Sådan vasker du salat korrekt (og tørrer den)

Spis dine grønne

Du ved, hvorfor du skal spise dine grøntsager, men at vaske dem? Det er du måske lidt mindre klar over. Hvor omhyggeligt skal du skylle salat? Og præcis hvor rene er de forvaskede poser med spinat og andet grønt?

Vi forstår det: det er forvirrende. Men at vide, hvordan man vasker salat er vigtigt for fødevaresikkerheden.

Ligesom kød og fjerkræ kan indeholde patogener, der kan gøre dig syg, kan frugt og grøntsager være en kilde til fødevarebårne sygdomme. Vask grønt før spisning er en måde at holde dig selv sikker.

Fortsæt med at læse for tips om, hvordan du vasker salat korrekt, plus andre bedste praksisser.

Vigtigheden af ​​at vaske produkter generelt

Skadelige mikrober kan forurene produkter på flere stadier af fødevareproduktionsprocessen, herunder når de er i jorden, eller når de er pakket og opbevaret, ifølge forskning i tidsskrifter Anvendt og miljømæssig mikrobiologi og Fødevaremikrobiologi.

Du kan endda have en højere risiko for at blive syg af forurenede produkter, herunder salat og grønne blade, fordi de ikke tilberedes som andre fødevarer.

Faktisk hænger halvdelen af ​​rapporterne om fødevarebårne sygdomme – både i USA og globalt – til produktion, siger Sanja Ilic, en fødevaresikkerhedsspecialist og ernæringsprofessor ved Ohio State University.

Alene i 2019 og 2020 var tre multi-state madforgiftningsudbrud (inklusive for E. coli og salmonella) forbundet med grønne blade ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Mennesker, der har en højere risiko for at få madforgiftning, herunder ældre, små børn, mennesker med svækket immunforsvar og gravide kvinder, skal være særligt omhyggelige med at indtage velvaskede produkter, ifølge forskning i Fødevarebårne patogener og sygdom.

Hvorfor den ekstra risiko med fødevarer, vi typisk forbinder med sundhedsmæssige fordele? Madlavning kan dræbe patogener, og folk spiser typisk grønt råt.

Så vask af frugt og grøntsager er en vigtig førstelinje i forsvaret mod fødevarebårne sygdomme.

Hvor ren er forvasket salat?

Lad os se det i øjnene, at spise nok grøntsager er svært. At tage det ekstra skridt til at vaske og rense dem grundigt kan være endnu en barriere for at få grønt i din kost.

Fødevarevirksomheder har forsøgt at gøre vores liv lidt lettere ved at forvaske salat. Tanken er, at vi simpelthen kan smide det grønne i en skål, tilføje lidt toppings, hælde lidt salatdressing over og have en hurtig og nærende salat klar på få minutter.

Food and Drug Administration (FDA) siger, at forvaskede bladgrøntsager ikke skal vaskes derhjemme, siger Ilic.

Men er forvasket salat virkelig ren? Dette afhænger selvfølgelig af din definition.

Ifølge forskning i tidsskriftet Mad Mikrobiologieffektiviteten af ​​forvask af salat på bakteriemængder afhænger af typen af ​​greens og antallet af bakterier til stede før vask.

Da forskere ved University of California Riverside studerede forvaskede spinatblade, opdagede de, at bladets makeup påvirkede forurening. Rapportering i journalen Mad Mikrobiologi sagde de, at sprækker i spinatblade kan reducere desinfektionsmidlernes evne til at få adgang til hele bladoverfladen og dermed potentielt reducere effektiviteten af ​​rengøringen.

En anden undersøgelse, offentliggjort i International Journal of Food Microbiologyfandt ud af, at effektiviteten af ​​forvask også har at gøre med rengøringsmidlet.

Men husk på, at forvask ikke er den eneste overvejelse, når det kommer til fødevaresikkerheden ved emballeret salat. Forskning ved USDA Agricultural Research Service tyder på, at opbevaringstemperaturen påvirker bakterievæksten i emballerede salatbeholdere.

Hvad er meningen med forvask?

Når vi forventer, at vores forvaskede greens er bakteriefri, går vi måske glip af pointen.

Karl Matthews, formand for fødevarevidenskaben ved Rutgers University, siger, at kommerciel salatrensning er beregnet til at vaske produkterne af jord eller snavs, ikke specifikt at slippe af med bakterier på selve produktet.

Der findes en blanding af desinfektionsmiddel og vand til vask. Alligevel bruges det til at begrænse potentialet for krydskontaminering fra bakterier, der kan eksistere i selve vandet, siger Matthews.

Ilic er enig.

“Producenter vasker ikke salat for at fjerne patogener,” siger hun. “Men korrekt vask vil eliminere masseforurening af produktet.”

Maskot/Getty Images

OK, men er rengøringsmidlerne sikre?

Mens folk skyller grøntsager i postevand, kan desinficerende opløsninger – blegemiddel, klor, modificeret vand eller andre skrappe desinfektionsmidler – hjælpe med at fjerne bakterier fra bladene. Det er, hvad undersøgelserne publicerede i Fødevaremikrobiologi og International Journal of Food Microbiology fundet.

Hvis du er bekymret for at spise grønt, der er vasket i kemikalier, skal du ikke være det. Klor er et almindeligt desinfektionsmiddel for salat, og både Ilic og Matthews siger, at der generelt ikke er nogen skade i denne praksis.

“Hvis det bruges korrekt, er der ingen sundhedsmæssige konsekvenser,” siger Ilic.

Vand overvåges under vask for at bestemme resterende klorniveauer, siger Matthews. Der er typisk ikke mere klor tilbage på et blad, end vi kan finde i drikkevand.

Så selvom det kan se ud til, at dommen stadig er ude om renligheden af ​​forvasket salat, skal du overveje, at desinfektionsmidlet kan gøre et bedre stykke arbejde med at reducere bakteriemængden end det postevand, vi bruger derhjemme.

Matthews tilføjer, at der altid er en risiko ved at producere forbrug, uanset om det er forvasket eller ej. Men industrien arbejder på at afbøde disse risici.

(Skal du stadig desinficere dine dagligvarer fra Covid-19?)

Skal du vaske din salat derhjemme?

Svaret på det afhænger af den type greens, du har købt. Er de nemlig blevet forvasket?

Alt taget i betragtning er det måske ikke det værd at vaske dine forvaskede grøntsager. At gøre det vil sandsynligvis ikke yderligere reducere potentiel eksponering for bakterier.

Faktisk er der en god chance for, at bakterier, der overlevede den kemiske vaskeproces, også vil overleve din hjemmeskylning med postevand.

Som vi sagde, siger Food and Drug Administration (FDA) at du ikke behøver at skylle forvaskede bladgrøntsager, og at udsætte det for vand kan få det til at fordærve hurtigere.

“At afstå fra at vaske præ-posede produkter vil forhindre overskydende vand i at komme i kontakt med produktet, hvilket kan føre til accelereret fordærv og patogenvækst,” siger Ilic.

Hvis du beslutter dig for at give afkald på forvasket salat – for eksempel hvis du får dine grøntsager fra det lokale landmandsmarked – anbefaler Ilic at vaske dem derhjemme.

Og prøv at spise det grønne så tæt på købsdatoen som muligt og kort efter vask derhjemme. Dette vil begrænse mængden af ​​tid, bakterier kan vokse, forskning i Italiensk tidsskrift for fødevaresikkerhed foreslår.

Og selvom det kan være fristende at forskære salat i et forsøg på at gøre tilberedningen lettere, så modstå den trang. Normale bakterier kan vokse på den afskårne overflade af blade, siger Matthews, og intakt salat vil sandsynligvis holde længere.

Han foreslår at opbevare salat væk fra produkter, der kan forårsage forurening, såsom kød, fjerkræ og fisk.

Sådan vaskes salat

Hvis du ikke er solgt på forvasket salat og ønsker at købe uvasket salat fra et marked eller en butik, er her nogle enkle trin, du kan tage for at sikre, at du gør det korrekt.

Først og fremmest skal du huske på, at ingen vaskemetode fuldstændig vil eliminere alle mikroorganismer, der findes på vores mad, så målet her er at gøre dit bedste for at øve sikker fødevarehåndtering.

1. Vask dine hænder.

Start med at vaske dine hænder i mindst 20 sekunder med sæbe og vand før (og efter) håndtering af dine greens eller produkter, ifølge FDA.

2. Kassér dårlige blade.

Slip af med eventuelle forslåede eller revnede blade, der allerede kan være dårlige. Disse kan tjene som veje for bakterier til at befolke på maden, ifølge forskning i tidsskriftet Fødevaremikrobiologi.

3. Kassér de yderste blade.

De ydre blade af greens kan være mere modtagelige for forurening end de indre blade på grund af deres direkte kontakt med miljøet og fødevarebehandlere. Du kan også kassere dem for at forhindre mere eksponering for skadelige bakterier.

4. Vask salaten.

Kør greens under vand. CDC anbefaler også at bruge dine hænder til at tørre bladene for at hjælpe med at slippe af med jord eller organisk affald.

Hverken FDA eller CDC anbefaler at bruge sæbe, vaskemiddel, blegemiddelopløsninger, producere vaskemidler eller desinfektionsmiddel til at vaske dine produkter. Hold dig til almindeligt gammelt postevand, en anbefaling, som Ilic og Matthews forstærker.

Du kan også prøve at tilføje lidt eddike eller citronsaft i en vandopløsning, men ifølge CDC er der ingen beviser for, at dette hjælper med at fjerne bakterier bedre end postevand.

5. Tør salaten.

Efter skylning af din salat skal du blot tørre den på en ren klud eller køkkenrulle. Du kan bruge en salatspinner først eller efter tørring på den sugende overflade. Bare sørg for at det er rent.

Flere tips til tilberedning af produkter

Her er et par andre bedste praksisser, du skal huske på, når du vasker og tørrer din salat:

  • Undgå at lægge dine greens i blød i en skål eller vask fyldt med vand. Dette tillader forurening at sprede sig fra blad til blad, hvilket yderligere forurener hele pakken. Og hvis din vask ikke er ren, kan du tilføje forurenende stoffer, hvor der tidligere ikke var nogen.
  • Brug filtreret, flaskevand eller destilleret vand til skylning, hvis du ikke har adgang til sikkert postevand. Det vil forhindre overskydende bakterier fra forurenet vand i at komme på dine grøntsager.
  • Vælg grønt, der er frisk og ikke beskadiget eller forslået, da blå mærker kan øge risikoen for, at bakterier kommer ind i din mad
  • Sørg for at køle dine grøntsager inden for en til to timer efter du har købt dem. De bør opbevares ved en temperatur under 40° F; bakterier vokser hurtigt i temperaturer mellem 40° og 140° F.
  • Øv endelig sikker fødevarehåndtering, når du har at gøre med fødevarer som kød. Brug separate skærebrætter til kød og grøntsager, og sørg for at lave mad grundigt eller smide grøntsager ud, der har været udsat for råt kød, fisk og fjerkræ. Dette vil hjælpe dig med at begrænse risikoen for krydskontaminering.

Bladgrønt er en væsentlig del af en sund kost, og de fleste amerikanere får ikke nok. At vide, hvordan man vasker og tørrer salat for at forhindre madforgiftning, kan hjælpe flere mennesker med at føle sig trygge ved at spise grønt og få nok af de vigtigste næringsstoffer, de giver.

Dernæst skal du tjekke, hvordan man vasker pesticider af frugt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.