Voordelen van huilen: hoe het je lichaam en geest beïnvloedt

franckreporter/Getty Images

Huilen verbetert de stemming

Hoewel je misschien denkt dat huilen je een beter gevoel zou geven als het betekent dat je stress wordt verlicht – en dat doet het soms ook. “In onderzoeken meldt ongeveer tweederde van de mensen zich over het algemeen beter te voelen na het huilen”, zegt Jonathan Rottenberg, PhD, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Zuid-Florida. “Het is echter waarschijnlijk dat mensen deze voordelen van huilen overrapporteren of zich verkeerd herinneren, want wanneer we huilen uitlokken in een gecontroleerde laboratoriumomgeving, is het niet zo duidelijk dat huilen mensen een beter gevoel geeft. Dus ja, huilen helpt ons humeur – alleen minder dan we vaak denken.”

En hoe anderen reageren op ons huilen is een van de belangrijkste factoren die bepalen hoe we ons daarna voelen, volgens de wereldberoemde huilexpert Ad Vingerhoets, PhD, auteur van Waarom alleen mensen huilen en hoogleraar sociale en gedragswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg in Nederland. “Als ze met begrip en hulp reageren, is de kans veel groter dat je je beter voelt dan wanneer ze je belachelijk maken en je schaamt”, zegt Dr. Vingerhoets. “In veel gevallen is de betere stemming na het huilen dus het gevolg van het ontvangen van emotionele steun en troost.”

jonge man gestrest huilenRawpixel/Getty Images

Door te huilen voel je je soms slechter

Huilen op de verkeerde plaats op het verkeerde moment, of in de buurt van mensen die negatief reageren op je huilen, kan je zeker slechter doen voelen. “Thuis of met ondersteunende vrienden huilen is gezond, maar huilen op het werk kan als ongepast worden beschouwd”, zegt psychiater Judith Orloff, MD, auteur van De overlevingsgids van Empath: levensstrategieën voor gevoelige mensen. Bovendien, hoewel huilen ons op de lange termijn een beter gevoel kan geven, tonen onderzoeken aan dat de onmiddellijke effecten van huilen onze stemming zelfs kunnen verslechteren. “In een laboratoriumonderzoek met mensen die naar een trieste film kijken, duurt het even voordat mensen zich beter voelen nadat ze hebben gehuild”, zegt Dr. Vingerhoets. “Direct na een trieste film rapporteerden de deelnemers een slechter humeur, maar 20 minuten en vooral 90 minuten later rapporteerden ze een beter humeur dan voor de film.” Het kan dus even duren voordat de stemmingsverhogende effecten van huilen in werking treden.

moeder houdt baby vastdamircudic/Getty Images

Huilen verbetert de communicatie

Het is niet verrassend dat huilen bij mensen zich voor het eerst ontwikkelde als een manier voor een baby om de aandacht van zijn moeder te trekken. “Mensenbaby’s zijn de meest hulpeloze wezens – ze kunnen zich niet vastklampen aan pels zoals andere primaten, of hun moeder volgen als eenden”, zegt Dr. Vingerhoets. Tranen van baby’s en kinderen voegen een visuele component toe aan deze noodkreet en richten zich op een specifieke verzorger die ze kan zien. Als volwassenen hebben mensen deze biologische functie aangepast aan een emotionele. “Volwassen tranen, zoals vocaal huilen, brengen vooral de boodschap over: ‘Ik heb je nodig, help me!'”, zegt Dr. Vingerhoets. “Het is met name een reactie op een staat van hulpeloosheid, wat het tegenovergestelde is van vechten of vluchten.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.