Verlaagt L-Glutamine de bloedsuikerspiegel? Diëtisten spreken

miguelangelortega/Getty Images

Noot van de redactie: dit artikel is medisch beoordeeld door Sandra Bonat, MD, een endocrinoloog op Long Island, NY

Waarom heb ik trek in suiker?

Of u nu probeert af te vallen, gaatjes te voorkomen of uw hart- en bloedsuikerspiegel rustiger te houden, het verminderen van uw suikerinname is een van de eenvoudigste verplichtingen die uw algehele gezondheid kunnen verbeteren… maar dat betekent nog niet dat het gemakkelijk is.

Sterker nog, als het lijkt alsof het spel tegen je wordt opgetuigd, is dat ook zo. “Onze hersenen geven de chemische dopamine af wanneer we voedsel eten”, zegt Natalie Allen, MEd, RD, een geregistreerde diëtist en klinisch assistent-professor biomedische wetenschappen aan de Missouri State University, evenals een diëtist voor de St. Louis Cardinals Major League Honkbal team. “Suikervoedsel zorgt ervoor dat er meer dopamine vrijkomt, waardoor het lichaam meer van deze aangename chemische stof wil, wat leidt tot onbedwingbare trek.”

Dus je krijgt trek… maar doe je dat ook? krijgen verlangens? Lees Voedingsprofessionals hebben zojuist onthuld wat 12 veelvoorkomende voedselhongertjes in het geheim suggereren over uw gezondheid

“Hoe kan ik het verlangen naar suiker onder controle houden?”

Er zijn ook andere processen die onze smaak voor suiker stimuleren, legt Emily Clairmont, MS, CD uit, een geregistreerde diëtist bij het University of Vermont Medical Center. Clairmont zegt dat veel hunkeren voortkomen uit een lage bloedsuikerspiegel, waardoor het lichaam hunkert naar de koolhydraten die het niveau weer naar een normaal bereik brengen.

Toch worden niet alle koolhydraten op dezelfde manier aangemaakt. Als we toegeven aan een verlangen naar eenvoudige koolhydraten, zoals de witte tafelsuiker in koekjes of cakes, zullen ze dit verlangen snel bevredigen. Het gevoel blijft echter niet duren.

Dat is de reden waarom een ​​van de beste manieren om het verlangen naar suiker te verslaan, is met complexe koolhydraten die een stabielere dosis suiker in de bloedbaan leveren, zoals zoete aardappelen, volle granen en fruit. (Bovendien kan het combineren van deze complexe koolhydraten met een bron van eiwitten je verlangen naar suiker nog meer ontspannen – lees Zin in suiker? Een diëtist zegt dat je misschien meer van deze verrassende voedingsstof nodig hebt.)

Maar voor beter of slechter, we zijn gewoontedieren. Als je gewend bent om bepaald voedsel te eten tijdens specifieke activiteiten of tijden van de dag, creëer je externe signalen die een mentale, emotionele hunkering kunnen veroorzaken, zegt Clairmont. Dat is de reden waarom het effectief verminderen van suiker vaak gepaard gaat met het vormen van nieuwe gewoonten, zoals praten met uw zorgverlener over de vraag of voedingssupplementen kunnen helpen.

Een supplement dat veel met suiker te maken heeft, is L-glutamine. Zou het kunnen helpen om je suikergekte te doorbreken?

“Hoe slecht is suiker eigenlijk voor mij?” This Is Your Brain on Sugar: een diëtist vertelt hoe liefde voor snoep je geheugen kan verslechteren

Verlaagt glutamine de bloedsuikerspiegel?

Glutamine is een aminozuur, een van de bouwstenen van eiwitten. Soms hoor je het als ‘glutamine’, terwijl het soms ‘L-glutamine’ wordt genoemd. Het verschil? Onze medisch recensent, endocrinoloog Sandra Bonat, legt uit: “L-glutamine is de vorm van glutamine die wordt aangetroffen in voedsel en supplementen, maar vaak wordt de term glutamine door elkaar gebruikt met l-glutamine als het gaat om suppletie, dus je kunt beide termen gebruiken. ”

Goed om te weten. Wat betreft je zoetekauw? De theorie is dat glutamine een rol kan spelen bij de regulering van de bloedsuikerspiegel, zegt Clairmont, met name het ontstaan ​​van bloedglucose (de productie ervan in de lever) en het metabolisme. Het idee is dat dit helpt, want wanneer de bloedsuikerspiegel stabieler is, hoeft het lichaam niet te proberen ons uit een suikercrash te halen met een verlangen.

Een studie uit 2020 gepubliceerd in Voeding & Metabolisme geeft enige plausibiliteit aan deze theorie, door te vinden dat suppletie met glutamine mensen met diabetes kan helpen hun bloedglucosespiegels te verlagen en onder controle te houden. Maar hoewel het effect op de bloedsuikerspiegel veelbelovend lijkt, heeft het effect op suiker hunkeren naar is puur anekdotisch. “Behalve dat het een ondersteunende voedingsstof is, is de literatuur niet helemaal nauwkeurig in het definiëren van hoe glutamine een directe invloed zou hebben op het verlangen naar suiker”, legt Clairmont uit.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van glutamine?

Terwijl de jury zich afvraagt ​​​​of glutamine de rand van je suikergekte zal wegnemen, blijft onderzoek de andere rollen in het lichaam onderzoeken. Het aminozuur is essentieel voor het behoud van een gezond immuunsysteem, en onderzoek van voedingsstoffen suggereert dat suppletie uw lichaam kan helpen genezen van infectie, ziekte of letsel. Het is zelfs aangetoond dat L-glutamine mensen met ernstige brandwonden helpt te herstellen van hun verwondingen, volgens onderzoek in Voeding in de klinische praktijk. Maar hoewel het vaak op de markt wordt gebracht als een sportsupplement voor atleten, is een beoordeling van onderzoeken uit 2018 gepubliceerd in Klinische voeding concludeerde dat glutamine geen betekenisvol effect heeft op atletische prestaties, lichaamssamenstelling of herstel na de training.

De voedingsstof kan ook bijdragen aan de darmgezondheid, zegt Clairmont. Een recensie gepubliceerd in de International Journal of Molecular Science toont aan dat glutamine belangrijk is voor de productie en bescherming van darmcellen – en het suggereert zelfs een verband tussen lage glutaminespiegels en aandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen (IBD). Nieuw onderzoek gepubliceerd in Voedingswetenschap en menselijk welzijn zegt dat suppletie met glutamine ook kan helpen bij het ondersteunen van een gezond darmmicrobioom. Gezien wat we leren over de darm-hersenverbinding, geloven de onderzoekers dat dit aminozuur potentieel kan hebben bij de behandeling van psychische aandoeningen zoals depressie. (Lees Mijn darmen genezen met probiotica Verlicht mijn depressie: ik heb het geprobeerd)

Toch is er nog veel meer onderzoek nodig om de mogelijke gezondheidsvoordelen van glutamine te verduidelijken en te begrijpen, benadrukken de experts.

Hoe glutamine in te nemen?

“Onderzoek toont aan dat suppletie op korte termijn van glutamine niet schadelijk is, maar het kan ook niet gunstig zijn”, zegt Allen. Dit komt omdat het lichaam dit aminozuur meestal zelf kan maken, dus alleen onder bepaalde omstandigheden lijkt er een tekort op te treden. Volgens onderzoek gepubliceerd in Voeding in de klinische praktijkDit omvat aandoeningen die het lichaam onder aanzienlijke stress brengen, zoals kritieke of chronische ziekte, infectie, trauma, kanker en gastro-intestinale stoornissen. In dergelijke gevallen kan extra glutamine nuttig zijn, maar moet worden ingenomen onder begeleiding van een arts.

Dat gezegd hebbende, glutamine is volgens Clairmont een zeer veilig supplement. Het kan echter nadelige effecten hebben bij mensen die anticonvulsiva gebruiken, die een leverziekte, bipolaire stoornis of epileptische stoornis hebben, of die gevoelig zijn voor MSG (glutamaten).

De meeste mensen nemen glutamine in poedervorm, voegt ze eraan toe, hoewel het verkrijgbaar is in een capsule of tablet. Hoewel er onvoldoende onderzoek beschikbaar is om een ​​doseringsaanbeveling te ondersteunen, zijn de meeste preparaten verkrijgbaar in porties van vijf gram (5 g).

“Als je glutamine gebruikt om een ​​van de theoretische effecten te krijgen, wordt het aanbevolen om het supplement uit de buurt van voedsel te nemen – 30 minuten vóór of een uur na een maaltijd”, legt ze uit. Omdat glutamine een aminozuur is, kan het consumeren ervan met andere eiwitten het effect ervan minimaliseren.

Clairmont zegt ook dat het altijd een goed idee is om meer te weten te komen over waar het vandaan komt en over de reputatie van de fabrikant of het bedrijf, welke supplementen je ook neemt. “Het Office of Dietary Supplements is een geweldige bron om meer te weten te komen over normen en voorschriften voor voedingssupplementen”, zegt ze. “Het kan erg handig zijn om te weten of een product door een derde partij is getest op zuiverheid of batchgewijs is getest om de claims op het supplementlabel te bevestigen.”

Maar voordat u aan een nieuwe aanvullingsroutine begint, moet u met een erkende medische professional praten.

Meld je aan voor de gezonded @Reader’s Digest dagelijkse nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Lees ook verder:

Leave a Reply

Your email address will not be published.