Vermijdingsgedrag: wat het is en hoe het te overwinnen?

Gebruik je vermijdingsgedrag?

Iedereen die ooit met tegenzin een feest heeft bijgewoond om de nacht door te brengen met de hond van de gastheer, weet iets over vermijden. Voel je je niet op je gemak in de drukte? Een spelletje apporteren en veel “Who’s a good boy?” kan een goed alternatief lijken.

Vermijdingsgedrag is een manier om met stress om te gaan door moeilijke gedachten of gevoelens te vermijden, en het kan veel vormen aannemen. Misschien heb je jezelf begraven in Netflix-buien om te ontsnappen aan de stressvolle realiteit van het leven tijdens de Covid-19-pandemie. Of misschien kun je niet in het openbaar zijn zonder een vriend om je op je gemak te stellen.

Hoewel vermijdingsgedrag een doel dient, wordt het hoofdprobleem niet aangepakt. En dat is een probleem als het gaat om je geestelijke gezondheid. Zoals het gezegde luidt: “Als je weerstand biedt, blijft het bestaan.”

Hier is een overzicht van vermijdingsgedrag en hoe dit te overwinnen, volgens experts.

Wat is vermijdingsgedrag?

Als je stressvolle of sociaal moeilijke situaties vermijdt door afleiding of door volledig weg te blijven, oefen je vermijdingsgedrag, volgens de American Psychological Association (APA).

Herinner je je de angst die je hebt vermeden door tijdens een feestje met een pup te spelen? Dat kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van het type vermijding.

Je kunt ongemakkelijke sociale situaties gedeeltelijk vermijden door bij de hond te blijven of de hele tijd in de hoek te zitten. Of je kunt ervoor kiezen om te ontsnappen en midden in het feest naar buiten te lopen. Of je vermijdt bijeenkomsten helemaal.

Wie is vatbaar voor vermijdingsgedrag?

Vooral mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of angst gebruiken vermijding om triggers of potentieel schadelijke omgevingen te ontwijken. Anderen kunnen het gedrag oefenen omdat ze in het algemeen worstelen met hun emoties.

“Als je je op je gemak voelt met sterke gevoelens, hoef je minder te vermijden [them]”, zegt Alice Boyes, PhD, een voormalig klinisch psycholoog en auteur van De toolkit voor angst.

De allure van vermijding coping

Niemand houdt van stress. In zekere zin is het logisch dat mensen situaties vermijden die ze als negatief ervaren – het is zelfbeschermend.

Als spreken in het openbaar je paniekaanvallen bezorgt, is het geen wonder dat je een baan verlaat waarin je plotseling wordt gevraagd om presentaties te geven.

Maar vermijding gaat verder dan comfort, zegt Stefan Hofmann, PhD, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Boston en directeur van het Psychotherapie en Emotion Research Laboratory.

“vermijding” [can] geeft je kracht in situaties’, zegt hij, maar dat is niet altijd een goede zaak. Deze kracht geeft een vals gevoel van controle en kan plaats maken voor destructieve coping-mechanismen, zoals isolatie of zelfs middelenmisbruik.

De valkuilen van vermijdingsgedrag

Stress voorkomen en controle krijgen klinkt als een redelijke manier om kalm te blijven, maar het kan meer kwaad dan goed doen. Experts zeggen zelfs dat, hoewel vermijdingsgedrag je op dit moment een goed gevoel kan geven, het slecht is voor je mentale gezondheid op de lange termijn.

“[Avoidance] brengt je in een vicieuze cirkel”, zegt Hofmann. Problemen vermijden lost ze niet op, en het kan je een zeurende angst bezorgen over wat je niet onder ogen ziet. “Je stress over alles wat je vermijdt, neemt toe”, zegt Boyes.

Afgezien van het versterken van je angst, kan dit coping-mechanisme een aantal nadelige effecten op je leven hebben. Het kan ertoe leiden dat u uw financiën of verantwoordelijkheden niet onder ogen ziet. Bovendien loop je belangrijke kansen mis, zoals sociale evenementen, connecties en vacatures.

Het probleem kan zelfs de mensen om je heen beïnvloeden, zegt Boyes. Het vermijden van moeilijke gesprekken met een persoon, bijvoorbeeld, of het constant gebruiken voor emotionele steun in ongemakkelijke situaties, kan spanningen veroorzaken, wat leidt tot gespannen relaties.

Jasmin Merdan/Getty Images

Tekenen van vermijdingsgedrag

Mensen hebben de neiging om in routines te vervallen door uitnodigingen af ​​te wijzen of ontmoetingen met vrienden uit te stellen en het op te schrijven tot “dit is gewoon hoe ik met dingen omga”, zegt Hoffman.

Volgens de APA kunnen vermijdingsstrategieën omvatten: escapisme, wishful thinking, zelfisolatie, overmatige emotionele terughoudendheid en constant alcohol- of drugsgebruik.

escapisme

We wenden ons allemaal tot boeken, films, televisie, videogames of zelfs een aangename dagdromensessie voor een pauze. Maar wanneer die ontsnappingen voorrang hebben boven socializen met vrienden, interactie met dierbaren of zelfs werken, kwalificeert het gedrag zich als vermijding.

wensdenken

Mensen die op wishful thinking vertrouwen, interpreteren een feit of realiteit vaak in overeenstemming met wat ze willen of willen dat het is.

Klinkt als optimisme, niet? Het verschil is dat je door positief denken feiten kunt herkennen, je kunt aanpassen en gedrag kunt veranderen voor de beste resultaten. Je ziet een uitdaging, je bent van plan deze aan te gaan met een gedegen strategie en vervolgens werk je aan resultaat.

Wensdenkers kunnen feiten negeren en toegeven aan waanideeën. Er is geen planning of actie, alleen passief hopen dat het goed zal komen.

Kijk opnieuw naar situaties uit het verleden waarin u een positief gevoel over de situatie had, maar het niet uitkwam. Wees eerlijk en herinner u of u naar een gewenst resultaat toewerkte of passief was.

Zelfisolatie

Als een manier om ongemakkelijke gevoelens te vermijden, isoleren sommige mensen zichzelf – opnieuw, door sociale kansen af ​​te wijzen.

Hoewel het oké is om tijd vrij te maken van sociale evenementen om op te laden en aan zelfzorg te doen, als je voortdurend sociale interactie vermijdt, kun je jezelf isoleren als een manier om angsten of angsten te vermijden.

Je emoties begraven

Ben je ooit geëtiketteerd als emotieloos of koud in situaties? Misschien oefent u emotionele terughoudendheid om te voorkomen dat u met uw gevoelens omgaat.

Het probleem is dat je emoties op minder dan gezonde manieren een uitweg zullen vinden – je kunt plotselinge uitbarstingen krijgen of je extreem ongemakkelijk voelen door kleine dingen.

Constant alcohol- of drugsgebruik

Er is niets mis met een drankje of twee, maar je moet er niet afhankelijk van zijn om jezelf te verdoven of een gevoel van realiteit te overstemmen.

Om te bepalen of u een probleem heeft, moet u overwegen of u deze tekenen van verslaving bij uzelf herkent:

  • Je neemt stoffen in om iets in het leven of het verleden te vergeten.
  • Je hebt moeite met slapen, omgaan met stress of je down voelen zonder.
  • Je kunt geen relaties of hobby’s onderhouden vanwege gewoonten.
  • Je gaat steeds over persoonlijke grenzen heen.
  • Je verlangt naar het medicijn of voelt een sterke drang.
  • Je gedraagt ​​je anders dan jezelf als je er toegang toe hebt.
  • U bevindt zich in gevaarlijke situaties of heeft zelfmoordgedachten.

(Als u of iemand die u kent gedachten heeft gehad over zelfbeschadiging of zelfmoord, neem dan contact op met de National Suicide Prevention Lifeline (1-800-273-8255), die 24/7, gratis, vertrouwelijke ondersteuning biedt aan mensen in nood.)

Uitstel versus vermijding

Uitstelgedrag is een vorm van vermijding die mensen gebruiken om dingen te ontwijken of uit te stellen waarvan ze weten dat ze die zouden moeten doen, aldus Hofmann.

En het blijkt dat uitstel positief kan zijn, aldus Boyes. Door mensen tijd te geven om te verwerken, zorgt uitstel voor creativiteit, verkleint het de kans om overweldigd te worden en vermindert het stress.

Het verschil tussen het omgaan met ongezonde vermijding en gezond uitstelgedrag is een besef van een probleem of taak en het vermogen om het onder ogen te zien. Aan de andere kant is vermijding een bredere term voor het weigeren om een ​​probleem of taak onder ogen te zien.

Vermijdingsgedrag overwinnen

“Surf” emoties

Niemand wil verdrinken in zijn gevoelens. Het is echter cruciaal om ze te leren berijden.

“Denk aan sterke gevoelens als grote, sterke golven”, zegt Boyes. “Stel je voor dat je met ze surft in plaats van ze te bestrijden.”

Probeer je emoties te erkennen door ze op te schrijven of door jezelf de tijd te geven om erbij te zitten. Zoek uit hoe groot de “golf” is, en vraag jezelf af: “Wat voel ik het meest?”

Vraag dan: “Kan ik deze gevoelens loslaten?” Het antwoord op de vraag kan je verrassen en de golf laten passeren.

Vind stressverlichters

Door stressverlichtende oefeningen te doen vóór gebeurtenissen, kun je situaties kalm benaderen. Beide experts benadrukken het belang van het vinden van duurzame gewoonten (zoals yoga) in plaats van impulsieve. (“Niet parachutespringen”, zegt Boyes.)

Probeer eenvoudige oefeningen, zoals mediteren of wandelen, om een ​​gevoel van vreugde te vinden, zegt Hoffman.

Sta niet toe dat deze activiteiten een glibberige helling naar vermijding zijn. Zie deze taken als voorbereidend werk in plaats van als afleiding. Gebruik ze als een manier om te decomprimeren voordat je een moeilijke situatie betreedt, omdat het je in staat zal stellen om alles wat je stress geeft met een gevoel van gemak te benaderen.

Flexibel zijn

“Doorbreek gewoontepatronen, word flexibel, probeer dingen uit en kijk wat werkt”, zegt Hofmann.

Het leven brengt veranderingen en uitdagingen met zich mee, en je manieren om ermee om te gaan kunnen evolueren. Het vinden van gezonde coping-mechanismen kan dagen of jaren duren, dus vergeet niet om geduldig te zijn en je aan te passen.

Sta open voor verandering; nieuwe gewoonten die op dit moment werken, kunnen later ineffectief zijn.

Bouw tolerantie op

Gebruik uw begrip van persoonlijke stressoren om uw tolerantie te versterken.

“Zorg dat je veel oefent met dingen die je angstaanjagend vindt”, zegt Boyes. “Begin met dingen die licht angstaanjagend zijn en werk geleidelijk aan.”

Voor zoiets als sociale angst, begin met ergens bekend te gaan of bijeenkomsten bij te wonen met mensen die je kent, en ga dan langzaam naar buiten. Taken lijken misschien klein, maar ze kunnen leiden tot grote veranderingen in het overwinnen van traumatische angsten.

Denk positief

Worst-case scenario’s bestaan ​​alleen in ons hoofd, maar ze hebben de neiging om onze acties te beïnvloeden.

“Mensen houden vast aan gewoonten om de vreselijke gevolgen die ze voor ogen hebben te voorkomen”, zegt Hofmann. “Als dit vreselijke gevolg niet gebeurt, heb je al deze bizarre dingen voor niets gedaan.”

Omarm het idee dat hypothetische situaties precies dat zijn: hypothetisch. Er is een kans dat wat u probeert te vermijden, helemaal niet gebeurt.

Onthoud dat slechte ervaringen goed kunnen zijn

Als er iets misgaat, groei er dan uit.

“Hoe meer je vermijdt, hoe minder oefening je krijgt om je uitgedaagd te voelen”, zegt Boyes. “Mensen onderschatten hoe belangrijk het is om vaardigheden te leren voor het beheren van angstopwekkende taken of gesprekken.”

De ervaring van het werken door real-life scenario’s helpt je beter voor te bereiden op toekomstige ontmoetingen.

Zoek professionele hulp

Hoewel ervaringen individualistisch zijn, stelt Hofmann voor om een ​​therapeut te zoeken als je het gevoel hebt dat je door angst veroorzaakte vermijding je ervan weerhoudt om te leven zoals je wilt leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.