Oefening en pijn op de borst: 8 oorzaken naast een hartaanval

Oefening en pijn op de borst: 8 oorzaken naast een hartaanval

pijn op de borst mag niet worden genegeerd. Volgens cardiologen is het een van de meest voorkomende – en soms subtiele –tekenen van een hartaanvalde belangrijkste oorzaak van overlijden in de Verenigde Staten. Dat gezegd hebbende, een studie gepubliceerd in PLoS One ontdekte dat tot 90 procent van de bezoeken aan de spoedeisende hulp voor pijn op de borst uiteindelijk niet hartgerelateerd zijn.

Toch met uitzicht pijn op de borst kan gevaarlijk zijn. Wanneer Bob Harper, de superfitte trainer van beroemdheden aan is De grootste verliezerhad een “weduwenmaker” hartaanval tijdens het sporten was het een wake-up call voor veel mensen over hartaandoeningen, zelfs bij degenen die volkomen gezond lijken.

“Als u een zwaar gevoel op de borst of pijn voelt die optreedt bij inspanning en verdwijnt als u stopt met trainen, moet u zo snel mogelijk uw arts bellen, omdat dit een teken kan zijn van coronaire hartziekte of een hartaanval”, zegt Jennifer Haythe, MD, universitair hoofddocent geneeskunde aan het Columbia University Irving Medical Center en mededirecteur van het Columbia Women’s Heart Center

Ze merkt op dat pijn op de borst veroorzaakt door een hartprobleem kan aanvoelen als druk, vergelijkbaar met een zwaarte die kan worden omschreven als een ‘olifant die op de borst zit’.

Andere symptomen van een hartaanval zijn pijn en druk die kan uitstralen naar de linkerarm of nek en kaak, evenals misselijkheid, braken, duizeligheid, hartkloppingen of een licht gevoel in het hoofd. (Houd er rekening mee dat de symptomen van een hartaanval bij vrouwen vaak anders zijn en vermoeidheid, kaak- of bovenrugpijn en andere symptomen van pijn op de borst kunnen omvatten.)

Een hartaanval krijgen in de sportschool is niet gebruikelijk. (En sporten is een van de beste manieren om hartaandoeningen te voorkomen.) het is niet ongebruikelijk dat mensen tijdens het sporten wat lichte pijn op de borst, benauwdheid of ongemak voelen, niet gerelateerd aan een hartgebeurtenis, zegt Jim Liu, MD, cardioloog en assistent-professor cardiovasculaire geneeskunde aan het Wexner Medical Center van de Ohio State University. Dit is waarom.

Hoe zit het met pijn op de borst tijdens hardlopen? Dit is wat het zou kunnen betekenen.

Volwassen man atleet met pijnlijke linker borst pijn duizeligheid

nd3000/Getty Images

Verrekte borstspier

Overdreef je het met de push-ups of borstdrukken? De meest voorkomende reden voor iemand om pijn op de borst te hebben tijdens het sporten is musculoskeletale pijn, inclusief getrokken spieren in de borststreek, zegt Dr. Liu. U kunt bevestigen dat dit uw probleem is, aangezien musculoskeletale oorzaken van pijn op de borst “reproduceerbaar” zijn, wat betekent dat het uitvoeren van een bepaalde beweging of drukken op een bepaalde plek de pijn zal repliceren, zegt Dr. Haythe. (Let daarnaast op deze 10 tekenen dat uw verrekte spier iets ernstigers kan zijn)

Behandeling: Meestal zijn dit vrij milde verwondingen en rust is de beste remedie tegen spierspanning, zegt Dr. Liu. Als het gezwollen is, kunnen ijspakken en ibuprofen de ontsteking helpen verminderen.

Houd je hart gezond met dagelijkse begeleiding van experts in de gezonde @Reader’s Digest nieuwsbrief

Astma

Mensen met astma kunnen bij inspanning een beklemd gevoel op de borst krijgen of hoesten, zegt dr. Haythe. Het is een van de belangrijkste symptomen van inspanningsastma (EIA), een vernauwing van de luchtwegen in de longen veroorzaakt door inspanning.

Behandeling: Als bij u astma is vastgesteld, overleg dan met uw arts over het gebruik van uw inhalator (of vernevelaar) voor en/of na je training. Als u nog nooit astma heeft gehad, is het mogelijk om EIA op elke leeftijd te ontwikkelen en u kunt het hebben onafhankelijk van regulier astma. Als je last hebt van astma symptooms, toverleg met uw arts over het krijgen van een inhalator of het aanbrengen van veranderingen in de manier waarop u traint, adviseert Dr. Haythe.

Luchtweginfectie

Als u een luchtweginfectie heeft of onlangs heeft gehad, zoals verkoudheid of griep, kunt u tijdens het sporten een onaangenaam gevoel op de borst voelen met diep ademhalen, zegt Dr. Haythe. (Opmerking: pijn op de borst kan ook een symptoom zijn van Covid-19.) Soms kan de infectie zich ontwikkelen tot iets ernstigers, zoals wandelende longontsteking of pleuritis, in welk geval u tijdens inspanning “scherpe, stekende pijn op de borst bij het ademen” kunt voelen, zegt Dr. zegt Liu.

Behandeling: Als u voornamelijk over uw verkoudheid heen bent en de pijn licht is, kan dit betekenen dat u uw lichaam nog niet voldoende rust heeft gegeven om te herstellen. Als de pijn echter verergert of als u moeite heeft met ademhalen, raadpleeg dan onmiddellijk een arts om dit uit te sluiten andere infecties of complicaties van eerdere infecties, zegt hij.

Zwaar ademen

Sommige mensen, vooral degenen die voor het eerst sporten, zullen verbaasd zijn over hoe intens het kan voelen als u dat doet ademen heel zwaar. Als u bijvoorbeeld net een heuvelsprint met maximale inspanning hebt voltooid, kunt u een paar minuten pijn of een beklemd gevoel op de borst voelen terwijl u probeert op adem te komen. “Wanneer mensen oefenen, zullen beweging van het bovenlichaam en diepere ademhaling ervoor zorgen dat de botten en spieren van de ribbenkast uitrekken en bewegen, soms behoorlijk”, zegt Dr. Liu. Zwaar inademen van koude lucht, zoals in de winter naar buiten rennen, kan ook pijn of ongemak op de borst veroorzaken. (Dit is wat je moet doen om de beste workout als het buiten koud is.)

Behandeling: Een beetje rust nemen tijdens je training, totdat je ademhaling weer normaal wordt, zou het gevoel moeten oplossen. Als dit niet het geval is, praat dan met uw arts over andere mogelijke bronnen van de pijn.

Gewonde ribben

Het zijn niet alleen spieren die gewond kunnen raken of opflakkeringen kunnen veroorzaken tijdens het sporten. U kunt pijn voelen in de botten van uw ribbenkast of sleutelbeen, zegt Dr. Liu. Bot “kneuzingen” zijn verwondingen door een impact die geen breuk zijn. Ze komen vrij vaak voor en kunnen het gevolg zijn van iets tegen je borst aan rennen of laten vallen. Deze voelen aan als een doffe pijn en kunnen op een bepaalde plek zacht aanvoelen. Het is ook mogelijk om uw ribben te ontwrichten of te breken, wat hevige, stekende pijn op de borst en/of rug veroorzaakt.

Behandeling: Kneuzingen zouden vanzelf moeten genezen met rust en tijd, maar als je een breuk of ontwrichting vermoedt, heb je waarschijnlijk röntgenfoto’s nodig om de omvang van de schade te zien en een behandelplan op te stellen, zegt Dr. Liu. Bel uw arts.

costochondritis

costochondritis is een veel voorkomende oorzaak van pijn op de borst, zegt Dr. Liu. Het is een aandoening waarbij het kraakbeen tussen de ribben ontstoken raakt en wordt vaak beschreven als “pijn op de borstwand”, zegt Dr. Haythe. Er zijn veel oorzaken van dit type ontsteking. Het tillen van zware gewichten en inspannende oefeningen zijn veelvoorkomende boosdoeners, dus zorg ervoor dat u binnen uw grenzen traint en vermijd deze andere 50 fitnessfouten die uw gezondheid kunnen schaden..

Behandeling: Meestal gaat dit soort pijn op de borst vanzelf over en behandelingen omvatten het beheersen van de pijn terwijl u herstelt, zegt Dr. Liu. Ibuprofen of andere NSAID’s kunnen pijn en ontsteking helpen verminderen.

Maagzuur

Elke oefening die druk uitoefent op uw buik, inclusief gewichtheffen, ab-crunches, sommige yoga houdingenof high-impact workouts—kan triggeren gastro-oesofageale reflux, waarbij de inhoud van uw maag terug in uw slokdarm wordt geduwd. (Ze noemen ze niet voor niets ‘burpees’!) Je kunt een gevoel van volheid of pijn hebben net onder je ribben of een brandende pijn die je borst in je mond of nek uitstraalt, zegt Dr. Haythe. U kunt ook een zure smaak in uw mond hebben. (Hier is het verschil tussen zure reflux en GERD.)

Behandeling: De meeste mensen met zure reflux of GERD weten wat het veroorzaakt. Vermijd eten vlak voor je training. Praat met uw arts over andere aanpassingen van uw levensstijl of medicijnen die u kunnen helpen uw pijn en andere symptomen te verminderen.

Angina

“Er zijn andere hartgerelateerde oorzaken, zoals angina, die pijn op de borst kunnen veroorzaken tijdens het sporten”, zegt Dr. Liu. Angina is pijn op de borst die verband houdt met blokkades in de kransslagaders, die op hun beurt de bloedtoevoer naar het hart beperken. Dit is iets anders dan een hartaanval. Bij angina verdwijnt de pijn meestal als je rust en stopt met trainen, wanneer het hart niet zoveel bloedstroom nodig heeft, zegt hij.

Behandeling:

Angina pijn op de borst is misschien geen hartaanval, maar het kan betekenen dat er een op komst is en serieus moet worden genomen, zegt hij. “Het wordt meestal geassocieerd met coronaire hartziekte symptomen zoals hypertensie, hoge cholesterol, diabetes, rookgeschiedenis en kan wijzen op een ernstige hartaandoening, “zegt hij. Meestal zal uw arts een stresstest of een hartkatheterisatie bestellen om de oorzaak van de angina te diagnosticeren. Medicijnen worden meestal eerst gebruikt om te proberen de symptomen te helpen, maar kransslagaderstents kunnen ook nodig zijn, zegt hij.

Fitnesstrends komen en gaan, dus volg De gezonde aan Facebook, Instagramen Twitter om de vinger aan de pols te houden. Kijk ook eens op:

Leave a Reply

Your email address will not be published.