Uw routinebestelling voor huidverzorging, uitgelegd

Bestelling is belangrijk als het om huidverzorgingsproducten gaat

In een wereld van huidverzorgingsroutines in 10 stappen, kan het moeilijk zijn om te weten wanneer je al die producten moet gebruiken die je badkamer aanrecht vervuilen. Komt vochtinbrengende crème voor olie? En waar past serum in?

“Het is erg verwarrend om te weten hoe je de verscheidenheid aan huidverzorgingsproducten en ingrediënten die momenteel beschikbaar zijn, moet aanbrengen en aanbrengen”, zegt Sheilagh Maguinness, MD, een kinderdermatoloog en mede-oprichter van Stryke Club, een op mannen gericht huidverzorgingsbedrijf.

Je denkt misschien: “Wie maakt het uit?”

Nou, je zou moeten. Je ingrediënten zullen niet zo goed werken als je ze niet in de juiste volgorde toepast, zegt Natalie Aguilar, een gediplomeerd schoonheidsspecialiste en dermatologisch verpleegkundige.

“Hoewel de volgorde van onze dagelijkse huidroutine verwarrend kan zijn, vooral in een routine van vijf plus stappen, is het eigenlijk vrij eenvoudig als je deze eenvoudige regel volgt”, zegt ze. “Net als een soep voor een maaltijd, moeten je producten van het dunste naar het dikste worden aangebracht.”

Maar wat gebeurt er als u uw producten in de verkeerde volgorde gebruikt? We spraken met huidverzorgingsexperts om erachter te komen.

Hier is alles wat u moet weten over de volgorde die u moet volgen bij het voltooien van uw huidverzorgingsroutine.

(Dit zijn de huidverzorgingsregels om naar te leven, ongeacht uw leeftijd.)

Stoornis staat gelijk aan disfunctie

Het aanbrengen van huidverzorgingsproducten in de verkeerde volgorde lijkt een beetje op het dragen van je ondergoed over je kleding. Het doet niet echt zijn werk, toch? (Tenzij het zijn taak is om de mensen in Target echt te choqueren als je binnenkomt.)

“Geloof het of niet, de volgorde waarin je je huidverzorgingsproducten aanbrengt is erg belangrijk”, zegt Alexia Wambua, een gediplomeerd schoonheidsspecialiste en oprichter van huidverzorgingsbedrijf Native Atlas.

Als u producten in de verkeerde volgorde toevoegt, krijgt u mogelijk niet alle voordelen ervan.

“Als je je huidverzorgingsroutine niet op orde hebt, zou je hun werkzaamheid kunnen verminderen”, zegt Shuting Hu, een cosmetisch chemicus en oprichter van huidverzorgingsbedrijf Acaderma. “Als u bijvoorbeeld hydrateert en vervolgens toner gebruikt, verwijdert u de laag vochtinbrengende crème die u zojuist hebt aangebracht.”

In dat geval spoel je misschien geld (en schoonheidsvoordelen) door de afvoer met je reinigingsmiddel, zegt gediplomeerd schoonheidsspecialiste Sonya Dakar, oprichter van Sonya Dakar Skin Clinic in Beverly Hills. Schoonheidsproducten zijn tenslotte niet altijd goedkoop.

“Huidverzorging in de verkeerde volgorde zal de werkzaamheid niet teniet doen, maar zal zeker het volledige potentieel ervan verminderen, waardoor tijd en geld wordt verspild”, zegt Dakar. “Ik ben van mening dat als je al investeert in je huidverzorgingsroutine, je er het maximale uit moet halen.

In het slechtste geval kan het gebruik van producten in de verkeerde volgorde je huid beschadigen, zegt Hu.

(Dit is hoe dermatologen elke zomer hun huidverzorgingsroutines veranderen.)

Volgorde huidverzorgingsroutine: de basis

Om de voordelen van uw producten te maximaliseren, kwamen de experts met wie we spraken overeen over dezelfde algemene productvolgorde: reiniger, toner, serum, vochtinbrengende crème en SPF.

Dit is van toepassing op een basisverzorgingsroutine, oogcrème en spotbehandeling (daarover later meer).

Reinigingsmiddel

Eerst reinigen is redelijk vanzelfsprekend. Je moet vuil en olie verwijderen en je huid voorbereiden om de actieve ingrediënten in producten zoals toner, serum en vochtinbrengende crème op te drinken, zegt Aguilar.

Dakar vergelijkt reinigen met tandenpoetsen: er valt niet over te onderhandelen.

Ze adviseert klanten om wasmiddelvrije gezichtsreinigers zonder natriumlaurylsulfaat (SLS) te gebruiken. Dit ontdoet de huid van zijn natuurlijke oliën en kan bij sommige gebruikers irritatie, een droge huid en zelfs allergische reacties veroorzaken.

Dakar waarschuwt ook tegen het gebruik van heet water. “[Use] alleen lauw water”, zegt ze. “Nooit heet, omdat het je huid kan uitputten, irriteren en uitdrogen.”

Als je een washandje gebruikt, verwissel het dan elke keer voor een nieuw washandje. Weersta de drang om te hergebruiken.

(Hier leest u hoe u een reinigingsolie aan uw schoonheidsroutine kunt toevoegen.)

Toner

Vroeger was toner een belangrijk schoonheidsproduct in het arsenaal van elke vrouw, maar het raakte langzaam uit de gratie.

Nu zijn toners echter weer terug en groter dan ooit. (En in sommige gevallen hernoemd; je zult producten vinden die essences worden genoemd, maar dit zijn in feite toners.)

“Toner is een nuttig product om te gebruiken in je huidverzorgingsroutine”, zegt Hu, die zegt dat het veelzijdige product door bijna iedereen kan worden gebruikt. “Gebruik na het reinigen van uw huid toner om uw huid voor te bereiden op de rest van uw huidverzorgingsroutine – serums, vochtinbrengende crème, enz. – en maak ook het huidoppervlak glad, en uw algehele teint egaliseert en verstevigt.”

De vloeistof helpt de pH van uw huid in evenwicht te brengen en verwijdert alle overgebleven vuil of onzuiverheden die uw reinigingsmiddel mogelijk heeft gemist. Dat is een van de redenen waarom het direct na het reinigen wordt gebruikt.

Houd daarnaast rekening met de consistentie van toner. Het is superdun – vergelijkbaar met water – dus als je het over zwaardere producten gebruikt, dringt het niet helemaal door tot in de huid. Of, in het voorbeeld van Hu hierboven, zal het een deel van het andere product wegvegen.

Maar breng het aan op een schone huid en je kunt ervoor zorgen dat je andere producten beter werken.

“Serums en vochtinbrengende crèmes worden beter opgenomen in een gehydrateerde huid”, zegt Wambua. “Sommige toners zijn gemaakt voor hydratatie.”

Niet iedereen zal toner gebruiken. Mensen met een gevoelige huid kunnen ze te irriterend vinden, Dr. Maguinness. Als dat voor jou het geval is, sla deze stap dan over en ga verder met serums.

(Hier zijn de slechtste stukjes huidverzorgingsadvies die dermatologen ooit hebben gehoord.)

brizmaker/Getty Images

Serum

Leg de vochtinbrengende crème neer. De volgende stap in uw huidverzorgingsproces is serum.

Ze zitten meestal boordevol actieve ingrediënten, bijvoorbeeld vitamine C en resveratrol, dus je wilt dat ze de huid bereiken zonder een barrière van lotion of crème.

“Er zijn een paar redenen waarom je je serums vóór je vochtinbrengende crème wilt aanbrengen”, zegt Hu. “Het doel van een serum is om krachtige ingrediënten aan je huid te leveren. Omdat serums dunner en lichter zijn dan vochtinbrengende crèmes, kunnen ze diep in de huid doordringen als ze eerst worden aangebracht. Ten tweede zitten serums boordevol krachtige, actieve ingrediënten die je direct op een schoon gezicht wilt aanbrengen voor maximale efficiëntie.

Ingrediënten in serums zitten vaak vol antioxidanten, daarom zijn ze goed voor gebruik overdag en moeten ze vóór zonnebrandcrème worden aangebracht, zegt dermatoloog Debra Jaliman, MD, assistent-professor dermatologie Icahn School of Medicine op Mount Sinai in New York City en auteur van Huidregels.

Vochtinbrengende crème

Moisturizer en serum lijken misschien hetzelfde, maar ze hebben duidelijke verschillen.

“Hoewel de twee vergelijkbare ingrediënten kunnen gebruiken, zijn serums en moisturizers niet dezelfde dingen, en richten ze zich ook niet op dezelfde huidproblemen”, zegt Wambua. “Een serum is ontworpen om een ​​specifiek huidprobleem aan te pakken, terwijl vochtinbrengende crèmes de beschermende barrière van je gezicht versterken en beschermen.”

Moisturizer is een afdichtmiddel, dus als u het eerst opbrengt, wordt het doel van serum of toner teniet gedaan.

“Door serum over een vochtinbrengende crème aan te brengen, wordt voorkomen dat de actieve ingrediënten hun doel bereiken, omdat het niet door de vochtinbrengende crème kan komen”, zegt Aguilar. Gebruik in plaats daarvan een vochtinbrengende crème om al die huidverzorging die je zojuist aan je gezicht hebt toegevoegd, te verzegelen.

zon bescherming

Hoewel zonnebrandcrème ‘s nachts niet nodig is, is het overdag een must. Aguilar raadt aan om zonnebrandcrème voor het gezicht met SPF te gebruiken als kers op de taart van je huidverzorgingsroutine

Er zijn goede redenen om niet met zonnebrandcrème te beginnen. Om te beginnen is het dik, dus alle producten die je erop legt, zullen je huid niet bereiken.

Erger nog, het aanbrengen van andere producten bovenop SPF kan de effectiviteit ervan verminderen.

Hoe te combineren met routines met meerdere stappen

Als je je een weg baant door een intensief huidverzorgingsregime met talrijke stappen, zoals in Koreaanse schoonheid, raadt Dakar haar klanten aan om in de volgende volgorde laagjes aan te brengen:

 1. Reinigingsmiddel
 2. exfoliator
 3. Toner
 4. Serum
 5. Behandelingslotion
 6. Oog creme
 7. Vochtinbrengende crème
 8. Gezichtsolie
 9. Gezichtsbalsem
 10. SPF gedurende de dag.

Hoe zit het met retinol?

Aguilar beschouwt retinol als een serum voor toepassingsdoeleinden. Dat komt omdat het een behandeling is. Ze raadt aan om het vóór de moisturizer aan te brengen, “zelfs als het een vergelijkbare consistentie heeft.”

“Het belangrijkste is dat je nooit je zonnebrandcrème vergeet”, zegt Dr. Maguinness. Dat is een must als je een retinolregime volgt. “Een op mineralen gebaseerde sunblock die ‘s ochtends wordt aangebracht en de hele dag opnieuw wordt aangebracht als je buiten bent, is letterlijk de belangrijkste stap in elke huidverzorgingsroutine.”

Zoals het gezegde luidt: een ons preventie is een pond (schoonheids)behandeling waard.

(Dit is wat u moet weten over bakuchiol, het nieuwe retinol-alternatief.)

Huidverzorgingsroutine ‘s nachts

Deskundigen zijn verdeeld over de vraag of het gezicht twee keer per dag moet worden gewassen, één keer ‘s ochtends en één keer’ s avonds.

Hu valt in het tweemaal daagse kamp en raadt zowel ‘s morgens als’ s avonds aan.

“‘S Nachts verwijder je al het vuil en onzuiverheden van de dag, en je wilt niet naar bed gaan met dit zittend op je gezicht”, zegt ze. “Je gezicht ‘s ochtends wassen helpt om overtollig zweet of olie van de avond ervoor te verwijderen, maar is niet zo noodzakelijk als ‘s avonds je gezicht wassen.”

Aguilar adviseert klanten vaak om tweemaal per dag te wassen, maar vindt de nachtelijke wasbeurt bijzonder belangrijk en noemt het ‘kritiek’.

“‘S Nachts verjongt en herstelt onze huid zichzelf, waardoor het uiterst belangrijk is om onze make-up grondig en goed af te wassen voor het slapengaan”, zegt ze. Het dragen van make-up naar bed voorkomt dat de huid zich vernieuwt en kan collageenafbraak, ontstekingen en verstopte poriën tot gevolg hebben.

Volg deze stappen voor een basisroutine voor huidverzorging ‘s nachts:

 1. Make-up verwijderen
 2. Reinigen
 3. Toon
 4. exfoliëren
 5. Gebruik spotbehandelingen
 6. Gebruik retinol
 7. Bevochtigen

(Dit is de beste gezichtswas voor elk huidtype.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.