Wat is bewegingsbereik en waarom is het belangrijk?

Kreun je of voel je je pijn als je naar iets reikt of gaat zitten? Uw bewegingsbereik kan afnemen. Hier is hoe het te repareren.

Waarom uw bewegingsbereik afneemt

Naarmate u ouder wordt, merkt u misschien dat uw schouders, knieën en heupen niet meer bewegen zoals vroeger. Vroeger kon je je knie naar je borst brengen. Nu heb je geluk als je het halverwege krijgt.

Of misschien bent u gewond geraakt en realiseert u zich dat u niet meer kunt bewegen zoals voorheen.

Deze problemen komen neer op uw bewegingsbereik, iets waar fysiotherapeuten, orthopedisten en zelfs personal trainers dagelijks mee te maken hebben.

Dit is wat u moet weten over het bewegingsbereik, plus enkele manieren waarop u dit kunt verbeteren.

Wat is bewegingsbereik?

Bewegingsbereik is hoeveel en in welke mate een gewricht beweegt, legt Michael Goldstein uit, een fysiotherapeut in het Hospital for Special Surgery in New York City.

Hij zegt dat het bewegingsbereik voor elk gewricht wordt bepaald door de beperkingen van het gewricht zelf en de zachte weefselstructuren rond het gewricht, zoals spieren en ligamenten.

Soms verwarren mensen flexibiliteit met bewegingsbereik, of gebruiken ze de termen door elkaar. Ze zijn verwant, maar ze zijn niet hetzelfde.

Flexibiliteit verwijst specifiek naar het vermogen van spieren, pezen en bindweefsel om door een bewegingsbereik te verlengen of te verlengen, volgens Ryan Tibbetts, MD, een orthopedisch chirurg bij Texas Orthopedics in Austin.

Rekken en flexibiliteit spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van het bewegingsbereik.

Passief versus actief bewegingsbereik

Er zijn twee hoofdtypen bewegingsbereik: passief en actief.

De meeste bewegingen die u dagelijks maakt, zijn actief, zegt Brian Schulz, MD, specialist in sportgeneeskunde en orthopedisch chirurg aan het Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Institute in Los Angeles.

“Passieve beweging komt vaker voor in een medische of trainingsomgeving wanneer een medisch expert een bepaald gewricht onderzoekt of iemand behandelt”, zegt hij. “Bijvoorbeeld een trainer die een atleet uitrekt.”

Actief bewegingsbereik

Zie dit als de bewegingen die je maakt.

“Actief bewegingsbereik is wanneer je de spieren rond een gewricht gebruikt om de beweging van het gewricht uitsluitend te stimuleren”, legt Elizabeth C. Gardner, MD, een orthopedisch chirurg bij Yale Medicine, assistent-professor aan de Yale School of Medicine, en hoofdteam orthopedisch uit. chirurg voor Yale University Athletics.

Een voorbeeld hiervan is een persoon die actief zijn arm boven zijn hoofd opheft.

Passief bewegingsbereik

Overweeg deze ondersteunde beweging. Je lichaam beweegt de spieren niet actief; je hebt hulp.

“Passief bewegingsbereik is wanneer de kracht om het gewricht te bewegen uitsluitend afkomstig is van een externe bron, zoals wanneer een fysiotherapeut een gewricht beweegt tijdens de behandeling”, zegt Dr. Gardner.

Met andere woorden, als u uw arm slap laat worden en iemand anders uw arm boven uw hoofd voor u opheft, zou dat passieve bewegingsvrijheid zijn.

Actieve hulp bij bewegingsbereik

Hoewel actief en passief bewegingsbereik de primaire typen zijn, is er ook een derde type dat bekend staat als actief ondersteunend bewegingsbereik.

“Dit is wanneer de beweging van het gewricht gedeeltelijk wordt aangedreven door een externe bron en gedeeltelijk door de eigen spieren van het lichaam”, merkt Dr. Gardner op.

Als u bijvoorbeeld uw arm optilt en een andere persoon leidt uw arm omhoog terwijl u tegelijkertijd een zachte kracht uitoefent, dat zou een bewegingsbereik van actieve hulp zijn.

Nog een voorbeeld: als je een weerstandsband gebruikt om je hamstrings te strekken, is dat ook actief-ondersteunend bewegingsbereik.

Waarom u uw assortiment moet behouden

“Bewegingsbereik speelt een belangrijke rol bij verschillende functionele taken, waaronder reiken boven het hoofd, trappen nemen en opstaan ​​uit lage stoelen”, legt Dr. Gardner uit.

Kortom, wanneer uw bewegingsbereik beperkt wordt in gewrichten die u vaak gebruikt, zoals uw heupen, knieën, schouders, ellebogen, enzovoort, is het moeilijker om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

“Beperkingen kunnen ook compenserende bewegingspatronen veroorzaken die andere gewrichten meer belasten, wat kan leiden tot letsel”, benadrukt Dr. Gardner.

Zelfs als je bewegingsbereik niet beperkt is, is het toch de moeite waard om te weten, vooral als je een actief persoon bent.

Volgens een recensie uit 2020 in Salie Open Geneeskunde, het uitvoeren van krachttrainingsoefeningen met volledige bewegingsuitslag versus gedeeltelijke bewegingsuitslag levert betere spier- en krachttoenameresultaten op, vooral in het onderlichaam.

Dus het aanraken van je achterste knie op de grond tijdens een uitval (volledige bewegingsvrijheid) zal betere resultaten opleveren dan uitvallen waarbij je niet zo diep gaat (gedeeltelijke bewegingsvrijheid).

Lyndon Stratford/Getty Images

Oorzaken van verminderd bewegingsbereik

Je weet dat bewegingsvrijheid belangrijk is. Maar hoe kom je vast te zitten met een verminderd bewegingsbereik? Er zijn nogal wat manieren waarop het kan gebeuren.

Veroudering

“Naarmate we ouder worden, verliezen we wat elasticiteit in onze zachte weefselstructuren, wat kan bijdragen aan een verminderd bewegingsbereik”, zegt Dr. Goldstein.

Verminderde beweging

“Gebrek aan beweging en een slechte houdingspositionering kunnen ertoe leiden dat u het bewegingsbereik verliest”, zegt Dr. Goldstein. “Met andere woorden, als je het niet gebruikt, verlies je het.”

Letsel en medische aandoeningen

“Slechte beweging kan het gevolg zijn van een verwonding of slijtage in het gewricht zelf, zoals artritis of een scheur in een ligament of pees”, zegt Dr. Gardner.

Andere medische aandoeningen die een verminderd bewegingsbereik kunnen veroorzaken, zijn onder meer fracturen (gebroken botten), spierblessures, spondylitis ankylopoetica (een inflammatoire wervelkolomziekte) en skeletafwijkingen, volgens Dr. Schulz.

Zelfs kleine schouderblessures kunnen leiden tot een afname van het bewegingsbereik, of zelfs tot een bevroren schouder, als de aangedane schouder niet vroeg na het letsel door passief bewegingsbereik wordt gebracht.

Reumatoïde artritis kan ook een verminderd bewegingsbereik in de aangetaste gewrichten veroorzaken, merkt Krista Schofield op, een ergotherapeut en gecertificeerde handtherapeut bij het Performance Therapy Center van Providence Saint John’s Health Center.

Gebieden die worden beïnvloed door bewegingsbereikproblemen

Deskundigen zijn het erover eens dat de gewrichten die het meest worden beïnvloed door een verminderd bewegingsbereik, de gewrichten zijn die worden beïnvloed door zitten: de gewrichten in de nek, bovenrug, schouders, heupen en lage rug.

“Dit komt vaak voor door een adaptieve houding die we ontwikkelen door langdurig achter een computer te zitten of ons hoofd gebogen te houden en naar onze telefoons te kijken”, zegt Dr. Goldstein. “Deze houdingen kunnen bijdragen aan een strak gevoel in de bovenrug en een slecht vermogen om zich rechtop te strekken. Dit kan ook van invloed zijn op uw schouderbereik, waardoor uw vermogen om boven uw hoofd of achter uw rug te reiken wordt beperkt.

Knieën, ellebogen, polsen en enkels kunnen ook worden aangetast, maar dit is waarschijnlijker het gevolg van een verwonding of een medische aandoening.

Hoe een verminderd bewegingsbereik te herkennen

Het is vermeldenswaard dat er een bereik is van wat “normaal” is voor elk gewricht. Maar, benadrukt Dr. Schulz, er kan ook nogal wat variabiliteit zijn van persoon tot persoon.

Daarom, als u niet zeker weet of bewegingsbereik een probleem voor u is, kunt u zich het beste laten onderzoeken door een arts of fysiotherapeut.

Op zoek naar een sneller antwoord? Een manier om te controleren of een deel van uw lichaam een ​​verminderd bewegingsbereik ervaart, is door het te vergelijken met de andere kant.

“Gewrichten moeten een symmetrisch bewegingsbereik hebben”, zegt Dr. Schulz. “Dus de rechterknie en linkerknie moeten vergelijkbare bewegingsbereiken hebben.”

Hoe het bewegingsbereik te verbeteren?

Er zijn een paar belangrijke manieren waarop u zelf kunt werken om uw bewegingsbereik te verbeteren.

Als je zelf geen vooruitgang ziet of persoonlijk advies en oefeningen wilt, is het een goed idee om de hulp in te roepen van een professional, zoals een fysiotherapeut of orthopedisch arts.

Dagelijks stretchen

“De beste manier om het bewegingsbereik te verbeteren, is door consistent te rekken”, zegt Dr. Gardner. “Als je bedenkt hoeveel tijd we zittend in stoelen of op de bank doorbrengen, is idealiter een dagelijkse inspanning nodig om dit tegen te gaan.”

Haar advies: kies een vast moment van de dag om te stretchen, bijvoorbeeld wanneer je voor het eerst uit bed komt.

Rekken kunnen worden gericht op het gebied dat u specifiek wilt verbeteren, dus u kunt uw heupen, schouders of nek strekken.

Blijf in het algemeen actief

Volgens Dr. Goldstein is actieve beweging de sleutel tot het verbeteren van je bewegingsbereik.

“Het is belangrijk om het uitrekken te volgen met actieve beweging om de verbeteringen die door een rekoefening zijn gemaakt te behouden”, legt hij uit.

U kunt bijvoorbeeld uw rotator cuff-spieren strekken met een rek in de deuropening en dit vervolgens volgen met een oefening die die spieren aanspant, zoals een omgekeerde vlieg met een weerstandsband of lichte halters.

Als je aan het bewegingsbereik van je heupen werkt, zou je je hamstrings kunnen strekken (bijvoorbeeld door je tenen aan te raken) en bilspieren (bijvoorbeeld door een figuur-vier-rek uit te voeren), en vervolgens squats uitvoeren.

Stress verminderen

“Stress veroorzaakt knopen, strakheid en spierspanning”, zegt Schofield. Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar doen wat je kunt om stress tot een minimum te beperken, kan helpen.

Een mogelijke strategie om te ontstressen? Diepe weefselmassage, die volgens Schofield een geweldige follow-up kan zijn om te oefenen en een aantal verrassende voordelen heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.