Wat is Chaga? Wat u moet weten over de mogelijke voordelen

Wat is een chaga-paddenstoel?

Deze paddenstoel ziet er zeker niet uit als iets dat je zou willen aanraken, laat staan ​​eten. Maar ondanks zijn knobbelige, houtskoolachtige, tumorachtige uiterlijk, heeft Chaga veel te bieden.

Chaga is de algemene naam voor de schimmel Inonotus obliquus. Het is eigenlijk een kankergezwel dat bijna uitsluitend voorkomt op berkenbomen, waarbij de boom vaak wordt gedood zodra deze het binnenste van de boom binnendringt.

Klinkt smakelijk, toch? Maar terwijl de chaga-paddenstoel de naderende dood voor een boom signaleert, geldt het tegenovergestelde voor mensen.

De krachtige antioxidanten in deze schimmel kunnen tumorgroei mogelijk voorkomen of vertragen. Andere mogelijke chaga-voordelen zijn het verlagen van cholesterol en het bestrijden van hartaandoeningen.

Maar wat zegt het onderzoek over deze mogelijke voordelen? We duiken dieper in wat je moet weten voordat je in een stuk chaga breekt of een kopje chaga-paddenstoelenkoffie maakt voor een betere gezondheid.

Ja, je ziet overal chaga

Steek je hand op als je sociale media-feed vol zit met mensen die de voordelen van chaga-paddenstoelen verheerlijken. Je bent niet de enige.

Hun hernieuwde populariteit houdt verband met de pandemie en sociale media. Mensen zijn op zoek naar eenvoudige manieren om een ​​​​meer immuunversterkende bescherming aan te brengen. En tja, ze posten er graag over.

Champignonsupplementen kenden in 2020 een dubbelcijferige groei van 46 procent, volgens Voedingsvooruitzichten. De chaga-markt groeide specifiek met 11,9 procent.

Deze paddenstoelen zijn tegenwoordig misschien de lelijke lieveling van voedingssupplementen, maar ze zijn een kruidengeneesmiddel dat duizenden jaren oud is in Rusland en Azië.

Wat doe je met chaga?

Een van de meest populaire manieren om de voordelen van chaga-paddenstoelen te krijgen, is door ze in thee of koffie te drinken. Interessant is dat Finland tijdens de Tweede Wereldoorlog en een gerelateerd koffietekort chaga gebruikte om koffie te zetten.

Chaga-poeder mengt zich ook goed in smoothies of pannenkoekenbeslag, en het komt ook in pilvorm.

Wat is er zo geweldig aan Chaga?

De aantrekkingskracht van chaga komt voort uit zijn geneeskrachtige waarde in plaats van voeding. Mensen scheppen tenslotte geen chaga-paddenstoelen in de supermarkt en voegen ze toe aan salades of gooien ze in een roerbak.

Je ziet misschien voedingsfeiten op websites die chaga verkopen, maar er is geen bewijs om de voedingswaarden te ondersteunen.

Wat we wel uit onderzoek weten, is dat chaga boordevol antioxidanten zit, zijn claim op roem bij het ondersteunen van een groot aantal gezondheidsproblemen, volgens de Tijdschrift voor etnofarmacologie.

Het gehalte aan antioxidanten kan een reden zijn waarom chaga mogelijk kan beschermen tegen ziekten en kanker. Nog een reden: beetulinezuur.

Beetulinezuur, bekend om zijn kankerbestrijdende eigenschappen, wordt volgens de International Journal of Molecular Sciences. De chaga-paddenstoel absorbeert terwijl hij aan de berkenboom groeit.

Hoe wordt chaga geoogst?

Ben je in de verleiding gekomen om je eigen chaga-thee te maken? Dat kan zeker – als je ze kunt vinden.

In de Verenigde Staten komen ze voornamelijk voor in Alaska en enkele andere koudweerstaten. Dus afhankelijk van waar je woont, kun je ze misschien vinden terwijl je door het bos loopt.

Bedenk voordat je door het bos gaat foerageren dat veel paddenstoelen giftig zijn. Alle wilde paddenstoelen, inclusief chaga, moeten 100 procent positief geïdentificeerd zijn voordat je ze eet. Sla deze stap over en je zou kunnen snacken op Chaga’s dodelijke neef.

De oogst van Chaga vindt het hele jaar door plaats, maar de zwarte, houtskoolachtige massa is veel gemakkelijker te zien op berken in de winter, wanneer de bladeren schaars zijn.

Er zijn meldingen van chaga-paddenstoelen die tot 30 inch lang en 20 inch breed worden en ongeveer zeven tot tien pond wegen.

Dit zijn geen delicate champignons. De buitenkant van Chaga is stoer, terwijl de oranjerode binnenkant zacht is. Mensen oogsten chaga met een bijl, bijl of mes.

Het verwijderen van de paddenstoel doet de boom geen pijn – hij is waarschijnlijk al dood of stervende. Als de schade het binnenste van de boom niet heeft bereikt, kan het verwijderen van de kankerachtige chaga de boom redden.

Eenmaal uit de boom gesneden, wordt chaga bewaard in een droge omgeving met een goede luchtstroom. Van daaruit kan het in kleine stukjes worden afgebroken of worden vermalen tot poeder voor supplementen en extracten.

Helin Loik-Tomson/Getty Images

Potentiële gezondheidsvoordelen van chaga-paddenstoelen

De onderzoeken tot nu toe over de gezondheidsvoordelen van chaga zijn bemoedigend, hoewel wetenschappers zeggen dat er nog veel meer onderzoek nodig is.

“Chaga kan ondersteunend zijn bij de behandeling van kanker. Het kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel, en het kan ook het immuunsysteem helpen door de cytokines te reguleren die helpen de immuunbestrijders zoals witte bloedcellen te verhogen, “zegt Rossia Parrish, een erkende natuurgeneeskundige arts bij Boulder Natural Gezondheid in Boulder, Colorado.

Het voorbehoud is dat onderzoekers alleen laboratorium- en dierstudies hebben uitgevoerd. Er zijn geen op mensen gebaseerde klinische onderzoeken geweest om de veiligheid, werkzaamheid of dosering van chaga te beoordelen voor het voorkomen of behandelen van hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en andere ziekten.

Toch gebruiken mensen chaga-paddenstoelen alleen of onder de hoede van een natuurgeneeskundige arts om de immuniteit te versterken, de algehele gezondheid te verbeteren en de inspanningen om medische aandoeningen te behandelen te ondersteunen.

Ontsteking en immuniteit

Zowel dier- als reageerbuisstudies in de Tijdschrift voor traditionele en complementaire geneeskunde vond verminderde ontsteking en verhoogde antibacteriële en antivirale eigenschappen door het vermogen van chaga om witte bloedcellen te verhogen. Maar zonder studies bij mensen is het te vroeg om te zeggen of het voor u zou kunnen werken.

De bevindingen zijn intrigerend: witte bloedcellen zijn de belangrijkste verdediging van het lichaam tegen virussen en bacteriën, volgens Dana Hunnes, PhD, senior diëtist bij het Ronald Reagan UCLA Medical Center. Ze helpen je lichaam om bacteriën en virussen te bestrijden, waardoor je gezond blijft.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat chaga-paddenstoelen de productie van cytokines, markers voor ontstekingen, verminderden en verhinderden.

Kanker

Chaga’s meest geprezen eigenschap zijn de vermeende antitumoractiviteiten. Het is geoogst en gebruikt voor de behandeling van kanker in verschillende landen, volgens Longadenocarcinoom: benaderingen voor behandeling. Maar nogmaals, studies bij mensen moeten deze bevinding nog ondersteunen.

“Dier- en reageerbuisstudies tonen aan dat Chaga de groei van kankercellen kan voorkomen en misschien zelfs vertragen”, zegt Hunnes, tevens professor aan de Fielding School of Public Health in Los Angeles.

Een studie bij muizen toonde een 60 procent reductie in tumorgrootte, en een reageerbuisstudie van menselijke cellen uit levers, longen, borsten, prostaat en dikke darm, toonde aan dat chaga de groei van kankercellen voorkwam, aldus Hunnes.

suikerziekte

Het beheersen van de bloedsuikerspiegel is essentieel voor mensen met diabetes. Wanneer de bloedsuikerspiegel constant hoog is, veroorzaakt dit schade aan vitale organen, de ogen en de zenuwen, en verhoogt het het risico op hartaandoeningen, beroertes en nieraandoeningen.

Mensen zijn geïntrigeerd door het potentieel van chaga voor het beheersen van de bloedsuikerspiegel, maar tot nu toe is het alleen bij muizen getest.

In een studie gepubliceerd in Biogeneeskunde en Farmacotherapie, onderzoekers voerden chaga-paddenstoelenextract aan een groep muizen met overgewicht met diabetes type 2. Vergeleken met muizen die geen chaga aten, hadden de paddenstoelenetende muizen een verlaagde bloedsuikerspiegel en insulineresistentie.

cholesterol

Met de hoge concentratie antioxidanten van chaga kan het mensen met een hoog cholesterolgehalte helpen. Dit kan op zijn beurt helpen beschermen tegen verstopte slagaders en hartaandoeningen.

In hetzelfde Biogeneeskunde en farmacotherapie bovengenoemde studie, hadden muizen met overgewicht met diabetes type 2 die extract van chaga-paddenstoelen aten een verlaagd LDL “slecht” cholesterol en verhoogd HDL “goed” cholesterol.

Wie moet chaga-paddenstoelen vermijden?

Chaga kan een wisselwerking hebben met medicijnen en andere supplementen, of het kan een bestaande gezondheidstoestand beïnvloeden. Praat dus met uw arts voordat u het aan uw dieet probeert toe te voegen.

Houd er rekening mee dat chaga-paddenstoelen de opname van sommige voedingsstoffen kunnen voorkomen en in hoge doses giftig kunnen zijn.

“Chaga-paddenstoelen zijn niet zonder risico”, waarschuwt Parrish.

Als u in een van de onderstaande categorieën valt, moet u mogelijk chaga vermijden.

Mensen met nierproblemen

“Hun hoge oxalaatgehalte zou een zorg moeten zijn voor iedereen die chaga gebruikt”, zegt Parrish.

Oxalaten zitten in verschillende voedingsmiddelen. Hun kleine moleculen binden mineralen zoals calcium en vormen kristallen, die de neurologische functie, de bindweefselfunctie en de nier- en blaasfunctie beïnvloeden.

Als je nierproblemen hebt, vermijd dan chaga-paddenstoelen, zegt Parrish.

Mensen met osteoporose

De oxalaten in chaga-paddenstoelen zijn calciumchelatoren, wat betekent dat ze zich binden aan calcium en het uit het lichaam verwijderen.

Dat is slecht nieuws voor mensen met de botziekte osteoporose. Calcium is een belangrijk mineraal voor de opbouw van botten.

“Als een patiënt osteoporotisch is, is dit nog een reden om chaga-paddenstoelen te vermijden, omdat oxalaten het niveau van algemeen biologisch beschikbaar calcium in het lichaam verlagen”, legt Parrish uit.

Mensen die bloedverdunners gebruiken

Gebruik geen chaga als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt.

“Chaga kan ook voorkomen dat bloed stolt, dus als je bloedverdunners bent, moet je dit niet nemen”, zegt Hunnes. “En als u procedures ondergaat, moet u deze niet nemen.”

Mensen die diabetesmedicatie gebruiken

Blijf uit de buurt van chaga-paddenstoelen als u medicijnen gebruikt om diabetes onder controle te houden.

“Chaga kan de bloedsuikerspiegel te veel verlagen en kan gevaarlijk zijn als u hypoglykemisch wordt”, zegt Hunnes.

Parrish is het daarmee eens en merkt op dat als iemand medicijnen gebruikt om insuline te reguleren, chaga de effectiviteit van de medicatie kan verstoren.

“Ze zouden met hun arts moeten samenwerken om hun medicijnen beter te moduleren of te controleren”, zegt ze.

Mensen met auto-immuunziekten

Chaga kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem actiever wordt, waardoor de symptomen van auto-immuunziekten verergeren.

“Ik zou niemand met auto-immuunziekten of iemand die een orgaantransplantatie heeft ondergaan, aanraden om dit te gebruiken, omdat het een wisselwerking kan hebben met bepaalde medicijnen, waardoor ze ofwel minder effectief of effectiever worden, wat gevaarlijk kan zijn”, zegt Hunnes.

Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven

“Zwangere en zogende vrouwen mogen het ook niet gebruiken, omdat het via de placenta of borstvoeding naar de baby kan gaan [milk]en veiligheid staat hier niet om bekend’, zegt Hunnes.

Hoe chaga-paddenstoelen te gebruiken?

Als u besluit chaga te proberen, raadpleeg dan eerst uw zorgverzekeraar. Zorg ervoor dat u uw leverancier op de hoogte stelt van alle medicijnen die u momenteel gebruikt, inclusief andere kruidensupplementen.

Chaga-paddenstoelen kunnen nuttig zijn, maar houd er rekening mee dat ze strikt aanvullend zijn. Het is niet bewezen of aanbevolen om ziekten te behandelen, diagnosticeren, voorkomen of genezen.

Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) mogen supplementen geen beweringen doen als ‘voorkomt kanker’, ‘behandelt diabetes’ of ‘verlaagt cholesterol’.

Chaga thee en koffie

Hoewel chaga een eetbare schimmel is, is het behoorlijk bitter en niet iets dat je rechtstreeks van de boom zou eten. (Het is ongeveer net zo smakelijk als het eruit ziet – helemaal niet.)

In plaats daarvan kun je thee (ook wel chaga-koffie genoemd) maken van rauwe chaga-champignonbrokken.

Elk bedrijf heeft zijn eigen instructies, maar eigenlijk kook je water en giet je het over de chaga-brokken. Laat het trekken en geniet.

Misschien wil je een kant-en-klaar chaga-paddenstoelenpoeder proberen. Het is een gemakkelijke optie – voeg gewoon kokend water toe.

Je kunt de thee zo drinken, of het proberen als vervanging voor melk of water bij het maken van havermout.

Er zit trouwens geen cafeïne in chaga-paddenstoelenthee of koffie.

Chaga paddenstoelenpoeder en pillen

Parrish beveelt chaga-paddenstoelen meestal in capsulevorm aan voor haar patiënten.

Weet alleen dat de capsules andere botanische ingrediënten kunnen bevatten. “Veel kruiden hebben synergetische effecten wanneer ze samen worden ingenomen”, zegt ze.

Chaga-poeders en -extracten zijn andere opties om te proberen.

Zoals met alle voedingssupplementen, reguleert de FDA de inhoud of toevoegingen van chaga-paddenstoelen niet, dus er is geen garantie voor de kwaliteit of potentie van het product.

Controleer het label voor een externe certificeerder, zoals USP, UL of NSF International.

Als je meedoet, zorg er dan voor dat de chaga die je koopt van 100 procent chaga-paddenstoelen is en geen laboratorium. De actieve componenten van betulinezuur, dat specifiek afkomstig is van de berkenboom, worden niet in een laboratorium gekweekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.