Wat is CSA? 7 manieren waarop een CSA-box uw gezondheid kan helpen

Wat is CSA?

Het eten van verse, pas geplukte producten die onlangs zijn geoogst, is gemakkelijker te doen als u toegang heeft tot groenten en fruit die lokaal door boeren in uw regio worden verbouwd.

Hoewel supermarkten het hele jaar door alle soorten producten beschikbaar hebben, betekent dat niet dat ze ook in het seizoen zijn.

Het proeven van een tomaat direct van de tros of een zongerijpte perzik van de boom kan wijzen op een bepaalde tijd van het jaar – de zomer – maar het is ook wanneer de smaak op zijn hoogtepunt zal zijn.

Deelnemen aan een door de gemeenschap ondersteund landbouwprogramma, of CSA, is een van de beste manieren om rechtstreeks van een boer te kopen en vers geplukte producten te ontvangen die momenteel in uw regio groeien.

U kunt een CSA-doos krijgen die vol zit met producten die vaak dezelfde dag worden geplukt, met een vleugje versheid rechtstreeks van het veld.

“Hiermee kun je producten rechtstreeks van een lokale boerderij krijgen, dus je maakt deel uit van een gemeenschap en krijgt toegang tot de beste, meest verse seizoensproducten”, legt Abbie Gellman uit, geregistreerd diëtist en chef-kok bij het Institute of Culinary Education.

(Dit zijn de productiefouten die u moet vermijden.)

Vers geplukte producten speciaal voor jou

Een CSA “maakt de connectie met voedsel kleiner”, zegt Holly Klamer, een geregistreerde diëtist-voedingsdeskundige uit Michigan. “Je kunt zien waar voedsel vandaan komt, een gezicht geven waar het vandaan komt en de waarde van boeren herkennen. De voordelen zijn niet alleen nutritioneel, maar ook ecologisch en sociaal.”

Het idee van een CSA kan vergelijkbaar zijn met een coöp, maar het is een boerderijversie. Het idee is dat je investeert in de boerderij en in ruil daarvoor krijg je als “lid” of klant een doos groenten en fruit.

De kosten van deelname aan een CSA variëren per boerderij, maar de jaarlijkse kosten kunnen variëren van $ 400 tot $ 700 en worden meestal vooraf betaald, volgens NC State University Extension. Dit hangt af van de duur van het oogstseizoen en hoeveel variatie en hoeveelheid producten je krijgt. Dit wordt gedaan zodat de boerderij van tevoren over financiële middelen beschikt, aangezien er kosten en arbeid gemoeid zijn voordat de gewassen klaar zijn om te oogsten.

Eten in het seizoen wordt natuurlijk en gemakkelijk, want wat je krijgt is wat er momenteel op de boerderij groeit.

U kunt zich doorgaans aanmelden om wekelijks, tweemaandelijks of maandelijks een box te ontvangen. Soms kun je een kleine of grote doos kiezen en vaak is er een optie om producten met toegevoegde waarde te kiezen, zoals eieren, honing, meel of granen als de boerderij die ook produceert.

Grotere CSA’s, die vaak als tussenpersoon fungeren bij het verbinden van boerderijen met klanten, kunnen levering rechtstreeks aan uw deur aanbieden en er kan ook een optie zijn om specifieke soorten producten te selecteren die de meeste boerderijen vanwege logistiek niet kunnen aanbieden.

Doorgaans hebben boerderijen drop-off gebieden waar u uw box kunt ophalen gedurende een bepaalde tijdsperiode op een specifieke dag.

Als je nieuwsgierig bent naar een abonnement op een CSA, kun je de USDA-lijst, de lokale oogst bekijken of de boerenmarkt in de buurt bezoeken en boeren vragen of ze ook CSA-boxen aanbieden.

Hier zijn slechts enkele van de gezondheidsvoordelen van deelname aan een CSA, volgens voedingsdeskundigen.

(Let op de tekenen dat de producten van de boerenmarkt niet vers of lokaal zijn.)

Een gemakkelijke manier om meer fruit en groenten te eten

Voedingsdeskundigen moedigen mensen vaak aan om elke dag meer fruit en groenten te eten.

Het ontvangen van een CSA-doos kan een gemakkelijke manier zijn om meer producten in huis te hebben, waardoor het gemakkelijker wordt om meer producten aan uw gerechten en snacks toe te voegen.

“Over het algemeen helpt het hebben van fruit uit de hand, zoals appels, peren, bananen, steenfruit, enz., de consumptie te verhogen, omdat het gemakkelijk te eten en mee te nemen is”, zegt Gellman.

Als je producten in huis hebt, is het handiger en is de kans groter dat je het aan je dieet toevoegt. “Het hebben van groenten helpt zeker om ze toegankelijker te maken en te integreren in maaltijden en snacks, zegt Gellman.

Wanneer we een scala aan producten beschikbaar hebben, is er een neiging om het op te eten en manieren te vinden om het te gebruiken.

“Het is ook meestal een grotere hoeveelheid producten dan de meeste mensen kopen, wat betekent dat je meer kans hebt om fruit of groente bij een maaltijd te gebruiken en je aan de dagelijkse aanbevelingen voor groenten en fruit te houden”, zegt Jodi Greebel, RDN en voedingsadviseur.

Voorbereiding kan het eten van meer fruit en groenten een stuk gemakkelijker maken en kan de snacktijd en het plannen van maaltijden eenvoudiger maken, “voegt ze eraan toe.

Haar tips zijn om wat groenten en fruit te wassen en te snijden (als je in de stemming bent) en ze in doorzichtige containers te bewaren.

“Laat bijvoorbeeld een bakje druiven gewassen en eetklaar in de koelkast staan. Elimineer alle hindernissen die het moeilijker maken om deze voedingsmiddelen te eten als je honger hebt”, legt Greebel uit.

In één onderzoek leverden onderzoekers gesubsidieerde CSA-boxen aan huishoudens met een laag inkomen en ontdekten dat zowel volwassenen als kinderen hun inname van fruit en groenten verhoogden door simpelweg toegang te hebben tot versere producten. (De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift) voedingsstoffen.)

Bekijk hoe u een recept kunt krijgen voor gratis producten.

De producten zijn voedzaam

Wanneer u producten koopt via een CSA, wordt deze vaak geoogst op dezelfde dag dat u de doos ontvangt.

Boeren plukken gewassen op hun hoogtepunt wanneer ze klaar zijn om te eten in plaats van de producten te oogsten wanneer ze groen zijn, weken voordat ze rijpen. Als producten lange afstanden moeten afleggen, moeten ze vroeg worden geplukt; als telers het rijp zouden plukken en vervolgens verscheepten, zouden de producten ver over zijn hoogtepunt heen zijn tegen de tijd dat het in de winkelrekken zou komen.

“Voedsel is het meest voedzaam direct nadat het is geplukt. Veel voedingsstoffen in het voedsel beginnen in hoeveelheid af te nemen naarmate het langer van de plant is”, zegt Greebel.

Door in het seizoen te eten en voedsel rechtstreeks van een boer te kopen, wordt de reisafstand en -tijd geminimaliseerd en hebt u snel toegang tot vers fruit en groenten nadat ze zijn geplukt.

“Als je verse producten van het seizoen consumeert, binnen enkele uren na de oogst, krijg je vaak het beste dat de plant te bieden heeft: smaak en voeding. Het is niet voortijdig gekozen om beter om te gaan met de lange transport- en opslagvereisten van grootschalige winkelomgevingen”, zegt Stacey Krawczyk, RD, en hoofdadviseur van de Grain Foods Foundation en oprichter van Foodwell Strategies.

“CSA-producten worden vaak geoogst bij maximale rijpheid; het wordt niet voortijdig geplukt. Dit betekent dat het product langer aan de plant blijft om voedingsstoffen uit aarde, zon, wijnstokken, enz. Te halen”, zegt Klamer.

(Mis deze geheimen niet die uw boerenmarkt u niet vertelt.)

Maskot/Getty Images

Probeer nieuwe soorten groenten

Een van de voordelen van het eten in het seizoen en het krijgen van een doos betekent dat je waarschijnlijk groenten en fruit krijgt die je nog niet eerder hebt gezien.

“Sommige producten halen misschien nooit een supermarkt, die het van je radar kan houden totdat het in je doos belandt”, zegt Greebel.

“Kohlrabi wordt over het algemeen niet gevonden in supermarkten, maar wordt op grote schaal verspreid in CSA’s”, zegt Gellman. “De eerste keer dat ik het had, was vanwege mijn CSA-aandeel – en nu kijk ik er elk jaar naar uit!”

CSA’s zijn geweldig om mensen bloot te stellen aan nieuwe opties, zegt Greebel. Maar als het in een CSA-doos zit, is de kans groter dat mensen een manier vinden om het te consumeren, of het nu gaat om het zoeken naar recepten of het vinden van een manier om ermee te experimenteren.

“Ik heb vaak klanten die vragen wat een voedingsmiddel is of ik heb recepten googelen voor ingrediënten die ze in een CSA-doos ontvangen”, zegt Greebel. Zelfs als je bekend bent met een groente of fruit, is het mogelijk dat er soorten zijn die je nog nooit eerder hebt gezien of geproefd.

In een onderzoek uit 2015 stuurden onderzoekers 151 vragenlijsten naar landelijke New Yorkers en ontdekten dat mensen in CSA’s ten minste één nieuwe groente hebben geprobeerd, wat het belang van blootstelling en toegang benadrukte.

De studie—gepubliceerd in Volksgezondheidsvoeding—concludeerde dat “de CSA-ervaring het potentieel heeft om de blootstelling aan groenten te vergroten, de voorkeur voor groenten te vergroten en de algehele groenteconsumptie te verhogen.”

Rijkere smaak

Groenten kunnen gemakkelijk op de lijst staan ​​van de minst favoriete dingen om te eten voor velen, zowel kinderen als volwassenen, maar een factor waar mensen misschien geen rekening mee houden, is smaak. Smaak wordt direct beïnvloed door wanneer een gewas wordt geoogst.

De recent geplukte producten in je CSA zullen anders smaken dan de dingen die je in de supermarkt krijgt, zegt Krawczyk. “Veel van deze voedingsmiddelen worden geplukt op het hoogtepunt van hun smaak.” Dat betekent dat je het waarschijnlijker eet, zegt Krawczyk.

Je kunt zelfs merken dat je geniet van groenten waarvan je dacht dat je ze niet lekker vond omdat je het nooit in het seizoen hebt gegeten. “Product smaakt beter als het in de juiste tijd van het jaar en onder de juiste omstandigheden wordt gekweekt en er niets wordt gebruikt om het mee te laten groeien”, zegt Greebel.

“Door fruit en groenten te krijgen die op hun hoogtepunt zijn geplukt en niet ver te reizen om je te bereiken, krijg je meer voeding en zeker een betere smaak en textuur. Ik droom van zomerperziken en tomaten!” voegt Gellman toe.

(Dit zijn wat voedingsdeskundigen beschouwen als de meest vullende groenten en fruit.)

Experimenteer met verse kruiden

Je krijgt vaak verse kruiden zoals koriander, rozemarijn, tijm, basilicum en salie in je productendoos en kan een andere manier zijn om nieuwe voedingsmiddelen uit te breiden en in maaltijden op te nemen.

“Het hebben van kruiden in een CSA-doos kan mensen helpen nieuwe kruiden te proberen, omdat ze er zijn, ze hoeven niet de keuze te maken om ze te kopen”, zegt Klamer.

Kruiden kunnen een extra bron van voedingsstoffen zijn. “Omdat kruiden een plant zijn, zitten ze ook boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten, dus ze zijn een geweldige voedingsbron”, zegt Greebel.

Antioxidanten zijn verbindingen die het lichaam helpen bij het bestrijden van schadelijke moleculen die bekend staan ​​als vrije radicalen.

“Veel kruiden bevatten ook plantaardige stoffen die ook een gezonde bijdrage kunnen leveren aan onze voeding”, zegt Krawczyk, “dus verse kruiden zijn een geweldige aanvulling op pasta, pizza, brood en zelfs water!”

Bovendien bieden kruiden een gezonde manier om smaak aan uw gerechten toe te voegen. “Je kunt je eten kruiden zonder zout, calorieën of vet toe te voegen, zoals voedsel vaak wordt gekruid in de Verenigde Staten”, zegt Greebel.

(Hier leest u hoe u kruiden en groenten voor binnen kunt kweken.)

Beduusd? Je kunt wat invriezen voor later

Als je een week hebt waarin je niet zeker weet hoe je alle producten kunt eten, overweeg dan om een ​​deel ervan in te vriezen voor later.

Groenten invriezen kan een goede manier zijn om hun voedingsstoffen vast te houden, legt Gellman uit. “Als groenten op het hoogtepunt worden geplukt en ingevroren, zou de voedingswaarde vergelijkbaar zijn” met vers eten, zegt ze.

Merk op dat er een truc is om producten op de juiste manier in te vriezen – lees hier meer over.

Thuis meer koken

Thuis maaltijden bereiden in plaats van uit eten gaan in restaurants en informele eetgelegenheden is gezonder voor u omdat u precies weet wat er in uw eten zit, inclusief de hoeveelheden ingrediënten.

“[CSA’s] kan thuis groente-gerichte maaltijden aanmoedigen, wat gezonder is dan uit eten gaan”, zegt Klamer. Uw productendoos kan zelfs ideeën bevatten voor verschillende manieren om de ingrediënten te gebruiken – een leuke manier om te experimenteren en variatie aan uw maaltijden toe te voegen.

“Vaak zullen CSA’s recepten en tips geven over het bereiden en serveren van nieuwe items”, zegt Krawczyk.

Of koken nu een leuke onderneming is of meer een karwei, het uitproberen van nieuwe groenten en fruit kan het bereiden van een recept interessanter maken.

Er is een neiging voor degenen die zich abonneren op een CSA om avontuurlijker te worden met hun maaltijdplanning.

“CSA-leden voelen zich vaak al op hun gemak in de keuken”, zegt Gellman. “Ze genieten op zijn minst van het proces van het uitproberen van nieuwe recepten en het zoeken naar manieren om ander voedsel te gebruiken.”

Probeer vervolgens deze kant-en-klare veganistische bezorgservices.

Leave a Reply

Your email address will not be published.