Tips voor het omgaan met angst en paniekstoornis

crazystocker/Shutterstock

Erken dat je niet in gevaar bent

Angst kan zich op veel manieren manifesteren, zoals algemene angst, sociale angst, fobieën, verlatingsangst en paniekaanvallen. Volgens de Anxiety and Depression Association of America is het een normale biologische reactie – de manier waarop het lichaam ons vertelt dat er iets niet klopt – die ons voorbereidt om snel te handelen, zodat we uit de buurt blijven. Maar wanneer angst overweldigend wordt en ons dagelijks leven begint te verstoren, wordt het een angststoornis.

Paniekaanvallen komen uit het niets en overweldigen met fysieke symptomen van een hartkloppingen, misselijkheid, trillen en onregelmatige pols. “Het is traumatisch”, zegt dr. Cassiday, “zoals het gevoel dat je als kind kreeg als iemand je te lang onder water hield – je hebt het gevoel dat er iets vreselijks aan de hand is.” Veel mensen die een paniekaanval ervaren, denken dat ze een hartaanval of beroerte hebben en zien dit ten onrechte als dreigend gevaar. “Ze willen hulp omdat het ongewoon voelt, het heeft geen zin, en ze zullen hun arts bellen of naar de eerste hulp gaan”, zegt Cassiday.

Bij gegeneraliseerde angststoornis (GAD) ervaren mensen een aanval van piekeren en symptomen van vermoeidheid, rusteloosheid, spierspanning en slaapproblemen. “Ze raken verstrikt in het ergste scenario en ze kunnen het niet loslaten – wat als ik mijn baan verlies, wat als mijn partner een affaire heeft, wat als mijn kind een auto-ongeluk krijgt”, zegt Cassiday . Hoewel de symptomen van paniekaanvallen en angstaanvallen alarmerend kunnen zijn, is het belangrijkste om te beseffen dat je niet in gevaar bent, legt ze uit. “Je moet begrijpen dat het loos alarm is. Ook al denk je dat je gek wordt, dat is niet zo – de meeste paniekaanvallen verdwijnen na twee of drie minuten.” (Dit zijn de dingen die alleen mensen met angst zullen begrijpen.)

Microgen/Shutterstock

Adem rustig en langzaam

Mensen die last hebben van angst- en paniekaanvallen ervaren vaak pijn op de borst, die wordt veroorzaakt door hyperventilatie en strakke spieren in de borst, legt Cassiday uit. “Ze gaan hyperventilerend naar de eerste hulp, terwijl ze hun borst en buik vasthouden – ze zijn zo strak dat ze vergeten te ademen.” Hoewel de aflevering eng kan zijn, is het belangrijk om de persoon die aan de paniekaanval lijdt niet te vertellen om ‘diep adem te halen’, zegt Cassiday. Je wilt niet dat ze gaan hyperventileren. In plaats daarvan, als je hyperventileert, adem dan rustig. Sluit je mond en adem rustig door je neus, voorzichtig en zo langzaam mogelijk om het kooldioxidegehalte te herstellen – waardoor je je beter voelt, zegt Cassiday. Mensen hebben de neiging sneller te ademen als ze angstig zijn, waardoor ze licht in het hoofd en duizelig kunnen worden en meer angst kunnen veroorzaken. “Als je met een snelheid van zes tot acht ademhalingen per minuut ademt, geeft het je lichaam een ​​signaal dat alles in orde is.” Lees wat u nog meer kunt doen aan een beklemd gevoel op de borst en angst.

Alena-Haurylik/Shutterstock

Zorg voor een gezond dieet

Als je angst en stress ervaart, kan de gemiddelde persoon dat helpen minimaliseren door een uitgebalanceerd dieet te volgen, zegt Dr. Sherrill. Genieten van gezonde, uitgebalanceerde maaltijden, gehydrateerd blijven en alcohol en cafeïne beperken zijn de eerste stappen in het helpen verlichten van angst door middel van een dieet. Ervoor zorgen dat u geen maaltijden overslaat, is ook belangrijk om een ​​daling van de bloedsuikerspiegel te voorkomen, waardoor u zich zenuwachtig kunt voelen en uw angstgevoelens kunnen verergeren. (Hier zijn enkele meer volledig natuurlijke remedies voor angstsymptomen.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.