Stoppen met suiker? Deze ene verandering heeft het leven van een diabetespatiënt gered

Motortion/Getty Images

Door Mike Madigan, verteld aan Charlotte Hilton Andersen

Ik had een slechte zoetekauw. Er ging geen dag voorbij dat ik niet iets suikers at, meestal na iets zouts. Mijn dagen draaiden rond dit patroon: eet een zoutrijke maaltijd – meestal een fastfood-combinatie – en volg het dan op met een dessert. Geen maaltijd voelde compleet zonder snoep. Mijn favorieten waren donuts, ijs of een limoen Arctic Freeze van Dairy Queen. Tussen de maaltijden door dronk ik frisdrank na frisdrank.

Toen ik een kind was, waren we te arm om veel junkfood te betalen. Maar mijn moeder vond het heerlijk om ons te trakteren op de gelegenheid dat ze kon – en snoep, chips en fastfood waren een manier waarop ze haar liefde toonde. Ze bedoelde het goed… maar in feite veranderde dit snoep in ‘verboden fruit’. Toen ik mijn eigen geld begon te verdienen, zag ik junkfood als het toppunt van beloning. In mijn gedachten was het eten van junk altijd het bewijs van hoe ver ik in het leven was gekomen.

Tegen de tijd dat ik wegging, had ik een volledige suikerverslaving. Ik dacht dat mijn zoetekauw gewoon een deel van mij was en dat ik er niets aan kon doen.

Worstelen met verlangens? Voedingsprofessionals hebben zojuist onthuld wat 12 veelvoorkomende verlangens naar voedsel in het geheim suggereren over uw gezondheid

Ik dacht dat ik een slecht dieet kon wegwerken

Op de middelbare school en op de universiteit was ik een atleet geweest, die meedeed aan kogelslingeren en kogelstoten. Mijn coaches gaven ons wat basisinformatie over voeding, maar dat waren de dagen van pasta “koolhydraten” vóór de ontmoeting en het tanken met Gatorade en andere dranken met toegevoegde suikers. Ik dacht dat ik dat allemaal kon tegengaan omdat ik zo veel aan het sporten was – soms uren per dag – dus het maakte niet echt uit wat ik at. Dat is wat ik dacht.

In 2009 begon ik tekenen te vertonen van het overtrainingssyndroom. Ik begon overmatig te zweten tijdens de warming-up, mijn hartslag in rust was hoog, ik had slapeloosheid en ik kon niet herstellen, zelfs niet na korte trainingen. Mijn arts schreef totale rust voor. Ik stopte met trainen, maar ik veranderde mijn eetgewoonten niet. ‘Ik ben snel genoeg weer in de sportschool,’ zei ik tegen mezelf. Behalve dat ik nooit meer terugkwam.

In 2012 onderging mijn moeder – na enkele jaren van dialysebehandelingen die haar eigen chronische diabetessymptomen hadden helpen beheersen – een langverwachte niertransplantatie. Helaas kon haar lichaam de operatie of de medicijnen tegen afstoting niet goed aan. Dus mijn moeder, een van de mensen van wie ik het meest hield in de wereld, stierf aan complicaties van ongecontroleerde diabetes nadat de ziekte haar nieren had beschadigd.

Ik was er kapot van, en ook doodsbang om zelf diabetes te krijgen … gewoon niet genoeg om mijn eigen dieet te veranderen.

Mijn diabetes wake-up call

In 2018, toen ik 46 jaar oud was, zag ik mijn arts voor een routinecontrole en laboratoriumwerk. Volgens de National Library of Medicine is een normaal A1C-niveau vier tot vijf procent. Alles boven 5,7 procent wordt als pre-diabetisch beschouwd en boven 6,5 procent is diabetisch. Mijn bloedtest toonde een A1C van negen procent.

Tot zover de bloedsuikerspiegel? Een normaal niveau is minder dan 140 milligram per deciliter. Mijn bloedsuiker was bijna 300.

Ik had een volledige diabetes en het engste was dat ik nul symptomen had ervaren. Zonder die bloedtest had ik niet geweten hoe ziek ik was. Dat maakte me meer bang dan wat dan ook. Nu was ik doodsbang om blind te worden, dialyse te ondergaan en te jong te sterven, zoals mijn moeder.

Ik besloot te veranderen. Dat zou beginnen met het elimineren van bewerkte zoetigheden en het drastisch verlagen van de hoeveelheid suiker in mijn dieet.

Zin in suiker? Een diëtist zegt dat je misschien meer van deze verrassende voedingsstof nodig hebt

De beste verandering die ik heb gemaakt om te stoppen met suiker

Mijn arts stelde voor dat ik me zou inschrijven voor een diabetesbehandelingscursus die wordt geleid door een geregistreerde diëtist. Aanmelden bleek het beste te zijn om mijn levensstijl en dieet te veranderen om mijn intense verlangen naar suiker te overwinnen. De diëtist leerde me hoe alle koolhydraten tellen als suikers, en hoe insuline in mijn lichaam werkt om hunkeren naar te stimuleren. Ze leerde me ook om gezonde wissels in mijn dieet te maken. Ik hou bijvoorbeeld nog steeds van zoete drankjes. Maar tegenwoordig vul ik in plaats van frisdrank een fles van 64 ounce met ijs en water en voeg dan een blikje ananassap van 8 ounce toe. Ik ontdekte ook dat het eten van een bakje ongezoete appelmoes de drang naar suiker wegneemt.

Maar meer nog, die klas was een steungroep. Ik voelde me niet zo bang en alleen, en ik werd heel close met de andere mensen in mijn cohort. Ik zag diabetes als een doodvonnis, en dankzij die steun realiseerde ik me dat het niet zo hoefde te zijn. Ik kan niet eens uitleggen hoe nuttig het voor mij was om anderen te hebben die echt begrepen wat ik doormaakte. Die lessen waren elke cent waard.

Hoe ik mezelf afleidde van een zoetekauw en mijn verlangen naar suiker onder controle kreeg

Ik begon elke dag een beetje te bewegen, wat hielp, maar mijn suikerinname onder controle krijgen was prioriteit nummer één. Mijn diëtist leerde me dat ik niet perfect hoef te zijn; dat gematigdheid de sleutel is, maar dat vanwege mijn ziekte mijn concept van gematigdheid lager moet zijn dan de concepten van andere mensen.

Naast het volgen van een diabetescursus, is dit wat me nog meer heeft geholpen om het verlangen naar suiker te overwinnen:

  • Plan mijn traktaties. Nooit meer hersenloos snoepen van koekjes, gewoon omdat het kan. Als ik een toetje ga eten, kies ik iets dat ik echt wil. Dan, in plaats van het gedachteloos op te eten, ga ik zitten en geniet ervan.
  • Maak er een echte traktatie van. “Treat” houdt in dat het iets is dat zelden voorkomt, maar een toetje is geen traktatie als je het na elke maaltijd eet.
  • Positieve zelfpraat. Het is een beetje gênant, maar soms als ik langs de bakker in de supermarkt loop, geef ik mezelf een peptalk. Ik vertel de donuts ook dat ik ze niet zal kopen – zelfs niet één.
  • Blijf gehydrateerd. Sommige van mijn verlangens waren van uitgedroogd zijn. Toen ik dacht dat ik snakte naar een zoete slushy, wilde mijn lichaam echt een glas ijskoud water.
  • Omzeil verleidingen. Ik kies ervoor om gewoon niet langs bepaalde restaurants te rijden. Als er een Dairy Queen-commercial komt, verander ik van kanaal of zet ik de tv uit om op te staan ​​en mijn lichaam te bewegen.
  • Begin mijn dag met een succes. Successen bouwen op elkaar voort, dus elke dag geef ik mezelf een “gemakkelijke overwinning”. Voor mij betekent dat dat het eerste wat ik doe na het ontwaken, mijn bed opmaken is. Boom: mijn dag is begonnen met haalbare discipline.
  • Blijf weg van sociale media. Mezelf vergelijken met anderen was pijnlijk en onrealistisch. Bovendien is er veel slechte informatie op sociale media over voeding, voeding en fitness.

Hoe het overwinnen van mijn verlangen naar suiker mijn leven veranderde

Helaas had ik tegen de tijd dat mijn diabetes werd ontdekt, al leverschade veroorzaakt. Dit betekent dat het nu niet iets is dat ik ooit zal kunnen ‘genezen’, maar ik beheers het heel goed. Ik moet de rest van mijn leven dagelijks medicijnen slikken. Vandaag is mijn bloedonderzoek niet perfect, maar het is aanzienlijk beter. Mijn A1C is ongeveer zes procent en mijn bloedsuikerspiegel blijft meestal onder de 200.

Maar de veranderingen in mijn hele leven zijn zo positief geweest. Ik ben meer dan 20 kilo afgevallen, ik ben niet langer depressief, ik heb minder gaatjes. Ik heb meer energie en mijn huid ziet er zoveel beter uit. (Lees Een dermatoloog en diëtist hebben zojuist de 5 slechtste voedingsmiddelen genoemd die de huid sneller verouderen.)

Bovendien voel ik me niet langer een slaaf van suiker – het verbaast me dat ik bijna niet meer aan lekkernijen denk. Ik heb geen eten nodig om mijn emoties te reguleren. De controle over mijn lichaam en mijn leven voelen als succes. In feite, hoe vreemd het ook mag klinken, diabetes is een echte zegen geweest. Ik ben eigenlijk gelukkiger als diabetespatiënt dan dat ik mijn oude leven leidde!

Meld je aan voor de gezonde nieuwsbrief om gezonde inspiratie en antwoorden op te doen. Volg ons op Facebook en Instagram en blijf lezen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.