Voordelen van indoorfietsschoenen voor hometrainers

Voordelen van indoorfietsschoenen voor hometrainers

Zijn fietsschoenen nodig?

Toen sportscholen en fitnesscentra begin 2020 sloten – als reactie op Covid-19 – werden sportschoolratten in het hele land gedwongen hun fitness- en bewegingsregimes te heroverwegen. Volgens een economisch gemiddelde rapport van Yelp, de belangstelling voor fitnessapparatuur voor thuis is in het eerste kwartaal met 436 procent gestegen. Een van de meest populaire apparaten? De hometrainer.

Het is gemakkelijk te zien waarom. Een hometrainer neemt niet alleen heel weinig ruimte in beslag, “het is een geweldig apparaat voor het opbouwen van cardiovasculaire conditie, maar ook voor spierkracht, uithoudingsvermogen en kracht”, zegt Samantha Clayton, een gecertificeerde mastertrainer in Malibu, Californië.

“Je kunt steady-state aerobe training doen om je te helpen calorieën te verbranden uit opgeslagen lichaamsvet of HIIT-intervallen uitvoeren om je anaërobe systeem te trainen”, zegt ze over de veelzijdigheid voor alle leeftijden en fitnessniveaus. “Je kunt heuvels beklimmen om je achterste kettingspieren te versterken en gemakkelijk door verschillende soorten verhogingen te wisselen.”

Als je eenmaal de hometrainer hebt, is er eigenlijk maar één ander uitrustingsstuk dat cruciaal is voor een effectieve training: een paar fietsschoenen. En hoewel gewone sneakers een goede keuze zijn, kunnen clip-in fietsschoenen je training naar een hoger niveau tillen.

Ontdek hier alle voordelen van het investeren in een paar van de beste fietsschoenen voor hometrainers die je kunt vinden.

Vrouw die hometrainer in een huis gebruikt

RichLegg/Getty Images

Een uitgebalanceerde training

Hoewel veel mensen denken aan fietsen als het naar beneden duwen van de pedalen zodat ze in cirkels draaien, houdt de juiste vorm eigenlijk in dat je de pedalen naar beneden duwt en omhoog trekt. Het dragen van fietsschoenen die uw voeten aan de pedalen bevestigen, maakt dit veel gemakkelijker te bereiken.

“Inklikschoenen maken het gemakkelijker om te trappen omdat de quads niet zo hard hoeven te werken aan de opwaartse slag van de rotatie”, zegt gecertificeerde personal trainer en yogatherapeut Samantha Parker, CEO van Neoteric Movement Systems, waar ze mensen helpt chronische pijn door beweging.

In plaats daarvan wordt het werk gebalanceerd tussen de quads, de spieren aan de voorkant van de dijen, en de hamstrings en bilspieren, de spieren aan de achterkant. Dat zorgt voor een training die alle grote, calorieverbrandende spieren in je benen raakt.

Fietsschoenen kunnen ook helpen om je voet plat te houden, waardoor de teen-down trapstijl wordt vermeden die alleen de quads aangrijpt en de gewrichten onnodig belast, voegt Parker eraan toe. “Dit kan je helpen sneller te gaan, je snelheid te verhogen en het meeste vermogen uit je slagrotatie te halen terwijl je trapt.” Verbeter je spel nog meer met deze producten en accessoires voor je hometrainer.

Juiste lichaamsuitlijning

“Met clip-in-schoenen heb je een veilige verbinding met je pedalen, wat geweldig is voor het bevorderen van goede biomechanica van fietsen”, zegt Clayton. Om het meeste uit uw training te halen en blessures tijdens het fietsen te voorkomen, moeten uw knieën naar voren gericht zijn en mogen uw enkels nooit draaien. Als je echter een paar crosstrainers draagt, kunnen je voeten in de pedaalkooi bewegen, waardoor je meer risico loopt om uit deze uitlijning te komen.

“Fietsschoenen bevorderen een goede uitlijning van de voet, enkel en knie”, voegt Clayton toe. “Bovendien maken ze de gewichtsoverdracht naarmate je trapt veel gelijkmatiger.”

Waarom uitlijning belangrijk is: Volgens de National Osteoporose Foundation zorgt het handhaven van een goede uitlijning en bewegen op manieren die dit bevorderen, voor minder druk op uw gewrichten, waardoor het risico op letsel aanzienlijk wordt verlaagd.

Letselpreventie

Een stevige schoen die de voet plat houdt, helpt beschermen tegen bijna alle mogelijke indoor cycling-blessures. “Het beperkt de hoek van de voet die naar beneden wijst, wat de kans op kramp in de kuit kan vergroten”, zegt Parker. “Voor iemand die lijdt aan chronische lage rugpijn, activeren schoenen die de voet plat houden de bilspieren, waardoor de mate waarin het bekken verschuift tijdens het rijden wordt beperkt en de rug wordt ontlast.”

De veilige verbinding van de schoen met het pedaal zorgt er ook voor dat je knieën niet uit de lijn komen. Dat voorkomt de fietsgerelateerde kniepijn die gewoonlijk wordt veroorzaakt door onregelmatige zijwaartse bewegingen, die ligamentische spanningen en scheuren kunnen veroorzaken.

“Als je geen fietsschoenen gebruikt, kunnen je schoenen heel gemakkelijk van de pedalen komen en kun je vervolgens je scheenbeen tegen het pedaal slaan, zelfs als je de pedaalriemen gebruikt”, zegt Jason Kozma, een Los Angeles- fitnessexpert en personal trainer. Omgekeerd is de grootste klacht die mensen hebben met fietsschoenen dat ze moeilijk los te krijgen zijn.

Ten slotte kunnen gevoelens van onvastheid en instabiliteit op de pedalen ervoor zorgen dat fietsers naar voren leunen wanneer ze uit het zadel zijn, waardoor het stuur te zwaar wordt. Deze houding legt overmatige druk op de polsen en ellebogen. Het neemt ook het stabiliserende werk uit je buikspieren. Als je stevig op de pedalen zit, is de kans groter dat je in de juiste positie zweeft, met een losse grip op het stuur en de neus van de stoel langs je achterkant.

Verhoogde motivatie

Voor veel mensen zorgt het hebben van gespecialiseerde trainingskleding, zoals fietsschoenen, ervoor dat ze meer geneigd zijn om regelmatig te sporten. In een onderzoek uit 2018 van het sportkledingbedrijf Barbell Apparel, zei 79 procent van de respondenten dat het bezitten van goede gymkleding een belangrijke eerste stap was om hun fitnessdoelen te bereiken. En 88 procent zei dat het eenvoudigweg aantrekken van die uitrusting hen motiveerde om te sporten, zelfs als ze er geen zin in hadden.

Investeren in een paar fietsschoenen – en ze zelfs ‘s ochtends aantrekken als je weet dat je wilt gaan fietsen – kan de kans aanzienlijk vergroten dat je je aan je trainingsregime houdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.