Sea Moss: voordelen van Sea Moss, voeding en hoe het te gebruiken

De opkomst van zeemos

Als je nieuwsgierig bent naar de recente internetrage over zeemos, ben je niet de enige.

Pinterest’s 2020 Trends Report onthult dat het zoekvolume voor de term ‘zeemos’ vorig jaar met 380 procent is gestegen, mogelijk dankzij een opmerking van Kim Kardashian over smoothies met zeemos op Twitter.

Mariene ingrediënten en supplementen zijn zo populair geworden dat de markt van 2018 2,6 miljard dollar aan algenproducten alleen al weerspiegelde, volgens Statista, een marktonderzoeksbureau.

“Mensen zijn altijd op zoek naar het volgende superfood”, zegt Amy Gorin, een op planten gebaseerde geregistreerde diëtist en eigenaar van Plant-Based Eats in Stamford, Connecticut. Eerst was er het algenproduct spirulina, en nu is er zeemos.

Gorin zegt dat zeemos waarschijnlijk in populariteit is gestegen omdat het verschillende voedingsstoffen levert “die opmerkelijk zijn voor plantaardige eters”, een groeiende bevolking.

Laag in calorieën en boordevol micronutriënten, kan zeemos een gezonde toevoeging zijn aan je favoriete smoothie, soep of zelfs chiazaadpudding.

Hier is alles wat u moet weten over zeemos, inclusief de voeding, gezondheidsvoordelen en hoe u het aan uw dieet kunt toevoegen.

Wat is zeemos?

Zeemos, ook wel Iers mos genoemd, is een soort rode algen.

Wanneer het aanspoelt op de noordelijke Atlantische kusten van Europa, Noord-Amerika en sommige Caribische eilanden, lijkt het volgens een onderzoek uit 2014 in Vooruitgang in botanisch onderzoek.

Je kunt deze smaakloze, eetbare zeeplant vinden in supplementen, in rauwe, gedroogde of gelvormen, volgens Vicki Shanta Retelny, RDN, een auteur en gastheer van de podcast “Nourishing Notes”.

Zeemos voeding

Zeemos is een natuurlijke bron van micronutriënten zoals jodium (essentieel voor de schildklierfunctie) en ijzer (een essentieel mineraal voor fysieke en mentale energie).

Een standaard portie rauw Iers zeemos van twee eetlepels bevat de volgende voedingsstoffen:

Calorieën: 5

Vet: 0 g (0 procent aanbevolen dagelijkse waarde, of DV)

Eiwit: 0,2 g (0 procent ADH)

Natrium: 6,7 mg (0 procent ADH)

Koolhydraten: 1,2 g (0 procent ADH)

Voedingsvezels: 0,1 g (0 procent ADH)

Magnesium: 14,4 mg (4 procent ADH)

Calcium: 7,2 mg (1 procent ADH)

Potassium: 6,3 mg (0 procent ADH)

Ijzer: 0,89 mg (5 procent ADH)

Fosfor: 15,7 mg (2 procent ADH)

Soorten zeemos

Hoewel de meeste zeemosproducten gemaakt zijn van de rode algen Chondrus crispus, de term “zeemos” kan soms verwijzen naar algen of zeewier dat in verschillende kleuren verkrijgbaar is, van groen en geel tot paars en zwart.

Shanta Retelny zegt dat het voedingsprofiel van de plant kan variëren, afhankelijk van waar het wordt gekweekt.

Sommige fabrikanten van zeemosproducten beweren dat in de oceaan geoogst zeemos beter is dan zeemos dat wordt gekweekt in een gecontroleerde omgeving, zoals een zwembad.

Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de voedingsverschillen en bestaande onderzoeken ondersteunen de claim niet.

ablokhin/Getty Images

Voordelen van zeemos

“Zeemos kan potentiële voordelen hebben voor de darmgezondheid, de bloedsuikerspiegel en de cel- en hartgezondheid, maar er is meer robuust onderzoek nodig, vooral bij mensen, om de voordelen van zeemos te bepalen”, zegt Shanta Retelny.

Ondanks het gebrek aan studies, is er een simpele reden waarom zeemos de wellnesswereld stormenderhand heeft veroverd: het heeft een sterk voedingsprofiel.

(Hier zijn enkele gezondheidsvoordelen van zeewier.)

Ijzer

Gorin merkt op dat 100 gram zeemos (ongeveer 20 eetlepels) 50 procent van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer levert.

“IJzer is een voedingsstof waar vegetariërs en veganisten bijzondere aandacht aan moeten besteden, omdat de behoeften eigenlijk hoger zijn dan die van vleeseters, omdat de opname van ijzer uit plantaardig voedsel meestal lager is”, zegt ze. Dat komt omdat veel voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte dierlijke producten zijn, denk aan rood vlees, oesters en kip.

Te weinig ijzer kan leiden tot bloedarmoede, maar plantaardige bronnen van ijzer, zoals zeemos, kunnen u helpen uw niveaus op peil te houden.

Magnesium

Volgens Gorin bevat diezelfde portie zeemos van 100 gram ongeveer 34 procent van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium.

Het mineraal wordt vaak onderschat, maar het is essentieel voor tientallen en tientallen processen in je lichaam.

Gorin somt verschillende voordelen van magnesium op: gezondheid van de botten, bloeddrukbeheer en goede slaap.

Een magnesiumtekort kan zich manifesteren als constipatie, beverigheid, chronische vermoeidheid, slecht slapen en zelfs frequente hoofdpijn. Regelmatige consumptie van zeemos kan helpen om uw magnesiumgehalte in de veilige zone te houden.

Jodium

Uw schildklier heeft jodium nodig om hormonen te maken, en aangezien het lichaam geen jodium maakt, moet u het uit uw dieet halen.

“Net als andere zeevruchten, [sea moss is] hoog in jodium”, zegt Shanta Retelny.

Als u niet genoeg jodium binnenkrijgt, kan uw lichaam geen schildklierhormoon maken en kunt u een schildklierprobleem krijgen.

Houd er rekening mee dat jodium vaak wordt toegevoegd aan zout (bekend als gejodeerd zout), dus jodiumtekorten – die een zwelling van de keel kunnen veroorzaken die bekend staat als struma – komen veel minder vaak voor dan in het verleden.

En te veel jodium kan slecht zijn voor je gezondheid. (Lees verder om meer te weten te komen over de risico’s van het consumeren van te veel zeemos.)

Het kan je zenuwen beschermen

Een studie uit 2015 gepubliceerd in het tijdschrift Mariene drugs suggereerde dat rode algen neuroprotectieve effecten zouden kunnen hebben. Het voorlopige onderzoek toonde aan dat wormen die zeemosextract kregen minder neuronenverlies hadden en sneller bewogen. Dat zou mogelijk mensen met de ziekte van Parkinson kunnen helpen.

Maar niet zo snel. Voordat u geld neerlegt voor wat zeemos, onthoud dat het onderzoek op wormen is uitgevoerd. Dat is goed voor zeer voorlopig onderzoek, maar alleen menselijke studies kunnen uitwijzen of de algen hetzelfde effect zouden hebben bij mensen.

Dus hoewel zeemos kan helpen beschermen tegen neurologische aandoeningen, is onderzoek te beperkt om met zekerheid te zeggen. Gecontroleerde studies bij mensen zijn nodig om het vermoeden te bevestigen.

Het kan helpen bij het afvallen

Sommige zeemos-fans beweren dat het gewichtsverlies versnelt, maar Gorin waarschuwt tegen te geloven in “één magisch voedsel” om je dieet te resetten.

“Een cool ding over zeemos is dat het eiwitten levert, bijna twee gram per portie van 100 gram”, zegt ze. Het bevat ook weinig calorieën, wat kan helpen bij het afvallen.

En, zegt Shanta Retelny, “het is een natuurlijke vorm van carrageen, een verdikkingsmiddel.” Dit zou kunnen werken als een oplosbare vezel die gevoelens van volheid verhoogt, volgens een onderzoeksrecensie uit 2020 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Leven.

Een studie uit 2019 gepubliceerd in Mariene drugs suggereert ook dat het carrageen in zeemos kan werken als een prebioticum en de goede bacteriën in je darmen voedt. Een goede balans van prebiotica en probiotica is essentieel voor een gezonde spijsvertering, wat uw inspanningen om gewicht te verliezen kan ondersteunen.

Risico’s en bijwerkingen

Zoals gezegd bevat zeemos jodium, dat een vitale rol speelt bij de schildklierfunctie. Maar Shanta Retelny waarschuwt dat overconsumptie van jodium schildklierproblemen kan veroorzaken. Net als bij jodiumtekort kan te veel jodium kropvorming en hypothyreoïdie veroorzaken.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor jodium is 150 microgram (mcg) voor de meeste volwassenen.

Volgens de National Institutes of Health is het maximaal toelaatbare innameniveau van jodium voor de meeste volwassenen 1.100 mcg. Het eten van meer dan 286 gram zeemos op één dag kan leiden tot gezondheidsproblemen omdat het die limiet zou overschrijden, volgens een studie uit 2020 gepubliceerd in Milieuwetenschap en onderzoek naar vervuiling.

Afgezien van een mogelijke overdosis jodium, die een brandend gevoel in de mond, maagpijn en een zwakke pols kan veroorzaken, kan zeemos “een grote hoeveelheid zware metalen bevatten”, zegt Shanta Retelny. “Zoals met alles, is matiging de sleutel.”

Hoe te winkelen voor zeemos

Zeemossupplementen worden vaak gecombineerd met doses ontstekingsremmende kurkuma of andere gezondheidsbevorderende voedingsstoffen.

Zoek voor puur zeemos naar gedroogde of verse rode algen met het label “Iers mos” of “Chondrus crispus.” Je kunt het online vinden of bij sommige reformwinkels of supplementenwinkels.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw beveelt geen specifieke portiegrootte aan voor zeemos, dus volg de portiegroottes op uw productetiket voor de beste resultaten.

Wil je zeemos eens proberen? Dit is wat onze voedingsdeskundigen aanbevelen.

Hoe zeemos te eten?

Zeemos aan uw dieet toevoegen is eenvoudig. Als je het rauw koopt in plaats van gedroogd, zegt Gorin dat je het moet wassen, weken en mengen voordat je het consumeert.

Hier zijn een paar ideeën:

Veel recepten voor zeemos vragen om zeemosgel, wat eenvoudigweg gedroogd zeemos is dat een nacht in gefilterd water is gedrenkt.

Er is geen onderzoek gedaan naar hoe lang zeemosgel vers blijft in uw koelkast, dus bewaar restjes op eigen risico.

Zoek vervolgens uit of sushi gezond is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.