Snelle eters kunnen meer gewichtstoename hebben

Snelle eters kunnen meer gewichtstoename hebben

Deze-eetgewoonte-zou-je-gewicht kunnen maken-maar-het-heeft-niets-te-doen-met-je-eten-543080905-Karpenkov-Denis

Karpenkov Denis/Shutterstock

Kijken naar wat je eet is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar een recente studie toont aan dat het misschien niet alleen gaat om wat er op je bord ligt, maar ook om hoe snel het verdwijnt.

Japanse onderzoekers volgden 1083 volwassenen gedurende vijf jaar en verdeelden ze in drie categorieën op basis van hoe snel ze aten: langzaam, normaal en snel. Ze beantwoordden ook een vragenlijst aan het begin van het onderzoek en deelden hun dieet, fysieke activiteit en medische geschiedenis. In het begin had geen van de vrijwilligers het metabool syndroom, wat betekent dat er ten minste drie risicofactoren zijn, waaronder abdominale obesitas, laag “goed” HDL-cholesterol, hoge triglyceriden, hoge bloeddruk en hoge bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en suikerziekte. Pas op voor deze 7 andere tekenen van het metabool syndroom.

Toen de deelnemers vijf jaar later verslag uitbrachten, was bij 84 het metabool syndroom vastgesteld – en hun eetsnelheid was een belangrijke voorspeller, volgens de resultaten in het tijdschrift Circulatie. De snelle eters hadden 89 procent meer kans op het metabool syndroom dan langzame en normale eters. Slechts 2,3 procent van de langzame eters kreeg de diagnose, vergeleken met 11,6 procent van de snelle eters.

Maar dat is niet alles. Snelle eters zagen ook meer gewichtstoename, grotere tailles en hogere bloedsuikerspiegels dan langzamere munchers. De onderzoekers zeggen dat het opslokken van je maaltijd het gemakkelijker maakt om voorbij de volheid te blazen voordat je lichaam de kans krijgt om je te laten stoppen. “Als mensen snel eten, hebben ze de neiging zich niet vol te voelen en hebben ze meer kans om te veel te eten”, zegt Takayuki Yamaji, MD, studieauteur en cardioloog aan de Hiroshima University in Japan in een verklaring. “Snel eten veroorzaakt grotere glucoseschommelingen, wat kan leiden tot insulineresistentie.” Bekijk deze andere verrassende eetgewoonte die ervoor kan zorgen dat je aankomt.

Eerder onderzoek ondersteunt ook de gewichtsvoordelen van langzaam eten. Een onderzoek onder Nieuw-Zeelandse vrouwen wees uit dat snelle eters een hogere body-mass index hebben, en een Chinees onderzoek wees uit dat zowel gezonde als zwaarlijvige mannen minder aten als ze 40 keer moesten kauwen in plaats van 15 keer voordat ze doorslikken. Voorlopig onderzoek suggereert zelfs dat als je langer op je eten kauwt, je meer calorieën kunt verbranden, tot ongeveer 1.000 extra per maand.

Niet dat snel eten de enige factor is waardoor je kilo’s aankomt. Mis deze andere 11 stiekeme oorzaken van gewichtstoename niet die niets met eten of lichaamsbeweging te maken hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.