Wat is dissociatie? Wat experts u moeten weten

Je hebt misschien van tijd tot tijd dat griezelige uittredingsgevoel gehad, maar met dissociatie kan het ernstig en langdurig zijn. Dit is wat u moet weten over de oorzaken en behandelingen.

Wat is dissociatie?

Je zit midden in een vergadering en je baas vraagt ​​je mening over het betreffende onderwerp. Er is alleen één probleem: je hebt absoluut geen idee welk onderwerp dat is. Misschien heeft slecht nieuws ervoor gezorgd dat je de verbinding met het hier en nu hebt verbroken. Je kunt zelfs het gevoel hebben dat je dingen van buiten je lichaam ziet gebeuren.

Klinkt bekend? Als dat zo is, behoort u volgens de National Alliance on Mental Illness (NAMI) tot de 75 procent van de mensen die in de loop van hun leven ten minste één episode van dissociatie meemaken.

Deze afleveringen kunnen iedereen op elk moment overkomen, ongeacht leeftijd, ras of achtergrond. Ze kunnen alledaags en van korte duur zijn, zoals tijd en plaats uit het oog verliezen wanneer ze in een roman verdiept zijn, of ernstiger en chronischer.

“Deze afleveringen zijn anders dan de aandachtsproblemen die worden gezien bij een aandoening als ADHD”, zegt Tobechukwu Clouden, MD, een volwassen psychiater in Red Bank, New Jersey. “In tegenstelling tot gewoon afgeleid zijn, is het echt het gevoel dat je je lichaam hebt verlaten.”

(Hier leest u wanneer en hoe u op het werk over psychische aandoeningen kunt praten.)

Wanneer treedt dissociatie op?

Soms kan dissociatie optreden als bijwerking van medicatie of als onderdeel van een onderliggende ziekte zoals epilepsie of migrainehoofdpijn. Te veel alcohol drinken kan ook gevoelens van dissociatie veroorzaken. En stress-overbelasting kan hetzelfde doen bij verder gezonde mensen, zegt John H. Krystal, MD, hoogleraar translationeel onderzoek en voorzitter van de afdeling psychiatrie aan de Yale University School of Medicine in New Haven, Connecticut.

“Bij een zekere mate van stress worden de zaken scherper en werk je sneller en efficiënter”, zegt dr. Krystal, tevens hoofd psychiatrie van het Yale-New Haven Hospital. Maar “bij extreme stress raakt de aandacht versnipperd en in plaats van meer in de actie te zijn, raken we los van wat er om ons heen gebeurt.

“Ons vermogen om informatie te verwerken wordt steeds meer verstoord en vertraagt ​​in plaats van versnelt”, voegt hij eraan toe. “Zo’n extreme stress kan volgen op een auto-ongeluk of het horen van slecht nieuws. Dit komt vaak voor en is meestal van voorbijgaande aard.”

(Hier zijn enkele tips voor stressbeheer voor verlichting.)

De meer ernstige, langdurige dissociatieve stoornissen zijn volgens NAMI meestal gerelateerd aan een fysiek, seksueel of psychologisch trauma.

Tim Robberts/Getty Images

Graden van dissociatie

Er zijn verschillende soorten dissociatie en de bijbehorende symptomen.

“Dagdromen kan een zeer lichte dissociatieve toestand zijn”, zegt Dr. Clouden. “Je lichaam is er fysiek, maar je geest is overal af en mensen moeten je terugbrengen naar de realiteit.”

Deze afleveringen zijn niet per se een reden tot bezorgdheid, tenzij ze vaker voorkomen en je leven verstoren, zegt Dr. Clouden. “Als je de hele tijd afdwaalt en het beïnvloedt school en werk, dan kan het een probleem worden”, zegt ze.

Dissociatieve stoornissen zijn veel ernstiger en langduriger, voegt ze eraan toe. “Deze mensen kunnen zich niet herinneren wie ze zijn, waar ze zijn en hoe ze daar zijn gekomen”, zegt ze. “Dat is waar het een stoornis wordt.”

Dissociatieve stoornis oorzaken

Hoewel deze stoornissen sterk verband houden met een voorgeschiedenis van trauma, hebben ze de neiging om te reizen met andere psychiatrische aandoeningen zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS) of depressie, zegt Dr. Clouden. Slechts twee procent van de mensen met een dissociatie-episode zal een dissociatieve stoornis ontwikkelen, en volgens NAMI hebben vrouwen meer kans dan mannen om er een te krijgen. (Dit is hoe je hersenen eruit zien met PTSS.)

“Trauma is een van de meest voorkomende noemers die we zien bij terugkerende ervaringen van dissociatie”, zegt Dr. Krystal. Natuurrampen en tijd doorgebracht in gevechten kunnen ook dissociatieve stoornissen veroorzaken.

Sommige mensen hebben dissociatieve toestanden zonder enige geschiedenis van trauma, zegt Dr. Krystal. “Ze kunnen van nature kwetsbaar zijn voor het hebben van deze staten.”

Er zijn niet veel onderzoeken naar de hersenen van mensen met dissociatieve stoornissen. Er is echter veel onderzoek gedaan naar wat er in de hersenen gebeurt als mensen drugs gebruiken – zoals ketamine, angel dust en lachgas, of ‘lachgas’ – die dissociatieve symptomen veroorzaken. Wanneer ze deze medicijnen gebruiken, “beleven mensen dingen om hen heen op een onwerkelijke manier”, zegt Dr. Krystal.

Op basis van deze studies zouden we verwachten dat de afstemming van de corticale activiteit in de hersenen in het gedrang komt, zegt hij.

De cortex van de hersenen is verdeeld in delen die zicht, gehoor, geur en sensatie regelen, evenals spraak, denken en geheugen. “We zien een verminderde communicatie van de hogere centra van de hersenschors, zoals de temporale kwab, met andere delen van de hersenen”, zegt Dr. Krystal. De temporale kwab is belast met het creëren en behouden van geheugen.

Soorten dissociatieve stoornissen

De drie belangrijkste soorten dissociatieve stoornissen zijn:

Dissociatieve identiteitsstoornis

Eens bekend als meervoudige persoonlijkheidsstoornis, treedt dissociatieve identiteitsstoornis meestal op na extreem misbruik, zegt Dr. Clouden. Bij dit type dissociatieve stoornis komen andere persoonlijkheden naar voren om je te beschermen tegen het herinneren van een traumatische gebeurtenis. Deze persoonlijkheden kunnen hun eigen namen en manieren hebben die heel anders zijn dan die van jou. Geheugenlacunes treden op wanneer een andere persoonlijkheid het overneemt.

Mensen met deze aandoening hebben meer kans om zelfmoord te plegen of zelfbeschadiging te plegen, merkt NAMI op.

(Lees ook meer over de tekenen van borderline-persoonlijkheidsstoornis.)

Dissociatieve amnesie

Ook gekoppeld aan trauma, houdt dissociatieve amnesie in dat je stukjes van je leven of soms je hele autobiografie vergeet, zegt Dr. Clouden.

‘Dit is de manier waarop je geest je beschermt tegen herinneringen aan misbruik. Het kan een paar dagen, een paar weken, een paar maanden duren, en sommige mensen halen hun herinneringen nooit op’, zegt ze. “De trigger is meestal een traumatische gebeurtenis die net is gebeurd, en ineens vergeten ze bepaalde autobiografische informatie volledig.” Deze trigger kan herinneringen oproepen aan het trauma uit het verleden.

Depersonalisatie/derealisatiestoornis

Met deze aandoening heb je het gevoel dat je van buiten naar binnen kijkt, zegt dr. Clouden. “Misschien zie je jezelf als een personage in een film”, voegt ze eraan toe. Deze gevoelens kunnen minuten duren en na verloop van tijd terugkeren. Ze hebben de neiging om zich voor het eerst te ontwikkelen als je in je tienerjaren bent, volgens NAMI.

“Mensen kunnen niet alleen symptomen van dissociatieve stoornissen hebben, maar ook angst- of depressiesymptomen”, zegt Dr. Krystal. “De constellatie van symptomen is wat hen naar een professional in de geestelijke gezondheidszorg brengt.”

Diagnose van dissociatieve stoornissen

Uw arts zal lichamelijke oorzaken van de symptomen uitsluiten, zoals hoofdletsel, hersentumoren, slaaptekort, medicatie, bijwerkingen of dronkenschap.

Als een onderliggende ziekte zoals epilepsie de dissociatieve symptomen veroorzaakt, kan medicatie helpen bij de behandeling van de aanvallen en de aura die eraan voorafgaat, zegt Dr. Krystal. Aura wordt gekenmerkt door visuele stoornissen en soms het gevoel gescheiden te zijn van uw lichaam.

Het is belangrijk om goed te luisteren naar de symptomen die worden beschreven als dissociatie, omdat ze kunnen worden verward met de hallucinaties en wanen van psychose.

Het verschil plagen is belangrijk omdat de behandelingen verschillen. “Als de diagnose verkeerd is, kan de patiënt antipsychotische medicatie krijgen in plaats van medicatie tegen angst”, zegt hij. “En ze krijgen misschien niet dezelfde intensieve psychotherapie die nuttig kan zijn voor trauma.”

Behandeling voor dissociatieve stoornissen

Praattherapie gericht op het ontrafelen van de oorzaak van trauma is de voorkeursbehandeling voor dissociatieve stoornissen, zegt Dr. Clouden. Er zijn geen medicijnen beschikbaar om dissociatieve stoornissen te behandelen. “U kunt echter medicijnen voorschrijven om angst of depressie geassocieerd met de stoornis te behandelen”, voegt ze eraan toe.

Niet alle dissociatieve stoornissen hebben behandeling nodig, maar velen wel. “Als er een korte periode is die je je niet kunt herinneren, maar je gaat vooruit en leeft je leven, hoef je het misschien niet aan te pakken”, zegt Dr. Clouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.