Royal Jelly: is het goed voor je? 4 Potentiële voordelen

Wat is koninginnengelei?

Iedereen zoemt over de voordelen van bijen.

Ze geven ons honing. Geef ons bijenpollen. Maak de bijenwas die we gebruiken in een heleboel schoonheids- en huishoudelijke artikelen. En, oh ja, ze bestuiven de gewassen die de mensheid in staat stellen te bestaan.

Maar bijenliefhebbers realiseren zich misschien niet dat er nog een andere gelachtige substantie is die bijen maken: koninginnengelei.

In tegenstelling tot honing is koninginnengelei van nature bitter en zuur. Werkbijen scheiden de stof uit hun klieren om hun larven en koninginnen te voeden.

Hoewel dat vies klinkt, weerhoudt de smaak mensen er niet van om koninginnengelei als supplement te gebruiken om verschillende gezondheidsproblemen te helpen. Of het echt helpt, staat echter ter discussie.

Dit is wat het huidige onderzoek laat zien, wat experts denken over koninginnengelei en al het andere dat u moet weten.

BSIP/Getty Images

Hoe verschilt koninginnengelei van honing?

Afgezien van het feit dat beide door bijen zijn gemaakt, hebben koninginnengelei en honing weinig gemeen.

Om te beginnen is er een groot verschil in hoe ze smaken: bitter en zuur (royal jelly) versus natuurlijk zoet (honing).

Honing is een vloeistof die wordt gemaakt met nectar van bloemen via een meerstappenproces waarbij meerdere honingbijen betrokken zijn, legt geregistreerde diëtist-voedingsdeskundige Malina Malkani uit.

Ondertussen, zegt Malkani, is koninginnengelei een melkachtige substantie die door werkbijen wordt geproduceerd als voedsel voor koninginnen en hun jongen.

Royal jelly is hoger in eiwitten en lager in suikers dan honing, voegt Kris Sollid, RD, senior directeur van voedingscommunicatie bij de International Food Information Council toe.

Bijenlarven en bijenkoninginnen consumeren koninginnengelei uitsluitend vanwege hun hogere eiwitbehoefte”, zegt hij. “Na een paar dagen leven krijgen alleen bijen die voorbestemd zijn om bijenkoningin te worden exclusief koninginnengelei te eten.”

Bijenkoninginnen blijven hun hele leven alleen maar koninginnengelei consumeren (geen honing, geen stuifmeel).

Maar naast de prijs in de winkel en de specifieke manier waarop bijen het maken, zijn er volgens Sollid maar een paar voedingsverschillen tussen honing en koninginnengelei.

“Geen [are] grimmig genoeg om van groot belang te zijn voor de menselijke gezondheid”, zegt hij.

(Dit is wat u moet weten over manuka-honing.)

Voedingsfeiten van koninginnengelei

Royal jelly is een combinatie van water, eiwitten, suikers, lipiden en minerale zouten. Sollid zegt dat koninginnengelei tot 70 procent uit water bestaat, terwijl honing slechts ongeveer 17 procent uit water bestaat.

Dat gezegd hebbende, de exacte omvang van de make-up van koninginnengelei is onbekend. En de voedingsfeiten variëren afhankelijk van de bron.

Onderzoek naar Grenzen in de farmacologie ontdekte dat koninginnengelei unieke eiwitten en vetzuren bevat. Dit omvat negen glycoproteïnen, of belangrijke royal jelly-eiwitten, en twee vetzuren (trans-10-hydroxy-2-deceenzuur en 10-hydroxydecaanzuur).

Het bevat ook B-vitamines, waaronder thiamine, riboflavine, niacine, pyridoxine, pantotheenzuur, biotine en foliumzuur.

Mensen gebruiken het in gel-, poeder- of capsulevorm. Maar er is geen officiële aanbevolen dosering voor koninginnengelei.

Potentiële voordelen van koninginnengelei

Royal jelly wordt verkocht als supplement en remedie voor verschillende kwalen.

Toch ontbreekt klinisch bewijs dat de gunstige effecten van koninginnengelei op de menselijke gezondheid aantoont, volgens Sollid en Malkani. Het onderzoek dat we hebben is klein en moet worden ondersteund door grotere proeven bij mensen.

Dit is wat het beschikbare onderzoek heeft gevonden.

Het kan symptomen van de menopauze behandelen

Het meest overtuigende onderzoek naar koninginnengelei suggereert dat het, wanneer het oraal wordt ingenomen, sommige van de symptomen die gepaard gaan met de menopauze kan helpen verbeteren en het gevoel van welzijn bij vrouwen in de menopauze kan vergroten, hoewel er volgens Malkani meer onderzoek nodig is.

De hormonale veranderingen tijdens de menopauze veroorzaken ongewenste bijwerkingen, zoals opvliegers, pijn, geheugenverlies, depressie en angst.

In een studie, gepubliceerd in Evidence-based complementaire en alternatieve geneeskunde, volgden onderzoekers gedurende 12 weken 42 gezonde Japanse postmenopauzale vrouwen. Degenen die (oraal) 800 milligram koninginnengeleipoeder namen, verminderden hun rugpijn en angst zonder ongewenste bijwerkingen.

Een andere studie, gepubliceerd in gynaecologisch Endocrinologie, ontdekte dat 36 postmenopauzale vrouwen die gedurende drie maanden dagelijks 150 milligram koninginnengelei slikten, hun cholesterolgehalte verbeterden (meer daarover hieronder).

Het kan van invloed zijn op het cholesterolgehalte

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat supplementen met koninginnengelei het cholesterolgehalte kunnen verlagen, zelfs bij mensen die niet in de menopauze zijn. Volgens sommige experts komt dit door de speciale eiwitten in koninginnengelei PLOS EEN.

Een kleine studie van een maand gepubliceerd in Farmaceutische Biologie keek naar 40 mensen met een lichte hoge bloeddruk. De helft van de mensen slikte drie maanden lang dagelijks negen capsules koninginnengelei.

Elke capsule had 350 milligram koninginnengelei, voor een totaal van 3.150 milligram per dag.

Onderzoekers keken naar hun cholesterolgehalte en ontdekten dat mensen die dagelijks koninginnengelei slikten, zowel hun totale als “slechte” LDL-cholesterolgehalte verlaagden.

Het zou de bloedsuikerspiegel kunnen reguleren

In een kleine studie van zes maanden onder 61 gezonde mensen onderzochten onderzoekers hoe koninginnengelei de nuchtere bloedsuikerspiegel bij gezonde personen zou kunnen beïnvloeden.

Na zes maanden waren de nuchtere glucosespiegels lager bij de 30 mensen die dagelijks 3.000 milligram koninginnengelei slikten dan bij degenen die een placebo slikten.

Een andere kleine studie, gepubliceerd in de Chinees tijdschrift voor integratieve geneeskunde, keek naar 50 vrouwen met diabetes type 2 en zag vergelijkbare resultaten. In deze pilotstudie slikte de helft van de vrouwen gedurende acht weken elke dag een dosis royal jelly gel van één gram, terwijl de andere helft een placebo slikte.

De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die koninginnengelei kregen, een lagere bloedsuikerspiegel hadden. En hun niveaus waren lager dan die van vrouwen in de controlegroep.

Het kan het immuunsysteem ondersteunen

Koninginnegelei heeft het potentieel om antilichamen, een natuurlijke immuunrespons tegen vreemde bacteriën en virussen, te versterken of te stimuleren, volgens onderzoek in Voedingswetenschap en voeding.

De studie is veelbelovend, maar het werd gedaan in cellen, dus het is erg voorlopig en heeft veel aanvullend onderzoek nodig, vooral bij mensen, om de bevindingen te staven.

En een overzichtsstudie gepubliceerd in microbiologisch Onderzoek wees uit dat koninginnengelei de antibacteriële activiteit bevorderde en zelfs effectief was tegen veel multiresistente bacteriën. Dit onderzoek betekent dat de gelei het immuunsysteem kan versterken of ondersteunen.

Andere potentiële voordelen

Dieronderzoek wijst op enkele andere potentiële voordelen van koninginnengelei: het behandelen van droge ogen, het verminderen van de bijwerkingen van kankerbehandeling, het vertragen van tekenen van veroudering en het helpen van wondgenezing.

Maar er zijn niet genoeg gegevens om te zeggen dat deze voordelen zich vertalen naar mensen.

Wie moet koninginnengelei vermijden?

Bijwerkingen zijn over het algemeen zeldzaam. “Bij inname of lokaal gebruik in geschikte hoeveelheden, is koninginnengelei over het algemeen veilig voor de meeste mensen”, zegt Malkani.

De risico’s en bijwerkingen van koninginnengelei hebben vooral te maken met het feit dat het een bijenproduct is. Mensen die allergisch zijn voor bijensteken of stuifmeel willen dit supplement misschien niet proberen.

“Bij mensen met astma, allergieën voor bijen of een genetische aanleg voor het ontwikkelen van allergische reacties, lijkt koninginnengelei een verhoogd aantal allergische symptomen te veroorzaken, waarvan sommige ernstig kunnen zijn”, zegt Malkani.

Volgens Grenzen in de farmacologieallergische reacties zijn onder meer:

  • Astma
  • Anafylaxie, die ademhalingsmoeilijkheden, zwelling in de mond en keel, een plotselinge daling van de bloeddruk en soms bewustzijnsverlies veroorzaakt
  • Contactdermatitis, een rode, jeukende uitslag veroorzaakt door in contact te komen met iets waarvoor u allergisch bent

Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten ook koninginnengelei vermijden, omdat er momenteel onvoldoende betrouwbaar bewijs is om te weten of het veilig is voor deze populatie, merkt Malkani op.

Als u bepaalde kruidensupplementen of geneesmiddelen op recept gebruikt die het bloed verdunnen of de bloeddruk verlagen, overleg dan met uw arts voordat u koninginnengelei inneemt.

Het is altijd een goede vuistregel om met uw arts of apotheker te praten voordat u een supplement toevoegt.

Wat experts denken over koninginnengelei

Malkani raadt koninginnengelei over het algemeen niet aan, hoewel ze honing vaak aanbeveelt en gebruikt in recepten en koken vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen, geweldige smaak en textuur.

Sollid merkt ook op dat honing veel goedkoper is dan koninginnengelei.

En als u op zoek bent naar manieren om uw gezondheid te verbeteren, dan zijn er veel manieren om dat te doen. Het is misschien niet de moeite waard om een ​​dure aanvulling aan je dieet toe te voegen, gezien het gebrek aan onderzoek.

Toch raadt Sollid aan om eerst uw zorgverzekeraar te raadplegen als u overweegt koninginnengelei te nemen. Zoals bij alle voedingssupplementen, lees het etiket zorgvuldig en gebruik het zoals aangegeven.

Bekijk vervolgens de natuurlijke gezondheidsvoordelen van honing.

Leave a Reply

Your email address will not be published.