Voordelen van bijenpollen: wat experts willen dat u weet?

Voordelen van bijenpollen: wat experts willen dat u weet?

Bijenpollen wekken veel buzz op vanwege de bekende gezondheidsvoordelen, van verlichting van allergieën tot snellere genezing. Maar er zijn enkele opmerkelijke kanttekeningen: leer wat het wel en niet kan doen.

De populariteit van bijenpollen

Bijen zijn een zegen. Ze spelen een belangrijke ecologische rol als bestuivers en ondersteunen veel waardevolle landbouw- en tuingewassen, evenals wilde planten. Sommige bijen helpen ons niet alleen ons voedsel te verbouwen, maar maken ook zelf genoeg voedsel om te delen, zij het niet vrijwillig.

Verschillende bijensoorten produceren honing uit nectar, de meest voorkomende is de westerse honingbij, Apis mellifera. Honing is een zoete, bederfbestendige superfood met antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, plus huishoudelijk gebruik van body wash en vochtinbrengende crème tot hoestonderdrukker en behandeling van brandwonden. (Lees meer over de voordelen van honing.)

Honing is echter niet de enige unieke stof die door honingbijen wordt gemaakt. Ze produceren bijenwas en propolis als bouwmaterialen, samen met koninginnengelei om hun larven en koninginnen te voeden. Ze verpakken stuifmeel ook in kleine bundels die bekend staan ​​​​als bijenpollen, dat een belangrijke voedselbron voor de bijenkorf wordt.

Al deze bijenproducten worden tot op zekere hoogte door mensen gebruikt. Dat geldt ook voor bijenpollen, dat populair is geworden als voedingssupplement vanwege de overtuiging dat het brede gezondheidsvoordelen biedt. Dit geloof is echter niet universeel en sommige deskundigen zijn voorzichtig met de beweringen over wat bijenpollen voor het menselijk lichaam kunnen doen.

Hier is een nadere blik op wat we wel en niet weten over bijenpollen. (Hier zijn ook de huismiddeltjes die echt werken.)

Wat is bijenpollen precies?

Terwijl honingbijen stuifmeel van een bloem verzamelen, mengen ze het met speeksel of nectar en verpakken het in “stuifmeelmanden” op hun achterpoten. De resulterende pellets van bijenpollen worden teruggevlogen naar de korf, waar verzamelaars ze afzetten en vliegende arbeiders ze in honingraatcellen laden. Vervolgens ondergaan ze fermentatie om bijenbrood te maken, de belangrijkste eiwitbron van de bijenkorf.

Bijenpollen kunnen vóór die laatste stap worden geoogst door de ingang van de korf uit te rusten met pollenvallen, die stuifmeel van de poten van de bijen verzamelen als ze voorbij komen. Hoewel dit stuifmeel is samengesteld en verpakt door bijen, zijn het op dit moment nog steeds grondstoffen, dus het kan stuifmeel van veel verschillende planten bevatten. De inhoud van bijenpollen is zeer variabel, afhankelijk van welke planten zich in de buurt van de bijenkorf van die kolonie bevinden en welke de bijen toevallig bezochten.

Hoe kan iemand de juiste dosering bepalen, aangezien de inhoud van bijenpollen zo variabel is? “Dat kan niet”, zegt Heather Moday, MD, eigenaar van het Moday Center in Philadelphia. “Het is volledig ongestandaardiseerd.”

Toch zijn er enkele brede patronen in de samenstelling van bijenpollen. Volgens een onderzoek uit 2015 in Evidence-based complementaire en alternatieve geneeskundehet is gemiddeld ongeveer 23 procent eiwit, inclusief ongeveer 10 procent essentiële aminozuren, plus 30 procent verteerbare koolhydraten, 26 procent suikers, 5 procent vetzuren en ongeveer 1 procent flavonoïden, een groep plantaardige voedingsstoffen die wordt geassocieerd met een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen .

(Dit is wat u moet weten over manuka-honing.)

Voedingsfeiten van bijenpollen

Vraagt ​​​​u zich af hoe bijenpollen zich qua voedingswaarde opstapelen? Bekijk het voedingsprofiel van 10 gram bijenpollen van Badia Spices, samen met het percentage van je dagelijkse aanbevolen waarde:

Calorieën: 40

Eiwit: 2 gram

Dik: 0 g

Koolhydraten: 7 g (2 procent ADH)

Vezel: 1 g (4 procent ADH)

Suikers: 4 gram

detail van imker die stuifmeel propolis lade uit bijenkorf haalt

Lucia Kindernayova/Getty Images

De gezondheidsclaims achter bijenpollen

Op basis van wat we weten over de algemene samenstelling van bijenpollen, zijn er redenen om op zijn minst optimistisch te zijn dat het gezondheidsvoordelen kan bieden.

“Bijenpollen bevatten een stof genaamd flavonoïden, die erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid”, zegt Dr. Moday. “We krijgen veel flavonoïden binnen uit fruit en groenten, maar ook uit thee en koffie. Ze zijn zeer gezondheidsbevorderend, omdat ze antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.”

Het zou logisch zijn dat bijenpollen “gezondheidsbevorderende waarde” bieden, schreven de auteurs van een onderzoek uit 2016, gezien het brede scala aan gespecialiseerde verbindingen die bekend staan ​​​​als secundaire plantmetabolieten, waaronder vitamines zoals niacine, biotine en foliumzuur. De studie werd gepubliceerd in de Journal of the Science of Food and Agriculture.

Toch, voegde de onderzoekers eraan toe, heeft de variabele samenstelling van bijenpollen het moeilijk gemaakt om te studeren. “Hoewel de componenten van bijenpollen potentiële bioactieve en therapeutische eigenschappen hebben, is uitgebreid onderzoek vereist voordat bijenpollen in therapie kunnen worden gebruikt”, schreven ze.

(Honing is een slaapmiddel tegen slapeloosheid dat kan werken.)

Wat de experts zeggen

Fans van bijenpollen beweren vaak dat het antioxiderende, ontstekingsremmende, antimicrobiële en immuunversterkende eigenschappen heeft. Ze wijzen ook op het vermogen om te beschermen tegen verschillende aandoeningen, zoals leverbeschadiging, hartaandoeningen en tandbederf. Het kan een voedzaam voedsel zijn, maar experts zijn het er over het algemeen over eens dat deze bekende gezondheidsvoordelen bij mensen onbewezen blijven.

“Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het gunstige effect van het innemen van bijenpollen”, zegt Richard Wasserman, MD, medisch directeur van pediatrische allergie en immunologie bij Medical City Children’s Hospital in Dallas en managing partner van Allergy Partners uit Noord-Texas.

Hier zijn enkele veelvoorkomende beweringen over bijenpollen, waarvan er veel gebaseerd zijn op dierstudies. Er zijn nog onvoldoende gegevens over mensen om bijenpollen aan te bevelen als gezondheidshulpmiddel voor verschillende aandoeningen. Sommige van de onderstaande onderzoeken bieden echter mogelijke aanwijzingen voor de mogelijke effecten van bijenpollen op mensen.

(Hier zijn de gewoonten om je immuunsysteem te stimuleren.)

Allergie verlichting

Sommige mensen nemen bijenpollen binnen in de hoop pollenallergieën te overwinnen met desensibilisatie. Dat is misschien mogelijk, maar het is niet zo eenvoudig als het klinkt.

Om te beginnen zou het voldoende van het specifieke stuifmeel moeten bevatten waarvoor u allergisch bent, wat moeilijk te garanderen is gezien de variabiliteit van bijenpollen. Het gebruik van lokaal geproduceerde bijenpollen kan uw kansen op succes vergroten, maar het is nog steeds een schot in het duister.

En veel mensen lijden aan allergieën voor stuifmeel van grassen, die bijen niet bestuiven, of zijn allergisch voor bomen die afhankelijk zijn van windbestuiving in plaats van insecten. Bijen kunnen nog steeds incidentele hoeveelheden boom- of graspollen oppikken, zegt Dr. Moday, maar waarschijnlijk niet genoeg om significant te zijn.

“Allergie-injecties zijn veel effectiever en worden al tientallen jaren uitgebreid bestudeerd”, zegt Dr. Moday. “In dit geval krijg je gezuiverde en gestandaardiseerde extracten van pollen waarvan je weet dat je allergisch bent voor injectie onder de huid, wat een sterkere immuunrespons oproept.”

(Dit zijn de voedingsmiddelen die helpen bij allergieën.)

Antioxiderende werking

Bijenpollen bevatten veel polyfenolen, een familie van organische verbindingen die in veel planten wordt aangetroffen en die de bovengenoemde flavonoïden bevatten. Polyfenolen zijn onze belangrijkste voedingsbron van antioxidanten, verbindingen die celbeschadiging door oxidatie helpen voorkomen.

Er is misschien nog onvoldoende bewijs voor de invloed van bijenpollen op de menselijke gezondheid, maar er zijn in ieder geval enkele mogelijke aanwijzingen uit dieronderzoek. Een studie in het tijdschrift PLOS One, ontdekte bijvoorbeeld dat bijenpollen – samen met honing, koninginnengelei en propolis – oxidatieve schade bij meervallen veroorzaakt door pesticiden ongedaan maakten. De onderzoekers schreven dit toe aan het hoge polyfenolgehalte van deze bijenproducten.

Over het algemeen suggereert onderzoek naar de antioxiderende eigenschappen van bijenpollen een hoge mate van variabiliteit, volgens een onderzoeksrecensie uit 2018 in Oxidatieve geneeskunde en cellulaire levensduur, niet alleen tussen verschillende kolonies en klimaten, maar ook afhankelijk van wanneer en hoe het stuifmeel wordt geoogst. Dit maakt het moeilijk om enige conclusie te trekken over de antioxidantwerking van bijenpollen.

Ontstekingsremmend vermogen

Bijenpollen worden vaak aangeprezen vanwege zijn brede ontstekingsremmende eigenschappen, maar nogmaals, het bewijs is afkomstig uit dierstudies.

In een onderzoek bij ratten met gezwollen poten dat werd gepubliceerd in BMC complementaire geneeskunde en therapieënontdekten onderzoekers dat bijenpollen de zwelling “lichtjes verminderden”, terwijl een extract gemaakt van bijenpollen “een relatief sterke remming van pootoedeem vertoonde”, wat wijst op een mogelijk ontstekingsremmend effect.

Een studie uit 2020 in Onderzoek in de farmaceutische wetenschappen kwam tot een soortgelijke conclusie. De bevindingen onthulden dat bijenpollenextract een significant ontstekingsremmend en anti-angiogenese-effect had bij ratten, wat betekent dat het zowel tumorgroei als ontsteking kon remmen.

Het is belangrijk op te merken dat al deze onderzoeken zijn uitgevoerd bij knaagdieren. Verder onderzoek is nodig om de bevindingen te extrapoleren naar mensen.

(Dit zijn de voedingsmiddelen die ontstekingen bestrijden.)

lever bescherming

Stuifmeel van kastanjebijen kan levercellen beschermen en leverschade bij ratten ongedaan maken, volgens een studie in Evidence-based complementaire en alternatieve geneeskunde. De studie merkte ook op dat het dit deed zonder de bijwerkingen van een andere antioxidantbehandeling.

En een studie uit 2019 in voedingsstoffen suggereert bijenpollen verzameld uit de bloemen van China S. chinensis plant zou leverziekte kunnen remmen bij muizen met obesitas.

Dit zijn veelbelovende resultaten uit dierstudies, maar er zal meer onderzoek nodig zijn om vast te stellen of bijenpollen vergelijkbare effecten bij mensen kunnen hebben.

Menopauze symptomen verlichting

In een onderzoek uit 2015 in Moleculaire en klinische oncologie, vroegen onderzoekers 46 borstkankerpatiënten om het effect op hun menopauzesymptomen te melden tijdens het gebruik van bijenpollen of honing. Ongeveer 70 procent van beide groepen zei dat ze een verbetering van de symptomen zagen.

Een paar andere kleine studies, zoals een gepubliceerd in climaxhebben vergelijkbare resultaten gevonden, waarbij vrouwen verminderde symptomen van de menopauze rapporteerden bij het nemen van bijenpollen.

Deze onderzoeken hebben echter verschillende beperkingen. Ze bevatten meestal een klein aantal deelnemers, ze zijn gebaseerd op zelfgerapporteerde gegevens en ze bewijzen niet dat het bijenpollen direct verminderde symptomen veroorzaakte. Maar aangezien de meeste informatie over bijenpollen momenteel gebaseerd is op dier- of reageerbuisstudies, vallen deze wel op.

Snellere genezing

De ontstekingsremmende, antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen van bijenpollen kunnen het een effectieve behandeling voor brandwonden en andere wonden maken. Een onderzoek uit 2016 op varkens ontdekte bijvoorbeeld dat een zalf gemaakt van bijenpollenextract hielp bij het verbranden van wonden, vergelijkbaar met zilversulfadiazine, en met minder bijwerkingen. De studie is gepubliceerd in Evidence-based complementaire en alternatieve geneeskunde.

(Probeer ook deze huismiddeltjes voor brandwonden.)

Potentiële risico’s van bijenpollen

Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine (NLM) is bijenpollen mogelijk veilig voor de meeste mensen als het tot 30 dagen via de mond wordt ingenomen.

Het grootste gevaar is van allergische reacties, die bijenpollen kunnen veroorzaken bij mensen met pollenallergieën. Dat gezegd hebbende, zijn er maar heel weinig mensen gestorven aan anafylaxie als gevolg van de inname van bijenpollen, zegt dr. Wasserman.

Er kan ook enig risico zijn van verontreinigingen in bijenpollen. Naast het stuifmeel zelf kan bijenpollen sporen van nectar, bijenspeeksel, enzymen, honing en was bevatten, samen met verschillende verontreinigingen uit de foerageeromgeving. Het kan bijvoorbeeld schimmels en bacteriën dragen, hoewel de totale biomassa van microben meestal laag is.

Een ander punt van zorg zou kunnen zijn besmetting door pesticiden op de planten die bijen bestuiven. In een studie uit 2018 van bijenpollenmonsters, gepubliceerd in: Wetenschap van het totaal Omgevingvonden onderzoekers residuen van 18 verschillende pesticiden, waarbij ten minste één pesticide werd gedetecteerd in 62 procent van de monsters.

Interacties tussen bijenpollen en een bloedverdunnende medicatie zijn een andere zorg. En het product kan onveilig zijn tijdens zwangerschap en borstvoeding. De NLM raadt het gebruik van bijenpollen in beide scenario’s af.

Het laatste woord

Bijenpollen blijken voor de meeste mensen relatief veilig te zijn. De meeste gezondheidsclaims rond bijenpollen zijn afkomstig uit dier- en celstudies, aangezien gegevens over de mens momenteel onvoldoende en beperkt zijn. Als gevolg hiervan is het te vroeg om te zeggen of bijenpollen een gunstig effect hebben op onze gezondheid.

Als u ervoor kiest om bijenpollen te nemen, raadpleeg dan een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg met betrekking tot uw reden voor het nemen van bijenpollen om te bepalen of dat de beste manier van handelen voor u is.

Leer vervolgens over de voordelen van aloë vera.

Leave a Reply

Your email address will not be published.