Voedingsdeskundigen delen 6 aardevriendelijkere manieren om te genieten van voedsel waar je van houdt

Bezorgd over de planeet? Uw boodschappenlijstje is misschien wel de grootste speler in uw vermogen om een ​​verschil te maken. Recent onderzoek gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Natuur Eten suggereerde dat onze huidige voedselverhogende praktijken verantwoordelijk zijn voor meer dan een derde van de broeikasgassen in de wereld. Deze emissies beïnvloeden frequentere en destructieve weerpatronen, bosbranden die huizen en vruchtbare grond vernietigen, de overstromingen van kuststeden en meer.

Het goede nieuws? Studie na studie over dit onderwerp benadrukken de kracht van het maken van kleine veranderingen in het voedingspatroon. Onderzoek van bijvoorbeeld The American Journal of Clinical Nutrition toonde aan dat als Amerikanen slechts één niet-duurzaam voedsel vervangen door een milieuvriendelijk alternatief, dit de milieubelasting van het collectieve Amerikaanse dieet aanzienlijk zou kunnen verminderen.

Wat zijn enkele voorbeelden? Hier is de lijst met klimaatbewuste voedingsdeskundigen: de gezonde. En als je op zoek bent naar slimme manieren om meer te halen uit het voedsel dat je koopt (of groeit – goed voor je!), Bekijk dan 7 geniale voedingshacks die een diëtist ons net heeft geïnspireerd om te proberen.

Eet meer planten

De Natuur Eten onderzoek bracht nog een ander belangrijk gegevenspunt aan het licht: de klimaattol van dierlijk voedsel is op zijn minst het dubbele die van plantaardige opties. Dit komt grotendeels omdat er veel meer land, water, energie en andere hulpbronnen nodig zijn om een ​​pond dierlijk vlees te produceren in vergelijking met plantaardig eiwit, legt Dana Ellis Hunnes, PhD, MPH, RD, Senior Dietitian bij UCLA Medical Center en auteur van Recept om te overleven.

En sommige onderzoekers zijn van mening dat we de effecten van ons landgebruik en onze ontbossingspraktijken eigenlijk onderschatten. “Dat wil niet zeggen dat je veganist moet worden”, zegt Hunnes. “Maar bezuinigen op vlees en zuivelproducten is het meest actiegerichte wat je kunt doen om een ​​milieubewustere consument te zijn.”

Dus, hoeveel moet je bezuinigen? Dit is wat er gebeurt als je maar één dag per week vlees overslaat.

Kiezen beter vlees

Het soort vlees dat je koopt, is ook van belang. Hunnes zegt dat grasgevoerde en met gras afgewerkte vleesopties – gekweekt zonder antibiotica – over het algemeen de duurzamere opties zijn. Door te grazen, stimuleren dieren zoals koeien de groei van gras en de omzetting van voedingsstoffen in de bodem, wat kan helpen de klimaatimpact van vee te compenseren, volgens een studie gepubliceerd in Landbouwsystemen.

Studies raden ook sterk aan om aandacht te besteden aan waar je vlees vandaan komt. Plaatsen als Brazilië, een van de grootste rundvleesexporteurs ter wereld, ontruimen bijvoorbeeld enorme hoeveelheden regenwoud om hun vee te laten fokken. Als gevolg hiervan is een PNAS onderzoek suggereert dat een Zuid-Amerikaanse biefstuk meer dan 10 keer de klimaatimpact kan hebben dan rundvlees uit de VS. (Ook het lezen waard: 7 vleesvervangers waar deze voedingsdeskundige van houdt.)

Zoek naar lokale producten

Rinelle/Getty Images

“Uiteindelijk is het altijd beter om waar mogelijk lokaal voedsel te krijgen”, zegt Hunnes.

Ze raadt aan te zoeken naar een door de lokale gemeenschap ondersteund landbouwprogramma, vaak een CSA genoemd. “Je krijgt die ochtend verse producten van de boerderij die je die ochtend hebt geplukt, rechtstreeks bij je thuis bezorgd”, zegt ze. “Het is een geweldige manier om je lokale boeren te ondersteunen, iets terug te geven aan de gemeenschap, de lokale economie te ondersteunen en het vermijdt plastic.”

Je hebt echter misschien ervaren dat het moeilijk kan zijn – en beperkend, afhankelijk van waar je woont – om alles lokaal in te kopen. Dus de experts zeggen dat als je probeert om duurzamer producten te kiezen, je moet letten op welke producten luchttransport nodig hebben, zoals bessen, sperziebonen, sugar snaps en asperges. Onderzoek van juni 2021 suggereert dat deze artikelen een ecologische voetafdruk kunnen hebben die 50 keer groter is dan voedsel dat per boot wordt vervoerd.

Een slimme oplossing: Hunnes raadt je aan om bevroren versies van deze minder dan milieuvriendelijke producten te kopen. (In feite zijn deze groenten en fruit vaak beter ingevroren.)

Koop duurzame zeevruchten

Overbevissing is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. Volgens onderzoek gepubliceerd in Grenzen in de mariene wetenschappenzou het kiezen van duurzamere opties voor onze zeevruchten de vispopulaties zelfs klimaatbestendiger kunnen maken.

“De meest milieuvriendelijke [seafood] zouden waarschijnlijk degenen zijn die in het wild worden gevangen en worden gevangen met een lijn-en-paal-methode, wat betekent dat er maar één vis tegelijk wordt gevangen, “zegt Hunnes. “Industriële visserijmethoden zijn weerzinwekkend als het om duurzaamheid gaat, omdat ze alle soorten bijvangst binnenhalen.” Wat is bijvangst? Hunnes legt uit dat dit “onbedoelde soorten” zijn [that] uiteindelijk dood wanneer ze terug in de oceaan worden gegooid.”

Een gemakkelijke truc is om naar Alaska te kijken, zegt Alissa Rumsey, MS, RD, een in Brooklyn gevestigde diëtist en de auteur van onbeschaamd eten. “De staatsgrondwet van Alaska garandeert eigenlijk dat alle zeevruchten uit de staat zowel in het wild als duurzaam worden gevangen”, zegt ze.

Hunnes voegt eraan toe dat als je zeevruchten eet voor de omega-3-voordelen, er tal van plantaardige swaps zijn die ervoor zorgen dat je genoeg krijgt van deze krachtige voedingsstof. “Een ons walnoten, chiazaden, lijnzaad of hennepzaden hebben genoeg [omega-3 content] erin om aan de aanbevolen hoeveelheden te voldoen”, zegt ze.

Hier zijn 7 andere manieren om meer omega-3 binnen te krijgen zonder vis te eten.

Vermijd ultraverwerkt voedsel

Ultra-bewerkt voedsel is een brede categorie die vleesproducten zoals worstjes, diepvriesmaaltijden, frisdrank en veel snacks en snoep omvat. Op het eerste gezicht zijn de meeste van deze voedingsmiddelen zwaar verpakt in plastic – op zich al een ecologische nachtmerrie. Maar dat is niet eens het hele verhaal.

Een rapport uit 2020 gepubliceerd in de lancet beoordeeld hoe schadelijk deze handige, goedkope en typisch voedselarme voedingsmiddelen zijn voor het milieu. Ultra-bewerkte voedingsmiddelen:

  • bevatten vaak tarwe en maïs als hoofdingrediënten, industriële gewassen die bijdragen aan een slechte bodemkwaliteit en het afvloeien van chemicaliën in de watervoorziening.
  • bevatten meestal palm- en sojaolie, de belangrijkste oorzaken van ontbossing.
  • vereisen meerdere stadia van verwerking, verpakking en distributie.

En eerlijk gezegd, ze zijn niet erg goed voor je gezondheid. Bekijk deze 10 dingen die gebeuren als je bewerkte voedingsmiddelen uit je dieet haalt.

Verminder je voedselverspilling

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat dat voedselverspilling in Amerika verantwoordelijk is voor een verbazingwekkende 30 tot 40 procent van de voedselvoorziening. Dat is ongeveer een pond afval per persoon, per dag, in het hele land (wat neerkomt op bijna $ 2.000 die elk jaar in uw huisvuil wordt gegooid).

Dit afval is niet alleen inefficiënt en onrechtvaardig, het komt over het algemeen op stortplaatsen terecht waar het grote hoeveelheden methaan produceert – een gas dat 25 keer schadelijker is voor het milieu dan de uitstoot van kooldioxide.

Nu vindt een deel van deze voedselverspilling plaats voordat het zelfs maar uw koelkast kan bereiken, dankzij bederf en inefficiënties in de toeleveringsketen – en dat is nog een reden om waar mogelijk lokaal te winkelen. Maar een studie gepubliceerd in de American Journal of Agricultural Economics zegt dat zelfs de meest zuinige Amerikanen nog steeds ongeveer negen procent van het voedsel dat ze kopen verspillen.

Een manier die voedingsdeskundigen aanbevelen om je afval te verminderen, is door vers voedsel in te vriezen.

Meld je aan voor de gezonde nieuwsbrief voor bewuste eettips en nog veel meer, en volg ons op Facebook en Instagram. Blijf lezen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.