Pilates: alles wat trainers willen dat je weet

Wie kan Pilates doen?

Pilates is een beetje zoals die vrouw in je sportschool met mooie trainingsuitrusting en het soort bewegingen waar professionele atleten zich voor schamen. In één woord: intimiderend.

Misschien komt dat omdat tonnen ultra-fit (en ultra-rijke) beroemdheden zweren bij de praktijk. Of misschien heeft het te maken met het feit dat Pilates-studio’s vroeger alleen in dure steden bestonden, met lessen die een arm en een been kosten. Waarschijnlijk spelen de gekke machines een rol.

Waarheidstijd: het exclusieve gevoel van Pilates is verleden tijd.

Tegenwoordig duikt de praktijk overal op: in kleine steden, in grote sportscholen, zelfs op je favoriete fitness-app voor thuis. En hoewel de Pilates-machines veel minder ingewikkeld zijn dan ze eruitzien, hoef je Pilates alleen maar te doen als een vloer.

Het wordt hoog tijd dat we allemaal toegeven dat deze manier van trainen geweldig is voor zowel ervaren sporters als beginners.

Een benadering van het hele lichaam

“Wat ik zo leuk vind aan Pilates, is dat het een holistische fysieke fitnessmethode is”, zegt Tabatha Koylass, eigenaar en masterleraar bij TabPilates in Chicago. “Het is extreem holistisch in termen van zijn vermogen om alles aan te pakken: kracht, flexibiliteit, stabiliteit, mobiliteit, adem en de verbinding tussen lichaam en geest.”

Pilates is niet alleen geweldig voor het verbeteren van de conditie, maar ook voor het cultiveren van lichaamsbewustzijn, waardoor je allerlei soorten activiteiten veilig kunt doen.

Het is ook schaalbaar voor elk fitnessniveau. “We kunnen progressie of aanpassingen geven, afhankelijk van het niveau van de persoon”, zegt Davina Wong, master instructor bij Club Pilates in Los Angeles.

Leer meer over wat Pilates is, hoe het werkt en wat je moet weten voordat je je eerste les volgt.

De geschiedenis van Pilates

Pilates is in de jaren twintig ontwikkeld door Joseph Pilates. Volgens de Pilates Method Alliance reisde de in Duitsland geboren Pilates in een circusgroep in Engeland toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Hij werd voor de rest van de oorlog geïnterneerd.

Gedurende deze tijd ontwikkelde hij zijn oefenmethode en deed hij ervaring op met het lesgeven van oefeningen aan anderen in het kamp. Op een gegeven moment ontwikkelde hij een apparaat om fysieke disfunctie en letsel aan te pakken.

In 1926 emigreerde Pilates naar de Verenigde Staten. Hier ontwikkelde hij zijn apparaat, dat later bekend zou worden als de hervormer, verder. Hij ontwierp zijn trainingsregime, genaamd Contrology, om daarop te worden uitgevoerd.

In de jaren dertig ontwikkelde Pilates een reputatie voor het repareren van blessures bij dansers en ontwikkelde het oefenprogramma’s op de mat.

Contrology, dat we nu Pilates noemen, is gemaakt om de fysieke gezondheid van mensen te transformeren. Het doel: mensen naar een hoger niveau van gezondheid, bewustzijn en algemeen welzijn brengen.

Pilates geloofde sterk in de vereniging van lichaam en geest tijdens het sporten. Het is tot op de dag van vandaag een belangrijke huurder van de praktijk.

Fysieke voordelen van Pilates

Pilates biedt grote voordelen voor het lichaam, waaronder het verbeteren van kracht, flexibiliteit, stabiliteit, mobiliteit en de verbinding tussen lichaam en geest.

Pilates-bewegingen richten zich op functionele bewegingen en kernkracht. Vorm is van het grootste belang, en regelmatig oefenen kan je houding verbeteren en je vermogen om andere activiteiten uit te voeren met de beste vorm en de juiste coördinatie.

Niet alleen dat, maar Pilates is een geweldige manier om gewicht te verliezen en verveling tijdens de training te verslaan. Daarom is het een van de beste trainingen voor mensen die een hekel hebben aan lichaamsbeweging.

Geestelijke voordelen van Pilates

Het kan fysieke activiteit zijn, maar Pilates heeft ook mentale voordelen.

De praktijk richt zich op het combineren van adem met beweging, en deze langzame, opzettelijke ademhaling kan spanning en stress helpen verminderen, zegt Wong.

Daarom melden mensen vaak dat ze zich niet alleen fysiek en mentaal beter voelen als ze Pilates doen, maar ook beter slapen, zegt ze.

Het is ook een oefening in concentratie en opmerkzaamheid – in het moment zijn.

“Je bent niet alleen gedachteloos aan het liggen en bewegen”, zegt Wong, “maar je concentreert je echt op alles wat je doet.”

Dit zal in het begin waarschijnlijk niet vanzelfsprekend voor je zijn, maar naarmate je Pilates meer en meer beoefent, kun je je concentreren op die concentratie en meer gefocust raken.

Klassieke Pilates-oefeningen

Pilates-lessen kunnen klassiek zijn, wat betekent dat ze alleen de oefeningen gebruiken die zijn ontwikkeld door Joseph Pilates, of ze kunnen meer een Pilates-hybride zijn, die de principes van Pilates en andere modaliteiten, zoals barre, combineert.

Je krijgt van beide de voordelen van Pilates, maar als je Pilates in zijn puurste vorm wilt gebruiken, zoek dan een leraar die is opgeleid in de klassieke Pilates-methodologie.

Enkele basisbewegingen van Pilates die je in de meeste beginnerslessen aantreft, zijn:

  • het oprollen

  • Beencirkels

  • Stretch op één been

  • teaser

  • wervelkolom twist

  • Kurketrekker

Je hebt deze waarschijnlijk tijdens trainingen gezien, maar wist misschien niet dat het Pilates-bewegingen waren.

Hoewel je misschien enkele van de 34 oefeningen die Joseph Pilates in zijn training tegenkwam, tegenkomt, zullen veel ervan niet in een beginnersklasse worden onderwezen.

Gorkem Yorulmaz/Getty Images

Is Pilates iets voor jou?

“Pilates is niet alleen uitstekend geschikt voor beginners, maar zelfs voor mensen die niet echt weten hoe ze moeten bewegen”, zegt Koylass.

Dat komt omdat het lichaamsbewustzijn en de juiste vorm leert – dingen die we allemaal zouden moeten leren als we willen uitblinken in een sport of zelfs gewoon door het leven willen gaan zonder onszelf pijn te doen.

“Mensen kunnen Pilates gebruiken en overdragen op alle andere dingen die ze doen, van zitten tot lopen tot andere sport- en fitnessactiviteiten die het ook helpt te ondersteunen en te verbeteren”, zegt Koylass.

Zelfs als je een paar Pilates-lessen volgt en uiteindelijk besluit dat het niet jouw ding is, zegt Koylass dat je zoveel over je lichaam hebt geleerd dat je nog niet eerder wist.

Mensen van alle leeftijden kunnen ook profiteren van Pilates. Koylass werkt met haar oudere cliënten om de spiermassa te behouden en de kracht en stabiliteit te behouden die nodig is om dingen te doen zoals lopen of opstaan ​​zonder hulp. Het kan een geweldig hulpmiddel zijn om mensen later in hun leven zelfstandig in beweging te houden.

Slechts één opmerking: zoals bij elk trainingsprogramma, als u gezondheidsproblemen of reeds bestaande aandoeningen of verwondingen heeft, moet u ervoor zorgen dat u met uw arts bent behandeld voordat u Pilates probeert.

Zwangere vrouwen moeten ook met hun arts praten voordat ze een Pilates-praktijk beginnen. Het kan zijn dat u de training onder voorbehoud mag doen, zodat u bewegingen vermijdt die u of de baby kunnen schaden.

Wat u moet weten voor uw eerste Pilates-les

Je zou meteen aan een Pilates-training kunnen beginnen, maar het is goed om te weten waar je aan begint voordat je begint – plus wat advies om meer uit de oefening te halen.

Instructeurs zeggen dat je de volgende zeven feiten moet weten voordat je je eerste les volgt.

Geef de les je onverdeelde aandacht

Als je net begint, is het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan de aanwijzingen en instructies van je leraar, zegt Wong.

Als je virtueel les volgt en je zit op je telefoon of schreeuwt tegen je kinderen tijdens de training, “misschien mis je een signaal, doe je iets verkeerd en raak je mogelijk gewond”, zegt ze.

Bovendien betekent de aard van Pilates – de bewegingen vereisen concentratie en volledige focus op de positionering en uitlijning van het lichaam – dat aandacht een must is als je de voordelen wilt plukken.

Het is een full-body workout

“Bij elke Pilates-training kun je een volledige lichaamstraining verwachten die weinig impact heeft”, zegt Wong. “Je zult zweten, en het zal veel concentratie, controle en focus op de ademhaling en uitlijning vergen.”

Je krijgt niet die buiten adem cardio-high die je zou krijgen van een indoor cycling-les of HIIT-workout. Maar het zal op een andere manier uitdagend zijn, en je spieren zullen het de komende dagen zeker voelen.

“Zelfs in de laagste klas, als je bewegingen doet die er eenvoudig uitzien, zul je je realiseren dat ze eigenlijk heel moeilijk zijn”, zegt Wong. Als je het gevoel hebt dat je jezelf pijn doet of als er iets niet klopt, laat het dan zeker aan je instructeur weten.

Langzame en opzettelijke beweging is de sleutel

Pilates is bedoeld om langzaam te doen.

“Je wilt je echt concentreren op het beheersen van je bewegingen, niet alleen met je armen of benen rondzwaaien”, zegt Wong.

Denk actief na over elke beweging terwijl u deze doet, waarbij u zich concentreert op hoe uw lichaam is gepositioneerd, hoe het aanvoelt en welke spieren u de hele tijd aanspant.

Ademen is belangrijk

Net als bij yoga is het combineren van je ademhaling met je bewegingen een essentieel onderdeel van Pilates.

Diepe, opzettelijke ademhaling helpt je om meer opmerkzaam te zijn en je te concentreren op je bewegingen en hoe je lichaam aanvoelt. Het helpt spanning te verlichten (sommige waarvan je misschien niet eens beseft dat je ze vasthoudt), zegt Wong.

Diep ademhalen vanuit het middenrif is ook de beste manier om de kern goed te activeren, wat je tijdens een Pilates-sessie veel zult doen.

U kunt een mat of reformer gebruiken – of beide

“Mat Pilates” is precies hoe het klinkt: Pilates gedaan op een oefenmat. Deze lessen zullen enkele klassieke bewegingen bevatten, en een hybride les kan enkele yoga-achtige rekoefeningen bevatten en misschien andere lichaamsgewicht- en cardio-bewegingen.

Het apparaat dat Joseph Pilates creëerde, de hervormer, maakt nog steeds een groot deel uit van veel Pilates-lessen. Je hebt het waarschijnlijk gezien in Pilates-studio’s. Het is de machine die er, toegegeven, uitziet als een kruising tussen een bedframe en een martelwerktuig.

De reformer heeft een bewegende wagen (het deel waarop je zit of ligt) die aan veren is bevestigd. De veren creëren weerstand, waardoor het verplaatsen van de wagen makkelijker of moeilijker wordt. Zie je wel? Geen marteling bij betrokken.

“Hogere weerstand kan meer of minder uitdagend zijn, afhankelijk van de beweging”, zegt Wong.

Pilates-instructeurs raden aan om de basisprincipes van Pilates op de mat te leren voordat je een les op een reformer volgt, zodat je al vertrouwd bent met de oefeningen en weet hoe het voelt om ze goed uit te voeren.

Maar laat je niet misleiden: mat Pilates is nog steeds net zo uitdagend, zo niet meer, zegt Koylass.

Er zijn andere soorten Pilates-apparatuur, zoals een Cadillac (een versie van een reformer), een stoel en kleinere rekwisieten zoals ballen en ringen. De laatste twee kunnen in een beginnersles verschijnen, maar je hoeft pas over de meeste Pilates-apparatuur na te denken als je naar meer geavanceerde niveaus bent gevorderd.

Strakke kleding is het beste

Nauwsluitende kleding is het beste voor Pilates, gewoon zodat ze niet in de weg zitten als je beweegt. Yogabroeken, yoga-unitards en nauwsluitende tops zijn allemaal goede opties.

Als je een reformer gebruikt, kan losse kleding een veiligheidsprobleem worden als het vast komt te zitten in de machine, zegt Wong.

Sommige kleding, zoals een hardloopshort of een wijd T-shirt, kan je ook halverwege de training blootstellen. Dat kan je misschien niet schelen als je alleen in je woonkamer oefent, maar je wilt waarschijnlijk voorkomen dat je de klas flitst als je naar een studio gaat.

In de studio raden instructeurs aan om sokken te dragen met handvatten aan de onderkant, zodat je niet uitglijdt op de vloer (of op blote voeten moet lopen in gemeenschappelijke ruimtes).

Je studio kan daar sokken verkopen, of je kunt een paar bestellen van een merk als Toesox. Als je liever op blote voeten loopt, is dat ook prima, zeker als je thuis bent.

Hoe Pilates te proberen

Het persoonlijk leren van Pilates met een gekwalificeerde instructeur is de beste manier om een ​​sterke basis voor de oefening te krijgen en ervoor te zorgen dat je de bewegingen op de juiste manier uitvoert, zonder risico op blessures.

Dat is echter niet voor iedereen toegankelijk. Gelukkig zijn er veel fitness-apps met Pilates-workouts. Alo Moves, FitOn, Peloton en Glo zijn allemaal geweldige fitness-apps voor thuis die je kunt proberen.

Als je thuis met Pilates begint, let dan goed op de instructeur, volg de aanwijzingen en als iets pijn doet of niet goed voelt, luister dan naar je lichaam en stop.

Het doel is immers om sterker, gezonder te worden en je van binnen en van buiten goed te voelen.

Pilates-gerelateerde producten

Leave a Reply

Your email address will not be published.