Slechtste voedingsmiddelen voor huiddermatologen vermijden

iStock/Elena_Danileiko

Pittig voedsel kan rosacea verergeren

Als je rosacea hebt, wil je misschien een pas op Taco Tuesday, zegt Joshua Zeichner, MD, directeur van cosmetisch en klinisch onderzoek in dermatologie in het Mount Sinai Hospital in New York City. “Alle voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je bloedvaten verwijden en je laten blozen, kunnen een uitbarsting veroorzaken”, zegt hij, in navolging van de bevindingen van een recensie van studies die in 2017 in het tijdschrift zijn gepubliceerd Dermatologie Praktisch & Conceptueel. Onderzoekers ontdekten dat veel mensen met rosacea episoden van blozen melden na het eten van gekruid voedsel of het drinken van alcohol of warme dranken. Maar taco’s zijn niet de enige boosdoener. Hier zijn andere voedingsmiddelen die rosacea kunnen veroorzaken.

Kom pasta met verse groenteniStock/margouillatfoto’s

Pasta kan acne-gerelateerde ontstekingen veroorzaken

Pasta is niet de enige slechterik. Er is een verband tussen ontsteking en geraffineerde koolhydraten – we hebben het over witte rijst, brood, bagels; die allemaal hoog op de glycemische index staan. (De glycemische index is een manier om het effect van een voedingsmiddel op de bloedsuikerspiegel te meten.) Een studie gepubliceerd in 2016 in de Tijdschrift van de American Academy of Dermatology vond een verband tussen acne en voedsel met een hoge glycemische index.

“Suiker is gekoppeld aan ontstekingen”, legt Dr. Day uit. “U wilt uw glycemische index beheren om ontstekingen te helpen minimaliseren. De gemakkelijkste manier om dit te doen, is door zoveel mogelijk plantaardig te eten.” Voor liefhebbers van koolhydraten betekent dat bruine rijst, volkoren brood en volkoren pasta. Ze beveelt ook intermitterend vasten aan, een manier van eten waarbij perioden van vrijwillige onthouding van eten en drinken gepaard gaan. “Het heeft grote voordelen voor de gezondheid van de huid”, voegt Dr. Day eraan toe. “Het kan een indirect voordeel zijn, maar het is nog steeds krachtig. Ik vast dagelijks 16 tot 18 uur.”

melk, boter, kwark, yoghurt en andere zuivelproducteniStock/nevodka

Zuivel kan acne veroorzaken

Dermatologen kunnen vaak zien wanneer een patiënt te veel zuivel heeft gegeten. Dit is waarom: Onderzoek, inclusief een groot overzicht van studies gepubliceerd in 2017 in de Tijdschrift voor klinische en esthetische dermatologie, toont een verband aan tussen volwassen acne bij vrouwen en de consumptie van niet alleen voedsel met een hoge glycemische index (zoals witte pasta), maar ook koemelk (vooral magere melk). Dat komt omdat zuivel een “pro-inflammatoire” kan zijn, zegt cosmetisch dermatoloog Paul Jarrod Frank, MD, auteur van Het handboek voor veroudering. Wat betekent dat het “elke aandoening, zoals acne, die een ontsteking van weefsel met zich meebrengt”, kan verergeren.

Vermeldenswaard: onderzoek dat een verband aantoont tussen zuivel en acne impliceert specifiek koemelk, zegt Dr. Day, maar “lijkt niet van toepassing te zijn op schapen- of geitenmelk, yoghurt of kaas.” Overweegt u om te beginnen met een zuivelvrij dieet? Dit gebeurt er als je stopt met het eten van zuivel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.