Waarom zit er cafeïne in mijn huidverzorgingsproducten?

Waarom zit er cafeïne in mijn huidverzorgingsproducten?

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat cafeïnehoudende dranken zoals koffie en thee goed voor je gezondheid kunnen zijn. Hoewel te veel cafeïne gevaarlijk is, vooral energiedrankjes en supplementen, wordt het met mate geacht prima te zijn.

Vooral koffie is goed bestudeerd en in verband gebracht met allerlei goede dingen, waaronder een vermindering van het risico op hartproblemen en zelfs sommige neurologische aandoeningen. (Hoewel men denkt dat zowel koffie als thee andere potentieel heilzame ingrediënten bevatten dan cafeïne.) Dat is wat er gebeurt als je het spul erin doet in je lichaam, maar hoe zit het met? Aan jouw lichaam?

Cafeïne heeft bepaalde eigenschappen die ook goed voor je huid kunnen zijn – en cosmetische bedrijven hebben cafeïnehoudende producten geïntroduceerd, zoals oogcrèmes, anti-cellulitislotions, getinte moisturizers en reinigingsmiddelen die het leveren. Maar zal een cafeïnehoudend product je huid er echt beter uit laten zien dan een cafeïnevrij product? Als het gaat om de gezondheid van de huid, is dit wat de experts zeggen.

Fabrikanten zeggen dat cafeïne resultaten oplevert

Er zijn verschillende redenen waarom huidverzorgingsbedrijven cafeïne in hun producten opnemen, zeggen ze. “Cafeïne, afgeleid van koffiebonen, helpt de huid zichtbaar op te frissen en op te laden”, zegt Lizz Starr, uitvoerend directeur productontwikkeling voor Origins, dat een lijn van cafeïne-geïnfuseerde producten bevat, Ginzing genaamd.

Susie Wang, oprichter en huidverzorgingschemicus bij 100% PURE, dat ook producten bevat die cafeïne bevatten, zegt dat het ingrediënt veel voordelen heeft, zoals “rond de ogen, het verheldert donkere kringen en maakt het gebied zacht; op het lichaam helpt het om cellulitis te ontgiften en te minimaliseren; op de huid versnelt het de genezing van een door de zon beschadigde huid; en in het bad verhoogt het de bloedsomloop en helpt het bij de lymfedrainage.”

Hoe bereikt cafeïne al deze voordelen in huidverzorgingsproducten? “Wanneer cafeïne plaatselijk in een crème of serum wordt gebruikt, kan een chemische stof die erin aanwezig is, chlorogeenzuur (CGA), de door de zon verbrande huid kalmeren en de acne-gevoelige huid helpen genezen met zijn ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen”, zegt Wang. “Antioxidanten in cafeïne kunnen ook helpen tekenen van hyperpigmentatie in de huid te verminderen, waaronder donkere kringen, zonnevlekken, roodheid en fijne lijntjes.”

“Ten slotte, wanneer koffie in een scrub wordt gebruikt, kan het de bloedsomloop van het lichaam helpen verbeteren door de bloedvaten te verwijden”, zegt Wang. Dit proces staat bekend als microcirculatie, zegt Wang, wat helpt om cellulitis op de huid te verminderen.

Wat cafeïne doet, volgens dermatologen

Hoewel er enig bewijs is dat het drinken van koffie enkele van deze voordelen voor de huid kan hebben, is er minder bewijs van de effecten van plaatselijke behandelingen.

“Het onderzoek dat we hebben naar deze producten is niet zo substantieel, en wat we hebben is niet helemaal overtuigend”, zegt dermatoloog Rajani Katta, MD, vrijwillige klinische faculteit aan het Baylor College of Medicine en McGovern Medical School aan de UT Health in Houston. “Er zijn beperkingen aan het onderzoek. Er zijn bijvoorbeeld verschillende onderzoeken naar cellulitiscrème uitgevoerd bij dieren, niet bij mensen. Sommige beperkte onderzoeken naar cellulitiscrèmes bij mensen – in één onderzoek slechts 15 mensen – zagen een voordeel, maar aangezien ze geen placebogroep hadden, kan het moeilijk zijn om de onderzoeksresultaten echt te evalueren.”

In een ander onderzoek dat Dr. Katta vermeldt, keken onderzoekers naar een cafeïnegel om te zien of het wallen onder de ogen verminderde. “De onderzoekers vergeleken de cafeïnegel met een vergelijkbare gelformulering die geen cafeïne bevatte, en de resultaten waren in beide groepen vergelijkbaar”, zegt ze. “Deze studie laat zien hoe belangrijk het is om een ​​placebogroep te hebben als je de effecten van huidverzorgingsingrediënten probeert te bestuderen.”

De onderzoekers theoretiseerden dat de vermindering van wallen niet echt te wijten was aan de cafeïne zelf, zegt ze, maar eerder aan het verkoelende effect van de gelformulering die leidde tot de vernauwing van de bloedvaten en minder vocht in de huid.

Bovendien, als een 2020-paper in de Tijdschrift van de American Academy of Dermatology over orale consumptie wijst erop dat, hoewel we vaak denken aan “koffie” en “cafeïne” door elkaar, er een andere eigenschap van koffie in het bijzonder kan zijn die de huid kan aantasten.

cafeïne voor de huidMAXSHOT/Getty Images

Cafeïne kan in theorie gunstig zijn voor de huid

Ondanks het gebrek aan studies die de doeltreffendheid ervan bewijzen, zou cafeïne in theorie gunstig kunnen zijn voor de huid. “Het ingrediënt cafeïne is een antioxidant, dus het kan zeker nuttig zijn voor het verjongen van de ouder wordende huid en het behandelen van rimpels”, zegt dermatoloog Patricia Farris, MD, in Metairie, Louisana. “Cafeïne vernauwt ook de bloedvaten en daarom wordt het aangetroffen in veel huidverzorgingsproducten tegen roodheid en voor het verminderen van wallen onder de ogen. [But] er zijn maar heel weinig studies over dit ingrediënt alleen.” Ze wijst op dezelfde kleine studie van slechts 15 patiënten die enige verbetering van cellulitis liet zien.

“Dit is wat ik patiënten vertel over cafeïne: in combinatie met andere ingrediënten biedt cafeïne voordelen voor de huid”, zegt ze. “Hoewel er niet veel onderzoeken zijn naar dit ingrediënt alleen, hebben cosmetisch chemici cafeïne gebruikt in combinatie met andere ingrediënten omdat het unieke voordelen voor de huid heeft, zoals het vernauwen van bloedvaten.”

Kan cafeïne in make-up je een ‘koffiebuzz’ geven?

Als je je zorgen maakt dat het gebruik van deze producten je in een zenuwachtige puinhoop zal veranderen, zeggen Dr. Katta en Dr. Farris dat dat onwaarschijnlijk is. “Je gaat niet genoeg cafeïne van een huidverzorgingsproduct opnemen om je een koffiebuzz te geven”, zegt Dr. Farris.

Maar nogmaals, er is niet veel onderzoek over het onderwerp. “We hebben niet genoeg onderzoeken om deze vraag goed te beantwoorden – idealiter zou je willen dat vrijwilligers cafeïnebevattende crèmes op hun huid aanbrengen en vervolgens het cafeïnegehalte in hun bloedbaan meten”, zegt Dr. Katta. “Met het onderzoek dat we vandaag hebben, weten we dat cafeïne het vermogen heeft om door de huidbarrière te dringen, dus theoretisch zou het een stimulerend effect kunnen hebben, als je voldoende cafeïnecrème op een voldoende groot oppervlak van je lichaam aanbrengt. Dit zou geen probleem moeten zijn met de kleine hoeveelheid die wordt gebruikt in een crème voor onder de ogen, maar het kan in theorie een probleem zijn als je bijvoorbeeld een anti-cellulitiscrème over je hele benen gebruikt.”

Mensen die extra gevoelig zijn voor de effecten van cafeïne, willen misschien vermijden om de producten op grote lichaamsoppervlakken te gebruiken, zegt Dr. Katta. “Maar over het algemeen zouden we ons geen zorgen maken over systeemrisico’s als je ze over een kleiner deel van het lichaam, zoals de ogen, gebruikt.”

Om deze reden, als je zwanger bent of borstvoeding geeft, zegt Dr. Farris dat je misschien cafeïnebevattende schoonheidsproducten wilt vermijden. Het is echter onwaarschijnlijk dat u de 200 mg aanbevolen cafeïnelimiet van het American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) voor zwangere vrouwen overschrijdt.

Mensen met een specifieke allergie voor een bepaald ingrediënt moeten voorzichtig zijn en ingrediëntenlijsten lezen. Raadpleeg zoals altijd uw arts over eventuele individuele medische aandoeningen of zorgen die u heeft voordat u aan een nieuw huidverzorgingsregime begint. (En zorg ervoor dat je deze nieuwe, baanbrekende anti-agers bekijkt, volgens dermatologen.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.