Waarom hebben we schaamhaar? 5 verrassende voordelen

Alles over schaamhaar

Schaamhaar krijgt tegenwoordig een slechte reputatie en er is genoeg advies over hoe je het kunt waxen, scheren of laseren.

Maar hoewel er niets mis is met een beetje landschapsarchitectuur beneden, als je dat liever hebt, moet je misschien niet zo haastig zijn om die krullende kleine haartjes te verbannen.

Actrice Cameron Diaz denkt van wel. Ze houdt zelfs zo veel van haar schaamhaar dat ze er een heel hoofdstuk aan wijdde – “In Praise of Pubes” – in haar boek Het lichaam boek.

Ze noemt ze een ‘prachtig haargordijn dat die glorieuze, delicate bloem omgeeft’. Ze waardeert ze ook op anderen, en voegt eraan toe dat een volle struik mensen aanlokkelijk en mysterieus doet lijken. “Ik denk dat er een doel moet zijn voor dat haar”, zegt ze.

Diaz heeft gelijk. Er zijn enkele zeer dwingende redenen dat zowel mannen als vrouwen schaamhaar hebben, zegt Sherry A. Ross, MD, een gynaecoloog in Santa Monica, Californië, en auteur van She-ology: de definitieve gids voor de intieme gezondheid van vrouwen.

Waarom hebben we schaamhaar?

De evolutie van schaamhaar is waarschijnlijk te wijten aan drie dingen: aantrekkingskracht, comfort en bescherming, zegt Dr. Ross. Maar dat zijn niet de enige manieren waarop schaamhaar ons ten goede kan komen. Het komt neer op deze vijf factoren:

Feromonen

Je hebt geurklieren in je lies, die feromonen produceren, een chemische stof waarvan wordt gedacht dat het de aantrekkingskracht van een potentiële seksuele partner veroorzaakt.

Je kunt ze niet ruiken zoals je zou parfumeren, maar men denkt dat je hersenen ze kunnen voelen. Je dichte schaamhaar beschermt die klieren en helpt de geur aantrekkelijk krachtig te houden.

demping

Al dat huid-op-huidcontact tijdens seks kan zijn tol eisen van je genitale regio, vooral wanneer je in posities bent die frontaal contact vereisen, zoals missionaris.

Schaamhaar zorgt voor een beetje extra demping en opvulling tijdens seks. Het kan ook schuren en wrijven verminderen.

Bescherming

Goed passend ondergoed hoort niet te wrijven, maar als het jouwe te lang of te strak is, of als je liever op commando gaat, kan je kleding je geslachtsdelen schuren.

Routinematige activiteiten die het gebruik van uw bekken vereisen, zoals fietsen of andere vormen van lichaamsbeweging, kunnen ook ruw zijn voor de gevoelige genitale gebieden.

Schaamhaar vormt een barrière tussen jou en kleding en/of fietsstoeltjes, en het kan ongemak helpen minimaliseren.

Dit is iets wat velen als vanzelfsprekend beschouwen. “Een van de eerste dingen die mensen opmerken nadat ze hun schaamhaar hebben verwijderd, is dat bepaalde seksuele posities en activiteiten niet zo comfortabel zijn”, zegt Dr. Ross.

Netheid

Het is een mythe dat geschoren geslachtsdelen schoner zijn dan hun harige tegenhangers. In feite is het tegenovergestelde waar, zegt Dr. Ross.

Schoon schaamhaar (daarover later meer) vormt een beschermende barrière die kan helpen voorkomen dat vuil, puin en ziektekiemen gevoelige gebieden binnendringen.

sex-appeal

Iedereen is anders in waar ze zich toe aangetrokken voelen, maar Diaz is niet de enige die van het uiterlijk van schaamhaar houdt.

De blote of nauwelijks aanwezige look is op dit moment populair – waarschijnlijk vanwege het gebrek aan schaamhaar in porno, zegt Dr. Ross – maar veel mannen en vrouwen vinden schaamhaar aantrekkelijk. Het kan zijn omdat het een visueel teken is van seksuele rijpheid.

katleho Seisa/Getty Images

Hoe verzorg je je schaamhaar

Schaamhaar kan, net als elk ander haar op uw lichaam, risico lopen op luizen, schimmelinfecties en grove ziektekiemen.

Het kan ook vuil en zweet ophopen, wat het risico op acne op uw geslachtsdelen kan vergroten.

Het is dus belangrijk voor uw gezondheid om het schoon en goed onderhouden te houden, zegt Grayson J. Guzman, MD, een verloskundige bij MomDoc Midwives in Arizona.

Schaamhaar heeft geen extra zorg nodig, behalve hoe je je geslachtsdelen wast (en ja, je zou de buitenkant van je geslachtsdelen moeten wassen).

Een beetje zeep en water onder de douche is alles wat je nodig hebt om je tapijt schoon, hygiënisch en klaar voor gezelschap te houden, zegt Dr. Ross. Sommige mensen merken dat het gebruik van een beetje conditioner ervoor zorgt dat hun schaamhaar zachter aanvoelt.

Kies bij het kiezen van een zeep een milde, hypoallergene zeep. Het is het beste om kleurstoffen en geurstoffen op uw gevoelige gebieden te vermijden, zegt Dr. Guzman.

Als je je graag scheert, waxt of trimt, zorg er dan voor dat alle instrumenten schoon en gesteriliseerd zijn voordat je ze gebruikt. Wees voorzichtig, want deze methoden kunnen ingegroeide haartjes, verwondingen en infecties veroorzaken. En merk op dat het prima is om een ​​middenweg te kiezen tussen helemaal kaal en overgroeid.

“Misschien wil je het gewoon een beetje opruimen”, zegt Dr. Ross.

Verzorging daar beneden

Van speciale scheerstijlen en gewaxte ontwerpen tot verven en verblinden, mannen en vrouwen hebben veel opties om hun schaamhaar te stylen. Maar hoe weet u welke veilig zijn om te proberen?

“Gebruik deze ene simpele regel: als wordt aangenomen dat het veilig is voor je gezicht, is het waarschijnlijk acceptabel voor je schaamstreek”, zegt Dr. Guzman.

Hij voegt eraan toe dat het beter is om tijdelijke producten te gebruiken, zoals wasbare kleurstof of juweelstickers, dan meer permanente opties.

Controleer de ingrediënten voordat u een permanente kleurstof gebruikt. Populaire oplichtende ingrediënten, waaronder zowel bleekmiddel als waterstofperoxide, kunnen je gevoelige huid verbranden. Vermijd het gebruik van deze kleurstoffen op uw geslachtsdelen of ga naar een professional.

De speciale pijn van het ingegroeide schaamhaar

Als je schaamhaar hebt, heb je hoogstwaarschijnlijk de unieke frustrerende ervaring gehad om daar een ingegroeide haar te hebben. Schaamhaar is vatbaarder voor dit probleem dan andere haren op je lichaam, zegt dr. Guzman.

“Een van de meest voorkomende redenen die ik zie voor pijnlijke bultjes in het genitale gebied zijn ingegroeide haartjes”, zegt hij.

Schaamhaar wordt gekenmerkt door zijn gekrulde vorm, en die strakke spiraal maakt het gemakkelijker voor het haar om terug in je huid te graven, waardoor ingegroeide haartjes ontstaan. Het kan zijn dat u ze helemaal niet voelt, of ze kunnen pijnlijk, jeukend, rood of donker gekleurd, gezwollen en/of gezwollen zijn.

Als je geen last hebt van een ingegroeide haar, is het prima om het met rust te laten. De kans is groot dat het zichzelf zal genezen. Als het echter pijnlijk is of op een vervelende plek zit, kun je proberen het aanstootgevende haar thuis te verwijderen met een pincet en een handspiegel. Als je klaar bent, maak je het gebied schoon met water en zeep. Als het bloedt, kun je het afdekken met een verband.

Als het gebied gezwollen en pijnlijk wordt, is uw ingegroeide haar waarschijnlijk geïnfecteerd geraakt. Hiervoor kan medische behandeling nodig zijn. Als het niet binnen een paar dagen verdwijnt, erger wordt of tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling, pijn of afscheiding, is het tijd om uw arts te bellen, zegt Dr. Guzman.

Goed passend ondergoed kan helpen beschermen tegen infecties en ingegroeide haartjes. Het is een van de redenen om ondergoed te dragen.

Houden of niet houden

Het stylen en onderhouden van schaamhaar zijn individuele keuzes, en je kunt er gezond mee zijn of zonder. Er is echter geen medische reden om van je schaamhaar af te komen en er zijn enkele goede redenen om te overwegen ze in de buurt te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.