Soorten probiotica en hoe u de juiste kiest voor uw behoeften

Hoe kies je een probioticum?

Probiotica zijn een veel gehypte aanvulling voor goede voeding geworden. Maar er zijn zoveel van deze gezonde, met bacteriën gevulde producten op de markt gekomen dat het kiezen van de juiste ingewikkeld kan zijn. Dat is vooral waar omdat – net als sommige andere supplementen, zoals veel eiwitpoeders – de National Institutes of Health (NIH) erop wijst dat probiotica meestal geen goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration vereisen.

Dat betekent echter niet dat ze geen gezondheidsvoordelen bieden. De NIH zegt dat probiotica het microbioom van uw darm kunnen helpen een meer optimale balans te bereiken, wat kan leiden tot verschillende belangrijke gezondheidsvoordelen. In feite hadden sommige medische professionals, voorafgaand aan de pandemie, probiotica aanbevolen om infecties bij ziekenhuispatiënten te voorkomen, volgens onderzoek uit 2018 in PLOS One. Andere studies beoordeeld in Grenzen in de microbiologie in 2020 gesuggereerde probiotica kunnen ook de opname van voedingsstoffen verbeteren, je hart beschermen en mogelijk kanker voorkomen; terwijl uit eerder onderzoek is gebleken dat probiotica allergiesymptomen kunnen helpen verlichten. En de wetenschap heeft gesuggereerd dat probiotica zelfs buiten al deze voordelen kunnen hebben.

Op dit moment is er nog genoeg wetenschap bezig met het ontdekken van probiotica. Bijvoorbeeld, de geregistreerde diëtist Rachel Larkey, MS, RD, CDN, CLC, vertelt: de gezonde: “Sommige mensen hebben baat bij het nemen van een probioticum, en anderen niet.” Ze zegt dat wetenschappers niet helemaal zeker weten waarom de verschillende reacties bestaan, maar dit kan te maken hebben met genetica en de unieke manier waarop individuele lichamen reageren op verschillende voedingsmiddelen en voedingsstoffen.

Onderzoek gaat door… maar in de tussentijd, dit is wat de experts zeggen waar je op moet letten bij een goede probiotica.

We hebben het ook gemakkelijker gemaakt – lees Culturelle Probiotic: Why It’s the Best, Say Many Shoppers and Nutrition Pros

Wat zijn probiotica?

Kortom, probiotica zijn levende micro-organismen die kunnen helpen bij het diversifiëren en in evenwicht brengen van uw darmflora (de bacteriën in uw spijsverteringsstelsel). Een analyse gepubliceerd in BMJ verklaart het belang van deze balans, waarbij wordt opgemerkt dat het hebben van voldoende goede bacteriën essentieel is voor het verteren van voedsel. Ondertussen is een lage bacteriële diversiteit – “dysbiose” genoemd – in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals inflammatoire darmaandoeningen, diabetes, artritis en obesitas.

Er zijn tal van redenen waarom de balans van je darmbacteriën uit balans kan raken, volgens onderzoek gepubliceerd in Grenzen in de endocrinologie. Deze kunnen veranderingen in het voedingspatroon, roken, alcoholgebruik, stress en angst, antibioticagebruik, slechte slaappatronen en inname van pesticiden of chemicaliën omvatten (een reden waarom het zo belangrijk is om uw groenten en fruit veilig te wassen).

Dus als je je darmflora op het goede spoor wilt krijgen, is hier een download van wijsheid. Zoals bij elke verandering van dieet, raden we je aan om je arts te raadplegen voordat je begint met een probioticum.

Lees voor meer basisprincipes van probiotica Wat zijn probiotica? Het is tijd om de feiten op een rijtje te krijgen

Betekenis geven aan probiotische stammen

Er zijn ongeveer 8.000 verschillende soorten probiotica, volgens een artikel uit 2019 in Natuurgeneeskunde– en waarschijnlijk blijven er nog meer onontdekt. Deze stammen vallen in verschillende categorieën (geslachten) die vaak worden gebruikt in probiotische producten.

De meest voorkomende (en goed onderzochte) zijn: Lactobacillus, Bifidobacterieen Saccharomyces. Je kunt soorten tegenkomen van Streptokokken, Enterokokken, Escherichiaen Bacil ook, hoewel onderzoek naar deze typen beperkter is (en voornamelijk afhankelijk is van dierstudies).

Lactobacillus

Dit type goede bacteriën speelt een belangrijke rol bij de vertering van voedsel. Het kan ook helpen bij het voorkomen van darmproblemen zoals infectie, prikkelbare darmsyndroom (PDS) en kanker, volgens onderzoek gepubliceerd in Grenzen in de microbiologie.

Hoewel er veel soorten in deze genera zijn, is de soort Lactobacillus rhamnosus is een van de meest bestudeerde, zegt Dana Ellis Hunnes, PhD, MPH, RD, Senior Dietician bij UCLA Medical Center en auteur van Recept om te overleven. De tekst Integratieve geneeskunde schetst wat studies tot nu toe hebben blootgelegd: suppletie met deze probiotische stam kan diarree verlichten, atopische dermatitis voorkomen, beschermen tegen urineweginfecties en de darmgezondheid verbeteren. Maar wetenschappers blijven de potentiële gezondheidsvoordelen van andere onderzoeken Lactobacillus stammen ook, zoals dat het griep en verkoudheid kan afweren.

bifidobacteriën

Deze vriendelijke bacteriën helpen het lichaam vezels af te breken en zijn essentieel om je dikke darm in topvorm te houden. Onderzoek van december 2021 gepubliceerd in Grenzen in bio-engineering en biotechnologie stelde voor dat bifidobacteriën kan ook helpen om infectie, darmontsteking en constipatie te voorkomen (zelfs bij mensen met lactose-intolerantie) en de opname van voedingsstoffen in de darm te verbeteren.

Hoewel er meer onderzoek nodig is bij mensen, zijn er meerdere stammen van deze bacterie, waaronder: B. adolescentie, B. breveen B. longum– er is zelfs aangetoond dat het de symptomen van stress, angst en depressie verlicht.

17 dingen die psychologen zouden willen dat mensen wisten over depressie

Saccharomyces

Saccharomyces is eigenlijk een probiotische gist (de stam Saccharomyces cerevisiaesoms “bakkersgist” genoemd, wordt gebruikt in processen zoals broodbakken en wijnmaken).

Onderzoekers hebben ontdekt dat een ander type—Saccharomyces boulardi-is bijzonder effectief bij de behandeling van darmproblemen, zoals diarree, die kunnen optreden als gevolg van antibioticagebruik. Volgens onderzoek uit 2020 gepubliceerd in de Dagboek van schimmelskan deze gist helpen om de normale balans van bacteriën te herstellen die tijdens een antibioticabehandeling worden verstoord.

12 medische redenen waarom u steeds diarree krijgt

Probiotische stammen: hoe meer, hoe beter?

Dus als al deze soorten hun eigen unieke voordelen hebben, waarom mix je ze dan niet gewoon? Laten we hier beginnen: probiotica worden over het algemeen op de markt gebracht als producten met één of meerdere stammen. Omdat veel Omdat verschillende soorten bacteriën van nature in de darm voorkomen, denkt men dat mengsels met meerdere stammen effectiever zouden moeten zijn. Deze veronderstelling blijft echter ongefundeerd, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Spijsverteringsziekten en wetenschappen.

Het overzicht van onderzoeken stelt dat “in de meeste gevallen multi-stammenmengsels niet significant effectiever waren dan single-strain probiotica.” Toch is onderzoek uit 2019 gepubliceerd in Biologie drong er bij de wetenschappelijke gemeenschap op aan om bij deze vraag te blijven. Het suggereerde dat het mengen van bepaalde probiotische stammen waarschijnlijk gunstige effecten zou hebben, maar welke soorten bacteriën het beste samen werken, staat grotendeels nog ter discussie.

Hoeveel probiotische CFU’s heb ik nodig?

Probiotische doses worden gemeten in CFU’s of kolonievormende eenheden. Dit cijfer, over het algemeen tussen de één en 50 miljard, geeft het aantal levensvatbare, levende bacteriecellen aan dat aanwezig is in een bepaald product. Nogmaals, er is meer onderzoek nodig om de ideale probiotische doses te begrijpen, hoewel een beoordeling uit 2017 van studies gepubliceerd in Gunstige microben suggereerde dat een hogere CFU niet per se beter is. Het onderzoek wees op een studie die 10 miljard CFU suggereerde Lactobacillus rhamnosus kan de maximale effectiviteit zijn voor deze soort.

Als u het etiket van een product volledig controleert, kunt u volgens de NIH meer inzicht krijgen in het aantal CFU’s dat u gebruikt. Dat komt omdat de huidige regelgeving van fabrikanten vereist dat ze alleen het totale gewicht vermelden, dat zowel levende als dode micro-organismen kan bevatten. Dus om er zeker van te zijn dat u levende organismen krijgt, stelt de NIH voor dat u moet zoeken naar producten die het aantal CFU vermelden aan het einde van de houdbaarheid van het product, niet alleen wat aanwezig is op het moment van fabricage.

Werkt mijn probioticum?

Je kunt misschien niet zien of een probiotisch supplement werkt, legt Hunnes uit. “Dat gezegd hebbende, als je minder opgeblazen gevoel hebt, regelmatiger bent en minder hebt.” [gastrointestinal system] bijwerkingen, zal het u waarschijnlijk helpen’, zegt ze.

En de experts hebben enkele tips die de werkzaamheid van uw probiotica kunnen verbeteren. Larkey zegt om wat te eten prebiotica gedurende de dag, omdat deze vezelrijke voedingsmiddelen, zoals haver, bananen, bessen, peulvruchten en asperges, werken om de goede bacteriën van onze darmen te voeden.

Lees het gezondheidsvoordeel van bananen waarvan u zeker niet op de hoogte was, onthullen diëtisten

Ook wil je misschien twee keer nadenken over het nemen van probiotica op hetzelfde tijdstip van de dag als een antibioticum, voegt Hunnes eraan toe: “Anders dood je gewoon de probiotica.” Ze adviseert dat je het beste ongeveer zes uur kunt wachten na het nemen van een antibioticum.

Larkey raadt ook aan om probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en kombucha in uw dieet op te nemen. Maar maak je geen zorgen als je geen fan bent van gefermenteerd voedsel: hier zijn zes verrassende probiotische voedingsmiddelen en meer informatie over waarom het nuttigen van een bacterierijke keuken zo gunstig is.

Zijn er nadelen aan het nemen van een probioticum?

“Ieder van ons heeft een natuurlijk niveau van probiotica in ons darmkanaal dat uniek is voor ons”, zegt Hunnes. Dus als je een probioticum neemt, loop je mogelijk het risico dat je de balans die je van nature hebt “verdringt”.

Dat gezegd hebbende, het is nog steeds onduidelijk welk effect dit zou kunnen hebben op uw algehele gezondheid. Volgens de NIH is er een gebrek aan informatie over de frequentie en ernst van probiotische bijwerkingen, dus zorg ervoor dat u het onder toezicht van uw arts gebruikt.

Nu je gewapend bent met een beter begrip van probiotische stammen en CFU’s, kun je een paar door voedingsdeskundigen beoordeelde probiotica-merken bekijken voor je specifieke gezondheidsproblemen.

Meld je aan voor de gezonde @Reader’s Digest nieuwsbrief voor voedingskennis en nog veel meer. Volg ons op Facebook en Instagram en blijf lezen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.