan herinneringen stelen uit delen van je leven of soms je hele autobiografie. Hier is hoe het verschilt van dissociatie en hoe het ontrafelen van het trauma dat ten grondslag ligt aan het geheugenverlies, u kan helpen uw leven en uw herinneringen terug te krijgen.

Dissociatieve amnesie: geheugenverlies

Stel je voor dat je in de spiegel kijkt en de persoon die terugkijkt niet herkent. Of stel u voor dat u zich geen basisinformatie over uw leven en levensstijl kunt herinneren, zoals waar u woont of de naam van uw partner.

Klinkt het als iets uit een spannende roman of thriller? Wat bekend staat als dissociatieve amnesie is meer dan alleen een plotwending. In het meest extreme geval kan de aandoening je van al je herinneringen beroven. (Hier zijn mogelijke oorzaken van geheugenproblemen die geen Alzheimer zijn.)

Of het kan voorkomen dat u zich bepaalde perioden van uw leven of delen van een traumatische gebeurtenis herinnert. Volgens de National Alliance on Mental Illness (NAMI) hebben mensen met dissociatieve amnesie meestal een voorgeschiedenis van fysiek, seksueel of emotioneel misbruik. (Dit is hoe trauma uit de kindertijd je een hoger risico op PTSS geeft.)

“Dissociatieve amnesie, ook bekend als psychogeen geheugenverlies, is een of meer episodes van onvermogen om belangrijke persoonlijke informatie te herinneren, meestal van traumatische of stressvolle aard, die niet kan worden verklaard door normale vergeetachtigheid”, zegt Rashmi Parmar, MD, een psychiater met Gemeenschapspsychiatrie in Newark, Californië.

Vladimir Vladimirov/Getty Images

Dissociatieve amnesie versus dissociatie

Dissociatie is je losgekoppeld voelen van je omgeving en de wereld om je heen. Je kunt het gevoel hebben dat je onthecht bent van of zelfs buiten je lichaam, of dat de dingen om je heen niet echt zijn.

Dissociatieve amnesie is een vorm van dissociatieve stoornis. Mensen met een dissociatieve stoornis kunnen zich uren of dagen afgesloten voelen van de huidige wereld. In zeldzame gevallen kan het weken of maanden duren.

Deze geheugenverlies staat in schril contrast met episodes van dissociatie die kunnen optreden bij verder gezonde mensen, zegt Dr. Parmar. “Een gemakkelijk voorbeeld is wanneer een persoon afdrijft in een dagdromen-episode en de tijd uit het oog verliest.”

Bij dissociatieve amnesie treedt het geheugenverlies echter meestal plotseling op en kan het minuten, dagen of zelfs langer duren, zegt ze.

De meeste mensen (75 procent) ervaren ten minste één dissociatieve episode in hun leven waarin ze uitslapen of zich onthecht voelen van hun lichaam. Hiervan zal volgens NAMI slechts twee procent worden gediagnosticeerd met een dissociatieve stoornis zoals dissociatieve amnesie. Vrouwen worden vaker gediagnosticeerd met een dissociatieve stoornis dan mannen.

Over het algemeen kunnen de symptomen van dissociatieve stoornissen bestaan ​​uit een uittreding, zoals het gevoel alsof u naar een film kijkt (bekend als depersonalisatie); een gevoel van onthechting of emotionele gevoelloosheid; een wazig identiteitsgevoel; en het gevoel hebben dat de wereld om je heen niet echt is (bekend als derealisatie).

De andere hoofdtypen van dissociatieve stoornissen zijn de dissociatieve identiteitsstoornis (voorheen bekend als meervoudige persoonlijkheidsstoornis). Dit wordt gekenmerkt door de opkomst van verschillende persoonlijkheden die het overnemen.

En depersonalisatie-derealisatiestoornis wordt gekenmerkt door het aanhoudende gevoel dat je losstaat van je lichaam en dingen van buitenaf ziet gebeuren.

Deze onvrijwillige reactie op emotionele stress kan ook leiden tot depressie, angst en andere psychische problemen.

Soorten dissociatieve amnesie

Er zijn drie soorten dissociatieve amnesie:

gelokaliseerd: U kunt zich geen gebeurtenissen herinneren die op een bepaald tijdstip plaatsvonden.

gegeneraliseerd: Je ervaart volledig geheugenverlies en bent niet in staat om te zeggen wie je bent of om je iets te herinneren van wat er in je leven is gebeurd. Deze gevallen zijn zeldzaam.

Fuga: U kunt uw huis verlaten en op weg gaan naar onbekende delen en uw persoonlijke gegevens vergeten. In zaken die weken of maanden duren, mag u een nieuwe identiteit aannemen.

Wanneer dissociatieve amnesie gepaard gaat met dissociatieve fuga, kunnen mensen vluchten uit hun gebruikelijke omgeving – thuis, school of werk.

“Dit wordt gekenmerkt door geheugenverlies met [the] onvermogen om je verleden te herinneren en de aanname van een nieuwe gedeeltelijke of volledige identiteit,” zegt Dr. Parmar. “Het begint ook plotseling en gaat vaak gepaard met gecompliceerd reizen.”

(Hier zijn de medische redenen waarom uw kortetermijngeheugen slechter wordt.)

Wat veroorzaakt dissociatieve amnesie?

Iedereen kan dissociatieve amnesie ervaren, maar het is waarschijnlijker bij mensen met bepaalde risicofactoren dan bij andere. “Het kan in alle leeftijdsgroepen voorkomen, maar het is moeilijker om bij jongere kinderen op te wekken vanwege hun beperkte vermogen om subjectieve ervaringen te verwoorden”, zegt Dr. Parmar.

Wanneer een persoon met een voorgeschiedenis van posttraumatische stressstoornis (PTSS) wordt herinnerd aan een trauma uit het verleden, kan dat hen in een dissociatieve toestand brengen die lijkt op degene die ze tijdens het eerste trauma hebben ervaren, zegt John H. Krystal, MD, professor van translationeel onderzoek en voorzitter van de afdeling psychiatrie aan de Yale University School of Medicine in New Haven, Connecticut.

Deze herinneringen komen in de vorm van flashbacks die vaak voorkomen bij PTSS.

Of “soms lijken deze personen gevoeliger te zijn voor de stress van het leven of onduidelijke herinneringen aan het trauma”, legt dr. Krystal uit, die ook hoofd psychiatrie is in het Yale New Haven Hospital.

Dissociatieve amnesie en de hersenen

Wat er precies omgaat in de hersenen van mensen met dissociatieve amnesie is niet helemaal duidelijk. Maar onderzoeken naar medicijnen die geheugenverlies en andere symptomen van dissociatie veroorzaken, hebben enig licht op de zaak geworpen, zegt Dr. Krystal.

Er lijkt een verbinding te zijn tussen de frontale temporale kwab van de hersenen en andere delen van de hersenen. De temporale kwab regelt de aanmaak en het behoud van het geheugen. (Dit is hoe je hersenen eruit zien met PTSS.)

“Met dissociatieve amnesie heb je geen toegang tot een herinnering die zo schokkend is”, zegt hij. “Hoewel je zou willen dat je het op een ander niveau zou kunnen, vermijd je het.”

Er zijn momenten waarop mensen zich delen van een verhaal kunnen herinneren, maar niet het hele verhaal, voegt Dr. Krystal eraan toe. “Wat je je niet kunt herinneren, kan je er echt van weerhouden om verder te gaan, en in plaats daarvan ben je het slachtoffer van fragmenten van herinneringen.”

Iemand die seksueel is misbruikt, herinnert zich bijvoorbeeld misschien niet het hele verhaal, alleen stukjes en beetjes. Hierdoor “kunnen ze een aanhoudend wantrouwen hebben jegens romantische of seksuele partners, en om redenen die ze niet begrijpen, voelen ze zich buitengewoon ongemakkelijk in een romantische situatie”, zegt Dr. Krystal. Dit vergiftigt waarschijnlijk relaties en voorkomt dat ze verder gaan, zegt hij.

Diagnose en behandeling van dissociatieve amnesie

Deze mensen kunnen hulp zoeken vanwege geheugenproblemen, angst en depressie die hen kunnen vergezellen, of zelfs problemen in relaties die ze niet kunnen overwinnen, zegt Dr. Krystal. Het stellen van een diagnose omvat het uitsluiten van andere mogelijke fysieke oorzaken van de terugvallen, zoals hersentrauma, de epileptische aandoening epilepsie, beroerte of medicatie-bijwerkingen, legt hij uit.

De behandeling omvat meestal een combinatie van psychotherapie en antidepressiva of angststillers, zegt Dr. Krystal. Er is geen specifieke medicamenteuze behandeling voor dissociatieve amnesie. “Tijd is nuttig en therapie ook”, legt hij uit. Soms kunnen ontspanningsmethoden zoals hypnose of meditatie mensen helpen zich veilig genoeg te voelen om toegang te krijgen tot deze pijnlijke herinneringen.

Dr. Parmar zegt dat er ook specifieke vormen van therapie zijn die mensen kunnen helpen dissociatieve amnesie te overwinnen en te voorkomen dat het terugkomt. “Cognitieve gedragstherapie kan een rol spelen bij het helpen identificeren en aanpakken van onderliggende cognitieve vervormingen”, zegt ze. Dit in de tijd beperkte type therapie helpt de manier waarop u omgaat met stress en stressoren te veranderen.

Sommige mensen kunnen spontaan herstellen, zegt ze. “Verwijdering van de triggerende stressor en het bieden van een veilige omgeving om het trauma of conflict te verwerken, kan een vroeg herstel bevorderen”, zegt Dr. Parmar. “In dissociatieve fuga-toestanden zal de persoon zich zijn verleden kunnen herinneren en zijn oorspronkelijke identiteit kunnen hervatten zodra hij is hersteld.”

Het laatste woord

Met dissociatieve amnesie vergeet je wie je bent. Het kan uren of – in zeldzame gevallen – maanden aanhouden. Mensen met een voorgeschiedenis van trauma of misbruik, vooral als kind, lopen een hoger risico om de geestesziekte te ontwikkelen. Over het algemeen zijn de vooruitzichten voor mensen met dissociatieve amnesie goed. Ze kunnen hun herinneringen vaak herstellen zonder behandeling. Als u episodes ervaart, overleg dan met een arts over welke behandelingskuur het beste voor u is.

Vervolgens volgen hier kleine gewoontes om uw geestelijke gezondheid te verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.