Nagelbijten is een teken dat je een perfectionist bent

Nagelbijten is een teken dat je een perfectionist bent

Hint: het gaat verder dan het omgaan met stress en angst.

nagels

DreamBig/Shutterstock

Onze arme nagels hebben zoveel te verduren. Ze haken aan truien, worden tegen autodeuren gesmeten en barsten als we ze niet goed opbergen. Het wordt alleen maar erger als we ze gaan bijten.

Onychofagie (gewoon nagelbijten) vernietigt niet alleen je nagels, maar het kan ook leiden tot gezondheidsproblemen zoals infecties en gebarsten tanden. Helaas, als je eenmaal begint, is het moeilijk om de gewoonte te doorbreken. Wetenschappers hebben het gecategoriseerd als een op het lichaam gerichte repetitieve stoornis (die in de verste verte verband houdt met obsessief-compulsieve stoornissen) die mensen gewoonlijk helpt om te gaan met stress en angst. Weet je nog die tekenfilms waarin iemand op zijn nagels zou bijten als hij bang was? Een beetje overdreven, maar voor de rest een treffend voorbeeld.

Maar je nagelbijtende gewoonte kan meer onthullen dan je stressniveau. Volgens een studie van het Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry is het ook een teken dat je een perfectionist bent.

Onderzoekers voerden een onderzoek uit onder 48 deelnemers, van wie de helft lichaamsgerichte repetitieve stoornissen had. De resultaten toonden aan dat mensen met een stoornis tekenen van organisatorische perfectionisten vertoonden, namelijk zichzelf overbelasten, te veel plannen en snel gefrustreerd raken.

Vervolgens werden de deelnemers in vier situaties geplaatst die waren ontworpen om hen gestrest, gefrustreerd, verveeld en ontspannen te laten voelen. De situaties die verband hielden met de eerste drie emoties zorgden ervoor dat mensen met een op het lichaam gerichte repetitieve stoornis toegaven aan hun individuele nerveuze gedrag, inclusief nagelbijten. Bekijk deze andere kleine gewoonten die veel over je persoonlijkheid onthullen.

“Wij geloven dat personen met dit repetitieve gedrag perfectionistisch kunnen zijn, wat betekent dat ze niet in staat zijn om te ontspannen en taken in een normaal tempo uit te voeren”, zei studieauteur Dr. Kieron O’Conner in het onderzoek. “Ze zijn daarom vatbaar voor frustratie, ongeduld en ontevredenheid wanneer ze hun doelen niet bereiken.”

De manier waarop ze met die negatieve gevoelens omgaan? Op hun nagels bijten.

Als dit iets voor jou klinkt, zijn er trucs die je kunnen helpen stoppen met nagelbijten, of je kunt met een dermatoloog praten over andere opties. De perfectionistische neigingen zijn misschien moeilijk te beheersen, maar je kunt in ieder geval thuis perfecte nagels krijgen – bijten is niet nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.