Wat is bewerkt vlees en is het slecht voor uw gezondheid?

Wat is bewerkt vlees?

Bewerkt vlees is net zo Amerikaans als honkbal, een spel waarbij je overigens meestal bewerkte hotdogs gedrapeerd in kaassaus (ook verwerkt) vindt.

“Verwerkt rood vlees verschilt van vers rood vlees doordat het is gezouten, gezouten, gerookt, ingeblikt of behandeld met conserveermiddelen”, zegt Lisa Andrews, een geregistreerde diëtist en eigenaar van Sound Bites Nutrition in Cincinnati.

Samen met hotdogs omvat verwerkt vlees spek, worst, bologna, corned beef, salami, ham en beef jerky. Yup, je geliefde spek is verwerkt, en dat geldt ook voor pepperoni en verpakt vleeswaren.

Aan de andere kant wordt vers rundvlees of biefstuk – of zelfs vers lamsvlees – niet als verwerkt beschouwd.

“Rundergehakt en varkensvlees worden eigenlijk niet als verwerkt beschouwd zolang ze niet zijn onderworpen aan toevoegingen of wijzigingen”, zegt Andrea Goergen, een geregistreerde diëtist en eigenaar van Cultivate Healthy in Washington, DC

Als je van hamburgers houdt, moet je weten dat ze ook niet als verwerkt vlees worden beschouwd.

“Hamburgervlees wordt niet als verwerkt beschouwd”, zegt Lacey Dunn, een geregistreerde diëtist en auteur van: De vrouwengids voor hormonale harmonie. “Hoewel het is veranderd van zijn oorspronkelijke vorm en vorm, zijn er geen extra conserveermiddelen of nitraten aan toegevoegd.”

(Probeer deze veganistische hamburgers waar iedereen dol op zal zijn.)

Hoe wordt bewerkt vlees gemaakt?

Misschien wil je niet weten hoe sommige van je favoriete vleeswaren worden gemaakt. (Vertrouw ons, het wordt vies.)

De meeste hotdogs worden bijvoorbeeld gemaakt van mechanisch gescheiden vlees. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) is dit een “pasta-achtig en beslagachtig vleesproduct dat wordt geproduceerd door botten, met daaraan vast eetbaar vlees, onder hoge druk door een zeef of soortgelijk apparaat te forceren om het bot van het eetbare vleesweefsel.”

In wezen is je hotdog skeletachtig vlees dat is vermalen tot een fijne textuur en gecombineerd met zout en water zodat alles aan elkaar plakt. jammie.

Bovendien bevatten vleeswaren vaak additieven en chemicaliën die kunnen bijdragen aan chronische ziekten zoals hypertensie en diabetes type 2, onder andere.

Nitraten, bewerkt vlees en uw gezondheid

Tot de chemische conserveermiddelen die vaak aan vleeswaren worden toegevoegd, behoren nitraten en nitrieten. Maar nitraten komen ook van nature voor. Dit kan een beetje verwarrend zijn, dus laten we het bespreken.

“Nitraten komen ook van nature voor in sommige groenten zoals rucola, kool, selderij, boerenkool en spinazie”, zegt Andrews. “Groenten zijn beschermend tegen kanker en moeten in ieders dieet worden aangemoedigd.”

Terwijl we ons voedsel verteren, worden nitraten omgezet in nitrieten.

Hoewel natuurlijk voorkomende nitraten geen reden tot bezorgdheid zijn, zijn nitraten en nitrieten die worden toegevoegd aan verwerkt rood vlees dat wel.

“Nitrieten zijn conserveermiddelen die met name potentiële kankerverwekkende verbindingen produceren [for] colorectale kankers”, zegt Goergen.

(Dit zijn de tekenen dat u te veel levensmiddelenadditieven eet.)

Hoeveel bewerkt vlees mag je hebben?

Het feit dat het American Institute for Cancer Research een aanbeveling heeft om weinig of geen bewerkt rood vlees te eten, is op zich al een rode vlag.

Maar de richtlijnen bevelen ook aan om de inname van rood vlees – zelfs als het niet is verwerkt – te beperken tot niet meer dan drie porties. Dat is in totaal 12 tot 18 ons gekookt vlees per week.

“Minder is het beste”, adviseert Andrews. “Verwerkt vlees bevat nitraten, die in verband zijn gebracht met verschillende soorten kanker, waaronder slokdarm-, maag-, pancreas- en colorectale kankers.”

Recent nieuws van de USDA spreekt over mogelijke updates van de etiketteringsvoorschriften voor voedingsmiddelen die nitraten en nitrieten bevatten.

Hoe meer bewerkt en onbewerkt rood vlees je eet, hoe groter het gezondheidsrisico dat je loopt.

In een meta-analyse gepubliceerd in de British Journal of Nutritionontdekten onderzoekers dat mensen die de grootste hoeveelheden verwerkt vlees aten een 22 procent verhoogd risico hadden op overlijden door welke oorzaak dan ook en een 18 procent verhoogd risico op overlijden door hart- en vaatziekten tijdens het onderzoek.

Onverwerkte inname van rood vlees was geassocieerd met een 16 procent verhoogd risico op overlijden door hart- en vaatziekten. Vermeldenswaard: er was geen verhoogd risico op overlijden in verband met de inname van wit vlees, zoals kip.

sergeyryzhov/Getty Images

Hoe bewerkt rood vlees schadelijk kan zijn

Naast het bevatten van conserveermiddelen zoals nitraten en nitrieten, wordt bewerkt rood vlees vaak gezouten met zout, waardoor het rijk is aan natrium.

“Dit wordt in verband gebracht met hypertensie, en consumptie van bewerkt rood vlees heeft ook een verband met diabetes”, zegt Andrews, verwijzend naar een studie uit 2019 gepubliceerd in BMJ.

Natriumrijk voedsel is vooral problematisch voor iedereen met hart- of nieraandoeningen, zegt Goergen.

“Bijvoorbeeld, drie ons biefstuk kan 48 milligram natrium bevatten, terwijl drie plakjes spek meer dan 400 milligram kunnen bevatten”, zegt ze. “Als de algemene aanbeveling voor natriuminname 2.300 milligram per dag is voor mensen zonder cardiovasculaire of nieraandoeningen – in die gevallen is het veel minder – is 400 milligram 17 procent van uw dagelijkse maximale aanbevolen inname.”

Nog een risico? Een studie van maart in The American Journal of Clinical Nutrition suggereert dat de consumptie van bewerkt rood vlees een risicofactor kan zijn voor dementie.

“Uit de retrospectieve studie van meer dan 490.000 volwassenen bleek dat de inname van vleeswaren van meer dan vijf porties per week verband hield met een 67 procent hoger risico op dementie in vergelijking met degenen die dit vlees minder dan één keer per week aten”, zegt Andrews.

Bovendien bevat bewerkt rood vlees meestal meer calorieën, verzadigd vet en cholesterol. “Dit kan een rol spelen bij het verhogen van lichaamsvet, bloeddruk en ontstekingsniveaus”, zegt Dunn.

Hoe u uw risico kunt verminderen?

Streef ernaar om maaltijden of zelfs dagen zonder vlees te eten, of dat nu betekent volledig plantaardig te gaan voor die eetgelegenheden of eiwitten toe te voegen zoals eieren, vis, kip en kalkoen.

Probeer ook plantaardige eiwitten, zoals bonen, edamame, tofu en zelfs vegetarische burgers.

“Mijn persoonlijke favoriet is een zwarte bonenburger met portobello-champignons die zo lekker en vullend is dat ik het rundvlees niet eens mis”, zegt Goergen.

Je kunt zelfs edamame mengen met je favoriete smoothie of een heerlijke bonensalade maken.

Gezondheidsexperts zijn het erover eens dat bewerkt rood vlees met mate moet worden gegeten, dus probeer het te beperken tot zeldzame gelegenheden.

“De dosis maakt het gif, net als de algehele kwaliteit van uw dieet en uw levensstijlkeuzes”, zegt Dunn. “Een hotdog- of ontbijtspekmaaltijd hier en daar is geen reden tot bezorgdheid als uw algehele dieet gezond is en gevuld is met een verscheidenheid aan micronutriënten en kleuren.”

Bekijk vervolgens deze door voedingsdeskundigen goedgekeurde vleesvervangers.

Leave a Reply

Your email address will not be published.