Ribbels in vingernagels: wat het betekent als je ze hebt

Ribbels in vingernagels: wat het betekent als je ze hebt

Ze zorgen niet voor de mooiste manicures, maar zijn ze meer dan een cosmetisch probleem? Dit is wat een dermatoloog en onderzoek te zeggen hebben.

Vingernagels lijken een vrij rustig lichaamsdeel. Ze groeien. Je snijdt ze. Schilder ze misschien. En daar gaat het om. Maar in werkelijkheid kunnen je nagels je een glimp geven van je algehele gezondheid. Als er iets in je lichaam aan de hand is, kunnen je nagels beginnen te veranderen en soms ribbels ontwikkelen. Afhankelijk van hoe de ribbels in vingernagels eruit zien, wil je misschien een bezoek aan de dokter plannen.

Wat betekenen verticale nagelribbels?

Lijnen die van de onderkant van de nagel naar de punt lopen, zijn de meest voorkomende vorm van ribbels in vingernagels en treffen ongeveer 20 procent van de volwassenen. In de overgrote meerderheid van de gevallen is het slechts een teken van veroudering, zegt Ivy Lee, MD, een gecertificeerde dermatoloog in Pasadena, Californië. Vingernagels zijn meestal gemaakt van keratine, een eiwit dat ook in het haar en de buitenste huidlaag wordt aangetroffen. Net zoals de huid droger wordt en het haar ruwer aanvoelt, veranderen ook de nagels met de leeftijd, omdat het lichaam moeilijker vocht vasthoudt.

Andere nagelveranderingen

Maar als je andere veranderingen in de nagels ziet, zoals splijten of een kleurverandering, wil je misschien een arts raadplegen, zegt dr. Lee. In zeldzame gevallen kunnen ribbels in vingernagels een teken zijn van bloedarmoede, reumatoïde artritis of cardiovasculaire problemen, volgens onderzoek in de Indiase dermatologie online tijdschrift. Een enkele richel in het midden van de nagel kan bijvoorbeeld een teken zijn van een tekort aan voedingsstoffen, zoals eiwit of foliumzuur. Houd deze andere 11 gezondheidsgeheimen in de gaten die je handen je proberen te vertellen.

Wat betekenen horizontale nagelribbels?

Ribbels in vingernagels die heen en weer lopen, komen minder vaak voor en kunnen u meer pauze geven. Ook bekend als de lijnen van Beau, kunnen ze een teken zijn van ziekte of gewoon een overblijfsel zijn van een oude verwonding, zegt Dr. Lee. “Ze ontstaan ​​omdat er een tijdelijke stop is in de nagelgroei in de proximale nagelmatrix, waar de vingernagel wordt gemaakt”, zegt ze. “Ze zijn meestal goedaardig en zijn het gevolg van mechanisch trauma: manicures, je vinger tussen de deur steken, enz.”

Soms wijzen ze echter op een huidziekte zoals eczeem, psoriasis of chronische paronychia (een infectie van de nagelplooien waardoor de huid gezwollen en rood wordt), dus inspecteer uw huid en vingertoppen op tekenen van roodheid en uitslag. Uw dermatoloog kan mogelijk een behandelingsoptie aanbieden. Terwijl je toch bezig bent, kijk eens naar deze dingen die je nagels kunnen onthullen over je gezondheid.

Een symptoom van grotere gezondheidsproblemen

Ribbels in nagels gaan niet alleen over de huid – ze kunnen ook een teken zijn van andere systemische problemen. Een over- of onderactieve schildklier kan bijvoorbeeld de hormonen beïnvloeden die verantwoordelijk zijn voor de nagel-, huid- en haargroei, wat in sommige gevallen resulteert in geribbelde nagels. Als alle 20 vinger- en teennagels tegelijkertijd Beau’s lijnen ontwikkelen, kan het zelfs een infectie zijn zoals longontsteking, bof of syfilis, of zelfs een probleem met het hart, de lever of de nieren, volgens het onderzoek in de Indiase dermatologie online tijdschrift. Vooral als je geribbelde nagels ook dunner, gespleten, verkleurd of misvormd zijn geworden, moet je een bezoek plannen met je dermatoloog om het probleem tot op de bodem uit te zoeken, zegt dr. Lee. Lees in de tussentijd over 42 andere vreemde symptomen die op een ernstige ziekte kunnen wijzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.