Rouwcitaten: Wijsheid die kan helpen na een verlies

Troost vinden na verlies

Verdriet is, simpel gezegd, het aanpassen aan een verlies. Het kan het verlies zijn van een geliefde, een droom, een baan of een geloof. Het kan groot of klein zijn, uren of jaren aanhouden, zo scherp aanvoelen als een mes of dof als een diepe blauwe plek. Ongeacht de specifieke omstandigheden, verdriet is altijd normaal.

“Verdriet is geen ziekte. Het is geen teken dat er iets mis is gegaan. Het is eigenlijk een teken dat er iets goed gaat’, zegt maatschappelijk werker en psychotherapeut Abigail Nathanson, hoogleraar rouw en trauma aan de New York University. “Verdriet is gewoon een onderdeel van het hebben van relaties. We zijn vastbesloten om relaties te zoeken en we zijn vastbesloten om te rouwen als ze eindigen.

Weten dat rouwen zowel verwacht als begrijpelijk is, is de eerste stap om met de pijn om te gaan. “Het doel van verdriet is niet ‘Hoe stop ik met verdrietig zijn?’ maar ‘Hoe draag ik dit en leef ik toch mijn leven op een zinvolle manier?’ zegt Nathanson.

Er is niet één “juiste” manier om te rouwen, en er is ook geen recept om er doorheen te komen. Er zijn echter enkele dingen die veel mensen tijdens het proces nuttig vinden, zegt ze. Een van de meest heilzame dingen voor mensen die rouwen om een ​​verlies, is het vinden van een gemeenschap van anderen die begrip hebben en kunnen sympathiseren. Een manier om dat te doen is door rouwcitaten te lezen van mensen die hebben liefgehad en verloren en geleefd hebben om erover te praten.

Rouwcitaten om je te helpen het hoofd te bieden

thehealthy.com

Vind een manier om dierbaren te herdenken

“Wat mooi is sterft nooit maar gaat over in andere schoonheid – sterrenstof of zeeschuim, bloem of gevleugelde lucht.” —Thomas Bailey Aldrich, schrijver en dichter

De reden dat er grafstenen bestaan, is om mensen te helpen hun dierbaren te herinneren die zijn overleden, maar grafstenen zijn niet de enige manier om iemands nagedachtenis te eren. Plant hun favoriete bloem, strooi hun as op hun favoriete plek of ga gewoon ergens heen waar je aan hen herinnert.


Rouw Citaten

thehealthy.com

Zoek naar betekenis

“De timing van de dood, zoals het einde van een verhaal, geeft een andere betekenis aan wat eraan voorafging.” —Mary Catherine Bateson, auteur

Sommige mensen vinden het nuttig voor hun rouwproces om te zoeken naar een grotere betekenis van het leven of verlies van hun geliefde. Wat hebben ze bijgedragen aan de wereld? Aan u? Culturele of religieuze tradities kunnen hierbij helpen, zoals wat je kunt leren over rouwen uit de Dag van de Doden.


Rouw Citaten

thehealthy.com

Tegen iemand praten

“De ironie van verdriet is dat de persoon met wie je er het liefst over wilt praten er niet meer is.” -Anoniem

Rouwen is normaal, maar als je vastloopt in het proces en merkt dat je dagelijks leven lijdt, is het tijd om er met iemand over te praten. Een goede vriend of familielid kan helpen, of een therapeut zoeken die is opgeleid in rouwverwerking. (De pandemie is voor iedereen zwaar geweest; bekijk deze tips van therapeuten voor het omgaan met Covid-19-gerelateerd verdriet.)


Rouw Citaten

thehealthy.com

Wees geduldig met jezelf

“Verdriet is als de oceaan. Het komt in golven, soms kalm en soms overweldigend. Het enige wat we kunnen doen is leren zwemmen.” —Vicki Harrison, auteur

Verdriet stroomt niet in een logische progressie van moeilijker naar gemakkelijker. Het kan jarenlang toenemen en afnemen en dan plotseling weer intens voelen wanneer je een mijlpaal bereikt zonder je geliefde – zoals trouwen jaren nadat je vader stierf. Rouwcitaten zoals deze van Harrison herinneren je eraan dat opnieuw verdriet voelen niet betekent dat je achteruit gaat.


Rouw Citaten

thehealthy.com

Liefde en verlies zijn met elkaar verweven

“Ongeacht de leeftijd, we rouwen om degenen die geliefd en verloren zijn. Rouw is een van de diepste uitingen van pure liefde.” —Russell M. Nelson, religieus leider

Het is de meest aangrijpende vorm van pijn: als je niet zo veel van iemand hield, zou het niet zo veel pijn doen om diegene te verliezen. Je kunt geen liefde hebben zonder verdriet en geen verdriet zonder liefde. (Hier leest u hoe u omgaat met woede en verdriet.)


Rouw Citaten

thehealthy.com

Rouw kan erg ingewikkeld zijn

“Verdriet in twee delen: het verlies van het ene leven, het opnieuw maken van een ander.” -Anoniem

Rouw is vaak geen eenvoudig proces. Mensen zijn ingewikkeld, en dat geldt ook voor het rouwen van hen. Ongeacht hoe je je voelt over de persoon en zijn dood (en het is gepast om veel tegenstrijdige gevoelens te voelen), hun leven heeft het jouwe op de een of andere manier veranderd. Het kan je helpen om die manieren te identificeren, zowel goede als slechte.


Rouw Citaten

thehealthy.com

Accepteer het proces

“De enige remedie tegen verdriet is rouwen.” —Graaf Grollman, schrijver

Het is waar dat er geen verkeerde manier is om te rouwen, en voor veel mensen maken woede en ontkenning deel uit van het proces. De sleutel is om vooruit te blijven gaan in plaats van je verdriet te negeren of weg te duwen. Verdriet zal een uitweg vinden. (Dit is wat je niet tegen iemand moet zeggen nadat ze een miskraam hebben gehad.)


Rouw Citaten

thehealthy.com

Zoek naar tekens

“Misschien zijn het geen sterren aan de hemel, maar eerder openingen waar onze dierbaren naar beneden schijnen om ons te laten weten dat ze gelukkig zijn.” — Traditioneel Inuit gezegde

Ongeacht of je al dan niet in de hemel of in een ander leven na de dood gelooft, veel mensen vinden troost in het zoeken naar tekens die hen aan hun dierbaren herinneren. Je zou aan ze kunnen denken nadat je bijvoorbeeld een gelukscent hebt gevonden of een knipogende ster hebt gespot.


Rouw Citaten

thehealthy.com

Leer van je lijden

“Als alleen lijden werd geleerd, zou de hele wereld wijs zijn, aangezien iedereen lijdt. Aan het lijden moeten rouw, begrip, geduld, liefde, openheid en de bereidheid om kwetsbaar te blijven worden toegevoegd.” —Anne Morrow Lindbergh, auteur

Het zijn vaak de grootste stormen in ons leven die ons de belangrijkste lessen leren. Denk na over wat je geliefde je misschien wilde leren of op welke positieve manieren je kunt groeien en veranderen door de ervaring. (Als je troost vindt in deze rouwcitaten, vind je misschien ook wat inspiratie in deze citaten over bergen die je kunnen helpen persoonlijke hindernissen te overwinnen.)


Rouw Citaten

thehealthy.com

Voel het in je lichaam

“Verdriet is eigenlijk gewoon liefde. Het is alle liefde die je wilt geven en niet kunt. Al die ongebruikte liefde verzamelt zich in je ooghoeken, de brok in je keel en het holle deel in je borst. Verdriet is gewoon liefde zonder een plek om naartoe te gaan.” —Jamie Anderson, professioneel snowboarder

Het is niet ongebruikelijk om lichamelijk verdriet te voelen, in je lichaam, zoals een gekneusd hart of een verstopte keel. We rouwen met ons hele zelf, dus vind manieren om jezelf zowel fysiek als emotioneel te troosten. Zoek een warme knuffel of maak een lange wandeling. (Bekijk deze citaten over pijn en hoe ermee om te gaan.)


Rouw Citaten

thehealthy.com

Spreek met hen

“Soms kijk ik gewoon op, glimlach en zeg ik ‘Ik weet dat jij het was!'” -Anoniem

Veel mensen vinden troost in hardop spreken of het schrijven van een brief aan een dierbare die is overleden. Het helpt je om je gevoelens te verwoorden en te verwerken. (Bekijk deze tips om de communicatie in relaties te verbeteren.)


Rouw Citaten

thehealthy.com

Noem maar op

“Depressie is een gevoel zonder oorzaak. Rouw heeft een oorzaak.” —Edward Hirsch, dichter

Verdriet en rouw zijn zoveel meer dan verdrietig zijn. In feite kun je verdriet en vreugde en humor en woede voelen – en een groot aantal andere gevoelens tegelijkertijd. Als je je slecht voelt over je negatieve gevoelens, zul je je alleen maar slechter voelen. Het identificeren van je gevoelens en de oorzaak kan je helpen ze te verwerken.


Rouw Citaten

thehealthy.com

Zet er geen einddatum op

“Je komt niet over een verlies heen; je zult er mee leren leven. Je zult weer heel zijn, maar je zult nooit meer dezelfde zijn. Jij ook niet. Dat zou je ook niet willen.” —Elizabeth Kubler Ross, auteur van Over verdriet en rouw

Mensen die zeggen dat je er overheen moet komen of verder moet gaan, denken misschien dat ze je helpen, maar zo werkt rouwen niet. Als je pijn of verdriet blijft voelen, wil dat nog niet zeggen dat je gebroken bent. (Meer informatie over meer manieren om met rechteloze rouw om te gaan.)


Rouw Citaten

thehealthy.com

We rouwen allemaal

“De dood is niet het tegenovergestelde van het leven, maar een onderdeel ervan.” —Haruki Murakami, auteur

Elke samenleving heeft geboorte- en doodsrituelen, en dat komt omdat iedereen op aarde op een gegeven moment moet komen en gaan. Door de dood als een feit van het leven te erkennen, kan het minder beangstigend worden. (Dit is wat “sterven van ouderdom” echt betekent.)


Rouw Citaten

thehealthy.com

Vind je stam

“Wij nabestaanden zijn niet de enigen. We behoren tot het grootste bedrijf ter wereld – degenen die lijden hebben gekend.” —Helen Keller, auteur en pleitbezorger

Er zijn maar weinig dingen zo helend als praten met iemand anders die heeft meegemaakt wat jij doormaakt – en die mensen zijn misschien niet je dierbaren. Zoek een steungroep, persoonlijk of online, van mensen die uw specifieke type verlies begrijpen. (Dit is wat een persoon leerde van een steungroep voor sociale angst.)


Rouw Citaten

thehealthy.com

Houd meer van

“De dood stelt ons voor een uitdaging, om nooit onze tijd te verspillen. Het herinnert ons eraan om onze liefde zoveel mogelijk met elkaar te delen.” —Leo Buscaglia, auteur

Lijden heeft een unieke manier om ons dankbaar te maken voor onze zegeningen, groot en klein. (Dit is wat je wel en niet moet zeggen tegen iemand die lijdt.)


Rouw Citaten

thehealthy.com

Wat gebeurt er na de dood?

“De dood is niet meer dan het overgaan van de ene kamer naar de andere. Maar er is een verschil voor mij, weet je. Want in die andere kamer zal ik kunnen zien.” —Helen Keller, auteur en pleitbezorger

Misschien vindt u troost bij het nadenken over wat uw geliefde aan het doen is of hoe hij zich nu voelt. Zelfs als je niet in een hiernamaals gelooft, kan het geruststellend zijn om te denken dat ze geen pijn meer hebben. Lees de bijna-doodervaring van deze persoon voor wat insiderinzicht.


Rouw Citaten

thehealthy.com

Rouwen kan een soort eer zijn

“Het is een eer om in rouw te zijn. Het is een eer om zoveel te voelen, zoveel van gehouden te hebben.” —Elizabeth Gilbert, auteur

Rouw om iemands verlies is een bewijs van hoe geliefd en gekoesterd ze waren in je leven. Het is een eer om deel uit te maken van hun leven, hoe kort ook.

Nu je deze rouwcitaten hebt gelezen, zie je hoe gelukkige herinneringen aan dierbaren je gezonder maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.