Spis denne frugt hver dag for et længere liv, siger videnskab

Hvis du er fan af at drysse blåbær på din morgenskål med havregryn eller yoghurt, så er du heldig. På trods af deres lille størrelse giver blåbær et væld af næringsstoffer, der kan gavne dit langsigtede helbred positivt. Fra at mindske din risiko for sygdom til at booste din krop med mikronæringsstoffer, har vi undersøgt de specifikke måder, hvorpå det nemt vil booste din ernæring og tilføje år til dit liv, når du blander blåbær i dine måltider.

11 ting, folk der lever til 100 har til fælles

De fleste frugter og grøntsager er kraftfulde kilder til polyfenoler – antioxidanter, der hjælper med at mindske inflammation og bekæmpe frie radikaler i kroppen. Hvis kroppen er kronisk betændt (hvilket opstår, når kroppen har at gøre med oxidativt stress i immunsystemet), er den mere tilbøjelig til at udvikle sygdomme. Forskning har konkluderet, at polyfenoler kan mindske oxidativt stress og inflammation, hvilket igen mindsker risikoen for sygdom.

Specifikt er blåbær spækket med antioxidanter kaldet anthocyaniner, som er kendt for at reducere frie radikaler i kroppen, der fører til visse sygdomme såsom hjerte-kar-, type 2-diabetes og endda neurologisk tilbagegang. Anthocyaniner har også pigmenter, der får blåbær til at have den velkendte rige, blå farve.

En af de specifikke måder, hvorpå blåbær kan reducere sygdomsrisikoen, er ved at sænke niveauet af LDL “dårligt” kolesterol i blodet. LDL-kolesterol er den type kolesterol, der opbygges i arterierne, hvis der er for meget i blodbanen, og ikke nok HDL “gode” kolesterol til at overføre LDL tilbage til leveren. Forskning offentliggjort i Journal of Nutrition fandt ud af, at deltagere, der indtog blåbær, rapporterede 27 % lavere LDL-kolesterolniveauer på kun 8 uger, hvilket mindskede deres risiko for metabolisk syndrom og andre kardiovaskulære sygdomme.

Generelt er mange bærsorter en kraftfuld kilde til fiber. Ifølge JAMA netværk, er indtagelse af nok fibre i kosten blevet forbundet med lavere sygdomsrisiko og øget levetid på grund af den måde, fiber stabiliserer blodsukkeret og reducerer LDL-kolesterol. En undersøgelse fandt endda, at for hver 8-grams stigning af fiber i kosten var deltagerne i stand til at reducere deres risiko for død (samt tilfælde af hjertesygdomme, diabetes og tyktarmskræft) mellem 5% og 27%.

Fiber er også mættende, hvilket betyder, at det hjælper dig til at føle dig mæt i længere tid. American Heart Association anbefaler at få mindst 25 til 30 gram fibre om dagen for optimal sundhed. En kop blåbær indeholder omkring 4 gram fibre.

Endelig giver blåbær et stort boost af C-vitamin; en kop indeholder omkring 15 % af din anbefalede daglige tilførsel. C-vitamin virker som en kraftig antioxidant, der bekæmper frie radikaler, samtidig med at det gavner kroppens nerve-, immun-, knogle-, brusk- og blodsystemer.

Så hvorfor ikke høste de langsigtede fordele ved denne kraftfulde lille frugt ved at lave en batch af disse sunde blåbærmuffins?

For flere opdateringer om sundhed og velvære, følg The Healthy på Facebook, Instagram og Twitter. Fortsæt med at læse:

Leave a Reply

Your email address will not be published.