OMAD-dieet: wat het is en echt met je lichaam doet

OMAD-dieet: wat het is en echt met je lichaam doet

wekker vork en mes

vandame/Shutterstock

Dieettrends komen en gaan, maar een die lijkt te blijven, is intermitterend vasten. Een nieuwe, grotere, slechtere en extremere benadering van vasten is het OMAD-dieet, oftewel één maaltijd per dag. Het OMAD-dieet is precies hoe het klinkt: mensen eten maar één maaltijd per dag. Het protocol is dat je elke dag in hetzelfde venster van vier uur moet eten op een standaard bord. Het voedsel kan maximaal vijf centimeter hoog worden, maar geen enkel voedsel is verboden terrein.

Deze extreme vorm van vasten is gewoon een andere manier om calorieën te beperken, volgens Alyssa Pike, RD, de Nutrition Communications Coordinator voor de International Food Information Council Foundation. “Van het OMAD-dieet wordt getheoretiseerd dat het werkt voor gewichtsverlies, want als je maar één keer per dag kunt eten, wordt aangenomen dat je niet zoveel kunt eten als wanneer je meerdere keren per dag eet.” Zo zal gezond zijn er anno 2020 uitzien en aanvoelen.

Het concept is eenvoudig genoeg: het eten van minder maaltijden kan een calorietekort veroorzaken, wat resulteert in gewichtsverlies. Zowel Malina Malkani, MS, RDN, CDN, mediawoordvoerder van de Academie voor Voeding en Diëtetiek en Pike zijn het er echter over eens dat het OMAD-dieet negatieve gevolgen kan hebben voor je lichaam. Een in het oog springend probleem is dat het beperken van je voedsel betekent dat je de variëteit en hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je eet, beperkt, zegt Malkani. Voedingstekorten kunnen leiden tot een mengelmoes van gezondheidsproblemen zoals spijsverteringsproblemen, huidaandoeningen en zelfs dementie, onder andere, meldt Healthline. Net als bij elk ander caloriebeperkend dieet, betekent minder eten ook dat je lichaam minder energie heeft, wat resulteert in een langzaam, traag gevoel.

De gevolgen op langere termijn van het OMAD-dieet zijn moeilijker te zeggen, omdat er weinig tot geen onderzoek naar is gedaan, voegt Pike eraan toe. Een waarschijnlijk resultaat is dat het lichaam het gebrek aan consistent voedsel compenseert door uw metabolisme te vertragen, en u zult meer dan waarschijnlijk het gewicht dat u bent kwijtgeraakt, terugkrijgen. “Natuurlijk kan dit dieet leiden tot gewichtsverlies op korte termijn, maar wat gebeurt er als je weer normaal begint te eten, “zegt Pike. “Een dieet dat pleit voor extreme beperking of controle van iemands eetgewoonten is niet duurzaam op lange termijn of gunstig voor je geestelijke gezondheid.” Dit is hoe het is om intermitterend vasten te proberen.

Het aspect van de geestelijke gezondheid is een belangrijke reden waarom Malkani en Pike niet pleiten voor een dergelijk restrictief rage-dieet. Deze harde regels maken het waarschijnlijker dat mensen een ongezonde focus op en een relatie met voedsel ontwikkelen, zegt Malkani, de maker van de Wholitarische levensstijl. Fans van het OMAD-dieet beweren dat één keer per dag eten leidt tot het tegenovergestelde: verbeterde focus en “dieetvrijheid”, zegt Pike. Omdat geen enkel voedsel verboden is, denken mensen dat ze meer tevreden zullen zijn met hun dieet, zelfs als ze maar één keer per dag eten. Maar Pike vindt het moeilijk te geloven dat iemand die maar één keer per dag eet, het grootste deel van de dag niet bezig zal zijn met of aan eten denkt. Dit kan leiden tot het maken van slechte voedselkeuzes wanneer het eindelijk tijd is om te eten. Onderzoek toont aan dat vasten het risico op eetbuien verhoogt, wat verband houdt met een hele reeks psychische en lichamelijke gezondheidsproblemen.

Intermitterend vasten is echter een ander verhaal. Nog steeds opkomend onderzoek toont aan dat intermitterend vasten kan leiden tot gewichtsverlies, betere regulering van de bloedsuikerspiegel en sommige chronische ziektepreventie, zegt Malkani. In tegenstelling tot het OMAD-dieet, vereist het typische intermitterende vastendieet 16 uur vasten en 8 uur eten, waardoor het minder extreem is. “Het biedt een verstandiger en evenwichtiger aanpak, wat betekent dat er minder kans is op mogelijke negatieve effecten”, zegt Malkani. Met uitzondering van mensen die om religieuze redenen vasten, pleit Pike niet voor vastende diëten, omdat ze vaak het voedsel van mensen versterken en hun relatie met voedsel effectief beschadigen, zegt Pike. Dit is het plan voor gezonde voeding dat voedingsdeskundigen gebruiken om af te vallen.

Hoewel het OMAD-dieet op korte termijn zou kunnen werken voor gewichtsverlies, zal het meer dan waarschijnlijk leiden tot een preoccupatie met voedsel, slechte voeding en uiteindelijk het terugwinnen van het verloren gewicht. Het is voordeliger om een ​​gezonde, duurzame eetbenadering te vinden die u leuk vindt. Bekijk vervolgens de 59 ongebreidelde gezondheidsmythen die moeten sterven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.