Olijfoliespray: 10 kooksprays en flessen om te proberen

Wil je een kookspray voor olijfolie kopen, maar weet je niet wat je moet kopen? Hier zijn de olijfoliesprays en herbruikbare sprayflessen die experts aanbevelen.

Is olijfoliespray het proberen waard?

Koken met olie kan wat gezond vet, calorieën en een heerlijke smaak aan uw maaltijd toevoegen, maar de hoeveelheid is soms moeilijk te controleren.

Kooksprays met antiaanbaklaag zijn superhandig, maar ze zijn niet altijd geschikt als het gaat om het toevoegen van smaak.

Dat is waar olijfoliespray binnenkomt.

Met deze kooksprays verdeel je olijfolie in een stromende mist over je gerechten, zodat je van de smaak kunt genieten zonder de calorieën te overdrijven of je eten aan de pan te laten plakken.

Dit is wat u moet weten over kooksprays en sproeiers voor olijfolie.

Hoe werkt kookspray?

Met kooksprays kunt u een dunne olienevel op alles gebruiken, van gebakken goederen tot roerbakken. Deze mist kan helpen voorkomen dat voedsel aan een pan blijft kleven of kan zelfs de smaak van voedsel versterken.

Met navulbare kooksprays kunt u uw eigen olie gebruiken en deze omzetten in een gecontroleerde nevel.

Daarentegen combineren kooksprays met antiaanbaklaag vaak olie met extra additieven zoals een emulgator en antischuimmiddel om scheiding te voorkomen en een meer gelijkmatige spray mogelijk te maken.

Olijfolie kookspray vs. andere kookspray

Als het gaat om het kiezen van een olie-kookspray, zijn er verschillende, van olijfolie-kooksprays tot sprays gemaakt met avocado-olie, kokosolie en canola-olie.

“Het belangrijkste verschil tussen deze is de olie”, legt de geregistreerde diëtist Stacy Roberts-Davis van Flavorful Nutrition uit. “De smaak is anders en de olie is anders.”

Je oliekeuze hangt af van hoe je ermee wilt koken. Ben je van plan om de olie op een hogere temperatuur te gebruiken, zoals frituren, dan kies je voor een olie met een hogere rookolie, zoals avocado-olie of sesamolie.

Extra vierge olijfolie is een uitstekende keuze voor gebruik bij lage temperaturen, zoals het op smaak brengen van een salade.

(Dit is de veiligste bakolie, voor elk type maaltijd.)

De voordelen van koken met olijfoliespray versus olijfolie

Olijfolie kookspray kan een aantal belangrijke voordelen bieden bij het bereiden van maaltijden.

“De kookspray voegt minder calorieën en minder vet toe aan je afgewerkte gerecht dan olijfolie zelf”, zegt geregistreerde diëtist-voedingsdeskundige Beth Stark van BethStarkNutrition.

En de mogelijkheid om olie als een constante nevel te verspreiden, biedt ook extra waarde.

“Olijfolie kooksprays stellen je in staat om de gezondheidsvoordelen van olijfolie over een grotere spreiding te verdelen, zoals spritzing op een salade in plaats van te proberen om het met olijfolie te gooien om de helft van de olie op de bodem van de kom te vinden wanneer je klaar met het mengen van de ingrediënten”, voegt de geregistreerde diëtist Jonathan Isbill van ZigZag Nutrition toe.

(Is palmolie slecht voor je? Dit is wat je moet weten.)

De verschillen tussen aerosol en non-aerosol olijfolie spray

Het belangrijkste verschil tussen aerosol en non-aerosol olijfolie spray zit in de ingrediënten.

“Een kookspray in spuitbus kan ingrediënten zoals additieven en drijfgassen bevatten die nodig zijn om een ​​gelijkmatig gecoate, fijne olienevel te krijgen wanneer deze wordt verstoven”, legt Stark uit.

“Niet-aërosol misters hebben deze ingrediënten niet, dus de olie kan er niet zo gelijkmatig uit spuiten of sputteren of schieten in een stroom die niet ideaal kan zijn tijdens het koken.”

Voor degenen die olijfolie in zijn puurste vorm willen consumeren zonder toevoegingen, kan een niet-aërosol-vernevelaar de beste oplossing bieden.

“Het gebruik van een mister is over het algemeen kosteneffectiever en wordt ook als een milieuvriendelijkere optie beschouwd”, voegt Stark toe.

Het nadeel van olijfolieverstuivers

Het gebruik van je eigen olie in een mister kan een aantrekkelijke optie zijn om calorieën te verminderen zonder toevoegingen. Er kan echter een keerzijde zijn als het gaat om smaak.

“Minder olijfolie kan ook minder smaak betekenen”, zegt Stark, “Olijfolie geeft een veel robuustere smaak die misschien de voorkeur heeft, afhankelijk van wat er wordt gekookt.”

Kookspray zal bijvoorbeeld prima werken bij het maken van gegrilde kaas, wentelteefjes of eieren, maar olijfolie is volgens Stark beter geschikt voor het sauteren van groenten, het bakken van kipkoteletten of vis of het maken van roerbakken.

Voor degenen die hun calorie-inname bijhouden, is het belangrijk op te merken dat een olijfolie-kooksproeier mogelijk niet helemaal consistent is in de hoeveelheid olie die hij van het ene gebruik naar het andere levert.

“Er kan een klein verschil zijn in de calorieën en het vet van het gebruik van een mister als de olie niet in fijne druppeltjes spuit”, legt Stark uit.

Dit verschil is echter meestal minimaal en nog steeds aanzienlijk minder calorieën dan gegoten olie.

Wanneer olijfolie kookspray gebruiken?

Olijfolie kookverstuivers kunnen op een aantal manieren in de keuken worden gebruikt, van het coaten van pannen voor het koken tot het op smaak brengen van voedsel.

“Olijfoliesprays zijn handig bij het bakken, waar je snel een bakplaat kunt spuiten voordat je het op het voedsel legt of voedsel bedekt met een snelle beweging van de spray”, zegt Isbill.

“Het gebruik van de spray helpt overtollig voedsel of olie te voorkomen en voegt smaak- en gezondheidsvoordelen toe aan de maaltijd.”

Nogmaals, voor gebruik bij hoge temperaturen, zoals frituren of grillen, moeten oliën met een hoger rookpunt zoals canola-olie worden gebruikt.

Olijfoliesprays kunnen echter overal worden gebruikt, van salades tot bakken en zelfs als topping voor snacks zoals popcorn.

De beste olijfolie kookspray

Als u op zoek bent naar herbruikbare olijfolie-kooksprayflessen of olijfolie-kooksprays, kunnen de opties overweldigend lijken.

Dus vroegen we topdiëtisten om de beste olijfolie-kooksprays te beoordelen en te delen waarom ze van ze houden.

via amazon.com

Chrider Olijfolie Sproeier

Winkel nu

Een van de grootste klachten over navulbare olijfolieverstuivers is dat ze de olie niet altijd in een gelijkmatige nevel spuiten. De Chrider Olive Oil Sprayer wil dat probleem echter oplossen.

“Deze olijfolieverstuiver lijkt een goede keuze, omdat hij beweert een fijne en gelijkmatige spray te produceren zonder drijfgassen en minder afval oplevert”, legt Stark uit.

Als bonus wordt deze sproeier geleverd met een eigen reinigingsborstel en trechter, waardoor hij gemakkelijk bij te vullen en op te ruimen is met minder rommel.


Onze warme oliesproeier

via amazon.com

Onze warme oliespuit

Winkel nu

De glazen fles en het eenvoudige ontwerp van deze sproeier maken hem gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken. Met metingen die rechtstreeks in het ontwerp zijn verwerkt, maakt de OurWarm Oil Sprayer het gemakkelijk om bij te houden en te zien hoeveel olie u ook gebruikt.

“Deze herbruikbare sproeier is een geweldige optie om te experimenteren met een verscheidenheid aan olijfolie om te vinden wat het beste voor u werkt”, vertelt Isbill.


Eroboo Olijfolie Sproeier

via amazon.com

Eroboo Olijfolie Sproeier

Winkel nu

Een van de grootste zorgen bij het gebruik van een hervulbare oliespuit is lekkage. De Eroboo lost dit probleem op door een vergrendeling te bieden die beschermt tegen lekken, wat dit een geweldige optie maakt voor gebruik thuis of onderweg.

“Deze sproeier is ook een goede keuze omdat hij beweert de olie gelijkmatig over kookgerei of voedsel te verspreiden, zonder dat dit een vettige laag oplevert”, deelt Stark.


Misto Oliespuit

via amazon.com

Misto

Winkel nu

Misto is een van de originele hervulbare olijfolieverstuivers die om vele redenen populair blijft. De non-aerosol sprayer heeft een gemakkelijke pomp die zorgt voor een gelijkmatige olieverdeling.

Bovendien is het ontwerp ook gunstig voor het verlengen van de houdbaarheid. “De olijfolie gaat langer mee in de donkere, aluminium container”, legt Roberts-Davis uit.

En tegen een van de laagste prijspunten van alle herbruikbare olijfolieverstuivers die we hebben bekeken, kan dit merk voor alle budgetten werken.


Dwellza Keuken Olijfolie Dispenser

via amazon.com

Dwellza Keuken Olijfolie Dispenser

Winkel nu

Deze glazen sproeier van Dwzellza met een roestvrijstalen uitloop is verkrijgbaar in twee maten, waardoor het een veelzijdige optie is voor de hoeveelheid olijfolie die je normaal gesproken gebruikt.

“Ik vind het geweldig dat deze olijfolieverstuiver er elegant genoeg uitziet om op het aanrecht te blijven staan ​​tijdens een evenement of bijeenkomst, terwijl je verspilling tot een minimum beperkt”, vertelt Isbill.

Als combinatie van dispenser en mister kun je deze set gebruiken als de perfecte saladecombinatie om een ​​met olijfolie en een met azijn te vullen.


Evo Oliespuit

via amazon.com

Evo Oliespuit

Winkel nu

Dankzij het dubbele mondstuk van deze Evo-sproeier kun je hem gebruiken als een waaierspray of spuitbus zonder toevoegingen, daarom zijn zowel professionele chef-koks als thuiskoks dol op dit merk.

De roestvrijstalen, donkere fles kan helpen om de houdbaarheid van uw olie te verlengen ten opzichte van alternatieven van helder glas, terwijl het eenvoudige ontwerp het gemakkelijk maakt om vast te houden en schoon te maken.


Itrunk Olijfolie Sproeier

via sears.com

iTrunk Olijfolie Sproeier

Winkel nu

Deze multifunctionele iTrunk olijfolieverstuiver wordt geleverd in een set van twee, zodat je de ene kunt gebruiken voor olie en de andere voor smaakstoffen zoals azijn, wijn of zelfs citroensap.

“Deze spuit is gemaakt van glas, dus milieuvriendelijk”, vertelt Roberts-Davis.

Hoewel de transparante stijl met een gemakkelijk af te lezen schaalontwerp het eenvoudig maakt om te zien hoeveel olie u gebruikt, moet u er rekening mee houden dat dit een klein nadeel kan hebben.

“De doorzichtige container zorgt ervoor dat de olie sneller ranzig wordt, dus ik raad aan om kleinere hoeveelheden olie te maken”, voegt Roberts-Davis toe.


La Tourangelle Extra Vierge Olijfolie Spray

via amazon.com

La Tourangelle Extra Vierge Olijfolie Spray

Winkel nu

Hoewel de experts de voorkeur geven aan herbruikbare olijfolieverstuivers, is het OK om voor de wegwerpbare verstuivers te kiezen als je er een kunt vinden die geen aerosol bevatten en geen drijfgassen bevatten.

Deze optie van La Tourangelle raakt alle sporen omdat het een niet-aërosol, chemicaliënvrije en alcoholvrije spray is.


Mantova Extra Vierge Olijfolie Spray

via amazon.com

Mantova Extra Vierge Olijfolie Spray

Winkel nu

Het ontwerp van de Mantova Extra Vierge Olijfolie Spray is een “bag in bottle” systeem. Het helpt mensen licht en gelijkmatig te spuiten zonder drijfgassen, spuitbussen of additieven.


Pompeian Usda Biologische Extra Vierge Olijfolie Non Stick Kookspray

via amazon.com

Pompeian USDA Biologische Extra Vierge Olijfolie Non-Stick Kookspray

Winkel nu

Deze milieuvriendelijke, non-stick bakoliespray van Pompeian is een andere optie die geen drijfgassen of kunstmatige toevoegingen bevat.

Bovendien oogsten ze de olijven op een manier die de natuurlijke antioxidanten helpt beschermen, aldus de fabrikant.

Bekijk vervolgens hoe olijfolie uw cholesterol kan verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.