Pijn op de borst bij hardlopen: wat het kan betekenen?

Pijn op de borst bij hardlopen: wat het kan betekenen?

Je hart op de vlucht

Of je nu aan een nieuwe hardlooptraining begint of al jaren op de stoep loopt, je bent waarschijnlijk geneigd te denken dat scherpe pijn op de borst het ergste betekent: een hartaanval. Maar dat is niet noodzakelijk het geval.

“Wanneer een patiënt een plotselinge, scherpe pijn in de borst beschrijft, is het zeer onwaarschijnlijk dat de symptomen angina, myocardischemie of een hartaanval zijn. Angina, ischemie en hartaanvallen voelen meestal aan als druk op de borst ‘als een olifant die op mijn borst zit’ of een beklemd gevoel op de borst ‘, zegt cardioloog Tamara B. Horwich, MD, universitair hoofddocent geneeskunde/cardiologie aan de David Geffen School of Medicine bij UCLA.

Dat wil niet zeggen dat je je geen zorgen hoeft te maken over pijn op de borst tijdens het hardlopen. Dit is wat cardiologen willen dat je weet over pijn op de borst voordat je gaat hardlopen. (En bekijk andere oorzaken van aan inspanning gerelateerde pijn op de borst naast een hartaanval.)

Hartaanvallen en hardlopen

Goed nieuws voor hardlopers – volgens onderzoek van de American Heart Association gepubliceerd in 2018 in het tijdschrift Circulatie, is een plotselinge hartstilstand onder hardlopers niet gebruikelijk. Ongeveer 0,54 per 100.000 deelnemers aan halve marathons en marathons kregen te maken met een plotselinge hartstilstand, een elektrische storing van het hart waardoor het stopt met kloppen. Hoewel dat een klein aantal is, stierf 71 procent aan een hartstilstand, voornamelijk mannen, tijdens het lopen van een marathon versus een halve marathon. Houd er rekening mee dat hartaanvallen hartstilstand kunnen veroorzaken, hoewel niet alle hartstilstanden worden veroorzaakt door hartaanvallen. (Hier zijn de andere verschillen tussen hartstilstand versus hartaanval.)

Toch betekent dat niet dat je pijn op de borst moet negeren als je aan het hardlopen bent. “Niet alle pijn op de borst is hartpijn op de borst, maar de hardloper moet naar het lichaam luisteren, en als iets niet goed voelt, moeten ze worden geëvalueerd”, zegt sportcardioloog Eugene Chung, MD, directeur sportcardiologie bij de Michigan Medicine Frankel Cardiovascular Center en voorzitter van de sectie over sport- en bewegingscardiologie van het American College of Cardiology.

Let op de tekenen van een hartaanval:

  • Pijn op de borst in het midden van uw borstkas die komt en gaat of langer dan een paar minuten aanhoudt
  • Pijn op de borst die zwaar of strak aanvoelt
  • Pijn of ongemak in een of beide armen, de rug, nek, kaak of maag
  • Kortademigheid
  • Misselijkheid, licht gevoel in het hoofd, vermoeidheid
  • Koud zweet
  • Sommige vrouwen voelen mogelijk geen pijn op de borst en hebben iets meer kans op kortademigheid, misselijkheid/braken, kaakpijn of rugpijn als symptomen van een hartaanval.

volwassen hardloper die pijn ervaart tijdens het joggen in de natuur

Drazen Zigic/Getty Images

Mogelijke oorzaken van hartgerelateerde pijn op de borst tijdens hardlopen

Angina

“Pijn op de borst bij inspanning kan een teken zijn van angina – pijn door een mismatch tussen vraag en aanbod van het hart zelf als gevolg van een blokkade of blokkades”, zegt Dr. Chung. Deze blokkades in de kransslagaders beperken de bloedtoevoer naar het hart. De kenmerkende tekenen van angina waar u zich bewust van moet zijn, zijn het versnellen van pijn op de borst en/of kortademigheid bij inspanning, pijn die uitstraalt naar de kaak, rug of linkerarm, misselijkheid en braken, zegt Dr. Chung.

“Als deze symptomen niet snel verdwijnen met rust, zou ik meteen medische hulp inroepen”, zegt Dr. Chung. Flauwvallen tijdens het sporten is ook iets dat niet lichtvaardig moet worden opgevat. Als het een geïsoleerde gebeurtenis is, hoeft u misschien niet meteen de dokter te bellen. Maar als er nog resterende symptomen zijn, zoals meerdere flauwvallen, is medische hulp geboden, zegt Dr. Chung. (Hier zijn de meest voorkomende loopfouten.)

Supraventriculaire tachycardie

Praat over iets dat je in de war brengt. Probeer tijdens het hardlopen ‘supraventriculaire tachycardie’ te zeggen, of kortweg SVT. “Een nieuwe aritmie (wat betekent dat je het nog niet eerder hebt ervaren), zoals SVT, een snelle aritmie vanuit de bovenste kamers van het hart, kan ongemak op de borst, kortademigheid en of hartkloppingen veroorzaken”, zegt Dr. Chung.

Hoewel SVT soms geen symptomen heeft. Normaal klopt het hart 60 tot 80 keer per minuut. In SVT is het meestal meer dan 100 slagen per minuut. SVT is meestal geen reden tot bezorgdheid, maar u moet altijd uw arts bellen of medische hulp inroepen als u een hartkloppingen heeft.

Als u frequente aanvallen van SVT ervaart, kan uw arts u leren hoe u de Valsalva-manoeuvre moet uitvoeren om uw hartslag te vertragen. Bij deze methode “beer je”, wat betekent dat je probeert uit te ademen met je buikspieren zonder lucht uit je neus of mond te laten komen. Als dat niet werkt, kan uw arts medicijnen voorschrijven om de hartslag te vertragen.

Hypertrofische cardiomyopathie

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) treedt op wanneer de hartspier na verloop van tijd dikker wordt, waardoor het voor het hart moeilijker wordt om bloed te pompen. Gewoonlijk vindt de verdikking plaats in de linker hartkamer – de kamer die verantwoordelijk is voor het pompen van zuurstofrijk bloed naar het lichaam. Dit veroorzaakt problemen omdat het hart niet de normale hoeveelheid bloed kan pompen die nodig is, of de bloedstroom uit het hart blokkeert.

Sommige mensen zullen geen symptomen hebben. Anderen kunnen pijn op de borst hebben die optreedt bij inspanning, hartkloppingen en kortademigheid. Slechts zelden krijgen mensen met HCM een hartaanval. Toch moet u regelmatig contact opnemen met uw arts om uw risico’s te bespreken en preventieve behandelingen te bespreken, zoals bètablokkers en kanaalblokkers om de hartspier te ontspannen.

Veelvoorkomende oorzaken van pijn op de borst bij hardlopen die geen verband houden met het hart

uitdroging

Uitdroging kan het vermogen van het hart om bloed efficiënt te pompen belemmeren – en dat kan een verhoogde hartslag, snelle ademhaling, onregelmatige hartslag of hartkloppingen en pijn of ongemak op de borst veroorzaken. Volgens het Institute of Medicine moeten mannen proberen om ten minste 100 ounce totale vloeistof per dag (ongeveer 13 kopjes) en vrouwen ten minste 75 ounce (ongeveer 9 kopjes) per dag te krijgen. Dat omvat alles wat je eet of drinkt dat water bevat.

Voorkom uitdroging door gedurende de dag en voor, tijdens en na het hardlopen water te drinken en waterrijk voedsel te eten. (Hier is hoeveel water je nodig hebt om gehydrateerd te blijven.)

Stemband disfunctie

Stembanden spelen een sleutelrol in het dagelijks leven. Ze openen zich wanneer we ademen en sluiten wanneer we spreken, slikken of zware voorwerpen optillen. De disfunctie komt in het spel wanneer we de stembanden nodig hebben om open te blijven om te ademen, maar ze blijven gesloten.

De defecte beweging veroorzaakt een vernauwing van de stembox en minder ruimte voor lucht om door de stembanden te stromen, wat resulteert in een zeer gevoelige of reactieve luchtweg. Het voelt alsof je niet genoeg lucht uit je longen krijgt. Dr. Chung zegt dat dit een boosdoener kan zijn voor ongemak op de borst terwijl je aan het hardlopen bent, omdat een van de oorzaken van stembanddisfunctie oefening is. Een niet-medische benadering komt het meest voor bij respiratoire omscholingstherapie.

Door inspanning geïnduceerd astma

Door inspanning geïnduceerd astma kan mensen overkomen die geen astma hebben. Als u begint te hoesten, piepende ademhaling, kortademigheid en een beklemd gevoel op uw borst of pijn op de borst of ongemak kort nadat u bent begonnen met hardlopen, kan dit wijzen op inspanningsastma. Volgens de American Academy of Allergy, Astma and Immunology zijn mensen met deze aandoening zeer gevoelig voor zowel lage temperaturen als droge lucht.

Je hoeft niet per se van hardlopen af ​​te zien als het buiten koud en droog is. Zorg ervoor dat je na een run opwarmt, langzaam opwarmt en afkoelt. Probeer een masker of sjaal over je mond te dragen om warmere en vochtige lucht in te ademen, zowel binnen als buiten. Als de problemen aanhouden, neem dan contact op met uw arts. Mogelijk moet u regelmatig voorgeschreven medicijnen innemen of een inhalator gebruiken vlak voor het sporten.

Maagzuur

Dr. Chung zegt dat maagzuurpatiënten pijn op de borst door brandend maagzuur meestal beschrijven als een scherpe centrale pijn. Het is dus geen wonder dat pijn op de borst zo intens is als dat mensen op hun weg zouden houden. Maar brandend maagzuur komt ook met een bittere, zure smaak in de mond, en u kunt later dezelfde soort pijn voelen als u gaat liggen. Als je rent, kan al die beweging van bewegende benen en armen buikdruk veroorzaken, wat ertoe kan leiden dat wat maagzuur naar buiten sluipt en naar de slokdarm gaat, wat pijn op de borst veroorzaakt.

Om brandend maagzuur te voorkomen, mag u geen veters aantrekken en rennen na een maaltijd. Een kleine snack voor het hardlopen heeft minder kans op brandend maagzuur. Vermijd boosdoeners van brandend maagzuur, zoals pittig en zuur voedsel, koolzuurhoudende dranken en koffie als u merkt dat u tijdens het hardlopen brandend maagzuur krijgt.

Post longontsteking

Pijn op de borst kan verband houden met een recente longontsteking, zegt Dr. Chung. Je zou kunnen kriebelen om weer te gaan hardlopen omdat je je beter voelt, maar een aanhoudende longontsteking door longontsteking kan wat pijn op de borst of ongemak veroorzaken, vooral wanneer je dieper moet ademen.

En soms kan longontsteking problemen veroorzaken in het pleurale gebied – een voering die zich om de longen wikkelt en de binnenkant van de borstholte bekleedt. Dit veroorzaakt pijn op de borst met hoesten of diep ademhalen. Zorg ervoor dat u uw arts op de hoogte brengt en de OK krijgt voordat u na een longontsteking terugkeert naar lichamelijke activiteit. (Hier zijn de infecties die het risico op een hartaanval verhogen, waaronder longontsteking.)

Musculoskeletale pijn

Scherpe pijn op de borst die plotseling optreedt en snel verdwijnt, is waarschijnlijker als gevolg van spier-, gewrichts- of skeletpijn zoals costochondritis, zegt Dr. Horwich. Costochondritis, een aandoening die pijn rond het borstbeen en de ribbenkast veroorzaakt, kan scherpe pijn op de borst veroorzaken en verergeren wanneer u druk uitoefent op het gebied of abrupt beweegt, zoals tijdens het hardlopen, zegt Dr. Chung.

De ontsteking van het borstbeen maakt het ook pijnlijk om diep adem te halen. Omdat de pijn kan uitstralen naar de armen en schouders, lijkt het sterk op een hartaanval. Hoewel costochondritis geen hartgerelateerd gezondheidsprobleem is, moet u altijd medische hulp inroepen voor onverklaarbare pijn op de borst – en uw arts kan de beste pijnstiller of vrij verkrijgbare ontstekingsremmende medicijnen aanbevelen om de pijn te behandelen. (Hier zijn de bewezen manieren om ontstekingen te bestrijden.)

Covid-19

Lopers die hersteld zijn van Covid-19 (of degenen die voor het eerst willen gaan hardlopen) mogen niet het starthek uitschieten zonder eerst met hun arts te overleggen. “In de context van herstelde infectie van Covid-19, moeten we ons ook zorgen maken over de aanhoudende effecten van het coronavirus in de longen en het hart”, zegt Dr. Chung. “Ik zou 10 dagen wachten na de diagnose of het verdwijnen van de symptomen en dan geleidelijk de activiteit opvoeren gedurende de volgende zeven dagen.”

Zorg ervoor dat u contact opneemt met uw arts als u een nieuwe hardloper bent en laat hen uw trainingsplannen weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.