Pegan Diet: Hvad du behøver at vide om Diet Mashup

Pegan Diet: Hvad du behøver at vide om Diet Mashup

Denne kombination af vegansk kost og Paleo diæt kunne være svaret på dine slankekure. Her er hvad du behøver at vide

Du har sikkert hørt om den veganske kost, og sandsynligvis også Paleo-diæten. Men odds er, at du ikke er stødt på pegan-diæten – en blanding af begge disse trendy diæter. Mark Hyman, MD, direktør for Cleveland Clinic Center for Functional Medicine og forfatter til Mad: Hvad pokker skal jeg spise, var for flere år siden involveret i en kostdebat med to medlæger. Den ene var veganer, den anden en Paleo-diæter. Da det var Dr. Hymans tur til at melde ind, indrømmede han, at han kombinerer dele af begge diæter og skaber en, der virker for ham. “Jeg jokede med, at det måtte hedde pegan-diæten, og navnet holdt fast,” siger Dr. Hyman.

Ifølge Dr. Hyman er den peganiske diæt lavglykæmisk med fokus på at spise planteføde, sunde fedtstoffer og protein af høj kvalitet. Pegan-diæten lægger specifikt vægt på sunde fedtstoffer, planter, nødder, frø og foreslår at undgå mælkeprodukter, gluten, bønner og sukker. “Hold dig væk fra de fleste vegetabilske olier såsom raps-, solsikke-, majs- og især sojaolie, som nu udgør omkring 10 procent af vores kalorier,” siger Dr. Hyman. “Fokuser i stedet på omega-3 fedtstoffer, nødder, kokos, avocado og ja, endda mættet fedt fra græsfodrede eller bæredygtigt opdrættede dyr.”

Dr. Hyman mener, at enhver kunne være en god kandidat til den peganiske diæt. Selvom han bemærker, at det ikke er en “hurtig løsning”, men en bæredygtig kost, der giver plads til nydelsesmad. “Pegan-diæten handler ikke om perfektionisme,” siger han. ”Det handler om at spise på en måde, der tjener din krop, og også give dig selv lov til at nyde dessert i ny og næ [then] eller et glas vin.” Han foreslår også, at du taler med din læge, før du prøver pegan-diæten, specielt hvis denne form for sund kost er drastisk anderledes end din daglige kost. Her er ting, der sker med din krop, når du bliver veganer.

Når det er sagt, er det ikke alle, der er lige så store tilhængere af pegan-diæten. Alyssa Ardolino, RD, Nutrition Communications Coordinator ved International Food Information Council Foundation, vil ikke anbefale at prøve det. “Det lægger vægt på frugt, grøntsager, sunde fedtstoffer og magre proteiner, hvilket ikke er en dårlig ting,” siger hun. “Men det forbyder vilkårligt mejeri og gluten og begrænser bælgfrugter, alt imens den fokuserer på ‘ren spisning’, som er et begreb, der ikke rigtig har en legitim definition.” Pegan-diæten er ikke alt for forskellig fra en low-carb- eller Paleo-diæt, men i kernen handler pegan-diæten “stadig om begrænsning, hvilket kan være meget isolerende og øge din risiko for at spise patologi,” siger hun. peger på en opskrivning i North American Journal of Psychology.

Som et alternativ foreslår Ardolino at fokusere på lejerne af denne diæt – at spise mere frugt, grøntsager, magert kød og sundt fedt – i stedet for begrænsningerne og reglerne. “Det er fuldstændig muligt at spise alle forskellige slags mad og stadig bevare dit helbred,” siger Ardolino. “Vi er nødt til at stoppe med at fastholde ideen om, at folk kun vil være sundere og forbedre deres velvære, hvis de overholder superstrenge diæter. Det er bare ikke sandt.”

En anden god pointe, Ardolino gør, er, at det ikke er realistisk for de fleste mennesker at holde sig til en diæt, der fremmer kun at spise økologiske produkter, græsfodret kød og ingen forarbejdede fødevarer. “Vi er alle på forskellige punkter i vores rejse mod bedre [our] sundhed, og vi bør sigte efter at lave forbedringer af vores spisemønstre, der er i forhold til, hvor vi er,” siger Ardolino. Dernæst må du ikke gå glip af disse tips, der hjælper dig med at spise sundere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.