Waarom druivenpitolie voordelen heeft voor je huid en haar

Als je een fan bent van koken met druivenpitolie vanwege het hoge rookpunt of de voedingswaarde, weet dan dat het ook voordelen heeft voor je huid en haar.

Druivenpitolie 101

Tal van oliën worden aangeprezen als een manier om huid en haar glad en zacht te maken, van kokosnoot tot jojoba tot arganolie.

Een die je misschien niet hebt overwogen – of alleen als een keukeningrediënt beschouwt – is druivenpitolie.

Natuurlijk heeft het een hoog rookpunt, een eigenschap die het een geweldige manier maakt om voedsel te braden, maar kan het je huid echt helpen?

Dit is wat u moet weten over de voordelen, het gebruik en meer van druivenpitolie.

Wat is druivenpitolie?

Druivenpitolie wordt gemaakt van de zaden van druiven die overblijven na het maken van wijn. De olie wordt gewonnen met behulp van oplosmiddelen of een koude perstechniek.

Sporen van oplosmiddelen, zoals hexaan, zitten in sommige oliën zoals druivenpitolie.

Koudgeperste druivenpitolie gebruikt tijdens de verwerking geen chemische oplosmiddelen, zoals hexaan. Het is dus een betere keuze omdat het onduidelijk is hoe sporenhoeveelheden in oliën de gezondheid kunnen beïnvloeden.

Hoewel druivenpitolie kan worden gebruikt om voedsel te koken en te bereiden, is het ook een ingrediënt dat voorkomt in haar- en huidproducten en wordt het aangeprezen vanwege het gehalte aan antioxidanten.

Druivenpitolie voeding

Hoewel druivenpitolie geen koolhydraten of eiwitten bevat (omdat oliën vetten zijn), bevat het wel een behoorlijke hoeveelheid antioxidanten en hart-gezonde vetten, die kunnen helpen om je cholesterolgehalte laag te houden.

“Druivenpitolie bevat ook een aanzienlijke hoeveelheid vitamine E, een antioxidant en krachtige voedingsstof die helpt bij het bevorderen van ontstekingsremmende processen in het lichaam”, aldus Gabrielle Mancella, een geregistreerde voedingsdeskundige in Orlando, Florida.

De standaard portie van één eetlepel druivenpitolie bevat de volgende voedingsstoffen:

 • Vet: 13,6 g (17,4 procent dagelijkse waarde)
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 0 g
 • Vezel: 0 g
 • Suiker: 0 g
 • Eiwit: 0 g
 • Calcium: 0 mg
 • IJzer: 0 mg
 • Kalium: 0 mg
 • Magnesium: 0 mg
 • Vitamine E: 3,9 mg (dagwaarde 26 procent)
 • Verzadigd vet; 1,3 g (6,5 procent dagelijkse waarde)
 • Meervoudig onverzadigd vet: 9,5 g
 • Enkelvoudig onverzadigd vet: 2,2 g
 • Zink: 0 mg

Is druivenpitolie gezond?

“Druivenpitolie is een van mijn favoriete oliën om aan te bevelen voor hart-gezond koken”, zegt Amy Gorin, een geregistreerde diëtist en eigenaar van Plant-Based Eats in Stamford, Connecticut.

“Jij krijgt [about] 2 gram enkelvoudig onverzadigd vet en [nearly] 10 gram meervoudig onverzadigd vet, dat zijn hart-gezonde vetten, in één eetlepel, “zegt ze.

“Dit zijn beide hart-gezonde vetten en je krijgt heel weinig verzadigd vet.”

Deze gezonde vetten, ook bekend als omega-6-vetzuren, worden volgens de American Heart Association ook geassocieerd met het verminderen van het risico op hartaandoeningen en helpen het cholesterol te verlagen.

Druivenpitolie is ook rijk aan fenolische verbindingen en bevat ook vitamine E en fytosterolen, blijkt uit onderzoek in Voeding en metabolische inzichtenzegt Gorin.

colnihko/Getty Images

Voordelen en toepassingen van druivenpitolie

Ook al zie je het op de etiketten van schoonheidsproducten, je zult druivenpitolie in zijn oorspronkelijke vorm vinden in de schappen van de supermarkt.

Een belangrijk voordeel van druivenpitolie is dat je het in de meeste culinaire gerechten kunt gebruiken zonder een overweldigende smaak toe te voegen, zegt Mancella.

“[Grapeseed oil] heeft een zeer hoog rookpunt, wat betekent dat je dit kunt gebruiken in dressings (koken op koude temperatuur), maar ook bij frituren of bakken”, zegt ze.

Gorin is het daarmee eens en merkt op dat het rookpunt van druivenpitolie 420 graden Fahrenheit is, waardoor het een kookoptie voor alle doeleinden is.

“Ik vind het lekker in een gegrilde veldsla of een vegetarische gesneden salade”, zegt ze.

Druivenpitolie is een alternatief voor olijfolie of avocado-olie om te koken of te braden.

Druivenpitolie voor haar

Druivenpitolie is veel gebruikt in cosmeceuticals, dit zijn producten met zowel cosmetische als medische effecten die bedoeld zijn om zowel de gezondheid als de schoonheid van de huid ten goede te komen, volgens Patricia Farris, MD, een gecertificeerde dermatoloog bij Sanova Dermatology in Metairie, Louisiana.

Het kan droogheid of roos helpen verlichten, terwijl het zachtheid en glans bevordert, of het nu is door een eetlepel rechtstreeks op het haar of de hoofdhuid aan te brengen, of door het gebruik van shampoos en conditioners die het bevatten.

“Druivenpitolie bevat vetzuren, vitamine E en fenolische antioxidanten”, zegt Dr. Farris. “Het kan helpen het haar te hydrateren, glans toe te voegen, breuk te minimaliseren en kroezen te bestrijden. De fenolen helpen de ontsteking van de hoofdhuid te verminderen en het haar te beschermen tegen UV-schade.”

Druivenpitolie voor de huid

Met zoveel producten die druivenpitolie als hoofdingrediënt aanprijzen, denkt u waarschijnlijk dat het een veilige gok is dat het voordelen biedt voor uw huid en lichaam.

En je zou er niet ver naast zitten: de antioxidanten in druivenpitolie blijken de zachtheid en elasticiteit van de huid te bevorderen.

“[Research has shown] dat, vanwege hun chemische samenstelling, oliën zoals druivenpitolie kunnen helpen bij het herstel van de barrière, hydratatie van de huid, wondgenezing en ook werken als antioxidanten en ontstekingsremmers, “zegt Dr. Farris.

Studies hebben ook aangetoond dat antioxidanten in druivenpitolie kunnen helpen bij andere huidaandoeningen.

Een voorbeeld is proanthocyanidine, dat kan helpen om je huidskleur te egaliseren, volgens Biogeneeskunde en farmacotherapie.

En onderzoek naar Farmacognosie beoordeling ontdekte ook dat druivenpitten een zo krachtig antioxiderend effect hadden als vitamine E’s.

Druivenpitolie oraal innemen is een andere optie die de huid ten goede kan komen.

Een kleine studie in Onderzoek naar fytotherapie onder wie 12 Japanse vrouwen vonden een verbetering in melasma (ook wel chloasma genoemd, of het “masker van zwangerschap”), een soort hyperpigmentatie, na inname van een proanthocyanidine-rijk druivenpitextract.

Verstopt druivenpitolie de poriën?

Als je last hebt van acne, een vette of gecombineerde huid, is de kans groot dat je op je hoede bent om olie op je huid aan te brengen.

Hoewel er geen onderzoek is dat aantoont of druivenpitolie bijdraagt ​​aan verstopte poriën, gelooft Dr. Farris dat het over het algemeen een veilig ingrediënt is om een ​​gezonde huid te bevorderen.

U kunt echter voorzichtig te werk gaan als het gaat om het aanbrengen van de olie in zijn natuurlijke staat op uw huid.

“Het is altijd mogelijk dat je een contactallergie ontwikkelt wanneer ze rechtstreeks op het gezicht worden aangebracht, dus het is waarschijnlijk veiliger om ze te gebruiken in huidverzorgingsproducten waar ze zijn samengesteld met andere ingrediënten om irritatie te minimaliseren”, zegt ze.

Waarschuwingen en risico’s

Er zijn niet veel risico’s of bijwerkingen van het gebruik of consumeren van druivenpitolie. Degenen die allergisch zijn voor druiven, moeten het echter vermijden.

Net als bij andere huidproducten, moet u eerst een pleistertest doen om er zeker van te zijn dat u een goede reactie heeft voordat u het op het gezicht aanbrengt.

het komt neer op

Hoewel er meer onderzoek nodig is, lijkt druivenpitolie meer goed dan kwaad te doen als het gaat om het gebruik ervan als onderdeel van je schoonheidsroutine, naast dat het een gezond kookbestanddeel is. Aarzel dus niet om ernaar te zoeken de volgende keer dat u naar de supermarkt of drogisterij gaat.

“[Using grapeseed oil] is een uiterst kosteneffectieve manier om voedingsmiddelen met een hogere voedingswaarde op te nemen zonder de bank te verslaan, “zegt Mancella.

Leave a Reply

Your email address will not be published.