Waarom French Press-koffie slecht voor je is

Waarom French Press-koffie slecht voor je is

Op zoek naar het beste kopje java

Volgens een recent rapport van Statista, een marktonderzoeksbureau, vertrouwt meer dan 50 procent van de Amerikanen op koffie als brandstof in de ochtend. De meeste koffieliefhebbers hebben een favoriet merk, creamer of zetstijl. Misschien maak je je java in een elektrische koffiepot. Misschien gebruik je liever een Franse pers of de pour-over-methode, waarbij je een langzame stroom water over het koffiedik in een papieren filter over je mok giet. (Dit is het verschil tussen espresso en koffie.)

Sommige mensen die van koffie houden, zoals geregistreerde diëtist en voedingsdeskundige Vicki Shanta Retelny, kiezen hun brouwsel op basis van smaak en aroma. “Ik ben dol op koffie op smaak gebracht met hazelnoot, kaneel en nootmuskaat”, zegt ze. “Het kan wat gezondheidsvoordelen opleveren, maar ik ben gewoon dol op het aroma.”

Gemak en smaak bepalen waarschijnlijk uw koffievoorkeuren. Maar vergeet de gezondheidsvoordelen en nadelen niet – en kijk wat de wetenschap te zeggen heeft over Franse perskoffie.

Wat is Franse perskoffie?

French press koffie is een populaire bereidingswijze voor ongefilterde koffie. Een Franse pers, ook wel koffiepers of koffieplunjer genoemd, is een twee-in-een karaf die dienst doet als handmatige koffiezetter en als schenkkan. De meeste Franse persen zijn gemaakt van glas en metaal, zodat u in de container kunt kijken terwijl u uw koffie zet.

Omdat koffie van de Franse pers een ingebouwde zuiger gebruikt om het koffiedik van het uiteindelijke brouwsel te scheiden, is er geen papieren filter om koffiebonenolie of onzuiverheden te verwijderen. (Merk op dat als je een herbruikbaar metalen filter gebruikt, het effect hetzelfde zal zijn als bij een Franse pers – de meeste oliën en onzuiverheden zullen in je kopje terechtkomen.) Sommige Java-liefhebbers zeggen dat het ontbreken van een filter de koffie doet smaken beter.

(Als je van je kopje Joe houdt, bekijk dan deze koffiemythes.)

Waarom Franse perskoffie slecht voor je kan zijn

Als u geen filter voor koffie gebruikt, kunnen er ongewenste ingrediënten in uw kopje Joe terechtkomen.

Een studie uit 2020 gepubliceerd in de Europees tijdschrift voor preventieve cardiologie analyseerde 20 jaar aan gegevens van meer dan 508.700 mensen van 20 tot 79 jaar. Onderzoekers merkten op wie gefilterde koffie, ongefilterde koffie of beide dronken. Uit de studie bleek dat het drinken van ongefilterde koffie verband hield met hogere percentages hartaandoeningen en overlijden in vergelijking met het drinken van gefilterde koffie.

De studie gaf ook aan dat het drinken van gefilterde koffie geassocieerd is met lagere sterftecijfers dan het drinken van ongefilterde of geen koffie. Het is belangrijk op te merken, zegt Shanta Retelny, dat het grotere risico op hartaandoeningen en overlijden verband hield met het drinken van grote hoeveelheden ongefilterde koffie – meer dan negen kopjes per dag.

Andere onderzoeken ondersteunen ook het idee dat de oliën in ongefilterde koffie, die chemicaliën bevatten die diterpenen worden genoemd, het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen. Dat komt omdat diterpenen is gekoppeld aan een verhoogd cholesterolgehalte, zoals een onderzoeksrecensie uit 2020 gepubliceerd in Internationaal Voedselonderzoek suggereert.

koffie zetten van de franse pers

ktasimarr/Getty Images

Wat zijn diterpenen?

Zonder een goed filter bevat de koffie in uw Franse pers ongetwijfeld enkele diterpenen. Diterpenen zijn chemische verbindingen die worden aangetroffen in de olieachtige substantie in je koffiebonen.

“[Diterpenes are] men denkt dat het mogelijk het ‘slechte’ LDL-cholesterol verhoogt bij mensen die vijf tot acht kopjes ongefilterde koffie per dag drinken”, zegt Shanta Retelny.

De in Vancouver wonende arts en wetenschappelijk onderzoeker Hélène Bertrand, MD, benadrukt dat diterpenen in veel stoffen zit, niet alleen in koffie. “In deze enorme klasse chemicaliën vinden we antibiotica, ontstekingsremmende middelen, stevia en chemicaliën voor kankerchemotherapie”, zegt ze.

De twee diterpenen die verantwoordelijk zijn voor de nadelige effecten van ongefilterde koffie zijn cafestol en kawheol. Hoewel verschillende onderzoeksstudies ze in verband hebben gebracht met een verhoogd cholesterolgehalte, is een onderzoeksoverzicht in de International Journal of Molecular Sciences ontdekte dat deze twee diterpenen ook ontstekingsremmende en kankerbestrijdende effecten hebben. Met andere woorden, er is meer onderzoek nodig om te bepalen of deze diterpenen gezondheidsvoordelen kunnen hebben die opwegen tegen de risico’s.

Het goede nieuws over koffie

Ondanks zorgen over diterpenen en cafeïnegehalte, kan koffie verrassend goed voor je zijn. Het biedt verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder een scherpere focus en een verminderd risico op hartfalen en beroertes, volgens onderzoek in de tijdschriften Bewustzijn en cognitie en Circulatie.

Dat komt omdat koffie vol antioxidanten zit, zegt Shanta Retelny. Een meta-review uit 2018 in het tijdschrift Antioxidanten suggereert dat de polyfenolen van koffie (met antioxidanten verpakte plantaardige stoffen) kunnen helpen bij het verlagen van hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel en ongezonde cholesterolwaarden.

“Dat gezegd hebbende, als je geen koffiedrinker bent, dwing jezelf dan niet om te beginnen voor de voordelen voor de gezondheid van het hart”, zegt Shanta Retelny. “Er zijn tal van andere voedzame voedingsmiddelen die gezond zijn voor het hart, zoals groenten, fruit, noten, zaden, bonen en volle granen.”

Moderatie is de sleutel

“Cafeïne stimuleert je stressreactie, dus als je last hebt van angst of slapeloosheid, zullen cafeïnehoudende dranken je erger maken”, zegt Dr. Bertrand. Te veel cafeïne kan hartkloppingen, brandend maagzuur en een algemeen gevoel van rusteloosheid veroorzaken. Het consumeren van extreme hoeveelheden koffie, zoals 10 kopjes in één keer, kan ook een aanval veroorzaken, zegt ze.

Lattes en zoete koffiedranken kunnen ook slecht voor je zijn. “Let op het toevoegen van te veel suiker, zware room of kunstmatig gezoete siropen, omdat ze afbreuk kunnen doen aan de gezondheidsvoordelen van je ochtendbrouwsel”, zegt Shanta Retelny.

(Dit is de gezondste koffie die je kunt drinken.)

Dus, hoe erg is het om Franse perskoffie te drinken?

De diterpenen in koffie van de Franse pers zouden je er niet van moeten weerhouden om af en toe van ongefilterde koffie te genieten. Zelfs Shanta Retelny drinkt het af en toe.

“Ik hou van de intense smaken van koffie uit de Franse pers”, zegt ze, eraan toevoegend dat de gunstigste manier om koffie te drinken is om je koffiebereidingsmethoden te draaien en te schakelen tussen donker gebrande en licht gebrande bonen. Donkere braadstukken bevatten minder cafeïne dan blonde braadstukken.

Wat je in je koffie doet, is ook van belang. Shanta Retelny raadt aan om je java op smaak te brengen met kurkuma, kaneel, nootmuskaat of ongezoet cacaopoeder om de antioxiderende of ontstekingsremmende effecten te versterken. Hoewel geen van deze toevoegingen de diterpenen uit een ongefilterde kop Joe verwijdert, kunnen ze uw Franse perskoffie in het algemeen gezonder maken.

(Hier zijn de verborgen bronnen van cafeïne waar je op moet letten.)

Waar het op neerkomt, is dat koffie uit de Franse pers – of elke soort koffie die zonder papieren filter wordt gemaakt – het cholesterolgehalte enigszins kan verhogen; bovendien is het drinken van grote hoeveelheden ongefilterde koffie in verband gebracht met hartaandoeningen.

Maar dat betekent niet dat u uw Franse pers moet weggooien: als u van de smaak en het aroma geniet, drink het dan af en toe en kies de rest van de tijd voor op papier gefilterde koffie.

Lees vervolgens over de voordelen van kurkumakoffie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.