Vermijd deze 11 voedingsmiddelen die angst veroorzaken

Vermijd deze 11 voedingsmiddelen die angst veroorzaken

chocoladeschilfers close-up volledig framemphillips007/Getty Images

Chocola

Vreemd genoeg, hoewel chocolade is geprezen als een stressbreker (met mate), kan het ook een donkerdere kant hebben omdat het ook suiker en cafeïne bevat. Als je die drop-off hebt, kun je angstig worden, zegt Escobar.

“Als je echt iets zoets wilt, combineer het dan met eiwitten en een beetje vet”, zegt Escobar. Suggesties zijn onder meer Griekse yoghurt met een beetje suiker en bosbessen of pindakaas en fruit. “Dit geeft je fysiologische bevrediging waardoor je geen trek krijgt”, legt ze uit. (Donkere chocolade, btw, heeft minder toegevoegde suikers dan lichte chocolade.)

frietjes full frameWETENSCHAP FOTOBIBLIOTHEEK/Getty Images

Gefrituurd voedsel

Gefrituurd voedsel (denk aan frites, gebakken kip, gefrituurde uienringen en donuts) kan niet alleen leiden tot angst, maar ook tot depressie. En bijna de helft van de mensen met een depressie heeft ook angst, zegt de Anxiety and Depression Association of America.

En dit zou angstaanjagend moeten zijn: gefrituurd voedsel wordt ook in verband gebracht met hartaandoeningen, de grootste moordenaar van Amerikanen. Veel onderzoeken in de afgelopen decennia hebben de link bevestigd, met een reviewstudie uit 2015, gepubliceerd in het tijdschrift voedingsstoffen, vinden dat het eten van gefrituurd voedsel vier of meer keer per week is gekoppeld aan een hoger risico op diabetes type 2, hartfalen, obesitas en hypertensie. Obesitas, diabetes en hypertensie of hoge bloeddruk zijn allemaal belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen. Dit komt waarschijnlijk omdat voedingsmiddelen vaak worden gebakken in oliën met een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren en gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën, die beide uw bloedvaten kunnen verstoppen. Betere keuzes zijn enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd vet. De auteurs van het overzichtsartikel raadden aan om gefrituurd voedsel volledig uit je dieet te schrappen.

sinaasappelsap en sinaasappels full frameermingut/Getty Images

Fruitsap

Veel van de vruchtensappen die je in de supermarkt koopt, zijn 10 procent fruit en 90 procent suiker, benadrukt Escobar. Zelfs als je het sap zelf uitknijpt, gaat het niet veel beter, zegt ze. Denk er eens over na: als je een stuk fruit eet, laten we zeggen een sinaasappel, eet je er maar één of twee tegelijk. Het bevat niet alleen minder suiker dan sap, maar het zit ook boordevol vezels, die langzamer worden verteerd, je bloedsuikerspiegel stabiel houdt en je langer een vol gevoel geeft. Als je vers geperst sap maakt, heb je gemakkelijk vijf of zes sinaasappels nodig. Dat is vrijwel allemaal suiker en geen vezels, waardoor je klaar bent voor een piek in de bloedsuikerspiegel en de kriebels.

De American Academy of Pediatrics beveelt aan dat kinderen jonger dan een jaar helemaal geen vruchtensap krijgen; dat kinderen van één tot drie jaar niet meer dan drie ons per dag hebben; kinderen van vier tot zes niet meer dan vier tot zes gram per dag; en maximaal acht ons voor kinderen van zeven jaar en ouder. Gedroogd fruit, met zo’n geconcentreerde suiker, vormt ongeveer hetzelfde probleem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.