Neuro-linguïstisch programmeren: helpt het de geestelijke gezondheid?

Neurolinguïstisch programmeren richt zich op het veranderen van je gedachten om je mentale gezondheid te verbeteren. Maar kun je angst, angst en stress echt uitbannen door je gedachten te beheersen?

Geestelijke gezondheid aanpakken

Amerikanen zijn gespannen. En de Covid-19-pandemie heeft de huidige crisis in de geestelijke gezondheidszorg alleen maar verergerd. Is het een wonder dat zoveel mensen zich wenden tot zelfhulpboeken, persoonlijke ontwikkeling en therapie?

“Naar therapie gaan was de beste resolutie voor het nieuwe jaar in Amerika”, zegt Roseann Capanna-Hodge, een in Connecticut gevestigde gelicentieerde professionele counselor en board-gecertificeerde neurofeedbackprovider, daarbij verwijzend naar bevindingen uit het onderzoek van de American Psychological Association, Stress in America 2020.

Maar wat als u uw angst zou kunnen oplossen, uw kans op succes zou vergroten of uw reacties op stress zou kunnen verbeteren door uw manier van denken te veranderen? Eén psychologische theorie, neuro-linguïstisch programmeren (NLP), belooft dat en meer.

Sommigen hebben NLP echter een pseudowetenschap genoemd. En het heeft niet het sterke onderzoek om het te ondersteunen, zoals behandelingen zoals cognitieve gedragstherapie, die zich richt op het identificeren en veranderen van gedachten en gedragingen die de geestelijke gezondheid beïnvloeden.

Wat is NLP?

Neuro-linguïstisch programmeren werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren zeventig door linguïst John Grinder en Richard Bandler, een wiskundige en informaticus. Het kreeg grip in de popcultuur als een manier om je geest te beheersen en anderen te beïnvloeden door de communicatie- en denkpatronen van succesvolle mensen na te bootsen.

In een therapeutische setting wordt NLP gebruikt om individuen te helpen “percepties, gedrag en communicatie” te veranderen en een positieve mindset te ontwikkelen die hen zal helpen hun doelen te bereiken, aldus Capanna-Hodge.

Leah Rockwell, gediplomeerd professioneel counselor en oprichter van Rockwell Wellness Counseling, voegt eraan toe dat NLP “niet iets is dat op grote schaal wordt onderwezen in graduate programma’s voor counseling.”

Ze zegt dat therapeuten die geïnteresseerd zijn in NLP aanvullende training zoeken, en legt uit dat er andere soorten therapie zijn ontwikkeld om soortgelijke problemen te behandelen, waarvoor op dit moment meer wetenschappelijk bewijs is.

metamorworks/Getty Images

Veelgebruikte neurolinguïstische programmeertechnieken

NLP-beoefenaars gebruiken een verscheidenheid aan communicatie- en visualisatietechnieken, waaronder:

  • Ankeren: Je geest trainen om bepaalde emoties op te wekken bij het zien of voelen van een extern object of gevoel. Als je bijvoorbeeld op een plek op je hand drukt of naar een afbeelding kijkt wanneer je je gelukkig voelt, kun je toekomstige emoties misschien veranderen door op die plek te drukken of naar de afbeelding te kijken.
  • Rapporteren: Het nabootsen van spraakpatronen of fysiek gedrag van anderen om een ​​communicatieband te versterken.
  • Visuele/kinesthetische dissociatie: Een denkoefening waarbij een gebeurtenis uit het verleden opnieuw wordt verwerkt vanuit een afstandelijk, gedissocieerd gezichtspunt. (Dit is wat u moet weten over dissociatie.)

“Perceptie is een soort anker voor NLP”, legt Capanna-Hodge uit.

Met andere woorden, NLP erkent dat zelfs als twee mensen exact dezelfde ervaring hebben, ze het misschien anders interpreteren.

NLP-technieken zijn bedoeld om mensen te helpen hun waarnemingen en daarmee hun interpretaties en reacties op situaties te leren beheersen.

Waarom zoeken naar NLP?

Volgens het iNLP Center, een trainingscentrum voor NLP-beoefenaars, voelen mensen zich om verschillende redenen aangetrokken tot de filosofie en haar technieken:

  • Non-verbale signalen leren lezen, inclusief oogbewegingen
  • De controle over gedachten en gevoelens terugkrijgen
  • Angst beheersen
  • Een fobie overwinnen
  • Spreken in het openbaar, leiderschap of communicatieve vaardigheden verbeteren
  • Ongewenst gedrag en acties bij zichzelf en de mensen om hen heen oplossen

Capanna-Hodge zegt dat het veel wordt gebruikt door coaches en leiderschapsprofessionals.

Het is ook gebruikt door een aantal getrainde therapeuten voor de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis, depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Het verschil tussen NLP en traditionele therapie

Capanna-Hodge zegt dat traditionele psychotherapie doorgaans in het verleden graaft voor oplossingen, terwijl NLP zich richt op het stellen van doelen voor de toekomst.

Ze zegt dat dit vooruitstrevende perspectief NLP populair maakt onder life coaches en leiders op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Rockwell zegt echter: “In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, therapie is gebaseerd op alle tijdelijke dimensies – verleden, heden en toekomst. Als een therapeut alleen put uit uw ervaringen uit het verleden, [they’re] het missen van een aantal cruciale dingen.”

De meeste therapeuten, waaronder Capanna-Hodge en Rockwell, gebruiken een combinatie van technieken.

De benaderingen van Rockwell zijn meestal geworteld in cognitieve gedragstherapie en narratieve therapie. “Net als wat ik begrijp dat NLP toeschrijft, stelt narratieve therapie cliënten in staat hun ervaringen te ‘hervertellen’, zodat ze in staat worden gesteld toekomstige ervaringen als beheersbaar te zien”, zegt Rockwell.

Simpel gezegd, het helpt je om negatieve denkpatronen te herkaderen, zodat je ze in de toekomst beter kunt aanpakken.

NLP: briljant of stapelbed?

De jury is er nog niet uit hoe effectief NLP is. “Praattherapie en medicijnen zijn koning in de geestelijke gezondheid, ook al zijn andere dingen, zoals NLP of EMDR [eye movement desensitization and reprocessing]doe ook onderzoek”, zegt Capanna-Hodge.

NLP is minder uitgebreid bestudeerd dan cognitieve gedragstherapie of zelfs medicijnen voor de geestelijke gezondheid. Aan de ene kant kan dit betekenen dat de effectiviteit ervan wordt onderschat.

Aan de andere kant kan het zijn dat onderzoekers het niet veelbelovend genoeg vinden om tijd en geld te besteden aan het beoordelen ervan.

Wat het onderzoek zegt

In zijn rapport over NLP uit 2014 heeft het Canadian Agency for Drugs and Technologies in Health zeven onderzoeken beoordeeld, maar geen bewijs gevonden voor de effectiviteit van NLP tegen depressie, angst of PTSS bij volwassenen.

Een recensie uit 2015 van 12 kleine studies gepubliceerd in Psychiatria Danubina anders suggereerde. De review concludeerde dat NLP “zijn mannetje kan staan ​​in vergelijking met andere psychotherapeutische methoden.”

Onderzoek uit 2009 en 2012 leverde ook gemengde resultaten op. De eerste gaf aan dat NLP-deelnemers tot vijf maanden na hun therapiesessies een betere kwaliteit van leven ervoeren, terwijl de laatste, een overzicht van 10 onderzoeken, suggereerde dat NLP helemaal geen effect heeft op klinische aandoeningen.

Houd in gedachten: studies die de effectiviteit van NLP aantonen, zijn meestal erg klein. Er is meer robuust onderzoek nodig om hun bevindingen te bevestigen.

Zou NLP iets voor jou kunnen zijn?

Capanna-Hodge gelooft dat neurolinguïstisch programmeren slechts een van de vele nuttige hulpmiddelen is voor het ontwikkelen van een positieve mindset.

“Als je het gevoel hebt dat iets je tegenhoudt, is duiken in NLP iets dat ik zou aanraden. Het leent zich voor positivisme. Maar meer dan dat, het is afgebroken en voelt beheersbaar aan”, zegt ze. “Dat wil niet zeggen dat traditionele psychotherapieën niet nuttig kunnen zijn.”

Van gesprekstherapie tot cognitieve gedragstherapie, de psychologie staat vol met door onderzoek ondersteunde methoden om negatieve denkpatronen te doorbreken, depressie en angst te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. (Lees hoe deze vrouw geluk vond door de kracht van positief denken.)

“De therapeut kan wel of niet NLP-technieken gebruiken”, zegt Capanna-Hodge. “Als je een psychologisch probleem of trauma hebt, heb je op trauma gebaseerde therapie nodig.”

Wanneer een professional te zien?

Het volgen van een cursus neurolinguïstisch programmeren of het lezen van een boek over NLP-technieken kan nuttig zijn als u op zoek bent naar een praktische gids om uw doelen te bereiken.

Maar als het dagelijkse leven en werk een constante strijd lijken, zegt Capanna-Hodge dat het tijd is om professionele geestelijke gezondheidszorg te zoeken.

“Niemand heeft er ooit spijt van dat hij therapie heeft gekregen”, zegt ze. “Het is altijd een goede zaak. Als je denkt dat je therapie nodig hebt, heb je die nodig.”

Het laatste woord

Neuro-linguïstisch programmeren (NLP) maakt gebruik van visualisatie en andere zelfregulatietechnieken om u te helpen controle over uw geest te krijgen – en bijgevolg over uw acties.

Psychologen zoals Capanna-Hodge zeggen dat het mensen kan helpen om nutteloze gedachten en communicatiepatronen te identificeren en te veranderen.

Toch is onderzoek naar de effectiviteit van NLP beperkt. Rockwell raadt aan om therapietechnieken te zoeken die worden ondersteund door meer gegevens, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, die ook nuttig is voor het veranderen van negatieve denkpatronen.

“Neuro-linguïstisch programmeren is niet voor iedereen weggelegd. Geen enkele therapie is voor iedereen”, zegt Capanna-Hodge. Het is belangrijk om het type therapie te zoeken dat aan uw mentale en emotionele behoeften zal voldoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.