Voordelen van chlorofyl: wat experts u moeten weten?

Is de chlorofyl-trend een hype?

Als iets te mooi is om waar te zijn, kun je erop rekenen dat dat meestal ook zo is. Dat gezegde geldt vooral voor sommige gezondheidsclaims die populair zijn op sociale media, zoals het drinken van selderijsap voor een heldere huid of het nemen van bepaalde supplementen om af te vallen. Neem wat je online ziet altijd met een korreltje zout.

Dat brengt ons bij de nieuwste internetrage: het drinken van vloeibaar chlorofyl.

Beïnvloeders beweren dat het supplement de huid kan zuiveren, kan helpen bij het afvallen en (zoals altijd) kanker kan voorkomen. Hoewel chlorofyl enkele echte voordelen biedt, loopt de hype voor op de waarheid, zeggen experts.

Wat is chlorofyl?

Een van de meest voorkomende dingen die mensen weten over chlorofyl is dat het planten hun groene kleur geeft.

Deze stof helpt groene planten energie-nutriënten uit zonlicht te absorberen.

Chlorofyl bevat ook vitamines en antioxidanten. En hoewel je chlorofyl uit planten kunt halen, is het ook mogelijk om dit met supplementen te doen.

Hoe zit het met chlorofylwater?

Chlorofylwater is gewoon een mengsel van vloeibaar chlorofylsupplement en water, en het is een van de meest populaire manieren waarop mensen chlorofyl in hun dieet toepassen op sociale media.

Voedingsmiddelen met veel chlorofyl

Over het algemeen bieden groene groenten een breed scala aan gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderd risico op hypertensie, hart- en vaatziekten, obesitas en cognitieve achteruitgang, volgens geregistreerde diëtist Malina Malkani.

Meer groenten eten met chlorofyl draagt ​​bij aan uw algehele groente-inname, wat goed is voor het algehele welzijn en de gezondheid.

Chlorofyl is beschikbaar in alle groene planten, waaronder:

Merk op dat sommige onderzoeken in de Journal of Zhejiang University ontdekte dat het langdurig koken van chlorofylrijk voedsel door het in de magnetron te zetten, te koken of te roerbakken, hun chlorofylniveaus verlaagt.

Het is dus misschien het beste om ze rauw te eten of lichte kookmethodes zoals stomen te gebruiken om het meeste chlorofyl te krijgen.

Chlorofylsupplementen

Een van de redenen waarom chlorofylsupplementen populair zijn, is dat ze geconcentreerd zijn en gemakkelijker op te nemen zijn dan chlorofyl uit plantaardig voedsel.

“De aanvullende vorm van chlorofyl, die wordt gebruikt om vloeibaar chlorofyl te maken, is een semi-synthetische chemische stof die chlorofylline wordt genoemd”, zegt Malkani. “In theorie wordt chlorofylline beter opgenomen dan chlorofyl en kan het enkele gezondheidsvoordelen bieden. De meeste gezondheidsclaims over chlorofylline worden echter niet ondersteund door de wetenschap.”

Chlorofylline is een in water oplosbaar derivaat van natuurlijk chlorofyl: Supplementlabels kunnen chlorofylline vermelden als “natrium koper chlorofylline” of “chlorofylline” koper complex” in de ingrediënten.

Er zijn een paar verschillende soorten chlorofylsupplementen, waaronder vloeibaar chlorofyl, chlorofyltabletten en chlorofylpillen. Chlorofyl zit ook in andere supplementen zoals groentepoeder, tarwegras, spirulina, chlorella en blauwgroene algen.

Zalven en sprays die chlorofyl bevatten, bestaan ​​ook voor plaatselijk gebruik.

Wat zijn de mogelijke voordelen van chlorofyl?

Of chlorofyl al dan niet gunstig is voor uw gezondheid, is een beladen vraag – en het antwoord hangt van een paar factoren af.

Ten eerste is er een verschil tussen het plaatselijk en oraal gebruiken van chlorofyl. Dan zijn er ook de voordelen van het eten van voedsel met chlorofyl om te overwegen.

Het komt erop neer dat er niet veel onderzoek is gedaan naar chlorofyl en dat er meer nodig is om tot trefzekere conclusies te komen.

Dit is wat voorlopig onderzoek en experts kunnen zeggen over de mogelijke voordelen van chlorofyl.

Anti-veroudering, acne en huidgezondheid

Volgens Niket Sonpal, MD, een in New York gecertificeerde internist, suggereert onderzoek dat chlorofyl huidverzorgende voordelen kan hebben, zoals het verminderen van ontstekingen, het opruimen van acne en het verminderen van rimpels.

Houd er echter rekening mee dat al het volgende onderzoek naar de gezondheid van de huid wordt gedaan door het op uw huid te wrijven – niet door het te drinken of supplementen te nemen.

Een pilotstudie uit 2018 in de Tijdschrift voor klinische en esthetische dermatologie volgde gedurende acht weken 24 vrouwen met milde tot matige acne; ze gebruikten een tweemaal daagse plaatselijke behandeling van reinigingsmiddel, acnecrème met 2 procent salicylzuur en een herbalancerende gel met een versie van chlorofyl, natriumkoperchlorofyllinecomplex genaamd.

De onderzoekers ontdekten dat dit regime de poriegrootte, de gladheid van de huid, de helderheid, de huidskleur en acne-laesies verbeterde. Hoewel het onduidelijk is hoeveel hiervan te wijten is aan het chlorofyl versus het salicylzuur.

Een zeer kleine studie uit 2016 gepubliceerd in het tijdschrift Klinische, cosmetische en onderzoeksdermatologie gekeken naar de effecten van topisch chlorofyl (natriumkoperchlorofyllinecomplex) vergeleken met een actuele vorm van vitamine A die bekend staat als tretinoïne. De vier vrouwen ontdekten dat beide behandelingen een vergelijkbaar effect hadden op het herstellen van huidbeschadigingen.

Twee andere onderzoeken uit 2015 toonden aan dat topische gel die chlorofylline-complexzouten bevat, tekenen van beschadiging door de zon en ouderdomsvlekken kan verbeteren, acne kan verlichten en goed wordt verdragen door patiënten.

Het resultaat is dat actueel chlorofyl mensen met acne en enkele tekenen van veroudering lijkt te helpen.

Bloedcellen

Chlorofyl kan de kwaliteit van rode bloedcellen verbeteren, waardoor sommige mensen denken dat het een “bloedbouwer” is – het kan helpen bij de aanmaak van bloedcellen.

Volgens onderzoek in het tijdschrift Indiase kindergeneeskunde, chlorofyl en hemoglobine hebben een vergelijkbare atoomstructuur. Hemoglobine is cruciaal voor het transport van zuurstof naar uw lichaamsorganen; als je laag valt, kan je energie dalen.

Er is enige suggestie dat chlorofyl zich op dezelfde manier gedraagt ​​als hemoglobine, ook al bevat het magnesium, terwijl hemoglobine met ijzer wordt gemaakt: in dezelfde Indiase kindergeneeskunde Piloten studie, onderzoekers keken naar tarwegrassap en bloedtransfusiepatiënten. (Tarwegras is ongeveer 70 procent chlorofyl.)

Ze ontdekten dat patiënten die tarwegras dronken ongeveer de helft minder bloedtransfusies nodig hadden. De onderzoekers zeggen dat ze niet zeker weten of de voordelen afkomstig waren van tarwegras zelf of van het chlorofylgehalte.

Een ander onderzoek onder 42 dialysepatiënten gepubliceerd in de Journal of biologische regelgevers en homeostatische middelen gekeken naar de effecten van een ijzer-en-chlorofylbehandeling.

Onderzoekers ontdekten dat de combinatie de kwaliteit van leven verbeterde en enkele aan bloedarmoede gerelateerde symptomen verlichtte.

Gewichtsverlies

Gewichtsverlies kan een ander gebied zijn om naar te kijken, gezien enig onderzoek dat in het tijdschrift is gepubliceerd Trek.

Een studie uit 2014 in het tijdschrift over 38 vrouwen met overgewicht die een plan voor gewichtsverlies hadden, wees uit dat degenen die dagelijks een supplement met groene plantenmembraan slikten dat chlorofyl bevatte, meer gewichtsverlies zagen dan een groep die het supplement niet nam.

Maar het verschil was niet wereldschokkend: de onderzoekers ontdekten dat de vrouwen die het supplement slikten gemiddeld drie extra ponden verloren in drie maanden tijd.

Eerder onderzoek (2013) beoordeelde een supplement van chlorofylbevattende membranen, waarbij het effect ervan op honger, volheid en ghreline (een hongerhormoon) bij vrouwen met overgewicht werd gecontroleerd.

Ze ontdekten dat het supplement hielp de honger te onderdrukken en overeten zou kunnen voorkomen.

Natuurlijke deodorant

Chlorofyl kan bepaalde geuren neutraliseren.

Een klinische proef in Levenswetenschappen keek naar voedingssupplementen op trimethylaminurie, een zeldzame aandoening waarbij het lichaam de chemische triethylamine (TMA) niet kan afbreken. Omdat triethylamine een sterke visgeur heeft, geven mensen met trimethylaminurie en TMA-opbouw een sterke lichaamsgeur af.

Onderzoekers keken naar zeven mensen met deze aandoening en de effecten van inname van houtskool en koperchlorofylline. Ze ontdekten dat het chlorofyllinesupplement het aantal TMA’s verminderde, en dit effect hield langer aan dan de houtskool.

Massonstock/Getty Images

Andere chlorofylclaims

Hoewel je zult horen over het effect van chlorofyl op de spijsvertering, ontsteking, hormoonbalans, verlichting van artritis, fibromyalgie en kanker, is het onderzoek er nog niet helemaal. De meeste onderzoeken zijn op dieren en die bevindingen vertalen zich niet altijd naar mensen.

Dr. Sonpal voegt eraan toe dat sommige onderzoeken suggereren dat chlorofyl kan helpen bij het bestrijden van bepaalde soorten kanker en de spijsvertering kan helpen door de nuttige bacteriën in het spijsverteringskanaal te vergroten.

Veiligheid, risico’s en bijwerkingen

Dr. Sonpal zegt dat het natuurlijke chlorofyl dat je uit voedsel haalt niet gevaarlijk is en geen bekende bijwerkingen heeft.

Malkani voegt eraan toe dat wanneer mensen chlorofylsupplementen nemen in hoeveelheden die vergelijkbaar zijn met wat ze uit voedsel zouden krijgen, er geen enkel risico lijkt te zijn.

Maar als u grotere hoeveelheden supplementen neemt, zegt dr. Sonpal, riskeert u diarree, braken en verhoogde gevoeligheid voor uitslag van de zon.

Onthoud dat betrouwbare informatie over de veiligheid van chlorofyl dat in medicinale hoeveelheden wordt gebruikt, nog steeds ontbreekt, zegt Malkani.

“Vloeibare chlorofyl wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven vanwege een gebrek aan onderzoek waaruit blijkt dat het veilig is voor deze populatie”, zegt ze.

“Zoals altijd is het belangrijk dat consumenten eerst hun arts of geregistreerde diëtist raadplegen voordat ze met nieuwe supplementen beginnen, inclusief vloeibaar chlorofyl.”

Een andere reden om uw arts of apotheker te raadplegen voordat u supplementen gebruikt, is dat deze een wisselwerking kunnen hebben met andere medicijnen die u gebruikt.

Dus zijn chlorofylwater en supplementen de kosten waard?

Nu je weet wat het onderzoek wel en niet zegt, kun je je afvragen of chlorofylwater of supplementen het proberen waard zijn, volgens experts.

Dr. Sonpal zegt dat hij aarzelt om te zeggen dat chlorofyl de ultieme remedie is om gewichtsverlies te helpen, de huid te zuiveren of het risico op kanker te verminderen, omdat er zo’n beperkt onderzoek naar chlorofyl is. Dat wil echter niet zeggen dat bepaalde mensen er geen baat bij hebben.

“Er is weinig onderzoek gedaan om te bewijzen dat het drinken van chlorofyl gezondheidsvoordelen heeft”, zegt hij. Hoewel het plaatselijk aanbrengen kan helpen om acne en zwelling te verminderen.

“Als geregistreerde diëtist en moeder van drie meisjes ben ik blij dat deze nieuwste trend op sociale media grotendeels ongevaarlijk is, maar ik zou het niet aanraden”, voegt Malkani toe.

In plaats van vloeibare chlorofyl te drinken, zou Malkani liever zien dat mensen hun tijd, energie en middelen besteden aan het eten van meer groene groenten.

“Groene groenten bieden chlorofyl, maar ze bieden ook gezondheidsvoordelen, ondersteund door een robuuste hoeveelheid wetenschappelijk bewijs en zijn aanzienlijk goedkoper en vullender dankzij hun vezelgehalte”, zegt ze.

Dus hoewel actueel chlorofyl voor huidverzorging veelbelovend lijkt, is het slikken van orale chlorofylsupplementen niet echt logisch op basis van de wetenschap tot nu toe.

Besteed uw geld in plaats daarvan aan groene groenten – u bespaart veel en krijgt ook veel extra voedingsstoffen.

Als u deze trend toch probeert, raadpleeg dan uw arts, apotheker of diëtist. En vergeet niet te zoeken naar “chlorofylline” op het etiket.

Leave a Reply

Your email address will not be published.