Waarom ik ervoor koos om mijn sloten grijs te verven

Door mijn haar grijs te verven voelde ik me gelukkiger, zelfverzekerder… en ja, mooier.

Westend61/Getty Images

Bedank sociale media voor het in de schijnwerpers zetten van de ‘grijze tot prachtige’ beweging die vrouwen in staat stelt onszelf te bevrijden van plukken, sterven of anderszins vechten tegen het gracieuze proces van de natuur dat grijs wordt. “Mensen, vooral vrouwen, zijn geconditioneerd om te denken dat grijs haar gelijk staat aan ‘oud’, en alleen ‘jeugd’ is schoonheid – maar dit kan niet verder van de waarheid zijn”, zegt David E. Bank, MD, een dermatoloog en assistent-klinisch hoogleraar dermatologie aan het Columbia Presbyterian Medical Center. Je haar is genetisch geprogrammeerd om op een bepaald moment in een bepaalde kleur te groeien, zegt hij, en als je dat omarmt, kun je je zelfverzekerder voelen.

Toen salons tijdens de pandemie werden gesloten, hadden veel vrouwen geen andere keuze dan hun relatie met hun grijzen te heroverwegen. De natuur zijn gang laten gaan is misschien zuiniger en minder tijdrovend… maar gezien het punt dat Dr. Bank maakt over de druk van de samenleving en zelfs de mensen in ons leven, is het geen wonder dat veel mensen niet houden van de groeiende- uit proces. Devin Giannoni, een Hollywood-stylist en oprichter van Pretty Public Beauty (die is gecertificeerd in Botantical Body Care door het New York Institute of Aromatic Studies en in het bezit is van een certificaat in plantaardige voeding van het T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies bij eCornell) suggereert dat er een sierlijke middenweg kan zijn: je haar zo verven dat je geleidelijk overgaat naar grijs. “De truc is om te verbeteren waarmee je bent geboren, terwijl je niet tegen het grijs vecht”, zegt Gianonni. “Als je het constant donkerder maakt, word je ouder en zie je er kunstmatig uit.”

Ze stelt voor om een ​​stylist te zoeken die gespecialiseerd is in grijze overgangen en om een ​​kleur te vragen die dicht bij je basis ligt. Dan kan je kapper in een bepaalde dimensie en diepte werken met zachte highlights om scherpe kleurverschillen te vervagen. “Veel vrouwen zijn bang dat ze door grijs haar er minder aantrekkelijk uitzien, maar het tegendeel is waar”, zegt ze. “Als je het omarmt, ziet je huid er levendiger uit, zien je ogen er helderder uit en krijg je veel complimenten”, zegt Gianonni.

Jennifer Riggs Anderson, 47, uit Gilbert, AZ, sprak met de gezonde om haar reis van grijs worden op haar voorwaarden – en haar gekozen tijdlijn – te delen terwijl ze de verwachtingen van het publiek en de mensen van wie ze houdt, onder ogen ziet.

Focussen op wat tegenwoordig het belangrijkst is? Lees 6 manieren waarop hartziekten anders zijn voor vrouwen, zeggen cardiologie-experts

Door Jennifer Riggs Anderson, verteld aan Charlotte Hilton Andersen

“Ik heb mijn haar 24 jaar lang geverfd. Ik ben nu in de veertig. Ja, reken maar uit: ik begon grijs te worden toen ik begin twintig was.

Het was misschien een eenvoudige beslissing, maar het was zeker niet eenvoudig om te doen – of om door de jaren heen bij te houden. Ik ben een natuurlijke brunette, en ik heb het blond geverfd. Dit is een nog ingewikkelder en duurder proces omdat ik mijn haar moest bleken voordat ik het verfde. Als je bedenkt hoeveel tijd, geld en moeite er in het onderhouden van geverfd haar zit, kun je gerust zeggen dat ik duizenden dollars, en meer uren dan ik wil tellen, in een salonstoel heb doorgebracht.

Toen, vijf jaar geleden, besloot ik dat ik klaar was. Op dat moment was mijn natuurlijke haar bijna 100 procent grijs, wat betekende dat ik met kleur constant de wortel moest bijwerken. Ik was het beu om elke drie weken naar de salon terug te moeten en er waren zoveel andere dingen waar ik dat geld aan wilde uitgeven. Bovendien ben ik een moeder van drie kinderen – wie heeft daar tijd voor?

Grijs worden is een proces, geen gebeurtenis

Ik begon mijn haar een paar maanden op natuurlijke wijze te laten groeien, maar het grote verschil tussen het geverfde haar en mijn grijze haar stoorde me. Dus ging ik naar een kapper en vroeg haar om mijn haar te verven zodat het bij mijn natuurlijke grijs past. Om de overgang soepeler te maken, nam ze me mee naar volledig grijs en voegde vervolgens een paar highlights en lowlights toe van blond en bruin. Het resultaat was een asgrijs dat zij en ik allebei prachtig vonden.

Het beste van alles was dat ik drie maanden kon gaan voordat ik echt merkte dat het misschien tijd was voor een nieuwe afspraak. Toen realiseerde ik me: Wacht – als ik drie maanden kan gaan, waarom dan niet zes maanden? Dat is toen ik mijn stylist vertelde dat ik me toelegde op volledig grijs. Ze bracht me voorzichtig over van het gemarkeerde, grauwe grijs naar mijn natuurlijke grijs, met strepen van lichtbruin en wit.

Ik kreeg veel complimenten van vreemden en steun van vrienden… maar slechts één familielid keurde het goed. Mijn vrouwelijke familieleden hadden allemaal gezegd dat grijs haar me 10 jaar ouder zou doen lijken. Sommige vrouwen in mijn familie hadden gezworen dat ze zelf hun haar zouden verven tot de dag dat ze stierven. Dat idee? Het gaf me angst.

Wil je met vertrouwen een meer natuurlijke look rocken? Geef een van deze tips een kans.

Mijn haar veroorzaakte een identiteitscrisis

Dus een paar jaar geleden, toen we een grote familiereünie aan het plannen waren, gaf ik toe. Ik werd weer blond. Ik kreeg veel complimenten van mijn familie … maar van binnen was ik zo boos op mezelf omdat ik toegeeft aan de druk. Door mijn vroegere look terug te brengen voelde ik me oud en achterhaald. Ik was geen blondine meer! Natuurlijk, ik zag er geweldig uit toen ik blond was … maar het voelde nep. In al die jaren dat ik het had gedaan, was ik het nooit echt geweest.

Na een jaar besloot ik het proces van grijs worden opnieuw te herhalen. Deze keer vond ik verschillende groepen op sociale media die grijs worden ondersteunden. Ik las ook artikelen over hoe andere vrouwen de overstap hadden gemaakt, wat enorm heeft geholpen om me minder alleen te laten voelen in mijn beslissing. Mijn haar heeft een korte boblengte, dus het duurde ongeveer 15 maanden om alle blonde verf eruit te laten groeien. Ik haatte het hoe lang het duurde… maar nu het weg is, ben ik verliefd op mijn haar.

Ik dacht dat ik de eerste keer toegewijd was aan mijn grijze haar, maar de ervaring van de familiereünie heeft me echt geholpen om te zien hoe belangrijk dit probleem voor mij is. Mijn haarkleur maakt deel uit van mijn eigenwaarde en persoonlijke identiteit. Dit ben ik – niet ondanks mijn grijzen, maar dankzij hen. Of iemand anders het goedkeurt of niet, zegt meer over hen dan over mij. Ik ben klaar om voor altijd zo te blijven.

Hier zijn manieren om jezelf eraan te herinneren dat je al geweldig bent.

Helemaal grijs en trots op

Ik heb geleerd dat grijs worden net zo belangrijk is in het leven: jij moet beslissen wat het beste voor u is, en blijf dan bij uw onderbuikbeslissing. Er zullen supporters zijn. Er zullen ook nee-zeggers zijn, die luid en in je gezicht zijn met hun mening. Het is vervelend, maar het is beter dan elke keer naar de salon te moeten rennen als ik een witte haar zie doorkomen.

Aan het eind van de dag voel ik me geweldig om grijs te worden. Het kost minder tijd en geld en ik voel me mezelf. Ik voel me mooi! Oh, en mijn familieleden zijn er eindelijk mee opgehouden me erover lastig te vallen. Toen ze eenmaal door hadden dat ik het echt serieus meende, verveelden ze zich en gingen verder.

Mijn advies? Wees sterk. Blijf jezelf. Wees… flesvrij.”

Meld je aan voor de gezonde nieuwsbrief voor opbeurende wellness-wijsheid en wat zoemt in schoonheid, en volg ons op Facebook en Instagram. Blijf lezen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.