Waarom je geen commentaar mag geven op gewicht of eetgewoonten

Het aantal mensen dat dankbaar is voor ongevraagde opmerkingen over hun voedselinname of lichaam is… vrijwel nul.

Als je gaat zitten voor het Thanksgiving-diner, kan het soms een uitdaging zijn om een ​​veilig gespreksonderwerp te vinden. De meeste mensen weten inmiddels dat bepaalde onderwerpen (politiek, we kijken naar jou) het beste vermeden kunnen worden om de gezinsharmonie te bewaren. Hoewel eten misschien de perfecte gespreksstarter lijkt tijdens een vakantie die is gewijd aan lekkere comfortgerechten, is het een goed idee om opmerkingen over lichaamsgrootte, dieet, gewichtsverlies of voedselinname naar het vliegverbod te verplaatsen.

We hebben het over opmerkingen als: “Moet je dat echt eten?” “Ik dacht dat je op dieet was.” “Ik wou dat ik een toetje kon eten bij elke maaltijd zoals jij.” “Is er een baby in die buik of gewoon bier haha!” “Jij moeten neem een ​​plak van oma’s taart.” of “Je bent zo mager, ik bewonder je wilskracht.”

Deze opmerkingen, en de vele, vele andere zoals ze, worden vaak gemaakt onder het mom van behulpzaam, zorgzaam of als een poging tot humor – en de feestdagen zijn de beste tijd voor ‘humor’ die allesbehalve grappig is. Wat er echt gebeurt, is bodyshaming, voedselpesten of beide – twee gedragingen die helaas nog steeds vaak voorkomen, zegt Alisa Ruby Bash, PsyD, een psychotherapeut in Beverly Hills, Californië. In het beste geval vallen deze opmerkingen flauw, maar ze kunnen ook worden geïnternaliseerd en blijvende pijn bij de ontvanger veroorzaken, zegt ze.

“Iemand zeggen te eten als ze geen honger hebben, ze te schande maken omdat ze iets eten dat je niet goedkeurt, iemands eetgewoonten uitlachen of hun lichaam bekritiseren, dit kan allemaal een vorm van emotioneel misbruik zijn”, legt ze uit. (Als u aan de ontvangende kant van deze opmerkingen bent, zijn hier de 15 beste reacties op bodyshaming.)

En als je denkt dat je het doet om behulpzaam te zijn, weet dan dat het niet werkt: onderzoek suggereert dat mensen van wie hun dierbaren hen proberen te schande te maken om af te vallen “voor hun gezondheid”, niet alleen niet afvallen, maar kan een slechtere mentale en fysieke gezondheid hebben. Bijvoorbeeld een studie uit 2017 van 159 mensen met overgewicht in het tijdschrift zwaarlijvigheidHet bleek dat mensen met een geïnternaliseerd gewichtsvooroordeel niet meer gewicht verloren dan andere mensen. Wat ze echter wel kregen, was een verhoogd risico op cardiovasculaire en metabole problemen. Een studie uit 2018 merkt op dat jongvolwassenen die zich schaamden voor het lichaam, meer kans hebben om depressief te zijn dan degenen die dat niet doen.

Maar alsof dat nog niet genoeg is om je te overtuigen om deze feestdagen niet meer commentaar te geven op het eten of het lichaam van mensen, hebben we experts gevraagd om alle redenen te delen waarom je het onmiddellijk moet schrappen:

Je kent het hele verhaal niet

Pressmaster / Shutterstock

Mensen oordelen snel over het eten van andere mensen, zich niet realiserend dat ze slechts een moment in de tijd zien, niet het volledige beeld, zegt Michelle Pillepich, MPH, een geregistreerde diëtist in Ramsey, New Jersey, die gespecialiseerd is in eetstoornissen. Die persoon kan bijvoorbeeld worstelen met een medische aandoening die van invloed is op hun gewicht of het soort voedsel dat ze kunnen eten. Of misschien zijn ze op dieet en proberen ze af te vallen of aan te komen. Door commentaar te geven op wat ze eten, kunnen ze zich zelfbewust en beoordeeld voelen – en dit omvat opmerkingen waarvan je denkt dat ze complementair zijn, voegt ze eraan toe. “Zelfs iets zeggen met goede bedoelingen, zoals: ‘Je bent zo goed om geen toetje te krijgen’ kan pijnlijke emoties oproepen”, legt ze uit.

Je zou iemands eetstoornis kunnen veroorzaken

Zelfgemaakte pompoentaart voor Thanksgiving Klaar om te eten

Brent Hofacker/Shutterstock

Voor mensen met een eetstoornis, waaronder anorexia, boulimia en eetaanvallen, kunnen vakantiebuffetten een mijnenveld zijn, en soms is een ondoordachte opmerking alleen nodig om het op te blazen, zegt Pillepich. “Ik heb van veel klanten gehoord dat ze lovende kritieken ontvingen voor hun gewichtsverlies terwijl ze in feite een eetstoornis hadden”, zegt ze. “Dit versterkte alleen maar het schadelijke gedrag van voedselbeperking.” Reageren op iemands bord of lichaamsgrootte kan ook schaamtegevoelens oproepen die later tot eetbuien kunnen leiden. Als je je echt zorgen maakt om een ​​geliefde, zwijg dan over hun eetgewoonten, maar let wel op de zeven stille tekenen van een eetstoornis.

Het leert mensen de signalen van hun eigen lichaam niet te vertrouwen

Weerspiegeling van een vrouw die haar buik in de spiegel knijpt

Andrey_Popov/Shutterstock

Aandacht besteden aan verzadiging door alleen te eten als je honger hebt en te stoppen als je vol zit, is een cruciale levensvaardigheid voor het behouden van een gezond gewicht en een goede relatie met eten, om nog maar te zwijgen van een van de dingen die bewuste eters proberen te doen. Helaas hebben veel volwassenen geleerd hun eigen gevoelens te negeren, vaak vanwege goedbedoelende opmerkingen van familie of vrienden, zegt Madison Surdyke, een gecertificeerde Integrative Nutrition Health Coach en counselor in Dallas, Texas. “Als je iets zegt als: ‘OMG, je krijgt seconden?’, ontmoedigt dat die persoon om te luisteren naar de interne signalen van hun lichaam, zoals honger, volheid en bevrediging”, legt ze uit. “Deze zijn uniek voor elke persoon, dus je kunt onmogelijk weten of iemand anders nog honger heeft.”

Het kan ervoor zorgen dat je je slechter over jezelf gaat voelen

Zo geïnteresseerd zijn in wat andere mensen eten (of niet eten), kan een teken zijn dat je je eigen problemen met eten probeert te vermijden of te minimaliseren, zegt Surdyke. “Als je commentaar geeft op andermans eten en lichaam, vermijd je je eigen problemen omdat het niets met hen te maken heeft en alles met jou te maken heeft”, zegt ze. “Als we zelf worstelen met voedsel en ons lichaam, is het gemakkelijk om te denken dat je je beter gaat voelen door het eten en lichaam van iemand anders te beheersen, maar dat is niet zo. Je zorgt er niet alleen voor dat ze zich net zo slecht voelen als jij (of erger), je houdt jezelf ook vast in een negatieve mindset over eten en je eigen lichaam.”

Je haalt de vreugde uit het eten van heerlijk eten

Speciale voedingsmiddelen zijn een van de beste onderdelen van de feestdagen en het zou leuk zijn als mensen er echt van zouden kunnen genieten. Maar als je commentaar geeft op hun eten of lichaamsgrootte – “Ik kan niet geloven dat je dat allemaal hebt gegeten!” of “Weet je zeker dat je drie desserts nodig hebt?” – je velt er een moreel oordeel over. Dit kan het op zijn minst moeilijk maken om van hun maaltijd te genieten, zegt Surdyke. “Je berooft ze van de mogelijkheid om zonder schuldgevoel te genieten van het voedsel waar ze van houden en hun leven te leiden zonder het rond eten te hoeven plannen”, zegt ze.

Je bent niet hun dokter, dus je bent niet bevoegd om commentaar te geven

Een van de meest voorkomende “behulpzame” opmerkingen die mensen maken, is tegen een geliefde zeggen: “Je moet echt wat afvallen; Ik wil gewoon dat je gezond bent.” Maar dit veronderstelt dat a) u hun gezondheidsstatus kent en b) u gekwalificeerd bent om advies te geven over hun gezondheid – die beide waarschijnlijk niet waar zijn, zegt Surdyke. Zelfs als iemand een gezondheidsprobleem heeft dat soms wordt geassocieerd met gewicht of voedselkeuzes, weet je niet of dat waar is in hun geval – en een luide opmerking maken op het kerstfeest van het bedrijf is niet nuttig of gerechtvaardigd. Als u persoonlijk geïnteresseerd bent in afvallen, lees dan de 50 dingen die MD’s willen weten over gewichtsverlies.

Je houdt ongezonde stereotypen van schoonheid in stand

Schoonheid is er in vele soorten en maten, maar je zou het nooit weten als je tv kijkt of door sociale media scrolt. Hoewel er recentelijk enkele verbeteringen zijn doorgevoerd, heeft de samenleving over het algemeen nog steeds een vrij beperkt beeld van wat aantrekkelijk is als het gaat om lichamen. Die stereotypen zijn ongelooflijk schadelijk, zegt Brittany Bouffard, LCSW, een psychotherapeut in Denver, Colorado. “We worden bestookt met berichten over slank zijn, sporten, diëten, hoe een lichaam eruit zou moeten zien en niet”, legt ze uit. Maar er is een breed scala aan diversiteit in mensen en iemand slecht laten voelen voor dingen die deel uitmaken van hun genetica of cultuur – inclusief lichaamsgrootte en voedselkeuzes – is ongelooflijk respectloos jegens die persoon en versterkt de kwetsende overtuiging dat sommige lichamen beter dan anderen, zegt ze.

Je ziet eruit als een eikel

Het aantal mensen dat iemand oprecht dankbaar is geweest voor het maken van een ongevraagde opmerking over hun eten of lichaam is… minuscuul. De waarheid is dat de meeste mensen het niet waarderen en in plaats van betere voedingsgewoonten aan te leren (zoals je hoopte?), zullen ze gewoon leren dat je een onaardig, onempathisch persoon bent en dat ze moeten vermijden om met je te eten. “Veronderstel dat de meeste mensen rondlopen met een bepaalde mate van lichamelijke afkeer, voedselschaamte of andere dergelijke moeilijke worstelingen – omdat het waar is”, zegt Bouffard. “Zelfs een ‘positieve’ lichaams- of voedselopmerking in je geest kan er gemakkelijk toe leiden dat deze patronen voor iemand in gang worden gezet, zonder dat je het zelf door hebt.”

Vergelijking is de dief van vreugde

Houd ook rekening met opmerkingen die leuk klinken of als compliment bedoeld zijn, maar… dat niet zijn. “Oh, je bent zo veel kleiner dan je vroeger was!” “Ik voel me zo enorm om naast je te staan!” “Je bent een veel gezondere eter dan ik!” Al deze dingen lijken op het eerste gezicht misschien goed, maar uitnodigende vergelijkingen, zelfs met zichzelf, is een trefzekere manier om iemand een slecht gevoel over zichzelf te geven, zegt Bouffard. “Als iemand je woorden hoort, kan dat de overtuiging creëren dat anderen kijken, oordelen, wat op dezelfde manier gevoelens van schaamte kan oproepen, dat er iets mis is of een onmogelijk ideaal om na te leven”, legt ze uit. Er zijn manieren om mensen te complimenteren zonder vergelijkingen te maken: “Je ziet er stralend en gelukkig uit!” “Het gerecht dat je vanavond hebt meegebracht is heerlijk!” Klinkt bekend? Gebruik deze 11 tips om te stoppen met jezelf met andere mensen te vergelijken.

Het zijn slechte manieren

Manieren zijn over het algemeen een stuk nonchalanter geworden, maar de oude etiquetteregel om je mening voor jezelf te houden, tenzij gevraagd, is nog steeds heel waar – dus commentaar geven op het eten of lichaam van anderen is gewoon onbeleefd, zegt Perpetua Neo, PsyD, een psycholoog en executive coach in Brighton, Verenigd Koninkrijk. “Deze opmerkingen tonen een gebrek aan hoffelijkheid en grenzen”, zegt ze. “Je weet niet waarom iemand de dingen eet die hij doet, of waarom hij plotseling van gewicht is veranderd. Het is respectloos en vervelend.”

Het kan je relaties schaden

In sommige families en culturen wordt het bekritiseren van de voedselkeuzes of het gewicht van een dierbare gezien als een manier om liefde en zorg voor hen te tonen. “Dat is het niet”, zegt Dr. Neo. “Als je dit doet, zullen angst en schaamte toenemen, niet gevoelens van liefde, wat kan leiden tot slechtere eetkeuzes om te ontsnappen”, legt ze uit. Bovendien tast het de basis van liefde aan waarop uw relatie is gebouwd. “Het zal je relatie op dit moment misschien niet verpesten, maar wrok bouwt zich op en kan op een dag imploderen”, voegt ze eraan toe.

Het voedt de dieetoorlogen

Dieet is tegenwoordig iets van een nieuwe religie: er zijn zoveel verschillende diëten en manieren van eten, maar te veel mensen denken dat hun levensstijl de enige juiste manier is. Als je met extreme ijver evangeliseert over paleo, veganistisch, keto of een ander eetpatroon, kan dat een probleem zijn. Reageren op andermans eten als een manier om over je eigen dieet of levensstijl te prediken, leidt alleen maar tot ruzies en twist, zegt Dr. Neo. “Opmerkingen als ‘Ik ben veganist. Ben jij?’ of hippe uitspraken als ‘gluten is slecht!’ zijn op verschillende niveaus problematisch”, zegt ze. Mensen zeggen dit vaak met de bedoeling om het gedrag van anderen te schamen of te beheersen of om zichzelf er beter uit te laten zien, wat alleen maar de vlammen van de dieetoorlogen aanwakkert, legt ze uit. Meestal zullen mensen sowieso niet bijzonder geïnteresseerd zijn in de specifieke kenmerken van je dieet, dus probeer hoffelijk te zijn en moeder te blijven op je eigen – en hun – keuzes met betrekking tot voedsel of dieet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.